OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
27. nedelja med letom – ROŽNOVENSKA, 7.10.2018
27_med_letom.jpeg

Današnja Božja beseda nas vabi k razmišljanju o zakonu in družini. Družina je osnovna celica družbe. Če je družina zdrava, je zdrava tudi družba; če pa je družina bolna, je bolna tudi družba. 

Nobena skrivnost ni, da je družina danes v hudi krizi. Ločitev zakona je čedalje več. Vzrokov za to žalostno stanje je veliko, od osebne nezrelosti tistih, ki sklepajo zakon, do neverjetno širokosrčne državne zakonodaje glede razporoke.

Glavna krivca, da pride do zakonske tragedije pa sta vendar zakonca sama. Vse kaže, da mnogi mladi zakonci niso dorasli in sposobni za nepreklicne odločitve, da jim manjka močne volje, potrpljenja, pripravljenosti odpuščati, nesebične ljubezni in moči za zvestobo. 

Njihova značilna filozofija je: Če bo šlo, prav; če ne bo, pa greva narazen. Táko ceneno in neodgovorno pojmovanje zakonske zveze ne more obroditi trajnih sadov. Kdor gre v zakon z mislijo, da se lahko loči, tak zakona v osnovi ne jemlje zares. Tak zakon tudi nikoli ne prinaša popolnega notranjega miru in zadoščenja, in zato ne more postati kotiček resnične življenjske zavarovanosti in ognjišče tihe sreče.

Zavest, da je zakon nerazvezljiv, za zakonca torej ni neko breme, kot mislijo površneži, ampak prej moralna opora in blagoslov. Prav ta zavest jima je v pomoč, da se vsak dan premagujeta in trudita za pozornost do sozakonca in tako gradita in utrjujeta svoj zakon. Vesta namreč, da bi brez tega prizadevanja lahko hitro prišlo do poloma. 

Ta pa je v drugem ali tretjem zakonu enako preteč in nevaren kakor v prvem. Zato rešitev ni v menjavanju partnerja, temveč v spreobračanju, discipliniranju in klesanju samega sebe. 

Z drugo besedo: zakonske krize ne bo rešila razporoka, temveč obojestranska priprav-ljenost sozakoncev, da odpuščata napake drug drugega in dan za dnem utrjujeta most medsebojnega zaupanja, ljubezni in zvestobe.

Ne smemo tudi pozabiti, da tisti, ki razdere zakon, bolj kakor sebe prizadene sozakonca, najbolj pa prizadene tiste, ki so pri tem povsem nedolžni — otroke. 

Kakšna brezobzirnost in krivica je to do otrok, ki imajo vso pravico do toplega doma in ljubečih staršev.

Nerazvezljivost zakona je tako za nas kristjane življenjsko utemeljena; dokončni pečat pa ji daje jasna Jezusova beseda: »Kar je Bog združil, tega naj človek ne ločuje!«

Verna zakonca vesta, da je Bog njun največji zaveznik. Vesta tudi, da bo njun zakon trden in srečen, če bosta ostala zvesta njemu in drug drugemu, če bosta sposobna medsebojnega podarjanja in žrtvovanja ter pristne in odgovorne ljubezni do svojih otrok. In kje naj dobita moč za vse to, če ne v molitvi, redni, zaupni, iskreni!

Očetje in matere, v Marijinem mesecu oktobru morate v svojih družinah najti več časa za molitev. Molitev vas bo povezovala med seboj in z Bogom. Prav to pa je najboljše jamstvo, da bodo vaše družine duhovno zdrave in srečne! 

Zadnja sprememba ( nedelja, 07. oktober 2018 )
 
26. nedelja med letom, 30.9.2018

Vsi imamo svojo notranjost in zunanjost, tudi ti in jaz. In to je ključ do božje besede to nedeljo.

Naša notranjost je tisti del, ki se odkrije, kadar sedimo v tišini ob spokojnem jezeru, ob pogledu na brsteče drevo ali kadar srečamo ljubljenega prijatelja. V tej globoki notranjosti se lahko naša čustva in misli popolnoma razživijo, lahko so vesela ali žalostna kolikor le hočejo.

Naša zunanjost je to, kar vidijo ljudje, ki imajo opraviti z nami čez dan. Lahko ste videti odločni, šaljivi, grozeči, lahko kar vabite k pogovarjanju – neskončna je vrsta teh zunanjih videzov. Sami pri sebi pa veste, da se skušate nekako prebiti skozi ta dan in ne želite, da bi to videli tudi drugi.

26_med_letom.jpeg

Božji Duh si je izbral za prebivališče našo notranjost. Ne zato, ker bi bilo z zunanjostjo kaj narobe, ampak zato, ker je globoko v tvoji notranjosti kraj, ki je narejen po božji podobi in je spokojno odprt za druge. To je kraj, ki si želi sprejemati ljubezen od drugih ljudi. V tem je podoben Bogu.

Zunanjost se včasih prebija skozi viharje in lahko tudi prevpije našo notranjost. »Hočem jesti,« vpije pogosto. »Hočem se maščevati. Siten sem. Samo tri ure sem spal. Dajte mi mir. Dajte, da bom užival. Dajte mi zmagoslavje. Dajte mi vse, kar si poželim!«

Lepo, toda kaj bo, če se naši zunanjosti vse te zahteve uresničijo? Če si v resnici pridobi ves svet, izgubi pa svoj resnični jaz?

V evangeliju se Jezus razjezi nad tistimi, ki zavajajo ljudi stran od notranjega Duha. Ostre so njegove besede v zvezi z otroki: »Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje.« Obratno pa je Jezus naklonjen tistim, ki uporabljajo njegovo ime in njegovega Duha, da storijo kaj dobrega. Tudi Mojzes v današnjem prvem berilu je ravno tak.

Drugo današnje berilo nam pove to zelo naravnost. Ravno tako kot v 12. poglavju Lukovega evangelija slišimo tudi tu: Zgradil si si še eno kaščo, da boš lahko vanjo spravil svoje bogastvo. Toda to noč bo Bog zahteval tvojo dušo od tebe. In kaj boš vzel s seboj? Svoje bogastvo? Ne. Svoj lepi videz? Ne. Tvoj jaz je vse, kar te lahko spremlja, ko umreš. V tem notranjem jazu prebiva Bog. To je spokojno središče tvojega bitja.

Ali se resnično nočeš pobrigati za ta najvažnejši del sebe sedaj, ko imaš še nekaj časa, da ga poiščeš? Ponudi svoji notranjosti kakšno priložnost, kot nam svetuje Jezus. Ponudi žejnemu kozarec vode. Bodi pozoren na Svetega Duha v drugih in jih spoštuj, čeprav ti niso všeč. Morda se bo tvoja duša, tvoja notranjost tako umirila in našla življenje.

Zunanjost in notranjost. Prvo lahko preveč pritegnejo ničeve stvari brez vrednosti. Če pa prisluhnemo  duši v svoji notranjosti, kjer prebiva Sveti Duh, bomo prišli v svoj pravi dom pred obličje tistega Enega in tistih, ki nas ljubijo.

Zadnja sprememba ( nedelja, 30. september 2018 )
 
25. nedelja med letom, 23.9.2018

Odlomek iz današnjega prvega berila je iz starozavezne Knjige modrosti. Temačen je in moreč, prav kot kak gangsterski film. Sledi pa mu, lahko bi rekli, komedija.

Besedilo iz Knjige modrosti nam slikovito prikaže, kaj se dogaja v glavah sebičnežev in nevoščljivcev. »Glejte no, tega pravičnega,« pravijo, »kako se ima za dobrega, nas pa obtožuje, da smo prekršili postavo. Dobro, pa ga preizkusimo, če je tako prepričan vase. Poglejmo, kako bo prenašal sramotenje in mučenje, kako bo počasi umiral ta, ki se ima za tako blagega in potrpežljivega.«

Ne moremo si kaj, da ob tem ne bi pomislili na današnjo politično stvarnost (znebiti se je treba vsakogar, ki nasprotuje naši oblasti) in na človeško zlobo sploh, ki ima mnogo obrazov.

Norčevanje: »Krasno. Če pravi, da je tako zelo dober in če ima na svoji strani tudi Boga, bo gotovo prestal naš preizkus. Nam gre pravzaprav le za 'zanimiv eksperiment'.« V resnici to pomeni: nasprotuje nam, zato ga ubijmo.

Krutost: »Pravi, da je poln svetosti. Zato ga bomo mučili, psovali in na koncu bo sramotno umrl. Gre le za premišljeno raziskavo, videti hočemo, kako se bo odzival.« V resnici to pomeni: važno je samo, da dosežemo, kar hočemo; za to ni nobena cena previsoka.

Samoprevara: »Take božje mevže res ne potrebujemo, mi živimo stvarno, stojimo trdno na tleh.« V resnici to pomeni: pomembnejši smo od Boga in od njegovega služabnika, sebičnost vedno zmaga. 

To zadnje je zares pogubno, kajti nobeno človeško bitje ne more postati zares človek, če ne postavi Boga na prvo mesto, če vsega, prav vsega ne vrednoti v primerjavi z njegovo ljubeznijo. Vse, prav vse – tudi oblast, tudi bogastvo, tudi prijateljstvo.

V evangeliju prejšnje nedelje smo slišali, kako je Jezus presenetil svoje učence, ko jim je razkril, da je on sam ta »pravični« iz prvega berila. Zdaj bi upravičeno pričakovali, da »se bo zanj Bog zavzel in ga rešil iz roke nasprotnikov,« kot smo slišali v prvem berilu. Jezus pa odvrne, da ne. Božji sin bo dejansko obsojen na sramotne muke in nato ga bodo umorili. Videti je, kot da ga Bog ne brani in mu odreče rešitev. Božje odrešenje pa je mnogo globlje, kot lahko dojamemo.

25_med_letom.jpeg

In že smo pri komediji. Malo stran od Jezusa, toliko, da ni mogel razumeti njihovega govorjenja, so se učenci zavzeto prepirali, kdo izmed njih bo potem, tam gor, veljal za največjega. Kot da bi igrali pantomimo, ki prikazuje sebične morilce iz prvega berila!

Ravno ko jim Jezus razkriva najbolj intimno resnico svojega življenja, se učenci začno kot otroci prepirati za najboljšo igračo.

Jezusov odgovor dejansko pomeni: »Ravno iz tega spoznamo, kaj se pravi, biti otrok. Kadar so otroci najbolj otroci, resnično ljubijo svojo mamico in očka. Toda v mnogih stvareh se ne znajdejo, so tako brez moči – zato se tako pulijo za stvari, ker mislijo, da bodo samo tako preživeli. Toda, kadar rečejo 'Rad te imam', mislijo to do kraja zares, kolikor jim le dajo njihovi mali srčki. - Jaz bom storil ravno to,« pravi Jezus, »vzel bom nase žalitve, ponižanje in smrt, ker ljubim Boga nad vse. In ker ljubim svet in vse, kar je na njem. In ker ljubim vas v polnosti, toplini in brezmejni radodarnosti božje neskončne ljubezni.«

Zadnja sprememba ( sobota, 22. september 2018 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 906