Skoči na vsebino

Mladinski center Tau

Dom Tau ponovno odprt. Vljudno vabljeni da nas obiščete. Način bivanja smo prilagodili trenutnim priporočilom NIJZ – ja.

Mladinski center TAU

Poleg vikendov so možne rezervacije tudi med tednom, odvisno od zasedenosti. 

Rezervirate lahko po telefonu ali po elektronski pošti.

Hvala in dobrodošli na Sveti Gori!

 

Opis mladinskega centra TAU

Mladinski center Tau je nastal iz stare zgornje postaje žičnice, ki je romarje peljala na Sveto Goro, k Mariji, k maši na srečanje z Gospodom. Nekdanja postaja žičnice, sedaj preurejena s skrbnimi rokami bratov Frančiškanov in vrsto domačinov ter dobrotnikov, danes še konkretneje ponese človeka bližje samemu sebi, bližje življenju, bližje Bogu.

MC Tau je prostor, ki sprejema prav vse ljudi. V vseh letih delovanja je v njem bivalo že ogromno skupin in posameznikov.  Kdor pride na Sveto Goro v MC Tau najde prostor tako za umiritev, kot mladostno veselje. Največkrat je hiša polna smeha, igre, petja ter iskrenih in izzivalnih pogovorov, ki odpirajo vedno nova vprašanja.

V MC Tau najdejo prostor zase tako otroci,  najstniki, kot študentje in odrasli.  Udeleženci prihajajo iz vseh koncev Slovenije pa tudi iz zamejstva.  Poleg bivanja in vašega lastnega programa boste doživeli tudi čudovite razglede na zasnežene Alpe, ter sonce ki zahaja v Jadransko morje. Možni so tudi sprehodi v bližnji okolici, mnoge je na sprehodu do Frančiškovega hriba nagovorila lepota narave, mladi pa se pogosto polni navdušenja vračajo iz raziskovanja kavern, ki so tu ostale še od prve svetovne vojne.

Mladinski center je dobil ime Tau po križu sv. Frančiška. TAU je zadnja črka hebrejske abecede in v stari pisavi je imel obliko križa. To je bilo znamenje varstva in pripadnosti. Za sv. Frančiška je bil križ znamenje Jezusove ljubezni do vseh ljudi. In od različnih oblik križa je najbolj cenil znamenje TAU. Frančišek je bil prisoten na Četrtem lateranskem koncilu, kjer je papež Inocenc III. v svojem uvodnem govoru uporabil svetopisemski odlomek  iz knjige preroka Ezekijela: »Zaklical je možu v platnenem oblačilu: Pojdi po sredi mesta, po sredi  Jeruzalema, in zaznamuj črko TAU na čelo možem, ki vzdihujejo in žalujejo zavoljo vseh gnusob, ki se dogajajo v njegovi sredi.« »Starce, mladeniče in mladenke, otroke in žene pobijte in pokončajte! Ne dotikajte pa se nikogar, ki ima na sebi TAV!«
[Ezk 9, 4.6]. Ko je sv. Frančišek slišal te besede iz papeževih ust, so pripomogle k njegovi odločitvi za takšen simbol. Drugi, še celo pomembnejši vpliv na Frančiškovo izbiro križa Tau, pa je imelo njegovo srečanje z brati sv. Antona Puščavnika leta 1210. Ti bratje so skrbeli za gobavce in imeli za znak svojega reda križ TAU. Nosili so izrezljanega na svojih palicah, všitega na obleki in narisanega na stekleničkah, v katerih so bila zdravila za gobavce.

DOM TAU lahko sprejme: 

  • soba “brat ogenj”: 9 oseb 
  • voditeljeva soba: 1 do 2 osebi ali zakonski par z otrokom 
  • Leonova soba: 1 osebo ali mlajši zakonski par (širša postelja) 
  • soba “brat sonce”: 7 oseb
  • soba “brat veter”: 7 oseb  
  • soba “sestra luna”: 7 oseb 
  • soba “sestra zvezda”: 8 oseb 
  • soba pri kapeli: 1 oseba

Skupaj torej:  do 42 oseb.

Cena za stroške bivanja in prehrane s svojimi rjuhami (ali s svojo rjuho in spalno vrečo) za konec tedna: 50,00 €/osebo.

Priporočila NIJZ – ja

– uporaba lastne posteljnine, brisač, sobnih copat.

– za temeljito čiščenje, razkuževanje in razkužila za vaše brezskrbno bivanje je poskrbljeno iz naše strani.