OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
SVETA DRUŽINA, 31.12.2017
sveta_druzina.jpeg

O nazareški družini evangelisti razmeroma malo poročajo. Iz tega pa, kar o njej povedo, je razvidno, da ji ni bilo prizanešeno s težavami. V tem je podobna večini naših družin.

Nekaj pa je, kar prav pri tem marsikoga moti. Lahko je bilo sveti družini, si misli, ko ji je težave razreševal angel. Angel je posredoval, ko je Jožef nameraval Marijo zapustiti, angel je sredi noči opomnil Jožefa na nevarnost in mu naročil, naj bežijo v Egipt, angel ga je tam obvestil, da je nevarnost minila. 

Ko pa se na nas zgrnejo nevarnosti, ni od nikoder nobenega angela, v vsem si moramo sami pomagati. Kako naj nam bo sveta družina vzor?

Na to upravičeno pripombo imamo dva odgovora. Eden je, da se je v zvezi z angeli zares vse tako odvijalo, kot je zapisano. S tem je nakazana izjemnost nazareške družine. Bog jo je zaradi njenega posebnega poslanstva, ki je presegalo poslanstvo vseh drugih družin, na poseben način vodil.

Druga razlaga pa pravi, da moramo na pripovedi o angelih gledati z očmi takratnega časa. Že vsak družinski poglavar, ki je hotel kaj veljati, se je pri obveščanju družinskih članov posluževal služabnikov. Če bi se z vsakomer pogovarjal osebno, bi podcenjeval svojo oblast. Mnogo bolj je to veljalo za vladarje. Karkoli so hoteli podložnikom sporočiti, so storili po poslancih. Neposreden stik z državljani bi zniževal njihovo dostojanstvo. Kar je veljalo za ljudi, se je v največji meri »spodobilo« Bogu. Zato je Jožefu »pošiljal angela«.

Naj bo z angeli kakorkoli že, evangelij hoče povedati, da je Bog za svojo družino na zemlji skrbel. Dajal ji je spoznati, kaj od nje hoče, pa naj je prišla do teh spoznanj po poslancih, po glasu vesti, po spletu okoliščin, po presoji zdrave pameti alí kako drugače.

To velja tudi za vse današnje družine. Vsaka je po svoje sveta ali vsaj poklicana k svetosti. Vsaka ima svojo nalogo, vsako vodi Bog skozi težave in jo iz njih rešuje, vsaki razodeva svojo voljo, od vsake pa pričakuje, da se bo po svojih močeh trudila njegovo voljo spoznati in se po njej ravnati. 

 
< Nazaj   Naprej >