Skoči na vsebino

Tudi mi smo pastirci betlehemskih poljan

Tisto noč so na Betlehemskih poljanah pastirci zrli v nebo in sanjali. Predajali so se snu, kako bodo lahko tudi oni enkrat prebivali v lepih hišah, skozi katere ne bo žvižgal piš vetra ter se ne bodo bali dežja in morebitnih snežink, ampak da bodo le od časa do časa šli pogledat svoje ljubljene ovčice. Toda kakšno presenečenje! Kar na lepem so se zvezde utrnile in zaslišali so nežne melodije s čudovitim besedilom, ki se ga niso nadejali. Prišla je radostna vest, da je rojen njihov kralj, tisti kralj, ki bo njim in vsemu izraelskemu narodu prinesel blagostanje in svobodo. Oni, ki morajo živeti na robu mesta in na robu družbe, bodo prvi pozdravili Odrešenika in Mesijo, kajti preroki so napovedovali, da lahko zaradi njega vsak postane Božji ljubljenec, njegov izbranec, podoben Mesiju, če le sledi Božjemu glasu.
Škoda, ker ne poznamo lepih melodij, ki so jih prvi slišali pastirji. Toda, ali jih res ne poznamo? Ali niso tudi nekateri naši duhovniki in organisti zaslišali v svojem srcu čudovite božične melodije in jih prelili v zvoke orgel, ter nam jih zabeležili v notnem zapisu?

V svetem večeru bomo prav tako tudi mi zrli v božično drevesce, ki nas bo spominjalo na zvezdnati obod. Sklonili se bomo pod okrašeno jelko ter tam postavili slovenske jaslice, ki jih predstavljajo hlevček na mahu, v njem pa sveta družina: Jezus, Marija in Jožef ter še živali, ki prihajajo skupaj s pastirji. Zaželeli si bomo, da bi tudi mi s človeško toplino ogreli Božje dete in zapeli ne samo s pastirji, ampak tudi z Materjo Marijo.

Ne samo v svetem večeru, vsak dan nas Mati Marija z detetom v naročju na Sveti Gori pričakuje. Njej lahko vedno zapojemo pesmi polnih veselja, pa tudi bolečine, polnih grenkobe in novega upanja. Ona nas bo slišala, razumela in potolažila, kot je znala potolažiti svojega ljubljenega otroka. Marija je sprejela krhkost, nemoč in jok svojega sina, tako sprejema sedaj tudi naše težave in stiske. S svojo pesmijo je znala razveseliti svoje dete, zagotovo bo razveselila tudi nas, posebno še v svetem večeru. Potrebno je, da ji tudi mi zapojemo in prisluhnemo, ko nam govori, kako velik in dober je Gospod.

To so naše božične želje, da bi bil Božji blagoslov nad Vami v svetem večeru, v božičnih dneh in vsem novem letu 2023. Naj Vas spremlja zdravje, radost in Božje varstvo. To so želje za Vas in za vse Vaše drage, ki jih izrekamo Vaši Frančiškovi bratje s Svete Gore.