Skoči na vsebino

Sveti oče bo v Dikasterij za škofe imenoval dve ženski

V intervjuju za agencijo Reuters je papež spregovoril o ovrednotenju žensk v rimski kuriji in pojasnil, da bosta v dikasteriju, ki mu pomaga izbirati škofe, zaposleni dve ženski.

Andreja Červek – Vatikan

V postopek izbire novih škofov bosta kmalu vključeni dve ženski, je dejal sveti oče v intervjuju z dopisnikom Philipom Pullello. Vprašanje se je nanašalo na navzočnost žensk v Vatikanu, o čemer govori tudi apostolska konstitucija o reformi rimske kurije Praedicate Evangelium, ki določa, da bodo dikasterije v prihodnje lahko vodili tudi laiki, tako moški kot ženske.

»Odprt sem za to priložnost. Governatorat ima sedaj generalno tajnico. V Dikasteriju za škofe, v komisiji za izbiranje škofov, bosta zdaj prvič dve ženski. Na ta način se stvari nekoliko odpirajo,« je dejal papež Frančišek. Dodal je, da v prihodnosti vidi možnost za imenovanje laikov na vodstvena mesta dikasterijev, med temi sta dikasterija za laike, družino in življenje ter za kulturo in vzgojo, a tudi vatikanska knjižnica, ki je skoraj dikasterij.

Spomnil je, da je lani prvič imenoval žensko na drugo najpomembnejše vodstveno mesto v governatoratu mesta Vatikan, s. Raffaello Petrini. S. Nathalie Becquart je imenoval za podtajnico škofovske sinode. S. Alessandra Smerilli zaseda drugo najpomembnejše mesto v Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju, s. Carmes Ros Norten pa je podtajnica v Dikasteriju za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Med ženskami laikinjami, ki že zasedajo visoke položaje v Vatikanu, so: Francesca Di Giovanni, podtajnica multilateralnega sektorja na oddelku za odnose z državami na državnem tajništvu; Barbara Jatta, prva ženska direktorica Vatikanskih muzejev; Linda Ghisoni e Gabriella Gambino, obe podtajnici Dikasterija za laike, družino in življenje; Emilce Cuda, tajnica Papeške komisije za Latinsko Ameriko; Nataša Govekar, direktorica pastoralno-teološkega oddelka Dikasterija za komunikacijo; Cristiane Murray, poddirektorica Tiskovenga urada Svetega sedeža.

Junija letos je kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje, v šali dejal, da bo po razglasitvi nove konstitucije o rimski kuriji morda zadnji klerik, ki bo vodil ta dikasterij.

Četrtek, 7. julij 2022, 09:05