Skoči na vsebino

Postne spodbude Karitas

Tudi letos Karitas v slovenskem prostoru vzpodbuja in prosi:

MOJA POTEZA je letošnje geslo v akciji 40 dni brez alkohola. Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji, kljub temu, da vsi poznamo veliko število škodljivih posledic. Še posebej je zaskrbljujoče, da se s tem srečuje vse več mladostnikov, žal, tudi z dovoljenjem staršev.

NE POZABIMO spodbuja pomoč jugovzhodni Evropi. Škofijska karitas Koper ostaja zvesta ljudem, ki živijo v revščini na področju Škofijske karitas Banja Luka. Veliko let smo zbirali denar in s pomočjo mladih pomagali do strehe nad glavo družinam. Korona je že lani in verjetno bo tudi letos krojila to pomoč, zato bo ves zbrani znesek namenjen pomoči tamkajšnjim otrokom.

POSTNI KOLEDAR PRESTE je za otroke in družine pripravila Mavrica in Karitas s vabilom: Letos se bomo trudili biti prijazni. Prijaznost je kot sol, ki daje kruhu okus.

NABIRKO VELIKEGA ČETRTKAlahko poimenujemo »Vi st luč sveta«, saj bo z vašim darom prinašala upanje in luč družinam v stiski. Prav korona je z izpadom dohodka zaznamovala družine in posameznike. Še vedno Karitas pomaga s hrano in plačilom nujnih položnic, zato hvala za vaš dar.

Škofijska karitas Koper, TRR SI56 0475 0000 3155 558, sklic 29012, namen: pomoč družinam

 

Postna spodbuda:

Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje

 

Post je prilika, da v duhu Papeževe misli, tudi sami naredimo korak naprej.

Naj bo tokrat zame, zate in za nas izziv šest besed iz molitve Sv. Frančiška Asiškega in sicer: »kjer je žalitev naj prinašam odpuščanje.«

 

V postnem času mi spomin zaide v čase, ki je bilo v šoli in službi meso za malico na petke, še posebej pa na Veliki petek. Nekateri so izzivali, drugi so se posmehovali, tretji so pač na tiho rekli »Hvala, ne bi«. … danes po toliko letih predlagam, da se ob takih spominih nasmehnemo tudi sami in odpustimo.

 

Družba in kristjani smo, hvala Bogu, šli korak naprej in ugotovili, da post ni prepovedovanje, temveč zavestna odločitev posameznika za rast duha in srca. Torej molitev in dobra dela.

 

Naredimo korak naprej tudi sami, ko se na družbenih omrežji žali vse počez. Vrlina vsakega kristjana je, da s komentarji ne pristane v stari zavezi, torej ‘zob za zob, oko za oko’, temveč v imenu Jezusa Kristusa, ki nas je odrešil, uporabi kar Njegov komentar: »Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!«

 

Jožica Marija Ličen

Ravnateljica Škofijske Karitas Koper