Skoči na vsebino

Poslovil se je upokojeni škof msgr. Metod Pirih

Rajnega gospoda škofa priporočamo v molitev.

“Gospod, daj mu večni pokoj. In večna luč naj mu sveti.

Naj počiva v miru. Amen.”

Škof Jurij Bizjak in sobratje duhovniki

 

Upokojeni koprski škof Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral. V Ljubljani je v letih 1956-63 študiral na teološki fakulteti in vmes opravil dvoletni vojaški rok. Nadškof Jože Pogačnik ga je 29. junija 1963 posvetil v duhovnika. Po posvečenju je bil eno leto kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Leta 1974 je odšel na podiplomski študij v duhovnosti v Rim (Teresianum), kjer je dosegel magisterij (Naslov naloge: Duhovnikovi sodelavci v Cerkvi na Slovenskem). Od leta 1976-84 je bil spiritual (duhovni voditelj) v bogoslovnem semenišču v Ljubljani, leta 1984 pa je nastopil službo generalnega vikarja (škofovega »namestnika«) v Kopru. 25. marca 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika, (koadjutorja – s pravico nasledstva). Leta 1987 (16. aprila) je postal škof ordinarij koprske škofije in opravljal to službo petindvajset let – do upokojitve 23. junija 2012. Po upokojitvi se je naselil v dijaškem domu Škofijske gimnazije v Vipavi, kjer je 23. marca 2021 umrl.

Napisal je več člankov s področja duhovne teologije ter izdal nekaj knjig z duhovno vsebino: Z veseljem služiti Bogu, 1983; Spreobrnite se in verujte evangeliju, 1997; Pisma duhovnikom za veliki četrtek, 2006. Poleg člankov je objavljenih veliko pogovorov s škofom Pirihom v časopisih ter na radiu in televiziji.

Vodil je veliko duhovnih vaj zlasti za duhovnike pa tudi druge skupine ljudi, predvsem pa sej posvečal osebnim stikom z ljudmi, bodisi z vernimi, pa tudi z ljudmi drugih prepričanj. Znan je bil po svoji blagosti in dialoški drži.

(Vir: škofija Koper)