Skoči na vsebino

Papež: Skupnost, ki sloni na pravičnosti in bratski ljubezni, je mogoča

 Papež Frančišek in Bernice Albertine King leta 2018
Papež Frančišek in Bernice Albertine King leta 2018 

V ZDA je včeraj, 18. januarja, potekal Dan Martina Lutra Kinga mlajšega. Papež: Skupaj graditi skupnost pravičnosti in bratske ljubezni je mogoče.

Andreja Červek – Vatikan

Delati skupaj pri oblikovanju skupnosti, ki sloni na pravičnosti in bratski ljubezni, je mogoče, je zapisal papež Frančišek v pismu, poslanem Bernice Albertine King, hčeri Martina Lutra Kinga, ob včerajšnjem dnevu, posvečenem temu borcu za državljanske pravice Afroameričanov. 18. januar je eden pomembnejših praznikov v Združenih državah, namenjen spominu na Martina Lutra Kinga ml., voditelja gibanja za državljanske pravice temnopoltih Američanov v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kingove sanje so vedno aktualne

»V današnjem svetu, v katerem se množijo izzivi v zvezi s socialno pravičnostjo, ločitve in konflikti, ki ovirajo uresničitev skupnega dobrega, ostajajo vedno aktualne sanje Martina Lutra Kinga o harmoniji in enakosti med vsemi osebami, dosežene preko nenasilja in miru,« zapiše papež. Navede besede iz okrožnice Fratelli tutti, da je namreč »vsak med nami poklican biti oblikovalec miru, povezovati in ne ločevati, ugašati in ne podžigati sovraštva ter odpirati poti dialoga«. Na ta način se ne bomo gledali kot tujci, ampak »kot bližnji, v resnici našega skupnega dostojanstva otrok Vsemogočnega«. Papež izpostavi, da je samo »s stalnim vsakodnevnim zavzemanjem, da bi ta pogled postal konkreten, mogoče delati skupaj za oblikovanje skupnosti, osnovane na pravičnosti in bratski ljubezni«.

Pot nenasilja, da bomo lahko napredovali

Bernice Albertine King, hči Martina Luthra Kinga, ki je tudi sama aktivistka za človekove pravice in predsednica King centra v Atlanti, je junija lani za vatikanske medije spregovorila o prizadevanju za enakost, kulturo miru in nenasilja ter izpostavila usklajenost med svojim očetom in papežem Frančiškom, ki ga je leta 2018 kar dvakrat srečala v Vatikanu. Izrazila je strinjanje s papežem, da namreč »nasilje vodi samo v avtodestrukcijo«. »Sredstva, ki jih uporabljamo, morajo biti usklajena s ciljem, ki ga hočemo doseči. In če je ta cilj mir, zagotovo miru ne moremo doseči z nasilnimi metodami,« je zatrdila in dodala, da je to zagotovo v liniji razmišljanja njenega očeta. »Nahajamo se pred izbiro med kaosom in skupnostjo. Če sprejmemo nasilje, izberemo kaos, ki nas bo nazadnje pripeljal do samouničenja. Če sprejmemo nenasilje, bomo lahko napredovali v izgrajevanju pravičnejšega, bolj enakega, bolj človeškega in mirnejšega sveta.«