Skoči na vsebino

Papež: Obrnimo se k izviru Jezusovega usmiljenja, da bomo tudi mi usmiljeni

 

Svetišče Božjega usmiljenja v Krakovu, kjer se nahaja grob sv. Favstine Kowalske 

Papež Frančišek spodbuja Cerkev v Plocku, kjer je se je pred 90. leti Usmiljeni Jezus prvič razodel s. Favstini Kowalski, naj se obrne k izviru Jezusovega usmiljenja. »Pustimo, naj nas objame in prepoji, da bomo tudi mi sposobni usmiljenja, potrpežljivosti, odpuščanja in ljubezni.«

Andreja Červek – Vatikan

»Jezus, vate zaupam«

Danes mineva natanko 90. let odkar se je v poljskem mestu Plock sveti s. Favstini Kowalski prvič razodel Usmiljeni Jezus. Bil je 22. februar 1931. Papež Frančišek se je s pismom Piotru Liberi, škofu v Plocku, obrnil na vso tamkajšnjo cerkveno skupnost ter zapisal, da se pridružuje molitvi vsem, ki se udeležujejo slovesnega obhajanja v svetišču Božjega usmiljenja, in tudi tistim, ki slavje spremljajo preko medijev.

Navede besede, ki jih je takrat slišala sv. Favstina: »Naslikaj podobo po vzorcu, ki ga vidiš, z napisom: Jezus, vate zaupam. Želim, da bi to podobo častili, najprej v vaši kapeli, nato po vsem svetu« (Dnevnik, 47).

Obrnimo se k izviru Jezusovega usmiljenja

Sveti oče se pridružuje »veselju Cerkve v Plocku, da je ta poseben dogodek že poznan po svetu in ostaja živ v srcu vernikov«. Spomni na še ene besede Gospoda Jezusa, ki jih je svetnica zapisala v svojem dnevniku: »Človeštvo ne bo našlo miru, dokler se ne bo z zaupanjem obrnilo k izviru mojega usmiljenja« (Dela, 699).

»Zato vas spodbujam: obrnimo se k temu Izviru,« zapiše papež Frančišek. »Prosimo Kristusa za dar usmiljenja. Pustimo, naj nas objame in prepoji. Imejmo pogum za vrnitev k Jezusu, za srečanje z njegovo ljubeznijo in usmiljenjem v zakramentih. Začutimo njegovo bližino in nežnost, da bomo tudi mi sposobni usmiljenja, potrpežljivosti, odpuščanja in ljubezni.«

V Božjem usmiljenju bo svet našem mir, človek pa srečo

Apostol usmiljenja sv. Janez Pavel II., ki je hotel, da sporočilo usmiljene Božje ljubezni doseže vse prebivalce zemlje, je opogumljal: »Ogenj usmiljenja se mora sporočiti svetu. V Božjem usmiljenju bo svet našem mir, človek pa srečo« (Krakov – Lagiewniki, 17. avgust 2002).

»To je poseben izziv za Cerkev v Plocku, ki je zaznamovana s tem razodetjem, za Kongregacijo sester Naše Gospe Usmiljenja, za mesto Plock in za vsakega med vami. Posredujte svetu ogenj Jezusa Ljubezni. Za vse bodite znamenje njegove navzočnosti sredi vas,« spodbudi papež Frančišek in vsem podeli svoj apostolski blagoslov.