Skoči na vsebino

Papež mladim: Borite se za boljšo prihodnost in obnovite svet

Papež Frančišek poziva mlade udeležence Svetovnega foruma o prehrani, ki se je danes začel v Rimu, naj ostanejo enotni in vztrajni v svojih namenih, naj se borijo za boljšo prihodnost in obnovijo svet, ki ga je pretresla pandemija.

Andreja Červek – Vatikan

Svetovni forum o prehrani poteka na sedežu FAO v Rimu od 1. do 5. oktobra. Gre za gibanje, ki ga vodijo mladi, da bi prispevali k preoblikovanju naših prehranskih sistemov ter tako pomagali doseči cilje trajnostnega razvoja, predvsem popolno odpravo lakote. Papeževo sporočilo je med otvoritveno sejo prebral državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Mladi prinašajo inovativne rešitve za stare probleme

»Danes mladi po vsem svetu razvijajo svojo ustvarjalnost in energijo, da bi odpravili strukturne vzroke sedanje prehranske krize, od dolgotrajnih oboroženih konfliktov do uničujočih učinkov podnebnih sprememb.« Njihov »občutek pripadnosti isti skupnosti in planetu« v ospredje postavlja nujno nalogo, da »se ukrepa in na nov način rešuje izzive, ki pestijo človeško družino«. Njihov dar za nas v tem, da »prinašajo inovativne rešitve za reševanje starih problemov« in imajo pogum, da »se ne pustijo omejevati s kratkovidnim mišljenjem, ki se noče spremeniti«.

Sejati solidarnost, ustvarjalnost in plemenitost duha

Pred nekaj tedni so se v New Yorku zbrali svetovni voditelji na vrhu Združenih narodov o prehranskih sistemih. Zavezali so se, da bodo skupaj delovali za uresničitev drugega cilja za trajnostni razvoj, kar je odprava lakote v svetu. »Njihove besede so obljuba našim bratom in sestram, našim sinovom in hčeram ter našim vnukom. S tem prepričanjem pozivam vse mlade, zbrane na Svetovnem forumu o prehrani, naj bodo neustrašni in odločni. Prosim jih, naj ostanejo enotni in vztrajni v svojih namenih.  Naj ne bodo neznatni pri svojih sanjah, naj se borijo za boljšo prihodnost in te želje spremenijo v konkretna in smiselna dejanja. Opustijo naj rutino in lažna slepila ter obnovijo svet, ki ga je pretresla pandemija. Vse to bo postalo srečna resničnost, če bodo sejali solidarnost, ustvarjalnost in plemenitost duha.«

Navdihujmo se pri mladih

Od tistih, ki morajo zdaj »izpolniti obveznosti, oblikovane v zadnjih mesecih«, se pričakuje, da »ne razočarajo novih generacij«. »Poglejte globoko v oči mladih, ki vas prosijo za spremembo, in jim prisluhnete. Prisluhnite njihovim skrbem in se navdihujte pri njihovi viziji, saj je naša sedanjost tista, ki bo določila njihovo prihodnost. Naj nas spomnijo na našo odločitev, da bomo imeli upanje v obupu in bomo ostali enotni v poslanstvu zagotavljanja, da nihče ne bo ostal brez sredstev za dostojno življenje.«