Skoči na vsebino

Papež med novinarsko konferenco: Karitativnost, ljubezen in bratstvo so pot

V ponedeljek, 8.marca, ob 12.20 se je sklenilo 33. apostolsko potovanje papeža Frančiška v Irak. Sveti oče se je po prihodu na rimsko letališče Ciampino odpravil v baziliko sv. Marije Velike ter na oltar pod podobo Device, Rešiteljice rimskega ljudstva, položil šopek cvetja iz Iraka. Kot je v navadi, se je med povratnim letom papež zaustavil v pogovoru z novinarji in spregovoril o različnih vtisih na postajah tega zgodovinskega obiska: srečanje »z modrim in Božjim možem« Al Sistanijem, pretresenost ob pogledu na porušene cerkve v Mosulu, ganjenost ob besedah mame, kristjanke, ki je izgubila sina in je odpustila tistim, ki so ga umorili, obljuba patriarhu Bechara Raiu, da bo obiskal Libanon.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

»Karitativnost, ljubezen in bratstvo so pot, ki jo je potrebno prehoditi.« Tako je poudaril sveti oče med novinarsko konferenco na letalu iz Bagdada v Rim, po intenzivnem štiridnevnem obisku Iraka. Na začetku srečanja je pozdravil msgr. Dieunonnéja Datonouja, novega koordinatorja papeških potovanj, nato pa novinarje nagovoril z naslednjimi besedami: »Najprej hvala za vaše delo, za vašo družbo in za vašo utrujenost. Danes je dan žena, čestitke ženskam! Med srečanjem z ženo iraškega predsednika so se pogovarjali, zakaj ne obstaja dan moških. Jaz sem rekel: zato, ker mi moški vedno praznujemo! Predsednikova žena mi je govorila o ženskah, danes je povedala lepe stvari, o moči, ki jo imajo ženske, ko pripomorejo k temu, da gredo življenje, zgodovina, družina in toliko drugih stvari naprej.«

Vprašanja novinarjev, ki jih bomo skupaj s papeževimi odgovori podrobneje predstavili v prihodnjih dneh, so bila tokrat večinoma povezana z apostolskim potovanjem. Enega izmed novinarjev je zanimalo, če je po srečanju z ajatolo Al Sistanijem mogoče pričakovati, da bi sveti oče tudi s šiitsko vejo islama, podpisal podoben dokument kot je Izjava o človeškem bratstvu. Tudi drugo vprašanje se je nanašalo na zgodovinsko srečanje z Al Sistanijem, in sicer v kolikšni meri je bilo srečanje z ajatolo tudi sporočilo za verske voditelje v Iranu.

Sveti oče je prav tako odgovoril na vprašanje, če meni, da bo potovanje v Irak najpomembnejši obisk njegovega pontifikata, ter če se bo kdaj vrnil v Argentino. Podrobneje je razložil, kako poteka proces odločitve glede apostolskih potovanj ter ponovno izrazil svojo bližino Siriji. Dotaknil se je tudi vprašanja glede možnosti sinode o Bližnjem vzhodu ali drugih pobud, ki bi pomagale tamkajšnjim kristjanom soočati izzive.

Papež Frančišek je dejal, da se je v teh mesecih pandemije počutil skoraj kot v zaporu, ker se ni mogel srečevati z ljudmi, vendar pa je ponovno poudaril, da je vedno potrebno spoštovati navodila odgovornih oblasti.