V nedeljo, 24. julija 2022, bomo praznovali 2. svetovni dan starih staršev in starejših pod naslovom »Še v starosti rodijo sadove« (Ps 92,15). Ob tej priložnosti verniki lahko pod običajnimi pogoji (sveta spoved, obhajilo in molitev po namenu svetega očeta) prejmejo popolni odpustek. V nadaljevanju objavljamo dekret Apostolske penitenciarije za popolni odpustek:

Da bi okrepila pobožnost vernikov in poskrbela za odrešenje duš, na podlagi pooblastil, ki so ji bile dane s strani papeža Frančiška, ob sprejetju prošnje njegove eminence kardinala Kevina Josepha Farrella, prefekta Dikasterija za laike, družino in življenje, ter ob drugem svetovnem dnevu starih staršev in starejših, ki ga je uvedel papež za četrto nedeljo v juliju, Apostolska penitenciarija pod običajnimi pogoji (sveta spoved, obhajilo in molitev po namenu svetega očeta) dobrohotno podeljuje iz nebeških zakladov Cerkve popolni odpustek starim staršem, starejšim in vsem vernikom, ki se bodo 24. julija 2022 ob drugem svetovnem dnevu starih staršev in starejših iz pravih nagibov pokore in ljubezni udeležili slovesnega bogoslužja, ki ga bo v vatikanski papeški baziliki vodil sveti oče Frančišek, oziroma drugih dogodkov, ki bodo ob tem potekali po vsem svetu. Odpustek je mogoče nameniti tudi dušam v vicah.

To sodišče usmiljenja podeljuje na isti dan popolni odpustek tudi vernikom, ki bodo, osebno ali virtualno po komunikacijskih sredstvih, posvetili ustrezen čas obisku starejših bratov in sester, ki potrebujejo pomoč ali so v težavah (na primer bolni, zapuščeni, invalidi).

Nenavezani na kakršenkoli greh in z namenom izpolnitve treh običajnih pogojev čim bo mogoče, bodo lahko prejeli popolni odpustek tudi bolni starejši in vsi, ki jim bo zaradi težkega razloga onemogočeno zapustiti svoj dom, ter se bodo duhovno pridružili obhajanju svetovnega dne predvsem preko besed svetega očeta in različnih dogodkov, ki bodo prenašani po medijih, ter darovali usmiljenemu Bogu svoje molitve, bolečine in trpljenje.

Da bi se priložnost prejetja božje milosti preko oblasti ključev Cerkve čim lažje uresničila s pastoralno ljubeznijo, penitenziarija goreče prosi duhovnike z ustreznimi pravicami spovedovati, da se dajo z duhom pripravljenosti in velikodušnosti na razpolago za obhajanje zakramenta sprave.

Ta dekret velja za obhajanje drugega svetovnega dne starih staršev in starejših. Ne glede na karkoli, kar bi temu nasprotovalo.

V Rimu, na sedežu Apostolske penitenciarije, 30. maja 2022

Mauro kard. Piacenza,
veliki penitenciarij

Krzysztof Nykiel,
regent