Skoči na vsebino

Božič na Sveti Gori bo vseeno lep

Ponovna epidemija in veliko število novih okužb je frančiškansko skupnost na Sveti Gori močno prizadela, podobno kot vso Evropo in ves svet. Prepoved svetih maš z verniki nas močno zaznamuje, kajti naše poslanstvo je ravno živeti, moliti in delati z ljudmi.

Frančiškovi bratje smo v duhu povezani z vsemi vami kadarkoli mašujemo, pa čeprav smo sami v cerkvi. Tako mislimo na vas, dragi bralci Svetogorske Kraljice, in na vse ljudi dobre volje. Sveta maša je dogodek skupnosti in tudi če je duhovnik fizično še tako sam, je v duhu globoko povezan z vsemi ljudmi.

 

Danes se sprašujemo, kako bi se lahko v tem času krize veselili prihajajočega božiča in novega leta. Vsekakor ne bo tistih živahnih silvestrovanj, ki smo jih bili vajeni. Tudi ne bo mogoče, da bi se širša družina zbrala in zapela pri jaslicah. Toda zagotovo bo priložnost, da si bomo tisti, ki bomo skupaj doma, privoščili lepo besedo, si povedali, da se imamo radi in smo hvaležni Bogu za vse, kar nam je podaril.

 

Božič vedno znova doživljamo kot posebno razodetje božje ljubezni v vsakem človeku. Bog se je sklonil k nam in nam povedal, naj nas ne bo strah. Tudi v prvi svetovni vojni so vojaki na božični dan izstopili iz rovov, si izmenjali košček hrane ter celo zaigrali nogomet. Nekaj takega si želimo za vsakogar v letu 2021; da bi šli onkraj sebe in gledali v drugem brata in sestro, ki prav tako nosita v sebi hrepenenje po dobrem in lepem.

 

Naj se vam, dragi prijatelji, ob zaključku leta 2020 še posebej zahvalim, da ste nas imeli v mislih: Kadar ste molili, da ste radi obiskali Marijino baziliko in da ste nas v teh težkih časih večkrat poklicali in se zanimali, kako je z nami. Hvala za vaše velikodušne darove v obliki sadov zemlje in tudi v finančnih oblikah. V imenu naše samostanske skupnosti en velik boglonaj vsakemu posebej in vsem skupaj. Naj nam Kraljica Svetogorska izprosi, da se bomo v letu 2021 lahko tudi večkrat osebno srečali in jo skupaj pozdravili.

 

pater Bogdan Knavs

(foto: Lorenzo Compolongo)

Zadnja številka Svetogorske Kraljice.