Skoči na vsebino

11. nedelja med letom, 14.6.2020

Oznanjevanje božjega kraljestva je že preveč let (morda celo stoletij) prepuščeno pridiganju duhovnika v cerkvi. Učinkovitost te vrste komunikacije pa je vedno manjša.
Današnjemu človeku se mudi in je navajen na stil, kot ga uporabljata npr. televizija ali internet, ki poročata hitro, na kratko, konkretno. Prav zato morajo kristjani odkriti možnosti za oznanjevanje nebeškega kraljestva »spotoma«.
Pogovori o aktualnih dogodkih in televizijskih oddajah, o politiki, športu in ženskah, klepeti o problemih v službi in o draginji … so tiste priložnosti, ko so kristjani poklicani, da predstavljajo evangelijske vrednote in moč, ki prihaja od Kristusa. Vendar je za oznanjevanje kraljestva »spotoma« nujno, da kristjani bistveno presežejo »znanje«, ki so si ga pridobili pri pripravi na prvo obhajilo.
Evangelij postane učinkovito mnenje, nasvet, predlog, zgled, če ga spoznamo in ponotranjimo na odrasel način. In seveda – če ga resnično živimo.

Jezus pravi:»Žetev je obilna, delavcev pa malo.«Današnje okolje res ni primerno za rast duhovnih poklicev. Vprašajmo pa se, koliko se mi sami trudimo, da bi pripomogli k večjemu številu teh poklicev! Bog nam je zaupal pomembno nalogo. Če pogledamo v statistiko. V naši škofiji so 103 duhovniki mlajši od 75 let in čez 10 let jih bo lahko samo še 60. Čez 20 let pa samo še 40. Malo je župnikov, ki jim zdravje dopušča, da lahko opravljajo dolžnost župnika po 75 letu. Starejši duhovniki naredijo veliko dobrega, da pomagajo župnikom. Hvala Bogu, dokler jih še imamo. In čez 10 let se lahko predvideva, da bo približno polovico manj župnikov v naši škofiji. Tudi zaradi tega se bo način pastorale zelo spremenil.
Morda se niti ne predstavljamo, kako hitro bo prišlo do korenitih sprememb. Upajmo, da bo odprtost za sodelovanje in za versko vzgojo vedno večja med verniki. Rešitev je, da kristjani živijo iz vere. V takem javnem vzdušju se bodo mladi odločali tudi za duhovni poklic.