Skoči na vsebino

Otroški misijonski dan: Orkestrirajmo bratstvo

Vsak otrok je kakor dragocen glasbeni instrument, ki igra v orkestru v harmoniji z drugimi. Dirigent je Jezus, partitura je evangelij, kot je ob svetovnem dnevu otroškega misijona povedal Valerio Bersano.

Andreja Červek – Vatikan

Vsak otrok je dragocen glasbeni instrument

Svetovni dan otroškega misijona, ki je potekal na včerajšnji praznik Gospodovega razglašenja, je tudi letos bil priložnost za molitev in solidarnost do otrok v državah v razvoju. V Italiji se je otroški misijonski dan odvijal na temo Orkestrirajmo bratstvo. »Podoba orkestra je povabilo, da svoje življenje uglasimo z življenjem svojih bratov in prijateljev, da bi tako skrbeli drug za drugega,« je za Vatican News zatrdil Valerio Bersano, pri Italijanski škofovski konferenci odgovoren za otroške misijone.

»Vsak otrok je kakor dragocen glasbeni instrument, edinstven del, ki je uglašen z drugimi v orkestru ter igra v edinstveni in čudoviti harmoniji.« Vsak je poklican igrati po notnem črtovju za svoj instrument, »pri tem pa sledi skladbi, ki jo direktor orkestra, kar je Jezus, vodi preko svoje partiture, kar je evangelij«, je dejal Bersano.

»Tukaj sem, pošlji mene«

Tema je povezana s svetovnim misijonskim dnem, ki je potekal 18. oktobra 2020 pod naslovom »Tukaj sem, pošlji mene«. Gre za povabilo, da postanemo priče evangelija, kot zatrjujejo na mednarodnem tajništvu Papeških misijonskih družb, ki že od leta 1800 organizira otroški misijonski dan, namenjen otrokom in mladostnikom, starim od 6 do 14 let. Letos mali misijonarji s svojimi prihranki in darovi podpirajo pet različnih projektov v Burkini Faso, Kambodži, Papui Novi Gvineji, Albaniji in na Haitiju, ki jih simbolično predstavljajo glasbeni instrumenti, tipični za posamezno državo.

Otrokom odpreti misli in srce

Več je za Vatican News povedal Valerio Bersano, tajnik italijanskega urada za misijone Missio: »Misijonski dan otrok, ki ga obhajamo vsako leto, spodbuja, da otrokom odpremo misli in srce o posvetnosti. Zdi se nam, da je orkester lahko najlepša in najpestrejša podoba otroškega sveta in otrok po vsem svetu. Navezujemo se na temo misijonskega dneva oktobra lani, ko smo bili povabljeni k tkanju bratskih odnosov. Zato nam ideja orkestra in skupnega dela, skupnega prizadevanja, ponuja veliko izhodišč.«

Uglašeni v harmoniji

Tema je močno povezana tudi z okrožnico papeža Frančiška Fratelli tutti. »Okrožnica je previdnostno prišla med sklepnim pripravljalnim delom, ki gre ravno v tej isti smeri,« je pojasnil Bersano. Poskušali so namreč konkretizirati povabilo, ki ga je papež Frančišek namenil lani za svetovni dan in izredni misijonski mesec, ko je spodbudil, naj odgovorijo z Izaijevim odgovorom. »Koga naj pošljem?« vpraša Bog. In prerok odgovori: »Pošlji mene, tukaj sem, pripravljen sem.« »Zato si tudi prizadevamo tkati bratstvo, orkestrirati bratstvo s temi mladimi. Ta podoba bratstva, ki je povezana s podobo orkestra, je zelo zanimiva ravno zato, ker je vsak otrok kakor glasbeni instrument, ki igra skupaj z vsemi ostalimi. Vsi smo instrumenti, smo edinstveni deli, izvirni, dragoceni, ki se uglasijo, da bi ustvarili harmonijo. Vsak je poklican, da igra svoj del, da da od sebe najboljše.« Bersano je pripomnil, da glasba danes poruši vse ovire in vključi tudi notranje strune naših občutkov in čustev, tako pri odraslih kot pri otrocih in mladih.

Pandemija še posebej za otroke težki čas

V nadaljevanju se je Bersano dotaknil pandemije in na vprašanje, ali so mladi razumeli, da se nihče ne reši sam in da je izolacijo in egoizme treba premagati skupaj, odgovoril: »Zagotovo se je ta čas dotaknil predvsem njih, kajti mladi ne morejo živeti brez rednih odnosov, brez gojenja prijateljstva iz dneva v dan. Ta trenutek je torej bil še posebej težak ravno zanje. In ko jih poslušam, moram reči, da so dejansko zelo pozorni, da na vse možne načine ohranjajo svoja prijateljstva. Tudi oni so ta čas čutili kot zelo težak, a so reagirali pozitivno.«

Ni druge poti kot izboljšati sebe

Tema letošnjega otroškega misijonskega dneva Orkestrirajmo bratstvo prav tako sporoča, da z oblikovanjem harmonije med ljudmi lahko iz sedanje krize pridemo močnejši in bolj človeški. »To je tema, ki se redno pojavlja že veliko let, kajti gre za skupno delo, izgrajevanje odnosov in s tem izboljševanje sveta. Ni druge poti: izboljšati sebe in dati svoj prispevek, da bo na svetu več solidarnosti in več bratstva. Te teme dejansko spremenijo nas same in s tem spremenijo svet,« je dejal Bersano in dodal, da je v tem smislu sam zelo optimističen.

Povedal je tudi, da se  v iniciative ob misijonskem dnevu vključujejo mnoge skupnosti, veliko je dejavnosti tudi čez vse leto. »Srce je odprto za svet in otroci se z veliko pozornostjo posvetijo izvajanju pobud, tudi preko različnih predlaganih projektov in izbir, ki so majna znamenja rahločutnosti, ki se odpira v svet.«

Bersano je ob koncu še povedal, da je namen otroškega misijonskega dneva vključiti otroke in mlade, da se bodo čutili del orkestra, kjer harmonijo ustvarja dirigent orkestra, kar je Jezus, ko nam ponuja svojo partituro, torej evangelij.