OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Vabilo na koncert Marijinih in domoljubnih pesmi
koncert_krila.jpg
Zadnja sprememba ( sobota, 26. maj 2018 )
 
Nedelja Svete Trojice, 27.5.2018

Razodeta Trojica

 

sveta_trojica.jpeg

Mašna besedila od velikega tedna do danes so polna najpomembnejših podob iz naše vere. Podobe, ki nas ganejo, nam sežejo globoko v srce, nas presunejo in nas bogatijo. 

Morda niste opazili, da nam tudi razodevajo Sveto Trojico. Vse te zgodbe že dobro poznamo, vendar ali ste kdaj pomislili, da dejansko predstavljajo pot, po kateri so ljudje odkrili, da je v enem Bogu Trojica? Sprehodimo se v mislih skozi nedelje zadnjih tednov in imejmo pred očmi mašo današnje nedelje Svete Trojice.

Prva oseba Svete Trojice, čaščena od vekomaj:

Cvetna nedelja: Mojzes je vzkliknil (današnje prvo berilo): »… ali se je kdaj zgodilo kaj tako velikega, ali se je kdaj slišalo kaj takega! Je mar katero ljudstvo slišalo glas Boga, govorečega iz srede ognja, kakor si slišal ti, in ostalo živo?« Hebrejci so torej prva in najstarejša priča, da »je Gospod Bog zgoraj v nebesih in spodaj na zemlji, drugega ni!« V svojem trpljenju je Jezus zaslišal glas svojega Očeta iz srede nečesa, kar je bilo neizmerno strašnejše kot ogenj. Ali smo mi ljudstvo, ki je slišalo tak glas in ostalo živo?

Ne pozabimo, da je Jezus prosil Očeta, naj ga reši križa. Vse njegovo življenje je bilo pričevanje za tistega, ki ga je ljubeče klical Abba (Očka). Zdaj pa je »daroval molitve in prošnje z močnim vpitjem in solzami njemu, ki bi ga mogel rešiti iz smrti, in bil je uslišan zaradi spoštovanja do Boga« (Heb 5,7).

Druga oseba, Kristus, Maziljenec:

Veliki petek: pokornost do smrti. Jezusova prošnja na križu je bila uslišana, resnično je bil rešen žela smrti, s tem da se je pognal naravnost vanjo. Živel je od ljubezni, ki je ni mogoče ubiti, čeprav mu je bilo vzeto življenje.

Velika noč: prazen grob. Grob ni mogel biti past, v katero bi se ujela taka ljubezen. Jezus je vstal in pustil prazen grob za seboj. Ko se je prikazal učencem, kakor poroča današnji evangelij, so bili zmedena skupina. Mučili so jih dvomi, tudi ko so padli na tla pred njim. Tako kot mi, mar ne? Toda ljubezen je bila živa.

Tretja oseba, Bog Sveti Duh:

Vnebohod: odhaja s tega sveta. Gre nazaj k Očetu, iz katerega je izšel. Da bi pomagal svojim učencem, jim je prijazno razložil ves potek svojega življenja. Naročil jim je nekaj posebej važnega: kako mora na zemlji naprej živeti ljubezen, kako morajo oni iti ven, med ljudi in biti bivališče Boga na zemlji.

Binkošti. In kakor jim je rekel, je Jezusov Duh prišel živ vanje, se naselil v njihovih srcih in dušah, se z njimi in z nami združil tesneje kot smo mi združeni sami s seboj. Njegov lastni Duh diha v nas. Dih našega življenja mora biti na veke dih Kristusovega življenja. Sveti Duh, istoveten z Bogom in Kristusom, prihaja, da nas napravi za Božje otroke, ki so njegova prisotnost na tem svetu (današnje drugo berilo).

Veliki teden in velikonočni čas sta torej pokazala Cerkvi Božje obličje in razkrila ljubeče medsebojno vplivanje, interakcijo, ki predstavlja Trojico. Potihoma smo postali »dediči pri Bogu, sodediči pa s Kristusom«. Kajti »če trpimo z njim, bomo z njim tudi poveličani« (drugo berilo).

Rastoča Cerkev ni odkrivala Svete Trojice s študijem teoloških knjig, ampak s tem, da jo je doživljala. Tudi mi delajmo tako.

Zadnja sprememba ( sobota, 26. maj 2018 )
 
RAZSTAVA SLIK SLEPIH IN SLABOVIDNIH USTVARJALCEV

 

Sv. Gora, bazilika Kraljice Svetogorske - Frančiškova dvorana

sobota, 26. maj in nedelja, 27. maj 2018


Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica  vabi na Sv. Goro pri Novi Gorici na razstavo slik slepih in slabovidnih ustvarjalcev. Razstava bo na ogled v Frančiškovi dvorani bazilike Kraljice Svetogorske 26. in 27. maja 2018.

Odprtje razstave bo v soboto, 26. maja 2018, po zaključeni zahvalni sveti maši ob 9. zahvalnem dnevu slepih in slabovidnih Slovenije, ki jo bo daroval koprski škof msgr. Jurij Bizjak in se bo začela ob 11.00 uri.

Pri maši in na odprtju razstave bo sodelovala Vokalna skupina Vinika pod vodstvom Franke Žgavec in ob spremljavi organistke Mirjam Furlan.

Razstava bo na ogled oba dneva - v soboto, 26. maja, med 10.00 in 18.00 uro ter v nedeljo, 27. maja, med 9.00 in 18.00 uro - obsega pa izbor del slepih in slabovidnih ustvarjalcev, ki so v zadnjem desetletju nastala na likovnih kolonijah. V letošnjem letu namreč Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica praznuje 70-letnico delovanja ter 10-letnico likovnih kolonij za slepe in slabovidne.

Vabljeni!

Več informacij: 041 485 430, E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  


vabilo_slike_slabovidnih.jpeg 

 

Slike društvo tudi prodaja. Z nakupom slike prispevate sredstva za izvajanje programov rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb v lokalnem in širšem okolju ter za delovanje društva

Zadnja sprememba ( sobota, 26. maj 2018 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 73 - 80 od 897