OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Škof Metod Pirih ob prazniku Marijinega Vnebovzetja

Koprski škof Metod Pirih je ob prazniku Marijinega Vnebovzetja daroval mašo v baziliki na Sveti Gori. V svoji pridigi je dejal, da je današnji praznik "potrditev prepričanja, da ima naše življenje smisel in cilj". Molitev pa je namenil predvsem novim duhovnim poklicem. 

Pirih je spomnil, da v koprski škofiji letos niso imeli novomašnikov, umrlo pa je pet duhovnikov. Za vpis v bogoslovje se je do zdaj prijavil en fant iz vipavske škofijske gimnazije. Zato je današnjo molitev Pirih namenil prav novim duhovnim poklicem. "Morda pa to Gospodovo naročilo ponavljamo v nekakšnem malodušju, češ, saj ni nobenih vidnih uspehov naše molitve," je ugotavljal ter opozoril, da ni pravilno razmišljanje, po katerem ne morejo "spremeniti naših mladih in ne razmer v naši družbi, ki Cerkvi in njenemu delovanju niso preveč naklonjene".

"Mladim, ki v sebi čutijo duhovni poklic, pa še kolebajo, svetujem, naj premagajo strah in se ne bojijo. Bog, ki vas kliče v svojo posebno službo, vam bo dal moči, da boste premagali vse ovire in vztrajali," je še povedal škof Pirih. 

 

Zadnja sprememba ( sobota, 23. avgust 2008 )
Preberite več...
 
Marijino vnebovzetje
Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je najstarejši Marijin praznik. Na Vzhodu ga zasledimo že v 5. stoletju, na Zahodu pa 150 let pozneje. Ta dan se najprej spominjamo Marijine blažene smrti. Nekateri bogoznanci sicer menijo, da Marija sploh ni umrla. Vendar pa temu nasprotuje skoraj enodušno pričevanje izročila. Splošno pa je prepričanje, da je bila Marijina smrt bolj smrt iz ljubezni kakor pa iz neke nuje; imela naj bi značaj samopouživanja v žaru ljubezni, ki jo je v Mariji razvnel Bog. Zato so sprva ta praznik lepo imenovali »Marijino zaspanje«.
Preberite več...
 
Nova številka Svetogorske Kraljice


svetogorska kraljica - 2_2008_web_page_01.jpg
Spoštovani prijatelji Svete Gore,
v spomin na 2000-letnico rojstva apostola Pavla je papež  Benedikt XVI.  razglasil Pavlovo leto, ki traja od 28. junija 2008 do 29. junija 2009. Še posebno slovesno bo praznovanje v deželah in krajih, kjer je deloval v njemu posvečenih cerkvah. V teh cerkvah bo mogoče prejeti tudi odpustke. 
Savla, po spreobrnjenju postane Pavel, zagrizenega farizeja in preganjalca kristjanov na poti v Damask spektakularno ustavi Božji poseg, da pade s konja svoje zablode v Kristusovo naročje. Odtlej ne živi več zase, temveč v njem živi Kristus.  
Apostol narodov se poda na misijonsko pot za Kristusa, ustanavlja cerkvene občine in jim piše pisma. »Mala čreda«, »sveti«, kot se sprva imenujejo kristjani, postanejo »sol, kvas in luč« sveta sredi rimskega poganskega cesarstva. 
Poslanstvo, naloga in verodostojnost Katoliške Cerkve in nas kristjanov danes je prav v Pavlovi zgodbi: da nas Kristus vrže s »konja« verske mlačnosti in brezbrižnosti in da zaživi v nas Kristus ter po nas spregovori svetu, ki je postal v marsičem poganski.   
Papež Janez Pavel II. je spregovoril o novi evangelizaciji narodov, saj se v Aeropagu sveta pojavlja vse več »oltarjev neznanemu bogu« in prišel je čas, da kakor s Pavel, tudi mi iskalcem na prepričljiv način spregovorimo o enem in edinem Bogu, ki se je razodel v Jezusu Kristusu. 
Kakor Pavel se tudi mi srečujemo z različnimi kulturami, jeziki in religijami, zato  nam ne sme biti tuj Pavlov dialog, »da ni več Juda, tudi ne Grka … 
ampak nova stvar«.  Domače naj nam postane Pavlovo pojmovanje vesti, svobode in človeškega dostojanstva, ki izhaja iz Kristusove osvoboditve. Na vse to je potrebno »obleči«  Kristusovo zahtevo prvenstva ljubezni, saj brez nje, po Pavlu, »nisem nič in mi nič ne koristi«, v najboljšem primeru sem le »brneč zvon in zveneče cimbale«. 
Dragi prijatelji, z vso odgovornostjo razmislimo o predlogu papeža Benedikta XVI., da bi v Pavlovem letu zasledovali zlasti dva cilja: da bi se navzeli Pavlove gorečnosti in zavzetosti ter da bi po Pavlovem zgledu zahrepeneli po edinosti.
 
p. Bernard Goličnik 
Zadnja sprememba ( petek, 15. avgust 2008 )
 
<< Začni < Nazaj 111 Naprej > Konec >>

Rezultati 881 - 883 od 883