OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
100-letnica rojstva Ljubke Šorli
100-letnica Ljubke Sorli 1.jpg.jpg
 
V nedeljo, po popoldanski sveti maši, smo dodobra napolnili našo Frančiškovo dvorano. V spomin Gospe Šorlijevi smo pripravili enourni program. Na začetku je vse nagovoril in pozdravil gvardijan, p. Bogdan Knavs. Slavnostni govor je imela gospa magistra Darinka Kozinc, pesmi je recitirala dramska igralka Dušanka Ristič. Glasbeni program so nam polepšali: Veronika Brecelj na violino, Marina Ružić na harfi, Tomaž Plahutnik na citre in baritonist Marko Kobal. Program je povezovala Alenka Saksida. Po uradnem delu smo se ustavili še v naši samostanski obednici.
Zadnja sprememba ( sreda, 29. september 2010 )
Preberite več...
 
26. nedelja med letom (26.9.2010)
slika_10.jpg

 

 

 

Abraham mu je dejal:
»Imajo Mojzesa in preroke,
te naj poslušajo!«
 Ta pa mu je odvrnil:
»Ne, oče Abraham,
toda če pojde kdo od mrtvih
k njim, se bodo spreobrnili.«
On pa mu je dejal:
»Če ne poslušajo
Mojzesa in prerokov,
se ne bodo dali prepričati,
četudi kdo vstane od mrtvih.«

(Lk 16,29-31)

 

 

 
slika_11.jpg

 

 

 

Sveti Janez Zlatousti, veliki krščanski pisec iz 4. stoletja, je opozarjal, da Kristus sam v siromaku od lakote umira, hodi okrog in ne ve, kje bo prenočil. Zato pravi: dokler revež trpi, razkošje v cerkvi ni na mestu. Takole piše: »Častiti hočeš Kristusovo telo. Pazi, da ga ne boš zaničeval, ko bi prezrl, da trpi pomanjkanje v siromakih. Kaj koristi, če je Kristusova miza polna zlatih posod, on sam pa v siromaku od lakote umira! Najprej nasiti lačnega, potem pa iz obilja okrasi Kristusovo mizo. Ko krasiš svete prostore, ne zapiraj svojega srca za reveža. On je dragocenejše Božje svetišče kakor cerkev.

Lk 16,19-31

PODOBA MIZE


V evangelijski prilik tokratne nedelje je beseda o bogatinu, ki si je privoščil vsega, kar si je zaželel. V njegovi bližini je živeli tudi hirajoči revež Lazar. Njemu so morda včasih vrgli kakšen ostanek, ki je padel z bogatinove mize.
Zgodba je znana, zato naj bo dovolj le nekaj besed ob podobi mize.
Miza je daleč več kot samo kos pohištva; je ena od preprostih reči, ki skriva velike skrivnosti in jih razodene tistemu, ki zna »gledati s srcem«. Predvsem je simbol medsebojne povezanosti v družini, občestva in sreče tistih, ki se vsak dan zbirajo okoli nje. Je tudi znamenje odprtosti, prijateljstva in vzajemnosti, če je pri mizi vedno prostor tudi za gosta, prijatelja ali tujega človeka. Povabiti koga k mizi pomeni sprejeti ga v svojo sredo kot enakega, ga počastiti in mu priznati dostojanstvo. Najbrž zato tolikokrat srečujemo Jezusa pri mizi, ne le z apostoli, ampak tudi s cestninarji, grešniki in izobčenci. Od svojih najbližjih, od apostolov, se je zadnji večer poslovil prav pri mizi, ko so večerjali, in jim naročil, naj se v njegov spomin zbirajo ob mizi k svetemu obedu, h Gospodovi večerji. V središču krščanskega bogoslužja je zato miza, ki je hkrati žrtvenik,  oltarna miza.
V prispodobi govorimo celo o dveh mizah pri bogoslužju: miza Božje besede in miza evharističnega kruha. Prva naj bi kristjanu kazala pot, druga pa naj bi ga krepila in mu dajala moč za krščansko življenje.
Za življenje potrebuje vsak človek kos kruha in dobro besedo. Živimo od kruha in od besede in shiramo, če pogrešamo eno ali drugo. Brez kruha umre telo, brez besede, to je brez dobre besede, brez besede ljubezni, priznanja, tolažbe in spodbude pa zboli in umre duša.
In oboje – kruh in dobro besedo – ponavadi prejemamo in drug z drugim delimo prav ob mizi, ob tem preprostem, svetem znamenju. Naj postane osrednje znamenje naših družin.

Po: Ozare – TV Slovenija 1995

slika_12.jpg»Priložnost izgubljena ne vrne se nobena,« pravi  naš pregovor.
V evangeliju smo slišali, kako je  mož z imenom Lazar trpel bolečine in lakoto na zemlji. Čeprav je živel tik ob bogatašu, se ta ni zmenil za njegovo stisko. Ni mu namenil niti ostankov hrane. Opazil ga je šele v svojem lastnem trpljenju, a takrat je bilo že prepozno.
Za nas še ni prepozno., da bi obžalovali vse tiste trenutke, ko smo prezrli ljudi v stiski in bolj mislili nase kot na druge. Z vso iskrenostjo vsak dan znova prosimo Gospoda, naj nam pomaga izkoristiti priložnosti za dobra dela bližnjim.


Zadnja sprememba ( sobota, 25. september 2010 )
 
100-letnica rojstva pesnice Ljubke Šorli
ljubka_sorli.jpg

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN SVETA GORA

vabi na

SLOVESNOST
OB 100-LETNICI
ROJSTVA PESNICE

LJUBKE ŠORLI

v nedeljo, 26. septembra 2010, ob 17. uri
v Frančiškovo dvorano na Sveti Gori.

V programu sodelujejo:

p. Bogdan Knavs, gvardijan
mag. Darinka Kozinc,
podžupanja Mestne občine Nova Gorica
Dušanka Ristič, dramska igralka

Veronika Brecelj, violina
Marina Ružić, harfa

Marko Kobal, baritonist
Tomaž Plahutnik, citre

Program bo povezovala Alenka Saksida.

Zadnja sprememba ( sobota, 25. september 2010 )
 
<< Začni < Nazaj 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Naprej > Konec >>

Rezultati 841 - 848 od 897