OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
25. navadna nedelja (19.9.2010)
slika_07.jpg

»Kdor je v najmanjšem zvest,
je zvest tudi v velikem,
kdor pa je
v najmanjšem krivičen,
je krivičen tudi v velikem.
Noben služabnik ne more
služiti dvema gospodarjema;
ali bo enega sovražil
in drugega ljubil,
ali pa se bo enega držal
in drugega zaničeval.
Ne morete služiti
Bogu in mamonu.«

(Lk 16,10.13)
 
slika_09.jpg

 

 

Evangelijska zgodba nam je vsem pisana na kožo.
Kdo more ob vsem, kar je storil dobrega, zatrditi, da ni nikoli in v ničemer zapravljal gospodarjevega imetja? Morejo reči starši, da pri vzgoji otrok niso ničesar opustili? Si duhovniki po župnijah in tisti v ordinariatih glede svojih dolžnosti nimajo kaj očitati? Ali občinski možje in državni poslanci na svojih sejah niso zapravljali časa in denarja, včasih pa tudi značajnosti?
Ni ga med nami, pri katerem se ne bi kaj našlo, zaradi česar bi mogel biti pri gospodarju tožen!

 BESEDA O BESEDI

Lk 16,1-13

GOSPOD BODI NAM NAKLONJEN IN PRIZANESLJIV

 

Ko beremo evangelijski odlomek, dobimo vtis, da Jezus odobrava nepoštenost. A je ne odobrava! Navaja le zgodbo, v kateri gospodar hvali nepoštenega oskrbnika. Pa tudi ta ne hvali oskrbnikove nepoštenosti, temveč le iznajdljivost (čeprav nepošteno), kako si bo pomagal, ko bo iz službe vržen na cesto.
Ko se nam življenje izteče, bomo vsi – na cesti. Takrat bo potrebno živeti od prihrankov, ki (če sploh) smo si jih nabrali, ko smo bili še v s službi, in od prijateljev, ki (če) smo si jih pravočasno pridobili. Prihranki? Zvestoba službi in poklicu. Prijatelji? Najmanjši Jezusovi bratje in sestre, ki smo jim v življenju »s krivičnim mamonom« storili kaj dobrega.
Kaže pa, da nam Jezus želi s to zgodbo povedati še nekaj drugega. Ni namreč mogoče tajiti, da se v njej razodeva vsaj prikrita prizanesljivost do oskrbnika, ki je (čeprav po svoji krivdi) zabredel v stisko – v slogu znane vrstice iz psalma 50: »Če boš gledal na grehe, Gospod, kdo bo obstal?« Jasno je sicer povedano, da je bilo oskrbnikovo ravnanje krivično, a ni nič manj jasno izraženo razumevanje do njegove sedanje zadrege: »Kopati ne morem (morda je bil že v letih), beračiti me je sram (povsem razumljivo).
Živeti pa je bilo kljub vsemu potrebno.
Naš Gospodar sam o nas prav vse dobro ve. Če bo hotel biti natančen in če bo gledal na našo zapravljivost, smo vsi zreli za na cesto. Od česa bomo živeli, ko bo treba živeti? Od Gospodarjeve naklonjenosti in prizanesljivosti, ki zna kdaj pa kdaj na eno oko zamižati ali pa se ob pravem času narediti gluho.

Po: Beseda da besedo

slika_08.jpg

Gospod, vsakdo izmed nas bo poklican »na obračun«. Bodi nam prizanesljiv in nam pomagaj, da se bomo v svojem življenju z veseljem odločali za služenje tebi in ne številnim »mamonom« sodobnega časa. Naj nas tvoja roka vodi po poteh našega vsakdanjega truda za dobro in pravično delo.

Zadnja sprememba ( torek, 21. september 2010 )
 
36. redovniški dan
36_redovniski_dan_4.jpg.jpg

V sredo, 15. 9. 2010 je bil na Viču, v Antonovem domu, redovniški dan. V glavnem nagovoru nam je p. Janez Cerar, lazarist spregovoril na temo karitativno vlogo redovnikov v Cerkvi. Imeli smo tudi skupno somaševanje, si ogledali monokomedijo in si vzeli čas tudi za medsebojno druženje in klepet.

Zadnja sprememba ( četrtek, 16. september 2010 )
Preberite več...
 
26. škofijski molitveni dan - reportaža
26. molitveni dan 6.jpg.jpg

V soboto, 11. septembra 2010 je na Sveti Gori potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Oba škofa, več kot 100 duhovnikov ter polna bazilika mladih in manj mladih, je sobotna statistika. G.  škof Metod Pirih je med mašo sprejel bogoslovca Blaža Batagelja med pripravnike za diakonat in duhovništvo, 25 katehistinj in katehetov pa je prejelo diplome. Zahvalili smo se tudi za 20 letno delovanje škofijske Karitas.
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 13. september 2010 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Naprej > Konec >>

Rezultati 833 - 840 od 884