OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
31. nedelja med letom (31.10.2010)
slika_23.jpg

  Ko so to videli,
so vsi godrnjali in govorili:
»Ustavil se je
pri grešnem človeku!«
Zahej pa je vstal
in rekel Gospodu:
»Gospod, glej,
polovico svojega premoženja
dam ubogim,
in če sem koga
v čem prevaral,
mu povrnem četverno.«
Jezus pa mu je rekel:
»Danes je v to hišo
prišlo odrešenje,
ker je tudi on Abrahamov sin.
Sin človekov je namreč prišel
iskat in rešit,
kar je izgubljeno.«

(Lk 19,7-10)

 

 

 

Pravo srečanje ne obsoja in ne ocenjuje, celo privablja na plan dobroto v drugem. Poveže ga z dobrim jedrom, ki ga ima globoko v sebi. Namesto da bi ga hotel spremeniti, ga brezpogojno sprejme. Prav ta izkušnja, da smo brezpogojno sprejeti, nam da možnost, da se spremenimo. A če sam  želim drugega spremeniti, ta doživi to kot sporočilo: »Takšen, kot sem, nisem dober. Drugi me bo sprejel le, če se spremenim.«
Jezus je malemu mitničarju Zaheju, ki je svoj manjvrednostni kompleks skušal skriti tako, da je kopičil čim več denarja, posredoval občutek, da je lahko takšen, kot je. To ga je spremenilo, odkril je svoje dobro jedro.
Po: A. Grünu

Lk 19,1-10

ZAUPATI IN VZTRAJATI

 

Bog se v Svetem pismu sam razodeva kot usmiljeni, rešujoči Bog. Že starozavezno razodetje odkriva Božje srce, ki z ljubeznijo objema vse stvarstvo, tem bolj pa človeka: »Gospod, kakor prašek na tehtnici je ves svet pred teboj. Ti pa imaš usmiljenje z vsemi, ker vse premoreš. Ljubiš namreč vse, kar je, in ničesar ne mrziš, kar si naredil. Ti, življenje ljubeči Gospod, vsemu prizanašaš, ker je tvoje« (Mdr 11,22).
Kakor odmev teh besed zveni mašna prošnja ene od nedelj med letom: »Veliki Bog, svojo vsemogočnost razodevaš predvsem z usmiljenjem in prizanašanjem. Nenehno nas obsipaj s svojo milostjo …« Kako presenetljivo drugačen je Bog! Dobro vemo, kako razkazujejo in uveljavljajo svojo »vsemogočnost« mogočniki tega sveta!
V Jezusu Kristus je ta odpuščajoča Božja ljubezen »človek postala in med nami prebivala«. V njem sta se razodeli »dobrota in človekoljubnost Boga, našega odrešenika« (Tit 3,4), ki je prišel iskat in zveličat, kar je izgubljeno.
Bogati višji cestninar Zahej iz današnjega evangelija je tudi bil izgubljen, čeprav se tega vse do odločilnega srečanja z Jezusom ni zavedal. Vse skupaj se je začelo s čisto človeško radovednostjo. Z drevesa ob poti si je hotel v miru in neopažen ogledati Čudodelnika iz Nazareta. On pa ga je poklical dol in prav njega, ki so ga vsi prezirali in obsojali, počastil s svojim obiskom. Iz Jezusovih besed in njegovega pogleda ni bral obsodbe, marveč veselo sporočilo, »da je tudi on Abrahamov sin« in kljub grešnosti ni izključen iz Božje zvestobe in ljubezni. To srečanje je Zaheju vrnilo dostojanstvo in naredilo iz njega novega človeka. Polovico imetja je razdelil ubogim in četvero povrnil, če je koga prevaral.
Kdor se sreča z Jezusom, ne more ostati enak kot prej. Prav to nam jasno govori evangelijski odlomek.

Po: B. Dolencu
slika_32.jpg»Hitro splezaj dol,
danes moram ostati
v tvoji hiši,«
pravi Jezus
v današnjem evangeliju
cestninarju Zaheju.
Ta je bil namreč
majhne postave in
je splezal na smokvo,
da bi lahko videl Jezusa.
Te besede
so namenjene tudi nam.
Jezus tudi nas vabi,
da se »spustimo dol«,
kar pomeni, da stopimo
pred Gospoda
s svojo majhnostjo,
šibkostjo in grehi.
Tako bo lahko vstopil tudi v našo hišo in prebival z nami.


Zadnja sprememba ( sobota, 30. oktober 2010 )
 
Molitvena ura za mir

OBHAJANJE DUHA ASSISIJA

molitvena ura za mir 2.jpg.jpg

 
Novinci so skupaj s samostansko družino na Sveti Gori, 27. oktobra 2010, pripravili molitveno uro za mir, kot spomin na ekumensko asiško srečanje in skupne molitve za mir predstavnikov velikih verstev in svetega očeta.
Frančiškovi bratje in sestre so dediči in nosilci Duha Assisija, saj je papež za kraj molitve izbral Assisi »zaradi posebnega pomena sv. Frančiška, ki ga toliki po svetu poznajo in spoštujejo kot simbol miru, sprave in bratstva« (Janez Pavel II. v Assisiju leta 1986).
Po večerni sveti maši so se vsi navzoči v Duhu Assisija povezali z brati in sestrami velike Frančiškove družine in prosili Gospoda, da bi nas vse naredil za orodje Njegovega miru.
Zadnja sprememba ( četrtek, 28. oktober 2010 )
Preberite več...
 
Srečanje provincialov
srecanje provincialov 6.jpg.jpg

25. in 26. oktobra 2010 smo na Sveti Gori gostili provinciale Južnoslovanske konference (iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije). Pogovarjali so se o aktualnih zadevah, našli pa so tudi čas za ogled bazilike, molitev in bratsko druženje.
Zadnja sprememba ( torek, 26. oktober 2010 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Naprej > Konec >>

Rezultati 825 - 832 od 897