OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Novinci začeli postavljati jaslice v baziliki
postavljanje_jaslic_2010_4.jpg

Frančiškanski novinci smo v ponedeljek po prvi adventni nedelji začeli postavljati jaslice v svetogorski baziliki. Za nas je to velik izziv, saj bomo prvič postavljali jaslice v eni izmed sedmih slovenskih bazilik.
Sv. Frančišek Asiški je s svojimi brati leta 1223 prvič postavil jaslice v majhnem kraju Greccio v Italiji. Od takrat se je ta lep običaj ohranil vse do danes.
In tako kot je sv. Frančišek zajemal navdih za takšno ponavzočenje božjega učlovečenja iz molitve se tudi mi novinci trudimo posnemati njega ter v ponižnosti, s čutom ljubezni in s hvaležnostjo, da nam je samostanska družina zaupala to nalogo pričakujemo sveto noč na Sveti Gori.

bratje novinci
Zadnja sprememba ( četrtek, 02. december 2010 )
Preberite več...
 
200 let frančiškanov na Kostanjevici
kostanjevica200_let_1.jpg

29. novembra 2010 se je v samostanski dvorani na Kostanjevici začelo praznovanje ob 200-letnici delovanja frančiškanov na Kostanjevici. Dr. Jože Škofljanec, namestnik direktorja Arhiva RS, je na zanimiv način predstavil zgodovino manjših bratov frančiškanov na Slovenskem. Orisal je spreminjanje meje in imena sedanje province sv. Križa ter predstavil posamezne samostane in dejavnosti frančiškanov, s posebnim poudarkom o življenju in delu frančiškanov na goriškem.
Frančiškani so na Kostanjevico prišli na praznik sv. Treh Kraljev, 6. januarja 1811. Takratni guverner Ilirskih provinc general Marmont jih je preselil iz samostana sv. Antona iz Gorice.
Zgodovinsko bogato predavanje, ki smo se ga udeležili tudi frančiškani iz bližnjega samostana na Sveti Gori, nam bo ostalo v lepem spominu.
Zadnja sprememba ( torek, 30. november 2010 )
Preberite več...
 
1. adventna nedelja (28.11.2010)

 

slika_09.jpg

 

Bodite torej budni,
ker ne veste, katerega dne
pride vaš Gospod!
Vedite pa, da bi bil
hišni gospodar buden,
če bi vedel,
ob kateri straži pride tat,
in ne bi pustil vlomiti
v svojo hišo.
Zato bodite
tudi vi pripravljeni,
kajti ob uri, ko ne pričakujete,
bo prišel Sin človekov.«

(Mt 24,42-44)

 
 
slika_10.jpg    

Prilika, ki jo srečamo v evangeliju je preprosta in udejanja resnične ljudi. Ne gre za to, da bi moral biti hišni gospodar vedno buden; buden je samo takrat, kadar čuti nevarnost, v nasprotnem primeru se zanaša na srečo. Ni pa tako z učencem, ki z gotovostjo ve, da Gospod v resnici lahko pride vsak trenutek; vendar pa tega trenutka ne pozna. Ta trenutek bo nenaden. Se tega zavedamo tudi mi? Živimo tako, da lahko Gospodar pride kadarkoli?

 

   

 

 

 

Mt 24,37-44

ADVENT VABI K ODGOVORNOSTI


Z današnjo nedeljo začenjamo poseben čas – advent. To je čas hrepenenja. Zahrepeneli naj bi po vsem lepem, dobrem in resničnem in predvsem po njem, od katerega vse lepo, dobro in resnično izhaja.
Skozi ta adventni čas prihaja med nas Kristus. Ta je že prišel. Tu je – med nami. Slišali smo njegovo besedo, zaznati moremo njegov nezaznaven dih. Zedinja se z nami, v eno nas povezuje: Kristus v meni in tebi in tudi v vseh daljnih bratih in sestrah. Da, tudi v vseh tistih, ki žive med nami, pa Božjega hrama nikdar od znotraj ne vidijo, ker ga nimajo za svoj drugi dom. V tistih, ki jih težko gledamo, ker so nam naredili krivico in so (po našem mnenju) polni napak in so nam sploh  neznosno odvratni, in vendar moramo z njimi skupaj živeti. V tistih, ki blodijo po temnih, z razvratnostjo postlanih poteh (tako se nam zdi) in bi vendar hoteli biti ljudje. V vseh tistih, ki iščejo in kar ne morejo najti.
V vseh teh naših bratih in sestrah moramo videti Kristusa. Mu pomagati, da bi mogel živeti in rasti in izpolniti svoje poslanstvo.
Ne, to ni lahko: videti v vseh Kristusa in s Kristusom sodelovati pri uresničevanju tiste zgodovine, ki ne preide, temveč ostane in bo sijala tudi ob zadnjem prihodu Božjega Sina in vso večnost.
Ni lahko biti živo, zavestno, rahločutno in voljno orodje v rokah velikega Klesarja usode in Ustvarjalca resničnega življenja. Ni lahko pozabiti nase in se ves predati tistemu Božjemu zanosu, ki rojeva dobra dela brez hlastanja po dobičku in slavi. Ni lahko biti nenehno vsem in vsakomur živa plamenica žrtvujoče se ljubezni. … in vendar smo za to ustvarjeni.
Advent nas kliče k razmišljanju, pa tudi k akciji – k dejavnosti, ki jo naj pričujejo dobra dela. »Bratje, čas je, da od spanja vstanemo. Kajti zdaj je naše zveličanje bliže kot tedaj, ko smo vero prejeli. Noč se je pomaknila in dan se je približal« (Rim 13,11-12).

Po: S. Janežiču
noe.png
Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Kakor so namreč v tistih dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, in niso spoznali, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega.

Mt 24,37-39
 
Sprejeti ali zavrnjeni ne bomo po kakšnih matematičnih pravilih ali po kakšni slepi usodi, temveč po meri odgovornosti, s katero smo jedli in pili, se ženili in možile, delali na polju ali mleli na kamnu.

   

Zadnja sprememba ( sobota, 27. november 2010 )
 
<< Začni < Nazaj 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Naprej > Konec >>

Rezultati 809 - 816 od 897