OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Zahvala in voščilo
Herko_Saksida.jpg.jpg

Spoštovani.

Dovolite, da se Vam najprej iz srca zahvalim za vso Vašo ljubezen, skrb, razumevanje, podporo, delo, voščila, darove…

Še posebej velik Bog lonej tistim, ki čistite, krasite, ki ste pomagali pri jaslicah in okrasitvi, liturgičnim sodelavcem, redarjem, svojim bratom za vse delo in bratsko spoštovanje in ljubezen, sestram pri mnogih dejavnostih in vsem, ki opravljate kakršnokoli delo v Božjo čast in slavo.

Vsem in vsakomur iskrena hvala. 


V imenu vse samostanske skupnosti in obeh skupnosti sester na Sveti Gori (Sestre frančiškanke misijonarke Jezusovega srca in Marije Brezmadežne in skupnost Manjših sester sv. Frančiška) Vam želim blagoslovljene praznike. Naj nam dejstvo, da je Bog iz ljubezni do nas postal človek, pomaga, da bomo med seboj bolj človeški (prijazni, strpni, razumevajoči, odpuščajoči…).
Zadnja sprememba ( sobota, 25. december 2010 )
 
Božič - Gospodovo rojstvo

 

slika_17_2010_1.jpg

Ko so angeli šli od njih v nebo,
so pastirji govorili
drug drugemu:
»Pojdimo torej v Betlehem
in poglejmo to,
kar se je zgodilo in
kar nam je sporočil Gospod!«
Hitro so odšli tja
in našli Marijo, Jožefa
in dete, položeno v jasli.
In pastirji so se vrnili
ter slavili in hvalili Boga
za vse, kar so slišali in videli,
tako, kakor jim je bilo rečeno.

(Lk 2,15-16.20)

 

Lk 2,1-20

BOG PRIHAJA, DA OGREJE NAŠA HLADNA SRCA


Velika ura človeške zgodovine, po kateri so hrepeneli narodi in po kateri bodo prihodnji rodovi šteli leta, je prišla: izpolnjuje se prva napoved Odrešenika, ki je bila dana že v raju. Bog prihaja na svet. Božja ljubezen se razodeva, da brezupno, grešno usodo človeštva obrne v zveličanje. Vendar se zgodi nezaslišano: Bog prihaja na svet, toda ko hoče vstopiti, najde zaprta vrata! Ljudje mu jasno pokažejo, da ga ne potrebujejo. Jožef in Marija zaman trkata na vrata betlehemskih domov, da bi našla skromno zatočišče.
To, kar se je zgodilo v Betlehemu, se dejansko vleče skozi vso zgodovino. Kristusa vedno znova izganjajo iz človeških domov, iz izobraževalnih središč, iz šol in kulturnih centrov, iz ustanov in zakonov. Kristusa, naslikanega na umetniški sliki ali upodobljenega v kiparski obliki, še kje prenesejo. Ta Kristus ni nevaren. Toda – živega Kristusa, Kristusa, ki bi zmotil komodno življenje vase zagledanih ljudi, Kristusa, ki bi oporekal človeškim goljufijam, prevaram in nemoralnemu življenju? Ne! Takega pa ljudje ne sprejmejo, prehudo bi jih motil. Vznemirjal bi njihovo vest.
Hlad noči, ki ga je izkusila sveta družina, pa ni bil nič v primerjavi s hladom človeških src. A niso obupali. Kljub vsemu sta v radosti dete povila in ga položila v borne jasli.
Je pa dejstvo, da je tisti človek, ki odreče ljubezen otroku, zelo slab človek. Bog je prišel med nas v podobi otroka, da bi lahko brez strahu prišli predenj. Mnogi ljudje se tega Boga bojijo, češ da jih ogroža, da jih želi zasužnjiti ipd. Nespametno! Bog ni prišel, da bi nam karkoli vzel – razen naših grehov – prišel je, da bi nam nekaj dal, da bi nas obdaroval! Bog nas ne zasužnjuje, on nas osvobaja suženjstva zla! Bog nas ne ogroža – zato se je pojavil med nami v podobi otroka, ne pa v podobi nasilneža.
Sprejmimo ga. Ponudimo ljubezen za Ljubezen. Naj ogreje naša srca za dobro.

 


Po: J. Kužniku

 

Dete nam je rojeno


Veselemu božičnemu oznanilu: »Dete nam je rojeno, sin nam je dan.« (prim. Iz 9,5), se pridružuje sporočilo vsakdanjega sveta, ki je velikokrat glasnejše in odmevnejše, govori pa o revščini, brezposelnosti, vsakdanjem boju za golo preživetje. Je v takem vzdušju še prostor za veselje, za sproščeno praznovanje? Je vzrok za veselje, lahko praznujemo?
Ob letošnjem božiču se bomo prav gotovo spomnili otrok, ki so se v letošnjem letu rodili. Kljub črnim napovedim, da gospodarske krize še ni konec, so mnogi mladi starši z veseljem sprejeli v svoje družine novorojene otroke. Otroci so prihodnost. Otroci so naše upanje in veselje. Kot Božji dar jih sprejmimo n spremljajmo na njihovi življenjski poti. Ob jaslicah pomislimo nanje in jih priporočimo Božjemu detetu. V Jezusu, ki se je rodil na božični večer, se je začela nova prihodnost človeka. Na življenjski poti ni sam, spremlja ga Bog. »Bog z nami« se imenuje dete, ki leži v jaslicah; sam Bog je stopil med nas. Gospodar prihodnosti je postal človek. Jezus, ki se je rodil v Betlehemu iz device Marije, je tisti, ki je hodil iz kraja v kraj in delal dobra dela, ki je trpel in umrl in tretji dan vstal od mrtvih. On danes živi v svetu. Pod evharističnima podobama kruha in vina si je zamislil svojo trajno navzočnost med svojimi brati in sestrami.
Bog z nami pomeni, da je Bog na strani človeka, da je njegov prijatelj in zaveznik. To sporočilo naj bo v vas, ko si iz dneva v dan prizadevate ljudem pokazati Jezusa, njegovo ljubezen in jih navdušiti, da bi ga vzljubili ter ga sprejeli za svojo pot, resnico in življenje.


Po: J. Goličniku 

slika_17_2010_2.jpg
Danes je zasijala Luč,
Luč življenja sredi teme
razsvetljuje vsako srce,
Jezus Kristus ji je ime.

 

Zadnja sprememba ( sobota, 25. december 2010 )
 
Odprtje 9. razstave jaslic z mednarodno udeležbo
razstava jaslic 2010 07.jpg.jpg

Na 4. adventno nedeljo smo ob 15.00 odprli že 9. razstavo jaslic. Z glasbenim nastopom so sodelovali učenci Centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, program pa je povezovala Vesna Bašin. Ob odprtju so spregovorili podžupan Mestne občine Nova Gorica mag. Tomaž Slokar, predsednik krajevne skupnosti Pevma – Štmaver – Oslavje g. Lovrenc Peršolja in svetogorski gvardijan p. Bogdan Knavs. Na razstavi je okrog 70 različnih jaslicah. Lepo povabljeni na ogled.

Razstava bo odprta od 20. do 24. decembra 2010 in od 10. do 16. januarja 2011 ob delavnikih od 14. do 17. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure.

Od 25. decembra 2010 do 10. januarja 2011 vsak dan od 10. do 17. ure.

Fotografije...

Zadnja sprememba ( torek, 21. december 2010 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Naprej > Konec >>

Rezultati 801 - 808 od 897