OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
4. nedelja med letom, 28.1.2018

Ko beremo Markov evangelij s preprostimi očmi, vidimo, da želi Marko, ko nam niza posamezne dogodke iz Jezusovega življenja, govoriti tudi o presenečenju in navdušenju, ki so ga ljudje čutili ob srečanju z Jezusom. Ob opisu začutimo, da je bil tudi Jezus navdušen nad svojim oznanilom. Odlomek, ki smo ga danes poslušali, se osredotoča na vprašanje, kdo je Jezus Kristus; ali kakor je rekel nečisti duh: “Kaj imamo s tabo?”

Prvo pomembno dejstvo je, da je bil Jezus spoštovan Jud, ki je šel v shodnico v Kafarnaumu, kjer je zasedel svoje mesto. Kafarnaum je bil precej uspešno mesto s skoraj 10.000 ljudmi. Nahajalo se je na trgovski poti in je bilo ravno prav oddaljeno od Tiberije, Herodovega administrativnega središča.

4_med_letom.jpeg

V našem odlomku sta poudarjeni dve misli: da je bil Jezus učitelj in da je izkazoval avtoriteto. Če želimo ugotoviti, kaj natančno je Jezus učil, ugotovimo, da nam Marko njegov nauk opiše zelo na kratko. Do tega trenutka in v bližnji prihodnosti bomo srečali samo 14 besed Jezusovega nauka: “Čas se je dopolnil. Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju” (Mr 1,15). Vse drugo, kar Jezus pove od začetka evangelija do 2. poglavja 19. vrstice, je pogovor z učenci, demoni in ljudmi, ki si želijo ozdraveti.

Zelo odmerjene Jezusove besede so razlog, da smo lahko še bolj presenečeni, da so bili ljudje tako zelo navdušeni nad Jezusovim učenjem. Marko nam pove, da so ljudje opazili razliko v avtoriteti pri Jezusu in pismoukih. Slednji so bili ključne verske avtoritete. Obenem so bili razlagalci Svetega pisma, kar jim je dajalo pravico, da so dajali obvezujoče razlage postave. Mnogi od njih so bili farizeji, svoje naslove pa so si zaslužili z uradnim študijem in nadaljnjim učenjem. O Jezusu tega ne bi mogli trditi.

Po Markovem opisu je Jezusova avtoriteta izhajala iz preprostega dejstva, da se je njegova beseda rodila iz dejanja. Ravno to vidimo pri izganjanju nečistega duha. Jezus je pridigal o Božjem kraljestvu in ravno zaradi teh besed se je hudi duh razkril. Jezusove besede so bile kot Božje besede iz Prve Mojzesove knjige, ki so ustvarjale svet, o katerem je govoril.

Ko Marko gradi svojo zgodbo, pokaže ljudi, ki so slišali zgodbo, bili navdušeni in so spraševali drug drugega. Videli so njegovo avtoriteto, niso pa vedeli, kaj naj ob tem počnejo. V istem času pa je nečisti duh, ki predstavlja demonski svet, vedel prav vse o Jezusu. Vprašanje: “Si nas prišel pokončat?” nakazuje, kar postane v naslednjem stavku očitno: demoni spoznajo, da je Jezusa poslal Bog, zato so njihove moči nad njim jalove. Učenci bodo potrebovali nekaj več časa, da bodo odgovorili na vprašanje, kaj jim pomeni Jezus.

“Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan?” Marko to vprašanje postavi vsakemu bralcu evangelija. Povabi nas na pot z njim skozi celotno zgodbo, da bi spoznali, kaj pomeni dejstvo, da Jezusova beseda prinaša čas, ki se je dopolnil.

Avtor: Mary McGlone

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

Zadnja sprememba ( sobota, 27. januar 2018 )
 
3. nedelja med letom, 21.1.2018

Danes je 21. januar, od začetka novega leta so že trije tedni, 42 % nas je ob prelomu leta naredilo novoletne zaobljube, 40% nas je obljube že prelomilo. To ni nič hudega. Statistična raziskava nekega inštituta pravi, da imajo “ljudje, ki naredijo nek izrazit sklep, 10-krat več možnosti, da bodo dosegli cilj, kot tisti, ki ne sklenejo nič določenega.” V nas ljudeh je nekaj, kar nas sili k temu, da bi začeli znova, da bi postali odločni in se zato spremenili.

jona.jpeg

Prav nekaj takega se zgodi danes v vseh treh berilih. Najprej vidimo Jona, ki hodi po ulicah Niniv in oznanja: “Še štirideset dni in Ninive bodo razdejane!” In zgodi se presenečenje (posebej za Jona), da so ti naveličani klici učinkovali. 100 % ljudi, odrasli in otroci ter tudi živina, se obleče v raševino, postijo se od hrane in vode ter posvetijo svoj čas in se odmaknejo od svojih zli poti.

Sv. Pavel ima podobno nujno oznanilo za Cerkev v Korintu: “To pa rečem, bratje, da je odmerjeni čas kratek.” Za Pavla in prve Cerkvene skupnosti, ki so živele le 20 let po Kristusovi smrti in vstajenju, je bil Jezusov prihod v slavi le še vprašanje (kratkega) časa. Njihovo življenje, ki se je spremenilo z razodetjem Božjega kraljestva v Jezusovem življenju, smrti in vstajenju, bi se lahko v vsakem trenutku ponovno korenito (in za večno) spremenilo, ko bi “Gospodov dan prišel, kakor pride tat ponoči” (1 Tes 5,2). Zaradi tega jim Pavel reče: “Kajti podoba tega sveta mineva.” Ni časa, da bi se posvečali čemu drugemu kakor najnujnejšemu in oznanjali veselo Jezusovo oznanilo, gradili njegovo Cerkev in se ga spominjali pri lomljenju kruha.

Nazadnje pa preberemo evangelij, prve besede, ki jih Jezus izgovori v evangeliju po Marku, evangeliju, ki nas bo spremljal skozi vse liturgično leto: “Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!”

Kaj lahko vse to hitenje pomeni za nas, ki živimo več kot 2000 let za tem, ko je Jezus hodil po deželi Izrael?

Kakor Ninivljani, Korinčani, Izraelci tudi mi živimo v negotovih časih. Živimo v svetu, ki je obrnjen na glavo, kjer se obljube hitro daje, a tudi hitro prelomi, kjer je vsak dan nova priložnost, da bi “se spreobrnili in verovali evangeliju.”

Obenem pa živimo v “poslednjih časih.” Jezusovo oznanilo ljudem v njegovem času in tudi nam danes je, da je čas dopolnitve odvisen od nas. Ni nam treba čakati, da bi se Božje kraljestvo pokazalo v “nebeški svetlobi čez mnogo let”, kakor nas spominja pesem ameriškega pevca Martyja Haugena Zberi nas pri sebi. Poklicani smo, da kažemo na kraljestvo tukaj in zdaj.

Ko v Markovem evangeliju Jezus oznanja svitanje kraljestva, ga začne tudi živeti. Tisti, ki so ranjeni na telesu, v mislih in v duhu, so ozdravljeni. Grešniki in izobčenci so spet zbrani pri Gospodu in v skupnosti, nekaj hlebov in rib pa nahrani tisoče. Kamorkoli gre Jezus, se pokaže kraljestvo Božje ljubezni, miru in veselja. Sedaj pa smo mi, ki se imenujemo Kristusovo telo, poklicani, da spet živimo v tem kraljestvu.

Božje kraljestvo je med nami, znotraj nas, okrog nas in nas v vsakem trenutku vsakega dneva vabi, da sprejmemo svojo identiteto: da smo državljani Božjega kraljestva. Ta obljuba ni samo obljuba za novega leta dan ampak za vsak dan, saj moramo živeti tako, da se bo Božje kraljestvo prikazalo povsod okrog nas. Sveti Pavel nam pravi, da “podoba tega sveta mineva.” Z delom svojih rok, ki jih vodi Božja ljubezen, smo lahko mi gonilna sila te spremembe.

Sedaj je čas izpolnitve. Božje kraljestvo je blizu!

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Katy Beedle Rice

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

Zadnja sprememba ( sobota, 20. januar 2018 )
 
2. nedelja med letom, 14.1.2018

Nekoč sem bral zelo izzivalen članek katoliškega duhovnika, ki je napisal, da mnogi ljudje, ki obiskujejo cerkev v resnici še niso prejeli zakramenta sv. krsta.

2_med_letom.jpeg

S tem je hotel reči, da mi, katoličani ali pa kristjani na splošno v resnici nismo krščeni. Seveda, pravi, doživeli smo obred krsta. Voda se je razlila na našo glavo. Toda on vztraja, da smo mnogi od nas potem živeli kot kdorkoli drug. V resnici ni mogoče opaziti razlike.

Avtor  v tem članku pravi, da je resnični krst trenutek, ko razumemo, kaj je namen našega življenja. Ko razumemo pomen življenja, se nekega jutra zbudimo in si rečemo: Razumem! Pridemo do globljega razumevanja življenja.

Še naprej piše, da je resnično življenje po krstu nekaj drugega kot potovanje skozi življenje na “avtopilotu”. To je nekaj drugega kot samo prepuščanje toku življenja: odraščanje, obiskovanje šole, poroka, vzgoja otrok, iskanje in opravljanje službe. To so zelo pomembni trenutki in pomembni dosežki našega življenja.

Toda pogosto so samo vstopna točka za naslednjo stopnjo življenja, v kateri ne dajemo nobene pobude za življenje po veri.

Pisec članka želi povedati, da se ljudje nikoli ne dovolijo prepustiti resničnemu življenju, ki nam daje nove oči, skozi katere vidimo globlji pomen tega, “kar se v resnici dogaja”.

Krst, o katerem govori, se ne pokaže v trenutkih, ko v življenju zmagujemo. Ponavadi se pokaže takrat, ko doživimo poraz, zapuščenost in globoko bolečino zaradi greha.

Dobra novica je, da lahko ta vrsta bolečine prinese nekaj dobrega - če si dovolimo, da nas ta bolečina pouči; če si dovolimo, da bi vstopili v globlje doživetje Boga.

Ko se to zgodi, se v resnici pridružimo Jezusu pri njegovem stopanju v reko Jordan ali smo kakor Pavel vrženi iz našega življenja moči in samozadostnosti na naši lastni poti v Damask.

Osrednja misel, ki jo želi poudariti ta duhovnik, je, da pravi krst zahteva veliko več kot obred polivanja vode, da zahteva trenutke, ko odkrivaš svojo dušo in začneš živeti iz tega izkustva. Odločilni trenutek, ko se prepustiš veličini Božje ljubezni in ji dovoliš, da postane najgloblji pomen tvojega življenja. In takrat smo krščeni.

Točno to se je zgodilo človeku, ki se je imenoval Jezus. Bil je star 30 let, gotovo mu je življenje uspevalo, a ne v vsem. In potem se je zgodilo. Vsak izmed piscev evangelija poskuša razložiti to veliko spremembo v Jezusovi notranjosti tako, da pripovedujejo o odpiranju nebes in razsvetljenju v podobi goloba. Besede: “To je moj ljubljeni Sin, zelo sem ga vesel,” se zaslišijo iz nebes.

V današnjem evangeljskem odlomku pa Janez doda nekaj zelo drugačnega. Pripoveduje o Janezu Krstniku, ki Jezusu nadene ime, ki ga ne najdemo nikjer drugje v evangelijih: Jagnje Božje.

Izgovorjeno ime nam govori o Bogu, s katerim je Jezus popolnoma zedinjen. To je Bog, ki se ne izkazuje samo v izjemni moči in veličastnosti. On nosi podobo jagnjeta: nežno, ponižno, blago — jagnjeta, ki nasprotuje zlorabi moči, jagnjetu, ki je z nami v naših stiskah in trpljenju.

Jezus nas danes kliče, naj se ponovno potopimo v vodo, ki nam bo dovolila, da bomo v resnici krščeni in nas bo preobrazila v plemenite učence Božjega jagnjeta.

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Ted Wolgemot

Prevod in priredba: p. Bogdan Rus

Zadnja sprememba ( nedelja, 14. januar 2018 )
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 81 - 88 od 884