OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
36. redovniški dan
36_redovniski_dan_4.jpg.jpg

V sredo, 15. 9. 2010 je bil na Viču, v Antonovem domu, redovniški dan. V glavnem nagovoru nam je p. Janez Cerar, lazarist spregovoril na temo karitativno vlogo redovnikov v Cerkvi. Imeli smo tudi skupno somaševanje, si ogledali monokomedijo in si vzeli čas tudi za medsebojno druženje in klepet.

Zadnja sprememba ( četrtek, 16. september 2010 )
Preberite več...
 
26. škofijski molitveni dan - reportaža
26. molitveni dan 6.jpg.jpg

V soboto, 11. septembra 2010 je na Sveti Gori potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Oba škofa, več kot 100 duhovnikov ter polna bazilika mladih in manj mladih, je sobotna statistika. G.  škof Metod Pirih je med mašo sprejel bogoslovca Blaža Batagelja med pripravnike za diakonat in duhovništvo, 25 katehistinj in katehetov pa je prejelo diplome. Zahvalili smo se tudi za 20 letno delovanje škofijske Karitas.
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 13. september 2010 )
Preberite več...
 
24. navadna nedelja (12.9.2010)
dobri_pastir.jpg

 »Kdo izmed vas, ki ima sto ovc, pa izgubi eno od njih, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in gre za izgubljeno, dokler je ne najde? In ko jo najde, jo vesel zadene na rame. Ko pride domov, skliče prijatelje in sosede ter jim pravi: ›Veselite se z menoj, kajti našel sem ovco, ki se je izgubila.‹ Povem vam: Prav takó bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spreobrne, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo spreobrnjenja.«

(Lk 15,4-7)

 
slika_05.jpg

Evangelij današnje nedelje nas nagovarja tudi s priliko o izgubljenem sinu. To je ena najlepših prilik, ki jih lahko beremo v Svetem pismu.

Mi vsi smo bolj ali manj izgubljeni sinovi oziroma hčere. A nismo sami: čaka nas naš usmiljeni nebeški Oče. Čaka, da se vrnemo k njemu, četudi smo ga še tako polomili.

Ne bojmo se in ga vedno znova prosimo odpuščanja.

V kolikor se iskreno kesamo svojih napak, nas bo vedno znova z vso ljubeznijo sprejemal v svoj očetovski objem.

 BESEDA O BESEDI

Lk 15,1-32 

DRAHMA IZGUBLJENA V MOJI HIŠI

Žena, ki jo predstavlja evangelijski odlomek 24. navadne nedelje, se je znašla v položaju, ki je večkrat podoben tudi našemu. Izgubila je drahmo. In s to drahmo je izgubila samo sebe. Deset je podoba za celovitost. Žena je s svojo celovitostjo izgubila svoje središče. Zaradi velikih skrbi in težav smo mi izpred oči pogosto izbili svoje srce. Počnemo sicer veliko stvari, tudi veliko pobožnega, a izgubili smo okvir, ki to raznolikost našega življenja drži skupaj. Molimo in se udeležujemo bogoslužja. A ne živimo v svojem središču, ne živimo v svojih srcih. Z nepazljivostjo svojega življenja smo – kot pravi Gregor iz Nise – izgubili svoj pravi jaz. In tako nas Jezus vzpodbuja, naj se odpravimo iskat Božjo podobo v sebi. Pri tem moramo najprej prižgati svetilko. Pogledati moramo v klet svoje duše, v njene temine, v vse nezavedno in potlačeno moramo podržati luč svojega zavedanja. Pomesti moramo hišo. V njej se je zbralo zelo veliko prahu in umazanije in prekrilo prvotno Božjo podobo v nas.

Ali pa smo na drahmo postavili kak kos pohištva, ki smo ga toliko postavili v svoji hiši, ali katero od številnih dejavnosti, ki so nam tako pomembne.

Čas je, da svojo hišo pometemo scela, da se lahko Bog naseli vanjo in biva v vseh njenih prostorih. Tako bo on sam našel drahmo, ki je skrita v nas.

Odkrit pogovor z Bogom, za katerega si je vredno vzeti čas, nam lahko resnično pomaga, da bo Bog sam začel razsvetljevati hišo in bivati v njej s svojo ljubeznijo in usmiljenjem. In da bi tam resnično bival, vam od srca želim.

Po: A. Grünu

 

 

slika_06.jpg

 

 

 

Usmiljeni in dobri Bog, napolni mojo hišo s svojo lučjo in svojo ljubeznijo. Pokaži mi, kam sem založil drahmo, kam se pod svoje skrbi in zaposlenost, pod svoje strahove in žalosti, pod tisočere vsakdanje zadeve, zaradi katerih si razbijam glavo, zakopal tvojo podobo v sebi. Odstrani iz mene tisto, kar leži nad tvojo podobo. Bivaj v meni, da bom lahko jaz bival v vseh prostorih svoje hiše, da bom lahko skupaj s teboj stanoval v svoji hiši in v tebi in s teboj našel samega sebe, kakor si me ti ustvaril in oblikoval.

Zadnja sprememba ( nedelja, 12. september 2010 )
 
<< Začni < Nazaj 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naprej > Konec >>

Rezultati 793 - 800 od 843