OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Odprtje razstave jaslic
sv_gora_sneg3.jpg.jpg

Frančiškanski samostan Sveta Gora v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Solkan, Turističnim društvom Solkan in kulturnim društvom Sabotin iz Štmavra vabi v nedeljo, 19. decembra 2010, ob 15. uri v kapelo prikazanja v baziliki na Sveti Gori na odprtje 9. slovenske razstave jaslic z mednarodno udeležbo. Beseda ob odprtju

• p. Bogdan Knavs, svetogorski gvardijan
• mag. Tomaž Slokar, podžupan Mestne občine Nova Gorica
• Lovrenc Peršolja, predsednik KS Pevma - Štmaver - Oslavje

Z glasbenim nastopom bodo sodelovali učenci centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Program bo vodila Vesna Bašin.
Razstava bo odprta
od 20. decembra 2010 do 24. decembra 2010,
in od 10. do 16. januarja 2011
ob delavnikih od 14. do 17. ure,
ob sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure.
Od 25. decembra 2010 do 10. januarja vsak dan od 10. do 17. ure

Vabilo...

Plakat...

Zadnja sprememba ( sreda, 08. december 2010 )
 
2. adventna nedelja (5.12.2010)

 

slika_12_14_2010.jpg

 

Sekira je že nastavljena
drevesom na korenino.
Vsako drevo,
ki ne rodi dobrega sadu,
posekajo in vržejo v ogenj.
Jaz vas krščujem
v vodi za spreobrnjenje;
toda on, ki pride za menoj,
je močnejši od mene
in jaz nisem vreden,
da bi mu nosil sandale.
On vas bo krstil
v Svetem Duhu in ognju.

(Mt 3,10-11)

 
 
slika_13_14_2010.jpg    

»Tiste dni se pojavi Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanja« … Zakaj gre pridigat ravno tja, kjer ni nikogar? Da, nikogar ni. In vendar beseda, ki odmeva tam, kjer ni nikogar, zbira poslušalce. Janez ne govori zaradi tega, ker so tam ljudje, ki ga poslušajo, ampak vpije v puščavi, da bi se poslušalci zbrali. To je moč Besede: sklicati, in to sklicati v puščavo. Bog se da slišati tam, kjer je tišina; da bi poslušali njegovo besedo, je potrebno pustiti, zapustiti svet, v katerem vsakodnevno živimo … K temu nas vabi Božja beseda tudi danes.

 

   

 

 

 

Mt 3,1-12

 

PRILOŽNOST ZA SPREOBRNJENJE


Evangelijski odlomek v ospredje postavlja Janezov lik, ki hoče s svojim oznanjevanjem pripraviti ljudstvo na sprejem kraljestva, ki se je približalo.
Množice so prihitele k njemu. Dobesedno bi morali reči, da »so prihajali k njemu Jeruzalem, vsa Judeja in vsa pokrajina ob Jordanu«, vendar se razume, da gre za »ljudi«, za vse ljudi. Podoba je zares veličastna: glas vpijočega v puščavi se je slišal daleč in je sklical resnično vse. Ko pridejo k Janezu, ga poslušajo in potem naredijo dvoje: priznajo, da so grešniki, in se dajo krstiti. Oznanilo torej pripelje do odkritja lastnega življenja in do želje, da bi se očistili greha. Beseda se dotakne srca, voda telesa; vključen je celoten človek. Ideja krsta je navadno združena s ponovnim rojstvom. Jasno je, da Janezov krst ne daje tega. Njegov krst hoče človeka samo pripraviti na spreobrnjenje. Resnično očiščenje lahko da samo Gospod, ki pa šele prihaja.
V drugem delu odlomka Janez pred seboj vidi dve vrsti ljudi, ki mu niso simpatični: farizeji, ki jim je veliko do tega, da bi pred drugimi veljali  za pravične, v resnici pa so – kot bo rekel Jezus – podobni pobeljenim grobovom; in saduceje, ki so simbol oblasti, vedno pripravljeni na kompromis.
Iz podatkov, ki jih poznamo iz drugih virov, lahko razumemo Janezovo držo v odnosu do njih. Skuša jim pojasniti, da zdaj ni več čas za dvom. Božja beseda hoče sedaj globoko v srce vsidrati jasnost, resnico. Pomagati hoče do spoznanja, če obstajajo pogoji za pristop h krstu. Da bi pobegnil pred jezo, pred skorajšnjo kaznijo, je potrebno obroditi vendar vredne sadove spreobrnjenja, in se ne zanašati na lažno varnost. Nič več ni mogoče reči: »Abrahama imamo za očeta.« Privilegiji rodu ne pomagajo več. Pred kraljestvom, ki je na tem, da vdre v zgodovino, pred Gospodom, ki prihaja in ki ga Janez označi kot tistega, ki je »močnejši od mene«. Vsi moramo »spremeniti življenje«, se spreobrniti in se pripraviti na prejem tistega, ki je »najmočnejši«, ki more dati Duha, ki pa ima tudi velnico v roki in je pripravljen za sodbo, da neuporabne vrže v neugasljivi ogenj.


Po: M. Galizziju

slika_14_14_2010.jpg
 
V prvem berilu smo slišali naslednje besede:
Volk bo prebival z jagnjetom in panter bo ležal s kozličem.
Teliček in levič se bosta skupaj redila, majhen deček ju bo poganjal.
Krava in medvedka se bosta skupaj pasli,
njuni mladiči bodo skupaj ležali in lev bo jedel slamo kakor govedo.
Dojenček se bo igral nad gadjo luknjo
in odstavljeni bo iztezal svojo roko v modrasjo odprtino.  
(Iz 11,6-8)
Nihče ne bo nikomur škodoval ali se medsebojno napadal, temveč bodo živeli skupaj v miru. Gospod nas vabi, da bi bil takšen mir tudi med nami. Zato si v tem adventnem času še posebej prizadevajmo za mir med nami, da bo tudi Odrešenik prišel v kraj topline in miru.

   

Zadnja sprememba ( sobota, 04. december 2010 )
 
Novinci začeli postavljati jaslice v baziliki
postavljanje_jaslic_2010_4.jpg

Frančiškanski novinci smo v ponedeljek po prvi adventni nedelji začeli postavljati jaslice v svetogorski baziliki. Za nas je to velik izziv, saj bomo prvič postavljali jaslice v eni izmed sedmih slovenskih bazilik.
Sv. Frančišek Asiški je s svojimi brati leta 1223 prvič postavil jaslice v majhnem kraju Greccio v Italiji. Od takrat se je ta lep običaj ohranil vse do danes.
In tako kot je sv. Frančišek zajemal navdih za takšno ponavzočenje božjega učlovečenja iz molitve se tudi mi novinci trudimo posnemati njega ter v ponižnosti, s čutom ljubezni in s hvaležnostjo, da nam je samostanska družina zaupala to nalogo pričakujemo sveto noč na Sveti Gori.

bratje novinci
Zadnja sprememba ( četrtek, 02. december 2010 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naprej > Konec >>

Rezultati 777 - 784 od 867