OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
33. nedelja med letom (14.11.2010)

 

slika_03_33.jpg

 

Rekel jim je:
»Glejte,
da se ne daste zavesti!
Veliko jih bo namreč prišlo v
mojem imenu in bodo govorili:
›Jaz sem,‹ ali
›Čas se je približal.‹
Ne hodíte za njimi!
Jaz vam bom namreč dal
usta in modrost,
kateri vsi vaši nasprotniki
ne bodo mogli kljubovati
ali ji ugovarjati.
Vsi vas bodo sovražili
zaradi mojega imena,
toda niti las z vaše glave
se ne bo izgubil.«

(Lk 21,8.15.17-18)
 
 
 
slika_05_33.jpg    

Za kristjana bi bilo prav, da se vedno zaveda, da ne more živeti, kakor se mu zljubi, in da bo moral kot oskrbnik dati račun o tem, kar mu je bilo zaupano. To namreč daje življenju resno, s tem pa tudi pravo dostojanstvo.  

 

   

 

 

 

Lk 21,5-19

NE UNIČENJE, AMPAK DOVRŠITEV


»Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki ne bi bil zrušen.«
Te Jezusove besede so sicer veljale jeruzalemskemu templju, a se danes sprašujemo, ali morda ne veljajo tudi današnjemu svetu? Prvič v zgodovini je človeštvo sposobno s kolektivnim atomskim samomorom narediti konec svoji zgodovini. V nekaj urah lahko uničimo, kar je raslo štiri milijarde let. Za vsakega zemljana je v skladiščih več ton razstreliva kot hrane. Gospodarsko gledano, živi Zahod na račun tretjega sveta in na račun prihodnjih rodov. Sposobni smo uničiti stvarstvo in človeštvo, a nismo sposobni ustvariti ene same travne bilke. Človekova moč za rušenje je neizmerno večja kot njegova moč za graditev.
Ob tej črni sliki prihodnosti, ki nam jo rišejo podatki o oboroževanju in uničevanju okolja, razumemo, da Jezusov govor o koncu in dovršitvi sveta ni grožnja. Vsa Nova zaveza, posebej knjiga Razodetja, je oznanilo velikega upanja.
Sveto pismo nam govori, da človeška zgodovina kljub vsem grozotam ne bo utonila v noč samouničenja. Bog si je ne pusti iztrgati iz rok. Katastrofe, stiske in preizkušnje niso znanilke uničenja, temveč služijo končno rešitvi človeka. Tudi po dveh svetovnih vojnah in toliko koncentracijskih taboriščih Bog ostane Bog in je do nas neizmerno dober, kljub našim zablodam. On ostane Odrešenik in njegova ljubezen človekove zločine spreminja v zdravilo. Človek ni edini igralec v drami človeške zgodovine, zato smrt nima zadnje besede. Poleg njega deluje še Stvarnik, ki je zvest do svojega stvarstva. To omogoča upanje, ki je močnejše kot vse strahote sveta.
Kristjan je trdno prepričan, da človek ne more uničiti tega, kar je On ustvaril. Iz te zavesti izvira globok mir. Kakšen bo konec sveta in kdaj se bo to zgodilo, ni odvisno od nas, temveč je v Božjih rokah.

 


Po: Družina - 1989slika_04_33.jpg
Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Lk 21,5-6

 
In kakšen je
naš »tempelj«?
Je poudarek
na njegovih
kamnih, oltarjih,
freskah, klopeh?
Ali je »bistvo«
skrito drugje?
Ga znamo iskati,
ga negovati,
poglabljati?

Bodimo stanovitni
v veri in niti las
 na naši glavi
se ne bo izgubil!

   

Zadnja sprememba ( sobota, 13. november 2010 )
 
Vabilo za sodelovanje na razstavi jaslic na Sveti Gori
Herko_Saksida.jpg.jpg

Spoštovani!

V Frančiškanskem samostanu na Sveti Gori ţe razmišljamo o letošnji razstavi jaslic, ki bo ţe 9. razstava jaslic z mednarodno udeleţbo. Zato vas, spoštovani/a jasličar/-ka, lepo prosimo za vašo udeleţbo in vabimo k sodelovanju.
Odprtje 9. slovenske razstave jaslic z mednarodno udeležbo bo v nedeljo, 19. decembra 2010, ob 15. uri. Najprej bo krajši kulturni program v baziliki ali v kapeli prikazanja, sledil bo blagoslov jaslic v Frančiškovi dvorani. Po odprtju razstave ste povabljeni na zakusko in druženje v samostansko obednico. Razstava bo odprta do 16. januarja 2011. Ţeleli bi, da bi ta, zadnji dan vaše jaslice še ostale na Sveti Gori zaradi velikega števila obiskovalcev.
Prosimo vas, da nam z izpolnjeno prijavnico sporočite, ali boste sodelovali na razstavi, in da nam jaslice dostavite najkasneje do nedelje, 12. decembra 2010. Kakor prejšnja leta bo tudi letos zbirno mesto za jaslice v Frančiškanskem samostanu na Brezjah in v Grobljah. Kdor ne bi mogel dostaviti jaslic osebno ali po pošti, naj nam sporoči.
Organizator razstave jaslic je Frančiškanski samostan Sveta Gora v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Solkan, Turističnim društvom Solkan in Krajevno skupnostjo Štmaver.
V upanju, da se boste odzvali povabilu k sodelovanju, se vam prisrčno zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo.

Mir in dobro!

p. Bogdan Knavs

Vabilo PDF Word

Prijavnica PDF Word

Zadnja sprememba ( sreda, 10. november 2010 )
 
Zahvalna nedelja
zahvalna nedelja

Spoštovani in dragi prijatelji Svete Gore!

Zahvalna nedelja je dan, ko želimo izreči iskreno zahvalo vsem, s katerimi delimo svoje življenjske trenutke, svoje veselje in žalost, svoje uspehe in načrtovanja. Najprej smo hvaležni Bogu, ki nas je v življenje poklical, potem pa seveda vsem Vam, s katerimi se srečujemo na različne načine.

Tisto, za kar bi se Vam radi najprej zahvalili, sta Vaše veliko zaupanje in velikodušnost, ki se kaže na različne načine, najprej v Vaši prisotnosti, potem pa tudi v mnogoterih darovih, ki nam jih namenjate, bodisi v obliki denarne podpore ali drugih materialnih darov, bodisi s sodelovanjem pri bogoslužju, s petjem, krašenjem, čiščenjem in z drugimi oblikami solidarnosti z našim pastoralnim delom. Še bolj pa smo Vam hvaležni za duhovno podporo, za vse Vaše molitve, dobra dela in mašne daritve, s katerimi naše delo izročate Bogu in Materi Mariji. V imenu vse samostanske skupnosti se Vam za vse to iskreno in iz srca zahvaljujem.

Tej zahvali se pridružuje tudi g. škof Metod Pirih.

Karkoli je na svetu dobrega, nosi pečat večnosti in pripada Bogu, zato smo prepričani, da bo Bog vse dobro, ki ga storite, stoterno nagradil in se Vam izkazal plačnik tam, kjer ga najbolj potrebujete.

Še enkrat iskren Bog lonaj!

Naj Vas vedno in povsod spremlja Božji blagoslov
Zadnja sprememba ( sobota, 06. november 2010 )
 
<< Začni < Nazaj 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naprej > Konec >>

Rezultati 753 - 760 od 834