OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Ob kulturnem prazniku na gradu Dobrovo
kulturni_praznik_1.jpg

Magister p. Zdravko Jakop in novinci Janez, Boštjan ter Dominik so ob slovenskem kulturnem prazniku obiskali grad Dobrovo v Brdih. Grad, ki spada pod Goriški muzej in stalno zbirko grafik nam je predstavil kustos g. Herko Saksida.

Zadnja sprememba ( nedelja, 13. februar 2011 )
Preberite več...
 
6. nedelja med letom (13.2.2011)
slika_23_2011_1.jpg
 
»Ne mislite,
da sem prišel
razvezat postavo ali preroke;
ne razvezat,
temveč dopolnit sem jih prišel.
Resnično, povem vam:
Dokler ne preideta
nebo in zemlja,
ne bo prešla niti ena črka
ali ena črtica postave,
dokler se vse ne zgodi.

(Mt 5,17-18)
slika_23_2011_2.jpg   

Današnja Božja beseda nam odpira pot do Boga. »Pred človekom sta življenje in smrt; kar hoče, se mu bo dalo,« nas uči modri Sirah v današnji Božji besedi.
Naša je torej izbira – Bog nam daje svobodo, da delamo dobro – ali pa ne. Kaj bomo torej izbrali mi?
 
slika_23_2011_3.jpg

Mt 5,17-37

JEZUS IN POSTAVA


Tudi Jezus se je kot človek nahajal v točno določenem zgodovinskem kontekstu, v jasno določeni verski družbi. Božja postava je bila vse. Vendar so varuhi postave dajali več veljave svojim razlagam in izročilom, ki so jih pripeljala do tega, da so kršili postavo, misleč, da jo izpolnjujejo. Postava z njihovimi izročili je bila zanje sredstvo gospodovanja nad množicami.
Jezus se je kot odrasel in kot učitelj vključil v takšno okolje, potem ko se je odločil za svojo temeljno izbiro: popolnoma izpolnjevati Božjo voljo, živeti od vsake besede, ki prihaja iz Božji ust. On se je torej odločil, da bo prvenstvo dal tisti Božji besedi, ki odmeva v postavi (prvih petih knjigah Svetega pisma) in v prerokih, in jo namerava izpolniti v vsej pristnosti. Zato tudi pravi: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.« Jezus torej živi postavo in hkrati vodi k izpolnitvi vsega, kar govorita postava in preroki. S tem jasno kaže svojo mesijansko zavest in svojo voljo, da bo naredil tako, da bo postava dosegla cilj, za katerega je bila dana.
Jezus postavo živi v polnosti in jo privede do izpolnitve na nepojmljiv način: tako da daruje življenje, ki je polno v Bogu, v Očetovi hiši. Še več, prepričan je, da bo uspel: »Ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi.« Celotna evangeljska pripoved bo to dokazala. In če se bo kdaj zdelo, da Jezus odpravlja nekatere predpise postave, pomeni, da so v tej točki postava in preroki izpolnjeni in so izčrpali nalogo, ki so jo imeli v zgodovini odrešenja.

Po: M. Galizziju

 
V času svojega življenja je bil Jezus med ljudmi zelo priljubljen. Ne glede na njegovo pripravljenost ozdravljati bolne je bil priljubljen tudi zaradi svoje avtoritete, svojih besed, in ker so ljudje upali, da je Mesija, ki bo spremenil usodo Izraela.
A imel je tudi številne nasprotnike, ki so po večini prihajali iz vrst tedanjih verskih voditeljev.
Mnogi so se spraševali tudi o njegovi pravovernosti, ki je takrat bila bistvenega pomena, če se je kdo želel izpostavljati. Jezus pa je bil globlje navezan na starozavezne spise kot na judovsko oblast. Bil je trdno zakoreninjen v svojem prepričanju. Njegov nauk je ljudi na novo usmerjal k potrebi po pristni pobožnosti do Boga; ta cilj so imele tudi tedanje verske stranke. Jezus pa je jasno povedal, da s svojim naukom nikakor noče ovreči Stare zaveze:

»Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.«

(Mt 5,17) 

»Slišali ste, da je bilo rečeno: Ne prešuštvuj! Jaz pa vam pravim: Kdor koli žensko gleda s poželenjem, je v svojem srcu že prešuštvoval z njo.« (Mt 5, 27-28)

Jezus hoče ženski vrniti ugled; nanjo gleda kot na osebo in ne kot predmet posesti, kakor je veljalo za tedanji svet. Pri svojem učenju Jezus predvsem poudari, da je že notranje dejanje motnja odnosov, in to na prvem mestu z Bogom; potem z možem, ker to kali odnose med njim in njegovo ženo; in končno tudi v donosu do same žene. Kadar namreč strast pobesni in se polasti celega človeka, druga oseba ni več spoštovana; nanjo se ne gleda več v njeni izjemnosti; skrčena je zgolj na predmet užitka; ni več ona sama, ni več svobodna, nič več ne more odločati. Grešnik postane z njo ena stvar, eno meso, vendar nista »eno« v srečanju, ker prevlada posest enega nad drugim.

Po: Galizziju

Zadnja sprememba ( sobota, 12. februar 2011 )
 
Dan posvečenega življenja
dan_posvecenega_zivljenja_2011_5.jpg
 
Kostanjevica nad Novo Gorico, 2. 2. 2011

Redovniki in redovnice koprske škofije smo se na praznik Gospodovega darovanja zbrali skupaj s škofom ordinarijem msgr. Metodom Pirihom, ob evharistični mizi in prosili Boga, da bi razsvetljeni z božjo lučjo lahko ostali stanovitni v svojem redovnem poklicu.
V nagovoru nas je gospod škof vzpodbudil, da mora biti naše redovniško življenje zaznamovano s popolno posvetitvijo, saj smo že pri krstu prejeli milost, da moremo težiti za svetostjo, po redovnih zaobljubah pa so nam bile dane še večje možnosti, da bi bili »sol zemlje in luč sveta« (Mt 5,13-14).

Zadnja sprememba ( torek, 08. februar 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naprej > Konec >>

Rezultati 737 - 744 od 854