OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Jaslice v cerkvi
jaslice_v_cerkvi_2010_4.jpg
Jaslice v cerkvi - samo še 10 dni!

Lepo povabljeni na ogled.

Zadnja sprememba ( petek, 28. januar 2011 )
Preberite več...
 
3. nedelja med letom (23.1.2011)

 

slika_20_2011_1.jpg
 
 
 
Zapustil je Nazaret
in se nastanil v Kafarnáumu,
ki leži ob jezeru,
v Zábulonovi in Neftálijevi
pokrajini, da se je izpolnilo,
kar je bilo povedano
po preroku Izaiju:
Dežela Zábulonova
in dežela Neftálijeva,
ob poti k morju,
onkraj Jordana,
poganska Galileja!
Ljudstvo, ki je sedelo v temi,
je zagledalo veliko luč;
in njim, ki so prebivali v deželi
smrtne sence, je zasvetila luč.
Od tedaj je Jezus začel
oznanjati in govoriti:
»Spreobrnite se,
kajti približalo se je
nebeško kraljestvo.«

(Mt 4,13-14.16-17)

 
 
 

Bratje, rotim vas v imenu
našega Gospoda Jezusa Kristusa:
vsi govorite isto
in med vami naj ne bo razprtij.
Med seboj se dopolnjujte
v istem umu in istem hotenju.


(1 Kor 1,10)

Že apostol Pavel je opozarjal kristjane v Korintu, naj ne bo med njimi razprtij. In vendar so se skozi zgodovino zaradi različnih pogledov na isto zgodovino odrešenja oblikovale pravoslavna, protestantska in še druge skupine kristjanov.
Smo v tednu molitve za edinost kristjanov. Ne pozabimo, da se ta začne v naših srcih, ko znamo videti dobro drug v drugem.

   

 

Mt 4,12-23

SENCE NI VEČ, ZASVETILA JE LUČ


Preden bo Jezus začel svoje poslanstvo, mora dokončati še zadnjo etapo: priti mora na kraj začetka, kar pomeni, da mora izpolniti staro prerokbo, s katero se srečamo tudi v današnjem evangeliju.
Jezus se je torej umaknil v Galilejo, vendar ne zato, da bi se skril. Gre v Nazaret, a ga takoj zapusti, da se odpravi v Kafarnaum, ki leži ob jezeru. In kakor je bil umik v Nazaret izpolnitev Pisem, je izpolnil Pisma tudi s tem, da se je odpravil v Kafarnaum. Jezus nadaljuje s svojo temeljno izbiro: »Živeti od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.« Božja beseda vodi njegovo ravnanje. Prisluhnimo ji tudi mi.
To, kar pravi prerok Izaija, je oznanilo upanja za tiste Izraelove rodove, ki jih je Bog ponižal zaradi njihovih nezvestob; in s soncem preplavljena dežela je za svoje prebivalce postala dežela smrtne sence, medtem ko so mnogi, ki so bili odpeljani v izgnanstvo, prebivali v temi. Po človeško se je zdelo, da je vsako upanje izginilo, vendar ne za preroka, ki zgodovino doumeva v Božji luči. On ve, da po kazni zmago slavi usmiljenje. Zato gleda to deželo in jo opisuje. Ko govori o njej, začenja z ozemljem, ki se razteza zahodno in jugozahodno od Kafarnauma, prečka pa ga cesta, ki gre proti morju; trgovska pot, pot vojska, ki so prinašale smrt, in pot trgovcev s sužnji; zahodno od Kafarnauma, onkraj Jordana in jezera, se razteza področje Deseteromestja. Ob zaključku opisa ozemlja prerok govori o poganski Galileji, to je o »območju poganov«, ker so se Judje mešali s poganskimi narodi. Sedaj pa prerok vsem izroči svoje oznanilo in pravi, da je  to ljudstvo zagledalo veliko luč.
Na prerokovo besedo niso nikoli pozabili. Skozi stoletja so jo prebirali v mesijanskem smislu in evangelist Matej vidi, da se je izpolnila v Jezusu. O tem nas želi prepričati tudi v današnjem odlomku Božje besede.
Po: M. Galizziju

 

 
slika_20_2011_2.jpg
Božja beseda 3. navadne nedelje predstavlja dogodek, ko Jezus pokliče ribiče za svoje sodelavce. Zagledal jih je in jim poklical. Ne reče jim, naj zamenjajo poklic, ampak samo predmet svojega ribolova, kar bo mogoče, če bodo sprejeli njegovo zapoved: »Hodita za menoj, in naredil vaju bom za ribiča ljudi!« To pravi Simonu in Andreju; za ostala dva je samo rečeno, da ju je poklical. Vendar je logično, da je namen isti.
Pripravljenost vseh štirih je takojšnja in odločna. Zanje se začenja novo življenje – življenje tistega, ki se je spreobrnil, ki se je obrnil, in to, čemur se je prej posvečal, pustil za hrbtom, da bi se odprl kraljestvu, ki se je približalo v Jezusu. Spreobrnili so se h kraljestvu, in to pomeni obveznost, da Jezusovo usodo naredijo za svojo: biti morajo ujeti, da bi sami postali ribiči.


 

Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. (Mt 4, 18-20)

Zadnja sprememba ( sobota, 22. januar 2011 )
 
Pogled z zvonika
pogled_z_zvonika_2.jpg
Zadnja sprememba ( četrtek, 20. januar 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naprej > Konec >>

Rezultati 729 - 736 od 840