OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Velika noč, 16.4.2017

Ona dva pa sta jim rekla: »Kaj iščete živega med mrtvimi? Ni ga tukaj, temveč je bil obujen.« (Lk 24,5b-6a)

vstajenje.jpeg

»Kadar obupujem, se spomnim, da sta v vseh časih na koncu vedno zmagala resnica in ljubezen. Živeli so morilci in tirani in nekaj časa so bili videti nepremagljivi. Na koncu pa so vedno padli. Misli na to, ob vsakem času.« Te besede je zapisal vsem poznani Ghandi in v težkih časih so nam lahko v pomoč.

Živimo v težkih časih. Samo glejmo televizijska poročila, katerikoli večer. Če res obstaja vseljubeči Bog, gospodar vesolja, ki vse ve in je vsemogočen, tega v večernih poročilih nikakor ne moremo opaziti. Vse naokrog lahko vidimo nasilje, podžigajo ga samopašne ideologije, ki spodbujajo sovraštvo, in sebični interesi, ki ogrožajo človeško skupnost, ter družbeno odobreni pohlep, pred katerim se reveži komaj branijo.

Pošteno in koristno se je vprašati: Kje lahko v vsem tem najdemo vstajenje?  Zakaj je videti, kot da Bog ničesar ne ukrene? Kje je kakšna potrditev ali dokaz, da se je zgodila velikonočna nedelja?

Ta vprašanja niso posebno globoka ali nova, vendar so pomembna. S podobnimi besedami so zasmehovali Jezusa na križu: »Če si res sin Božji, stopi s križa! Dokaži, če si resnično Bog! Stori že kaj!« Videti je, kakor da ljudem ni bilo jasno niti takrat niti nam ni danes, zakaj odrešenje ne more delovati kot vsak dober film, kjer na koncu moralno močnejše nasilje pobije vse, ki so grdi, slabi.

Bog pač nikoli ni deloval kot hollywoodski film in tudi danes ne deluje tako. Stoletja so ljudje molili za mesijo, supermana, ki bo prišel ožarjen z močjo in slavo in preprosto in hitro opravil z vsem zlom, dobili pa so nemočno dete, ki je ležalo v slami. In ko je ta fantič odrasel, so hoteli, da zruši rimski imperij, on pa se je dal križati. Glede na to, kaj pričakujemo od Boga, se ljudje nismo dosti spremenili.

Bog, kakršen se je razodel v Jezusovi smrti in vstajenju, sploh ne ustreza našim pričakovanjem, čeprav jih dejansko neskončno presega. Vstajenje nas namreč uči, da Bog ne posega nasilno, da bi preprečil bolečine in smrt. Namesto tega odrešuje(osmišlja) trpljenje in upravičuje smrt. Bog ne odstranjuje zla iz sveta s silo ampak tako, da vse, kar je v očeh zla dobro, sprejema, potrjuje, tako da bo na koncu ostalo samo še dobro. Zlo mora do konca časov »gledati vanj, ki ga je prebodlo«, dokler ne bo razumelo, kaj je storilo, in se pustilo popraviti. Kako to deluje? 

Jezusovo vstajenje nam razodeva, da je v vesolje vgrajena globoka moralna struktura, v načrtu vesolja so zarisane ljubezen, dobrota in resnica. S to strukturo, ki jo je v središče vesolja zasidrala najvišja, dokončna ljubezen in moč, ni mogoče barantati: Svoje življenje ravnaj po njej, ali pa se ne bo dobro izteklo. Še bolj pomembno je, da velja tudi obratno: Če spoštuješ to strukturo in živiš po njej, bo vse dobro, resnično in ljubeče na koncu zmagalo – vedno, ne glede na karkoli. Če je tako – in resnično je tako – potem se nam ni treba za vsako ceno izmikati trpljenju in smrti, da bi dosegli zmago, dovolj je, da ostanemo v trpljenju in smrti zvesti, dobri in pravični.

Del tega razodetja je seveda tudi spoznanje, da moramo imeti dosti potrpljenja, ki se mu reče upanje. Božji dan bo prišel, toda vse kaže, da se Bogu nič posebej ne mudi.

Dobrota in resnica bosta vedno zmagali, toda to zmago moramo »izčakati«, ne zato, ker bi nas Bog hotel s trpljenjem posebej preskušati, ampak zato, ker Bog v nasprotju z nami za dosego svojih ciljev nikoli ne uporablja prisile. Bog uporablja le ljubezen, resnico, lepoto in dobroto, ki jih je vgradil v temelje vesolja kot brezpogojno strukturo, s katero ni mogoče barantati, saj je kot ogromen moralni imunski sistem, ki na koncu vedno povrne telesu zdravje. Bogu ni treba posegati kot super junak na koncu hollywoodskega filma, da bi z moralno močnejšim nasiljem pobil »ta slabe« in dobre rešil pred trpljenjem in smrtjo. Bog dopušča, da se vesolje samo popravi, kot se popravi naše telo, če ga napade bolezen. Imunski sistem zanesljivo opravi svoje delo, tudi če na kratek rok dopušča trpljenje in smrt. Na koncu se vesolje vedno popravi.

Preprosto rečeno: Kadar naredimo nekaj slabega, karkoli, iz tega ne bo nastalo kaj dobrega. Ne more. Struktura vesolja tega ne bo sprejela in vrnilo se bo nad nas tako ali drugače. In obratno: kadarkoli naredimo nekaj dobrega, resničnega, ljubečega ali lepega, vesolje to potrdi, sprejme. Presoja namreč vsako naše dejanje brez izjeme.

Morda je videti, kot da ne presoja sproti, morda se nam zdi, da traja kar predolgo, in zmedeni se nekaj časa sprašujemo: »Zakaj Bog, ki je sama resnica in dobrota, ne stopi s križa?«  Toda na koncu je vedno, vedno brez izjeme, zlo osramočeno in zmaga dobro, kot je zapisal Ghandi. 

Vstajenje deluje.

Zadnja sprememba ( nedelja, 16. april 2017 )
 
Program praznikov

SVETA SPOVED:

Od velikega ponedeljka, 10.  04.  do velike srede, 12. 04. 2017:

od 9. do 12. in od 15. do 18. ure

Veliki četrtek in veliki petek:

od 9. do 12. in 15. do 17. ure

Velika sobota:

od 9. do 12. in od 14. do 17. ure.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL: ob 14. 15 in 16. uri

NA VELIKI ČETRTEK bo ob 17. uri slovesna sv. maša v spomin Jezusove zadnje večerje. Po sv. maši bo prenos Jezusa v ječo, kjer bo potekala molitvena ura za duhovne poklice in v zahvalo za sveto evharistijo.

OBREDI VELIKEGA PETKA bodo potekali ob 17. uri. Po obredih bo molitvena ura pri Božjem grobu. Ta dan je strogi post.

VIGILIJA VELIKE SOBOTE bo ob 19. uri. Zaključila se bo z vstajenjsko procesijo.

Zadnja sprememba ( nedelja, 09. april 2017 )
 
Cvetna nedelja, 9.4.2017
cvetna_nedelja.jpeg

To nedeljo imamo posebno bogoslužje, saj je danes cvetna nedelja, začetek velikega tedna Gospodovega trpljenja. Če mislite, da je danes pač spet ena nedeljska maša z nekaj dodatki, boste presenečeni. Bogoslužje cvetne nedelje nam odstira pogled v srce in dušo krščanstva.

Prvo berilo je iz preroka Izaija, ta odlomek običajno imenujemo Tretji spev o trpečem Gospodovem služabniku. Jezus je to dobro vedel. »Gospod Bog mi je dal jezik učencev,« pravi besedilo, »da bi znal krepiti omagujoče …«  Ravno to je Jezus delal in ljudstvo mu je ploskalo in imeli so ga za kralja.

Toda prerok nam govori naprej: »… in jaz se nisem upiral, nisem se umaknil nazaj. Svoj hrbet sem nastavljal tistim, ki so me bíli …« Jezus je dovolil, da so zverinsko prebičali njegovo telo. Tako kot trpeči služabnik je tudi Jezus »naredil svoj obraz kakor kremen« pred ponižanjem, ki ga je še čakalo.

Jezusovo kraljevanje je torej pomenilo strašno trpljenje in ponižanje, ne pa navdušenja javnosti in imenitnega veličastva.

Prisluhnimo še drugemu berilu. Mnogi razlagalci trdijo, da Pavel tu navaja besedilo krščanske hvalnice, ki poudarja enako nasprotje. Po eni strani lahko Jezusa z vso pravico imenujemo največjega, najboljšega človeka, kar se jih je kdaj rodilo (v eni od skušnjav v puščavi ga je satan skušal prepričati ravno o tem), po drugi strani pa »je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika …«.

Jezus »je sam sebe ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti.« Ali se to pravi biti kralj?

Naslednja vrstica te starodavne hvalnice govori o tem, da je Bog Jezusa povišal ravno zato, ker je sam sebe popolnoma izpraznil. Bog mu ni olajšal trpljenja, ni ga rešil čaše, ki jo je moral izpiti. Bog je jasno pokazal, da je veličina kraljevanja v ljubezni, ki se je pripravljena žrtvovati za druge. Zemeljski kralji, kraljice ali predsedniki morajo za vsako ceno delati za dejansko dobro dejanskih ljudi.

Cvetna nedelja Gospodovega trpljenja nam govori ravno o tem nasprotju: na eni strani kraljevanje v blišču in slavi in na drugi kraljevanje v služenju za dobro drugih. Oba evangelija, ki ju beremo na današnjo nedeljo, nam govorita o tem.

Prvi evangelij se bere pred mašo pri procesiji z oljčnimi vejami in butaricami, Ta odlomek nam predstavi kraj in druge okoliščine dogajanja. Pripoveduje nam, kako je Jezus zmagoslavno prijahal v Jeruzalem. Prijahal je na oslici, da so se izpolnile besede preroka Zaharija 9,9: »Glej, tvoj kralj prihaja k tebi, pravičen je in zmagovit, krotak je in jezdi na osličku, na žrebetu oslice.« Njegovo kraljevsko znamenje je bila ponižnost in zato je bil v Izraelu običaj, da je kralj v svečanem sprevodu jezdil na oslu. Tako se je odločil tudi Jezus.

Ljudje so vpili od navdušenja, tako da se »je vse mesto razburkalo«. Na pot so mu trosili palmove veje in pogrinjali pred njim po tleh svoja oblačila. Njegova noga se ne sme dotakniti navadne prašne ceste, on je vendar njihov človek, on je njihov kralj!

Nato se začne maša, pri kateri poslušamo že omenjena berila, ki govorijo o usodnem nasprotju. Sledi jim Matejeva pripoved o Jezusovem trpljenju in smrti.  Zmagoslavni prihod je le pripravil pot, da bo lahko vzel nase naša življenja.

Zdaj je izpolnil to, o čemer je prej povsod pridigal. Sebe je daroval za druge. Zdaj je pokazal, da je pravi kralj.

Pripravljeni smo za veliki teden.

Zadnja sprememba ( nedelja, 09. april 2017 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 73 - 80 od 830