OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
21. nedelja med letom (25.8.2013)
oznanila_21_1.jpg
 

In poreče vam:
»Ne vem, od kod ste;
proč od mene vsi,
ki ste delali krivico.«
Tam bo jok in škripanje
z zobmi, ko boste videli
Abrahama in Izaka
in Jakoba in vse preroke
v Božjem kraljestvu,
sebe pa izgnane venkaj.
In prišli bodo od vzhoda
in zahoda in severa in juga
in bodo sedli za mizo
v Božjem kraljestvu.
In glej, so zadnji,
ki bodo prvi, in so prvi,
ki bodo zadnji.«

(Lk 13,27–30)


 

Apostol Pavel v drugem berilu piše Hebrejecem, vendar je sporočilo namenjeno vsem kristjanom, tako da tudi nam razlaga vzgojni razlog preizkušenj.
Boga primerja z očetom, ki s trdo roko vzgaja svojega sina. Temu je očetovo stahovanje bridko, ko pa bo odrasel, bo očetu nadvse hvaležen, da ga je naučil hoditi po poti pravičnosti.
Podobno ravna Bog s svojimi verniki. Kadar doživimo kaj hudega, naj torej ne vzdihujemo in ne omagujemo. Dvignimo onemogle roke, vzravnajmo klecava kolena, hkrati pa naj se varujemo, da ne bi komu dali slabega zgleda. Pri tem je prav, da si prizadevamo za mir in svetost. Tako bomo ohranili Božjo milost in postali vredni videti Gospoda.


Po: F. Cerarju

Lk 13,22–30

VRATA V OČETOVO HIŠO


Nekaj najbolj vsakdanjega je stopiti skozi vrata. Najbrž pri tem nikoli ne pomislimo, da vrata včasih odločajo o življenju in smrti.
Pred leti se je na angleškem nogometnem stadionu zgodila huda nesreča. Pred vhodom se je zbirala vedno številnejša množica navijačev, razočaranih, ker niso dobili vstopnic. Pritiskali so na vhod. Policija je morala končno popustiti. Kot bi se bil podrl jez, so navijači pritisnili na že prepolne tribune. V sprednjih vrstah je nastal pekel, v katerem je ugasnilo na desetine mladih življenje.
Pogosto moramo čakati v vrsti, potem pa stopiti skozi »ozka vrata« ali ozek prehod mimo okenca. Le tako je mogoče zagotoviti red in varnost na raznih prireditvah. Kako je lahko usodno, če gremo s silo prek tega samoumevnega pravila, kaže zgornji primer.
Evangelij nam je ohranil čudovito Jezusovo prispodobo o ozkih in širokih vratih ter o ozki in široki poti. Svetuje nam, da si prizadevamo stopiti skozi ozka vrata, ki peljejo v življenje. Prvi kristjani so v nauku o dveh poteh povzeli krščanski nravni zakonik: pot življenja je pot spolnjevanja zapovedi in Jezusovih blagrov, pot smrti pa nasprotje temu.
Vrata, skozi katera se trudoma vračamo k Bogu, so ozka in tesna. Ob tem pa vendarle vemo: pred nami je skozi ta tesna vrta – vrata križa – že stopil Božji Sin. Za  njim in v njegovi moči se moremo tudi mi vedno znova vračati v Očetovo hišo, v območje Očetove ljubezni.

Po: Družina, 1989
 

oznanila_21_2.jpg

On jim je rekel: »Prizadevajte si, da stopite skozi ozka vrata; zakaj, povem vam, mnogi bodo želeli vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl in boste postajali zunaj in začeli trkati na vrata, govoreč: ‚Gospod, odpri nam‘, vam bo odgovoril: ‚Ne poznam vas, od kod ste‘« (Lk 13,24–25).

Božja beseda je danes odločna in jasna. Vprašanje za slehernega izmed nas pa izredno vzgojno naravnano: »Na kateri strani vrat se bi znašel, jaz?! Bi vstopil?«

 

 

Zadnja sprememba ( sobota, 24. avgust 2013 )
 
20. nedelja med letom (18.8.2013)
slika_17_copy.jpg
 

Prišel sem,
da vržem na zemljo ogenj,
in kako želim,
da bi se že vnel!
Biti pa moram
krščen s krstom
in kako bridko mi je,
dokler se ne izvrši.

(Lk 12,49–50)

 
Bog je na svet vrgel ogenj, za katerega želi, da se razplamti.
Po njegovi svetlobi in toplini bo tako lahko navzoč med množicami – med kristjani in tudi tistimi, ki se ne prištevajo mednje. Tako bo Bog navzoč povsod. Pa ga znamo povsod iskati in ga tudi najti?
slika_18_copy.jpg

Kar beremo v Svetem pismu, lahko na lastne oči gledamo v našem vsakdanu. Med nami je še danes razvrat. Razhajamo se na mnogi področjih.
A Božji namen je v tem, da bi v nas prebudil močnejšo vero; zgled, ki bi povezoval v imenu vnemanja ognja prave krščanske ljubezni.

Lk 12,49–53

OGENJ NA ZEMLJI


Zgodovinarji pravijo, da ga je poznal že pračlovek. Stari Grki so verovali, da ga je dal ljudem Prometej potem, ko ga je bil ukradel bogovom.
Jezus pa pravi v današnjem evangeliju, da ga je on prinesel na zemljo. V kakšnem pomenu?
Ogenj je prinesel na zemljo, ker je v njem stopil na zemljo sam učlovečeni Bog. Bajeslovje starega veka ve povedati, da so se ob raznih priložnostih bogovi družili z ljudmi. Toda to ni bilo druženje iz ljubezni in tudi nobeno teh božanstev se ni učlovečilo. Jezus pa, sveti in vsemogočni Bog, je iz ljubezni do ljudi privzel nase človeško naravo, ob tem pa ni prenehal biti Bog. To je ogenj, ki je več kot prazgodovinski, več kot prometejski in več kot bajeslovni.
Ta ogenj je na zemljo zares »vržen«. Zemlja ga namreč ni bila zmožna sama prižgati. Bog, ki bi ga ustvarila človeška domišljija, je bil drugačen. S svojo vsemogočnostjo bi nas strašil. Z vzvišenostjo odbijal, z vsevednostjo poniževal in z bogastvom preziral. Jezusov božanski plamen pa je gorel drugače. Oznanjal je svetost, pa je bil prijatelj grešnikov. Izžareval je čistost, a se dal maziliti od prezirane prešuštnice. Pljuvali so mu v obraz, pa je molčal, križali so ga, pa je odpuščal, umorili so ga, pa je molil, živ se je dvignil iz groba, pa se ni nad nikomer maščeval. Takšnega Boga ni mogel izsanjati noben Jud ne Grk ne Rimljan. Takšnega ognja ni bilo sposobno podtakniti nobeno bajeslovje. Prižgati ga je mogel le Bog sam.
Zato moremo reči, da je ogenj, ki ga je Jezus vrgel na zemljo, on sam, njegova osebnost, njegov svetli lik. Čez Cerkev se lahko pritožujemo, nad kristjani se lahko pohujšujemo, na račun dobričine se lahko smehljamo, toda ogenj Jezusove svetosti lahko le spoštujemo in občudujemo.
Ob katerem plamenu se grejejo tisti, katerim ogenj, ki ga je Jezus vrgel na zemljo, nič ne pomeni?


Po: Beseda da besedo

 

Bog je navzoč

slika_19_copy.jpg

Povsod, kjer ljudje ljubijo ljudi, je Bog na delu, je Bog navzoč. Kdor živi v ljubezni, veren ali neveren, živi zavestno ali nezavestno v magnetnem polju Boga, ki je Ljubezen.
Bog je navzoč v vsakem človeku, ki te ima rad, se zate trudi, ki gre in ostane s teboj, ko se znoči. Bog te gleda z očmi vsakega človeka, ki zate najde razumevanje.
Bog je navzoč v vsaki lepi besedi, ki te tolaži in podpira. Bog je roka na tvoji rami, ki te opogumlja in prijazno opominja, kadar stopaš po temnih poteh.
Bog je navzoč v ustnicah, ki te z ljubeznijo poljubljajo. Toplino njegovega srca čutiš v objemu. Kjer živi ljubezen v srcih ljudi, se lahko le-ti pogovarjajo o Bogu in drug drugega razumejo.


Phil Bosmans

Zadnja sprememba ( sobota, 17. avgust 2013 )
 
19. nedelja med letom (11.8.2013)
slika_15_copy.jpg
 

  Vaša ledja
naj bodo opasana
in svetilke prižgane
in vi bodite podobni ljudem,
ki čakajo, kdaj se njihov
gospod vrne s svatbe,
da mu takoj odpró,
ko pride in potrka.
Blagor služabnikom,
ki jih gospod
ob svojem prihodu
najde čuječe!
Resnično, povem vam,
da se bo opasal
in jih posadil za mizo in
bo pristopil ter jim stregel. 

(Lk 12,35–37)

 
Je pa vera trdno prepričanje o tem,
kar kdo upa,
prepričanje o stvareh,
ki se ne vidijo.


Apostol Pavel v Pismu Hebrejcem – 2. berilo
V svojem življenju sem izkusil Boga

Boga ne občutiš tako,
kakor da bi te kdo
močno stisnil v naročje.
To je mnogo globlje zaznavanje,
prav poseben občutek,
ki ga ne moreš opisati.
To je srečanje z bitjem, ki ga ne vidiš,
a kljub temu občutiš njegovo prisotnost,
tako da bi se ga skoraj lahko dotaknil,
srečanje v globokem miru
in neizrekljivem veselju,
ki me včasih napolni.

Phil Bosmans
 

Lk 12,32–48

ODGOVORNOST IN DOSTOJANSTVO


Priden bodi, uči se, rad ubogaj, lepo se obnašaj, prinesi dobro spričevalo, pa boš dobil novo obleko, uro, kolo – niso redki starši, ki tako pihajo na dušo svojemu nadebudnemu naraščaju. Še dve leti vztrajaj pri verouku, da prideš do birme, pa ti bo boter kupil motor, računalnik ali še kaj – koliko takih in podobnih obljub slišijo vsak dan naši šolarji.
Jezus pa v današnjem evangeliju ne govori samo otrokom, ampak predvsem odraslim. Naroča jim, naj bodo čuječi, zvesti in razumni. Takšno vedenje pa za odraslega človeka ni nikakršno zlo, temveč se ravno v takem vedenju kaže njegova odraslost. Evangelijskih naročil ne izpolnjuje zaradi obljubljene nagrade, ampak zaradi vrednot, ki jih evangelij vsebuje. Ve, da se za zrelega človeka tako spodobi, da to zahteva od njega čut odgovornosti, da tako najbolj izpolnjuje svojo osebnost in da se v tem kaže njegovo človeško dostojanstvo. Ni čuječ, zvest in razumen, ker bo za to poplačan – če nagrada ne bi bila obljubljena, bi ne ravnal prav nič drugače – temveč se čuti nagrajenega, da mu je sploh dana možnost služiti Bogu. Kraljestvo, ki mu je od Očeta obljubljeno, zanj ni nekaj, kaj bo šele prišlo, temveč ga poseduje že tukaj in sedaj v veselju, da to kraljestvo sploh obstaja, in v hvaležnosti, da je vanj povabljen.
Lahko se zgodi, da kdo noče biti čuječ, zvest in razumen. Rajši se najeda, popiva, … in uganja vsakovrstne nesposobnosti. Ali ni zanj največja kazen v tem, da s takim vedenjem kazi svojo osebnost in ponižuje svoje dostojanstvo?


Po: Beseda da besedo

 
slika_16_copy.jpg

»Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.«

Lk 12,40

Ste pripravljeni na Njegov prihod? Ga pričakujete?
So vaša srca odprta ali zaprta? Imate svetilke prižgane ali se skrivate za zidovi teme?

Zadnja sprememba ( torek, 13. avgust 2013 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 73 - 80 od 573