OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
2. postna nedelja, 25.2.2018

Presežek

Največji del naše življenjske rasti je razdeljen v majhne korake in je neopazen. So pa tudi odločilni trenutki, ko vidimo z novimi očmi, ker nas ti trenutki prenovijo, v nas pa se oblikuje nov pogled na svet. Včasih nastopijo, ko obstanemo pred izjemnimi odločitvami kakor Abraham v prvem berilu. V drugih primerih pa gre za izkušnje, ki se lahko zgodijo samo na posebnih krajih, recimo na vrhu gore, kakor se je to pripetilo učencem v evangeljskem odlomku. Takšne spremenitve so ključni dogodki, trenutki, v katerih ne moremo iti nazaj in kjer preteklost našo prihodnost prikaže v novi luči.

Se spomnite zgodovinskih dogodkov, ki so popolnoma prenovili vaš pogled na svet? Prav verjetno je, da bo mnogo ljudi v Ameriki znalo natančno opisati, kaj se je dogajalo v njihovem okolju 11. septembra 2001. Brez dvoma se lahko celo šestnajst let kasneje spomnijo podob, občutkov in misli iz izkušnje, ki jo označujeta številki – 9/11. Življenje, kakor ga poznamo v večini držav na zahodu, se je v trenutku dramatično spremenilo. Kako drugače smo bili prisiljeni gledati na svet po tem dogodku!

Kateri osebni dogodki so vas spremenili za vedno? Če bi prosili žensko, da bi pripovedovala zgodbo o nosečnosti in rojstvu, moramo biti pripravljeni na dolgo, osebno zaznamovano zgodbo. Tistemu, ki ji bo pripravljen prisluhniti, bo naslikala zanimive podrobnosti, intimne opise in točo čustvenih zgodb. Vse si je zapomnila z veliko strastjo in za vedno, saj je zaradi privilegija soustvarjanja z Bogom vse v njenem življenju dobilo nov namen in pomen. Kateri dogodki v življenju so spremenili naš seznam prednosti pri odločanju in našo osebnost?

Katera križpotja so vzpostavila novo stanje v vašem življenju, ki ga pojmujemo kot običajno? Če smo že žalovali za ljubljeno osebo vemo, kakšen boj je misel, da bomo živeli brez nje. Življenje se nadaljuje kot običajno, a vendar se vse spremeni. Oblačilo, ki ga je babica naredila za nas, se nam pokaže na dnu omare in nas spomni njene ljubezni. Po smrti soproga nam začnejo teči solze celo takrat, ko prvič po 50 letih izpolnimo davčno napoved samo za eno osebo. Med prazniki se je zdelo, da je ves svet v veselju praznoval snidenje družin, naše srce pa se je zlomilo, ker enega družinskega člana ne bo več domov za božič. Ko pišemo novo besedilo življenja, kakor bi pisali novo pesem, ponovno premislimo, kaj je resnično pomembno. Kako nas ta razpoznavna znamenja učijo ljubiti in spoštovati?

2_postna.jpeg

V prvem berilu današnje nedelje Abraham zvesto sledi Božjemu klicu na poti, ki trga njegovo srce in uničuje njegove sanje. Konec koncev Bog pravzaprav ne zahteva, da bi žrtvoval svojega sina, temveč samo zagledanost vase, varnost in ponos, ki jih vidi v svojem sinu. V zameno za to Bog obdari Abrahama s prihodnostjo, ki daleč presega njegove sanje. Je kaj takega, kar zamegljuje tvoj pogled in zakriva bogastvo tvoje prihodnosti?

Jezusa si lahko predstavljamo kot človeka, ki je učil in spal, ki se je igral in jokal, delal in praznoval z učenci v dolgem časovnem obdobju. V tem evangeljskem odlomku pa so ga zagledali v popolnoma drugačni luči. Ko so ga videli z drugačnimi očmi, se je njihov pogled spremenil. Na svet so začeli gledati drugače. Njihov življenjski načrt, vrednote in prioritete in identiteta so se spremenili. Njihove predstave o tem, kaj je zanje res pomembno, so se prenovile. Prestrašeni, a okrepljeni s spremenjeno Jezusovo podobo in s spremembo sebe samih so začeli novo življenje in to, kar je bilo zanje običajno, se je spremenilo.

Kako smo torej poklicani, da bi gledali z novimi očmi? Kaj zatemnjuje naš pogled na spremenjenega Kristusa? Kako drugačen je svet skozi Jezusov pogled? Ali se morajo moja osebnost in stvari, ki jih postavljam na prvo mesto, prenoviti? Ali moram pogledati na pomembne stvari in vrednote v novi luči? Današnja berila nas vabijo, da bi skupaj z Bogom zrli v Božje sanje o nas. V sanje, ki so večje od vsega, kar smo si kadarkoli predstavljali.

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Mary K. Whitacre

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

Zadnja sprememba ( nedelja, 25. februar 2018 )
 
Vabilo za sodelovanje na 13. razstavi velikonočnih pirhov
pirhi.png

Spoštovani!

Lepo Vas vabimo k sodelovanju na 13. razstavi velikonočnih pirhov na Sveti Gori. Odprtje razstave bo na cvetno soboto, 24. marca 2018, ob 15. uri v baziliki Kraljice Svetogorske. Pirhi bodo na ogled do vključno nedelje, 8. aprila 2018.

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 19. februar 2018 )
Preberite več...
 
1. postna nedelja, 18.2.2018
1_postna_nedelja.jpeg

Danes smo prisluhnili najkrajšemu izmed treh evangeljskih poročil o Jezusovem štiridesetdnevnem bivanju v puščavi. V njem ne najdemo treh skušnjav, opisa, kako Jezus obišče različne kraje, in pogovora s hudičem. Preprosti Marko nam poda izčiščeno, golo poročilo – tako, v katerem šteje vsaka beseda.

Evangelist nam pove, da je Duh “odvedel” Jezusa v puščavo. Duh, ki se je spustil nadenj pri krstu, prebiva v njem in ga vodi. 40 dni spominja na 40 let, ki so jih Izraelci prebili v puščavi, 40 dni, v katerih se je Mojzes postil in se pokoril za Izraelov greh, Elija pa hodil do gore Horeb, kjer je Boga srečal v tihem vetriču (5 Mz 9,18, 2 Mz 34,27-29, 1 Kr 19,8-13). Puščava povezuje Jezusovo poslanstvo s poslanstvom Janeza Krstnika. Jezus je bil glas vpijočega v puščavi; Jezus je v puščavi preživel nekaj časa, a se nato vrnil v kraje in vasi, na koncu pa v Jeruzalem.

Puščava je prostor preizkušnje, kjer manjkajo vsi običajni znaki Božje prisotnosti; to je kraj, kjer mora človek iskati Boga sredi nadlog namesto v blagoslovu. V Jezusovi zgodbi najdemo štiri “silnice”: Duha, ki ga je privedel v puščavo, Satana, ki ga je postavil na preizkušnjo, divje zveri, ki so mu grozile, in angele, ki so mu stregli. Bilo je, kakor če bi nebesa in zemlja visela v ravnovesju, ko bi se moči zla in naravne nevarnosti spopadle z Duhom in angeli, ki so ugajali Bogu.

Ta preizkušnja postavi Jezusa na pot, na kateri je živa podoba Božje ljubezni, celo do te mere, da sprejme pasijon in smrt. Marko nas ne pusti samih z zgodbo o puščavi. Jezusovo zmago, njegov odgovor na preizkušnjo nam predstavi kot začetek Jezusovega oznanjevanja v njegovem javnem delovanju.

Marko nas v Jezusovo služenje uvede z zloveščim uvodom: “Ko je bil Janez prijet ...” Natančnejši prevod zadnje besede bi bil “izročen.” Janez je bil Jezusov predhodnik in njegovo prijetje in mučeništvo spominjata na Izaijevega Božjega služabnika (Izaija 52). Jezus tako ve, kaj lahko pričakuje. Takoj ko Janezovo služenje doživi svoj nasilni konec, začne Jezus svoje služenje, ki bo imelo podoben vrh.

Zdaj prvič zaslišimo Jezusov glas. Izreče štiri kratke izjave, dve opisni in dve ukazovalni. V trenutku strašne stiske, ravno ko so Janeza Krstnika, ki ga je Jezus spoštoval, odpeljale rimske oblasti, Jezus izreče svoje prve besede: “Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo.” Čas (kairos) ne pomeni časa, ki ga prikazuje ura ali koledar, ampak čas zbliževanja milosti in narave; vse je pripravljeno in čaka na izpolnitev obljube, ki jo je Bog dal in velja že od stvarjenja.

Jezusov kratek opis tega, kar misli z izrazom čas (kairos) dopolnitve, je: “Božje kraljestvo se je približalo.” Ves preostanek evangelija bo izpolnil pomen tega stavka. Kratko rečeno, Božje kraljestvo je vse bolj prisotno v Jezusovi osebi in Jezusovem poslanstvu. Bog vstopa v človeško zgodovino kot še nikoli.

Kairos zahteva odgovor, Jezus pa ta odgovor opiše z dvema naročiloma. Najprej: “Spreobrnite se!” Kakor vemo, to ni klic k žalosti, ampak k veselju. “Spreobrnite se” (metaneo) bi lahko primerjali povabilu, naj Bog vstopi v naše srce, da bomo lahko cenili resnični pomen življenja. Gre za povabilo, da bi razumeli vse, kar obstaja, iz drugega vidika, izhodišče, ki kaže na Gospodovo bližino.

Drugo naročilo je: “Verujte evangeliju.” Verujemo, da je Bog dober in da se je odločil biti z nami v tem prostoru in času. V Božje sočutje naj verjamemo tako zelo, da ga bomo lahko deležni in ga bomo lahko živeli. Takrat bomo vedeli, da je Božje kraljestvo resnično blizu.

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Mary M. McGlone, CSJ

Prevod: p. Bogdan Rus

Zadnja sprememba ( nedelja, 18. februar 2018 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 873