OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
6. navadna nedelja – A – Mt 5,17-37 : Božja modrost
Jezus nas vedno vodi v višjo modrost in pravičnost, saj je pravi Bog in pravi človek. Kdor ga hoče razumeti, se mora torej odpreti Svetemu Duhu, ki ga uči, razsvetljuje, da lahko vstopi v to večno modrost in resnico, da se ji zaupa, jo vzame za absolutno obvezujočo in osrečujočo in postavi pod vprašanj vse človeško znanje, omejeno, krhko, minljivo (pomislimo samo na spremembo mišljenja, ki ga je povzročila pokomunistična, postmoderna doba, doba interneta. V človeški modrosti smo vedno omejeni s človeškostjo, s prostorom, časom, kulturo neke dobe in okolja. Ni vseobsežnosti, občosti.
6_navadna.jpg
Ko kristjan sprejme Božjo modrost in iz nje živi, postaja v resnici luč v tem svetu. Le z vstopom v Božjo modrost, more človek izbirati resnično dobro za vse njegovo življenje in za življenje drugih. Bog nikoli ni zahteval od človeka naj bo brezbožen, podel, slab; tudi nikomur ne pravi, naj greši. To je razlog več, da sledimo učlovečenemu Bogu in njegovi Modrosti. Za vstop v Božjo bližino, v Njegovo kraljestvo, je potrebno živeti v Božji modrosti in presegati človeško mišljenje ter ga ob Božjem spreminjati, spreobračati.
Ravno zato nam Matej prikazuje Jezusa kot novega Mojzesa, ki na gori blagrov uči večno Božjo modrost. Jezus je posrednik med Bogom in človekom in nam daje Postavo ljubezni za novo in večno zavezo. Jezusovo učenje ni nasprotno stari zavezi (desetim Božjim zapovedim), marveč jih presega, dopolnjuje, v polnosti izpolnjuje. Ali Jezusa in njegovo večno modrost sprejmemo ali pa jo zavrnemo: druge poti ni. V življenju in pred Jezusom, večno modrostjo, ni poti minimalizma, nemarnosti, udobja, nezvestobe, mlačnosti, površnosti. Pot v življenje, v odrešenje in polnost življenja je pot korenite, radikalne odločitve za Jezusa, večno Modrost, za življenje v novem (Jezusovem) duhu in v gorečnosti.
V človeku prebiva tudi želja po nasilju. Zato se mora človek truditi, da ne ubija, a to ni dovolj – da bi zgradili pravično družino in družbo, je potrebno, da ustvarjamo pravične, resnične in spoštljive odnose. Takrat svojemu bližnjemu ne moreš reči »tepec«. Še preden zagrešiš dejanje nasilja, poglej vase in očisti svoje srce (najgloblji del tebe, kjer razmišljaš in vrednotiš pred sprejemanjem odločitev) vsakega nasilja, jeze, maščevanja.
Da ne prevaramo osebe, ki jo ljubimo, je temelj za izgradnjo trdne zaveze, odnosa. Vendar pa je ljubezen veliko več kot le to, da ljubljene(ga) ne prevaram. Potrebno je živeti v resnici, iskrenosti do konca in to bolj v dejanjih kot v besedah; biti iskren, skladen s samim seboj in dejstvi, da »da« ostane vedno »da« in »ne« (zoper laž, zlo, prevaro) ostane vedno »ne«, pa naj stane kar hoče. Preverjaj nagibe svojega srca, očiščuj pogled na osebe, nadeni si očala Boga in presojaj v luči zvestega odnosa, kaj je dobro in najboljše zate in za drugega človeka. Tvoje besede ne sme onesnažiti laž, prevara, slabi nameni, manipulacije.
Jezus nam govori torej o spoštovanju življenja, spoštovanju zveze med moškim in žensko, o pravičnosti in resnicoljubnosti.
Vidimo, da Jezus vidi zelo daleč: tudi v naš čas in ga s svojim jasnim naukom prehiteva in presega, da se bomo mi v našem času lahko našli in svobodno in veselo v njem zaživeli.
Jezus nam daje pretresljivo in radikalno novost evangelija. To je Božja modrost, ki je ne sestavlja kopica (nepreglednih) zakonov, zapovedi, ukazov; to je modrost, ki nas uči novega (Božjega) načina življenjskega odnosa do Boga in človeka, ki temelji na svobodni izbiri ljubezni.
 
Za osebni premislek:
- Se nam v našem govorjenju dogaja, da ne »presojamo« o stvareh in osebah, marveč z »dobrohotnostjo« kritiziramo naše bližnje? Ali je res tako težko govoriti o drugih dobro in jih sprejeti takšne, kakršni so?
- Bratsko opominjanje je precej drugačno od obsojanja: kdaj smo resnični bratje, ki pomagajo, in kdaj se postavljamo v vlogo sodnikov? Zakaj eno in zakaj drugo?

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 17. februar 2014 )
 
Vabilo za sodelovanje na 9. razstavi velikonočnih pirhov 2014 na Sveti Gori
Spoštovani!

Razstava_pirhov_2010_25.jpg.jpg
Lepo vas vabimo k sodelovanju na 9. razstavo velikonočnih pirhov na Sveti Gori. Odprtje razstave bo na cvetno soboto, 12. aprila 2014, ob 15. uri. Pirhi bodo na ogled do vključno 27. aprila 2014. 
Prosimo vas, da nam izpolnjene prijavnice pošljete najkasneje do 23. marca 2014 na gornji naslov in da velikonočne pirhe dostavite 5.  in 6. aprila 2014. Po tem datumu pirhov ne bomo mogli več sprejemati, ker bo razstava dokončno aranžirana. Tudi letos bo zbirno mesto za Gorenjsko v Frančiškanskem samostanu na Brezjah, in sicer do 30. marca 2014.  Pirhe lahko odpeljete v tednu po 27. aprilu 2014.

Prosimo vas, da sami poskrbite za dekoracijo (embalažo za razstavljene pirhe: košare, stojala, prtički…). Popestrite lahko tudi s tipičnimi oljčnimi šopki, ročno izdelanimi križi, starimi fotografijami in velikonočnimi voščilnicami ter z drugimi predmeti, povezani z veliko nočjo. Tako bomo skupaj ohranjali narodno blago, razvijali ustvarjalnost in se bogatili ob delih drugih ustvarjalcev. Zelo je zaželeno, da so pirhi tudi z velikonočnimi verskimi motivi (na primer: jagnje, itd). K pirhom, poslanim po pošti, priložite načrt dekoracije.

Veselim se vaših lepih izdelkov in se vam za vaše sodelovanje lepo zahvaljujemo. 

Mir in dobro!


p. Pepi Lebreht, ofm
gvardijan na Sveti Gori

Dodatne informacije lahko dobite na tel. št.: (05) 330-40-20  ali GSM 041/388-890 (p. Simon Peter Berlec), ali pa na spletni strani: http://svetagora.si.  
 

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 17. februar 2014 )
 
Koprski škof Jurij Bizjak prizadetim v zadnji vremenski ujmi

Koprski škof Jurij Bizjak je ljudem, prizadetim v zadnji vremenski ujmi, napisal pismo. Duhovniki so ga pri mašah prebrali vernikom v nedeljo 9. februarja.

                

Spoštovani prebivalci in krajani poledenelega področja! Osem dni je že minilo, odkar se je zlasti vsa pokrajina pod Javorniki odela v debelo plast ledu, ki je podrl ali vsaj oklestil večino drevja, teža ledu pa je polomila in potrgala tudi dolge odseke daljnovodov in prekinila dobavo elektrike mestom in vasem, katerih prebivalci so ostali brez razsvetljave in ogrevanja, brez številnih gospodarskih in gospodinjskih strojev, brez vseh poročevalnih in obveščajočih povezav. Komaj je mogoče verjeti, da nam preprosta vremenska sprememba lahko tako na hitro in tako silovito ohromi delovanje naših naprav in pripomočkov in tako korenito poseže v potek našega vsakdanjega življenja.

                Dragi bratje in sestre! Vsem, ki potrpežljivo prenašate posledice ledenega oklepa, izražam iskreno povezanost z vami in bratsko sočutje ob nadlogi, ki vas zadeva. Modri Pridigar piše: »Človek ne ve za svoj čas: kakor se ribe ujamejo v pogubno mrežo, ali kakor se ptice zadrgnejo v zanko, tako se ljudje zapletejo v hudem času, ki jih hipoma zadene« (Prd 9,12). Apostol Pavel se ni pustil presenetiti in je zapisal: »Znam živeti v skromnosti, znam živeti tudi v izobilju. V vsem in povsem sem navajen biti sit in biti lačen,  biti v izobilju in trpeti pomanjkanje« (Flp 4,12).

                Iskreno pa se tudi zahvaljujem vsem službam in posameznikom, ki že vse dni jemljete nase toliko skrbi in skrajnih naporov za vsakovrstno pomoč prizadetim. Naj vas pri vašem plemenitem delu podpira tudi nasvet modrega Siraha: »Tudi ubožcu nudi svojo roko, da boš deležen popolnega blagoslova. Tvoja plemenitost naj obsega vse živeče, tudi mrtvemu ne odrekaj ljubezni. Ne oddaljuj se od jokajočih in žaluj z žalujočimi. Ne obotavljaj se obiskovati bolnike, to ti zagotavlja ljubezen. V vseh svojih delih se spominjaj poslednjih reči in vekomaj ne boš grešil!« (Sir 7,32-36).

                Bratje in sestre! Naj vaše upanje ne ugasne in naj vam srce ne upade. Pogumno pristopajte k reševanju nastalega položaja in pomagajte drug drugemu ter tako moreče nadloge spreminjajte v poživljajoče priložnosti. Trije mladeniči so v ognjeni peči slavili Gospoda tudi z besedami: »Slavita Gospoda, rosa in slana, mraz in hlad, slavita Gospoda! Slavita Gospoda, led in sneg, noči in dnevi, slavite Gospoda!« (Dan 3,68-71).

                »Korajža velja!« je sveti oče Janez Pavel II dejal prav na srečanju z vami v Postojni. Naj vas njegova beseda tolaži in opogumlja tudi v nadlogi, ki vas v teh dneh zadeva. Naj tudi med vami ostane duh Gospodov, ki ga obljublja prerok Agej: »Vendar pogum, govori Gospod, pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod nad vojskami. Po besedi, ki sem se vam z njo zavezal, moj duh ostaja med vami. Ne bojte se!« (Ag 2,4-5). Dragi vsi prizadeti! Rad se vas spominjam v svojih molitvah in tudi sam se vam v molitev priporočam. Mir Gospodov naj bo vedno z vami!

 Jurij Bizjak, koprski škof

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 10. februar 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 604