OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
SVETA DRUŽINA, 31.12.2017
sveta_druzina.jpeg

O nazareški družini evangelisti razmeroma malo poročajo. Iz tega pa, kar o njej povedo, je razvidno, da ji ni bilo prizanešeno s težavami. V tem je podobna večini naših družin.

Nekaj pa je, kar prav pri tem marsikoga moti. Lahko je bilo sveti družini, si misli, ko ji je težave razreševal angel. Angel je posredoval, ko je Jožef nameraval Marijo zapustiti, angel je sredi noči opomnil Jožefa na nevarnost in mu naročil, naj bežijo v Egipt, angel ga je tam obvestil, da je nevarnost minila. 

Ko pa se na nas zgrnejo nevarnosti, ni od nikoder nobenega angela, v vsem si moramo sami pomagati. Kako naj nam bo sveta družina vzor?

Na to upravičeno pripombo imamo dva odgovora. Eden je, da se je v zvezi z angeli zares vse tako odvijalo, kot je zapisano. S tem je nakazana izjemnost nazareške družine. Bog jo je zaradi njenega posebnega poslanstva, ki je presegalo poslanstvo vseh drugih družin, na poseben način vodil.

Druga razlaga pa pravi, da moramo na pripovedi o angelih gledati z očmi takratnega časa. Že vsak družinski poglavar, ki je hotel kaj veljati, se je pri obveščanju družinskih članov posluževal služabnikov. Če bi se z vsakomer pogovarjal osebno, bi podcenjeval svojo oblast. Mnogo bolj je to veljalo za vladarje. Karkoli so hoteli podložnikom sporočiti, so storili po poslancih. Neposreden stik z državljani bi zniževal njihovo dostojanstvo. Kar je veljalo za ljudi, se je v največji meri »spodobilo« Bogu. Zato je Jožefu »pošiljal angela«.

Naj bo z angeli kakorkoli že, evangelij hoče povedati, da je Bog za svojo družino na zemlji skrbel. Dajal ji je spoznati, kaj od nje hoče, pa naj je prišla do teh spoznanj po poslancih, po glasu vesti, po spletu okoliščin, po presoji zdrave pameti alí kako drugače.

To velja tudi za vse današnje družine. Vsaka je po svoje sveta ali vsaj poklicana k svetosti. Vsaka ima svojo nalogo, vsako vodi Bog skozi težave in jo iz njih rešuje, vsaki razodeva svojo voljo, od vsake pa pričakuje, da se bo po svojih močeh trudila njegovo voljo spoznati in se po njej ravnati. 

Zadnja sprememba ( nedelja, 31. december 2017 )
 
Božič
jaslice.jpeg

Kljub več stoletnemu pričakovanju odrešenja in napovedi prerokov, Božja beseda ob svojem prihodu na zemljo ni našla drugega bivališča kot hlev. In prav to je veselo oznanilo Božiča. Bog se sklanja v največjo bedo človeka, da bi mu podaril novo življenje. Ne potrebuje blišča in hrupa, ker nosi v sebi vse bogastvo sveta: večno Ljubezen in Dobroto.

Zato se je hlev spremenil v svetišče in omogočil vsem ljudem, da postanejo tempelj Svetega Duha.

Tudi danes je Betlehem zaprt za visokim obzidjem, a vseeno prinaša veselo sporočilo angela: Ne bojte se! Oznanjam vam veliko veselje, ki je za vse ljudstvo. Danes vam je rojen Zveličar, ki je Kristus, Gospod.

Ko se v tem božičnem času zavedamo »teme in smrtne sence«, ki je tako zelo navzoča tudi v nas in okrog nas, se z zaupanjem obrnimo na Boga, ki nam prinaša življenje in novo upanje.

Naj se božična svetloba prelije v naša srca, da bomo z zaupanjem vstopili v novo leto 2018 in ga živeli v Božjem miru. 

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 25. december 2017 )
 
4. ADVENTNA NEDELJA, 24.12.2017
4_adventna.jpeg

Da izpolni svojo obljubo, Bog ne potrebuje zunanjih, človeških sredstev moči. Vsekakor pa potrebuje privoljenje človeka, ki ga je izbral za to nalogo. Šele Marijina pritrditev je omogočila, da je postal Božji sin človek, da živi med nami in da daje odrešenje vsem ljudem. Tu pride do izraza bistveni vidik odnosa med Bogom in človekom, ki je vse prevečkrat spregledan – če ni človekove pritrditve, je Bog, vsemogočni Gospodar nad nemogočim, brez moči. Bog, ki je dal človeku svobodo odločanja, spoštuje posledice svoje odločitve. Preko človekove zavrnitve ne more in ne želi iti.

Načini, kako lahko postane Bog v vsakem izmed nas človek, so različni. Zagotovo pa je, da nam Bog zaupa vedno znova situacije, ki prekrižajo naše predstave in načrte. Kot Marija, lahko tudi mi občutimo strah, negotovost in morda tudi razočaranje. Če pa se s tem resnično soočimo, če se lahko dokopljemo do iskrene pritrditve življenjskim izzivom, ko nam pridejo na pot, lahko Bog ustvarja novo. V nebogljenosti Jezusovega rojstva lahko, če vanj položimo svojo nemoč, nebogljenost in našo pripravljenost, prepoznamo dejansko Božjo moč in veličino.

Zadnja sprememba ( nedelja, 24. december 2017 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 863