OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Slomškova nedelja: 26. Navadna nedelja – A: Mt 21,28-32

Živeti sinovski odnos

Božja beseda v povezavi s sv. mašo vzbuja vero, moč in ljubezen, zato iz nje živimo in se z njo posvečujemo. Tako je bilo v življenju blaženega A. M. Slomška in je lahko tudi v našem življenju. Kaj nam Beseda govori danes?
 
slomskova.jpg
Z besedo vzpostavljamo odnose z Očetom. Poslušnost Besedi rojeva živi sinovski/hčerinski odnos do Očeta in če se Očetu upiramo, v neumnosti tečemo v svojo smrt, sinovsko življenje v sebi uničujemo, z bližnjimi pa rušimo bratski odnos. Kot dobri sinovi hočemo odkrivati in spolnjevati Očetovo voljo iz poslušnosti Njegovi Besedi (Jezusu) in iz ljubezni. Poslušnost in ljubezen vodita v resničnost rast, zrelost in nas stalno peljeta k resničnemu in iskrenemu spreobračanju k Očetovi ljubezni. Pred Očetom pa smo lahko tudi podobni drugemu sinu, ki reče »da«, a ne živi v skladu z Očetovo voljo. Hoče le dati zunanji videz (»fasado«) sina, a v resnici ne išče spoznanja Očeta, ne želi si ga intimno srečati, živeti z Njim osebni odnos ljubezni. Jezusov sinovski odnos do Očeta in Njegova pokorščina nas razsvetljujeta in prihajata na pomoč v vsakdanjih dogodkih življenja, kjer smo kot člani Cerkve in družbe, po prerokovih besedah, osebno odgovorni. V vsakdanjih odločitvah se lahko vsak dan spreobračamo h Gospodovi misli, ali se od nje sprevržemo. Vsak dan smo odgovorni za naše obnašanje in mišljenje (mentaliteto po človeško ali po Božje?) in smo odgovorni za podobo Cerkve, ki jo oddajamo v svet. Vsak dan se po Pavlovih besedah lahko vedemo kot služabniki Gospodovi, živeč in služeč v ljubezni, ali pa se imamo za več od drugih in jim hočemo gospodovati. Vsak dan lahko v Jezusovem duhu in z Njegovo pomočjo, ki priteka iz molitve, gradimo Božje kraljestvo ljubezni, usmiljenja, pravičnosti in miru. Vsak dan lahko z življenjem, pričevanjem in besedo evangelij oznanjamo bližnjim in vsemu svetu, zakaj evangelij (vesela novica odrešenja in življenja v ljubezni) je namenjen vsem ljudem in vse, ki ga sprejmejo osrečuje, odrešuje. Tak je bil blaženi A. M. Slomšek, zato je upal učiti: »Zadovoljni so tisti, ki ne pozabijo, da na svetu ni stanu brez križev, da ni človeka, ki bi mu bilo vse po volji… Bogastvo ne da modrosti in za denar se poštenje ne kupi…Hočeš veselo in srečno živeti, uči se potrpeti...  Hočeš druge vneti, moraš sam goreti… Pravo vero ohraniti in potomcem čisto zapustiti, je naša prva in sveta dolžnost... Mnogo bolj važno delo je vzgoja, ki se jo nikoli ne sme ločiti od pouka. Pouk in vzgoja morata složno napredovati….Kdor premoženje izgubi, veliko izgubi, kdor poštenje izgubi, še več izgubi, kdor pa vero izgubi, vse izgubi, njemu ugasne luč sredi noči.. Človek, ki je vero izgubil, ne pozna več nobene postave in nobenih mej… Izobrazba ljudstva brez resnične krščanske vere je ravna steza k najhujšemu podivjanju, kakor nam to zgodbe današnjih dni tako grozovito izpričujejo… Napuh je prvi med poglavitnimi grehi. Napuh človeku glavo napihne, da ima sam sebe za več, kakor je; omami ga, da sam sebe preveč časti.« Blaženi A. M. Slomšek, prosi za nas.
 

MOLITEV ZA SLOMŠKOVO KANONIZACIJO

Nebeški Oče!
Blaženi škof Anton Martin Slomšek
je luč na poti našega krščanskega življenja.
Naj nas spremlja njegov zgled in podpira njegova priprošnja,
da bomo v edinosti s teboj in med seboj napredovali
v veri, upanju in ljubezni in bodo uslišane naše prošnje
za njegovo kanonizacijo.
To prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
Oče naš... Zdrava Marija... Slava Očetu...
Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas! 

Zadnja sprememba ( sobota, 27. september 2014 )
 
25. NAVADNA NEDELJA – A – Mt 20,1-16a
25_nedelja_med_letom.jpg
Božje kraljestvo, o katerem je Jezus govoril, je imelo posebnost: Njegov Oče je bil vinogradnik.
 
Delo v vinogradu je bilo težko in običajni gospodarji so zelo redko poklicali na delo majhne in šibke.
Ob deveti uri, opoldne, ob treh in petih popoldne  - je Gospodar povabil navzoče. Vsi so bili navzoči, da vstopijo v njegov vinograd. Zvečer je Gospodar vsem dal isto plačo, ne glede na čas dela. Za prve je to bilo nesprejemljivo, bilo je proti zakonu, ki pravi: Ne izkoriščaj delavca. Za druge je šlo za nepravičnost
 
Ta prilika pojasnjuje, kako naj razumemo Kraljestvo. Jezus je rekel, da je Oče vinogradnik, On je vinska trta, delavci pa mladike. 

V tem kraljestvu Bog vabi vse ljudi, močne in slabotne, da bi živeli z Njim, brez izključevanja. V Kraljestvu ni brezposelnih in ne obstaja urnik delovnih ur v Gospodovem vinogradu. Vedno se dela. In še : nihče si ne zasluži vstopa v Kraljestvo ali v Božjo ljubezen. Bog od vekomaj ljubi. Bil je prvi in je prvi, ki ljubi.

Nam ljudem je težko sprejeti, da Bog ne ljubi zaradi naših naporov. Nagnjeni smo k preračunavanju in k podeljevanju nagrad zaradi zaslug. Božja ljubezen je drugačna, druge vrste. Ta ljubezen je zastonjska in brezpogojna. O tem priča vse Jezusovo življenje : celo razbojniku, ki ga je prepoznal za kralja, Jezus pravi : Z mano boš v raju. To je bil zadnji, ki je po Jezusu vstopil prvi (zemeljski-človeški red je obrnjen na glavo) v Očetovo Kraljestvo.
 
Ti in jaz : apostol Janez naju vabi, da prepoznava, da je Kristus dal življenje za naju, za nas. Prvi je ljubil. Zato moramo tudi mi dati svoje življenje za brate in sestre in ljubiti prvi. A ljubim prvi? Po Kristusovem zgledu naj torej ljubimo. Podajmo se – vsak dan znova – na pot ljubezni in nagrada bo On sam, ki je ljubezen. 

A je večja nagrada sploh možna ? Si sploh lahko želimo kaj več, kot ljubiti in biti ljubljeni na popoln način od Očeta po Sinu, v Duhu ? Kaj si želim v življenju? Želim bistveno, ali nekaj začasnega, kar mi čez 100 let ne bo nič več pomenilo? Koga ljubim? Zastonjsko in brezpogojno ljubim? Živim v pričakovanju (tusvetnih, zemeljskih, človeških) nagrad in zaslug?

Zadnja sprememba ( sobota, 20. september 2014 )
 
POVIŠANJE SV. KRIŽA – Jn 3,13-17 (14. 9. 2014)
povisanje_kriza.jpg
Povišanje svetega križa nam da spoznati srce, ki ga edini Boga lahko razodene: rana, ki sta jo odprla človekov greh in nehvaležnost, postane studenec ne le obilja ljubezni, marveč tudi novega stvarjenja slave. Z norostjo križa lahko pohujšanje križa postane modrost; slava pa, ki je obljubljena Jezusu, bo podeljena vsem tistim, ki mu hočejo slediti. Smrt, bolezen, številne rane, ki jih človek (in človeštvo) zadobiva v svojem mesu in srcu, vse to postane za majhno stvar, kar človek je, priložnost, da se človek intenzivno prepusti življenju samega Boga.
S praznikom povišanja križa nas Cerkev vabi, da sprejmemo to Božjo modrost, ki ga je Devica Marija v polnosti živela pod križem: trpljenje sveta, norost in pohujšanje –v Kristusovi krvi postanejo krik ljubezni in seme slave za vsakega izmed nas, ki hodimo za Gospodom v življenju in smrti. S Kristusom živimo in vsakodnevno umiramo, da ne bi živeli iz sebe marveč “za Njega, ki je za nas umrl in vstal”.

Zadnja sprememba ( sobota, 13. september 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 649