OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
BINKOŠTI – DAR SVETEGA DUHA – A – Jn 20,19-23
Velik Božji načrt je duhovna osvoboditev svojega ljudstva. Bog je svoje ljdustvo osvobodil iz egiptovske sužnosti in da ne bi ponovno padlo v kakršnokoli drugo sužnost, jim je dal 10 Božjih zapovedi, Postavo, ki je pot osvobajanja. In prav ta dar Božje postave, ki vodi ljudstvo v svobodo, so Judje praznovali na binkošti, 50. dan po veliki noči. Prihod Svetega Duha, ki je Dar ljubezni v resnici, ki je Dar moči, poguma, tolažbe, vztrajnosti v pričevanju za Vstalega – pomeni torej nove binkošti : postava Božje ljubezni je podarjena vsem ljudstvom, ki se ji odprejo in jo sprejmejo ter iz nje živijo za Vstalega, za katerega pričujejo in ga oznanjajo. Vsi skupaj so ena Cerkev, ki živi iz Duha in je na poti v obljubljeno deželo, deželo popolne sovobode in odrešenosti v Bogu. Za kristjane to ni več točno določena dežela, marveč Božje kraljestvo, v katerega vstopamo vsak dan po poslušnosti vere, srca in molitve po Duhu, ki nam je dan pri krstu.
binkosti.jpg
V drugem berilu smo slišali apostola Pavla, kako Sv. Duh deluje znotraj Cerkve, občestva. V Cerkvi vsaka vzvišenost nima mesta, rasizem, preziranje kogarkoli, izključevanje – vse to ne more biti znotraj občestva vernih v Vstalega. V Gospodovi Cerkvi ne moremo razmišljati (in živeti) o kakršnokoli vzvišenosti, o vzpenjanju vedno više, o časteh… Vsi krščeni smo prejeli enega Svetega Duha. Cerkev ni priamida, marveč je Božje ljudstvo, ki se zbira in krepi okoli Jezusa Kristusa. Vsakdo izmed nas je različen, drugačen. Smo občestvo vseh barv. Različni udje istega Telesa nimamo istih nalog. Ta različnost je velik dar. Vsak ud Cerkve je za Boga zelo pomemben, zato ga je pritegnil k sebin ga v Duhu prerodil, razsvetlil, poslal, da pričuje o goreči ljubezni, ki je v njem. Poklicani smo, da živimo edinost v različnosti in to v Svetem Duhu, ki nam je bil dan. Edinost lahko živimo le v Svetem Duhu in to v ljubezni in resnici.
Ko oznanjamo Jezusa Kristua, Vstalega, hodi Sveti Duh pred nami in nas spremlja. Zato vsakodnevno sprejemajmo tega Sv. Duha, se mu odpirajmo, poslušajmo njegove navdihe, povabila, naloge, zahteve. Se mu odpirajmo. Vemo, da je v nas še vedno upornost, ki nas hoče obrniti vstran od Duha. Ko smo pod vodstvom Svetega Duha, čutimo v nas Božjo prisotnost, ki rojeva notranji mir in veselje. Kristus nas osvobaja in usmerja k Očetu, Bogu.
Svetega Duha sprejemamo v molitvi. Najboljši način sprejemanja Duha je ustvarjanje tišine v sebi in mu dopustiti, da nam govori. V molitvi in sprejemanju Duha začnemo napredovati, ko razumemo, da molitev ni najprej govorjenje, marveč molčanje pred Bogom. Zato Jezus pravi: “Blagor ubogim v duhu”, blagor ubogim, ki so povsem odprti Božjemu daru.
V svet smo poslani, da pričujemo o upanju¸ki je v nas. Naš papež Frančišek nam pravi, da mora biti naše upanje bojevito. Krščansko življenje je boj proti nam samim in pogosto boj proti modnim idejam. Sv. Duh je kot močan ogenj, ki zažiga in preganja temo, s tem da razsvetljuje našo noč. Zato se moramo odpirati in klicati Svetega Duha luči in moči.
Zahvaljujemo se ti za milostni dar Svetega Duha, ki ga pri vsaki sv. maši obnavljaš. Z njim lahko bolje ljubimo Boga, brate, stvarstvo, sebe in lahko vsem z gorečnostjo, ki je nič ne more prestrašiti, oznanjamo veselo novico odrešenja, saj Jezus “ne potrebuje odvetnikov, marveč pričevalce” (Pp Pavel VI.).

Zadnja sprememba ( sobota, 07. junij 2014 )
 
7. velikonočna nedelja – A – Jn 17,1-11: Pridi, Sveti Duh
Ta 7. Velikonočna nedelja nas pripravlja za veliki binkoštni praznik prihoda Svetega Duha prihodnjo nedeljo.

svetiduh.jpg
 V Apd beremo, da je med apostoli tudi Marija, Jezusova mati. Vsi so zbrani, da zvesto in predano molijo. Pripravljajo se na razodetje Božje slave, ki jo bodo po nekaj dnevih odkrili. Molitev in notranja pripravljenost in razpoložljivost za branje in prejemanje Božje slave – to je vloga kristjana…
Molitev rojeva tudi moč in gorečnost za misijonsko oznanjevanje evangelija in osebe Jezusa Kristusa. Brez molitve ni moči, volje, poguma, gorečnosti. Oznanjevanje se torej vedno začenja z molitvijo, ki je izvir, studenec življenja, veselja in navdušenja. Ali molim(o) vsak dan? Kako molim(o)? Znani francoski duhovnik Guy Gilbert pravi: »Dan brez molitve ni veliko vreden.« V molitvi se uglasimo na Božjo ljubezen in dopustimo, da nas slednja preplavi. Razsvetljeni in sijoči pričevalci ne moremo biti, vse dokler se ne odpremo Kristusovi Luči, ki nas spremeni, razsvetli in vsakodnevno v njej ohranja.
Apostol Peter v 2. Berilu poudraja: za kristjane je res nujno, da smo združeni s Kristusom, še zlasti v našem času in družbi, kjer se moramo vsakodnevno srečevati nasprotovanju, posmehu, nerazumevanju, trdoti življenja v telesu in duši, znotraj in zunaj nas, kot posamezniki in skupine (družine, župnije, vse oblike občestev). Vsakodnevno zato molimo h Gospodu: »Ohrani nas trdne v veri vse do dne, ko se bo tvoja slava v polnosti vsem razodela.« 
Tudi v evangeliju se srečamo z molitvijo, tokrat Jezusovo: Jezus živi celovito občestvo s svojim Očetom. Drug z drugim sta povezana v večnem občestvu. Kakšna intenzivnost Jezusovega odnosa z Očetom, ki jo živi v intenzivnosti molitve! Jezus nas hoče v ti dve intenzivnosti vključiti. Povezani z Jezusom poznamo srečo molitve. Jezus moli v težkem in pomembnem trenutku pred smrtjo, odhodom k Očetu. Zanj – prav preko molitve – smrt na križu ni neuspeh, marveč povzdignjenje, zmaga ljubezni nad smrtjo in grehom. Ravno v najbolj dramatičnem trenutku svojega življenja Jezus s svojimi učenci deli veselje nad tem, da je spolnil svoje poslanstvo. Nikoli ne pozabimo: najlepši izraz molitve je hvaljenje, slavljenje Gospoda. Po Jezusovem zgledu se najprej zahvaljujmo, predno Boga prosimo.
Marija je pomembno prisotna v molitvi Jezusa, prve in današnje Cerkve. Kar naprej nas pošilja h Kristusu in njegovemu evangeliju: »Karkoli vam poreče, storite!«
Zadnja sprememba ( sobota, 31. maj 2014 )
 
6. VELIKONOČNA NEDELJA (Jn 14, 15 – 21)
     Jezus se od apostolov poslavlja, obenem pa jim zagotavlja, da jih ne bo zapustil. Z njimi bo in se jim bo razodeval. 
     Ko se sedaj oziramo nazaj, imamo vtis, da Jezus ni bil ved­no s svojimi učenci in da se jim vsaj v nekaterih razdobjih ni razodeval. 
     Začnemo lahko kar z rimsko državo. Neusmiljeno je zatira­la kristjane. Kje je bil takrat Jezus? Kje je bil Jezus za časa preseljevanja narodov, ko je bilo razdejanih mnogo cvetočih krščanskih pokrajin? Ali ni pozabil svoje Cerkve v času Borgij­cev? Zelo so omadeževali prestol njegovega namestnika. Kje je bil Jezus v burnem času reformacije? Kje je danes?
     Da bomo glede navedenih - in drugih nenavedenih - ugovo­rov pravični, se moramo vprašati, kaj je Jezus sploh obljubil.
     Obljubil je, da bo njegova Cerkev mogočno drevo, v katere­ga krošnji gnezdijo ptice neba, imenoval pa jo je tudi mala čre­da. Apostoli so poslani po vsem svetu, da bi učili vse narode, v tem istem svetu pa bodo doživljali stisko. Cerkev bo postavlje­na na skalo, toda to skalo bodo neprestano oblegale peklenske sile. Prazne ribiške mreže, ko so se vso noč trudili, in polne, ko je bilo najmanj pričakovati, so dale vedeti, da ima božji ribolov  posebne zakonitosti. Rečeno je bilo: Jokali boste in žalovali, svet pa se bo veselil... Pohujšali se boste nad menoj... Prega­njali vas bodo in vse hudo zoper vas lažnivo govorili...
     To in še marsikaj podobnega jim je napovedal. Obenem pa tudi: Ne bom vas zapustil. Z vami bom vse dni do konca sveta.
     Držal je besedo, čeprav včasih drugače, kot bi pričakovali. V dobi rimskih preganjanj je imela Cerkev največ pričevalcev. V stoletjih preseljevanj se ji je pridružilo največ mladih naro­dov. Za časa Borgijcev so ljudje bolj kot kdaj čutili, kako hudo je, če se sol kvari in če luč ugaša. Doba reformacije je kristja­nom vrnila božjo besedo, ki so jo človeška izročila potiskala na rob. Današnjo tekmo med vero in nevero bo dobil tisti, ki bo človeštvo bolj ljubil in mu več dal.
     Ljudje smo zmožni Jezusa zapustiti. On bo držal besedo.
Zadnja sprememba ( sobota, 24. maj 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 627