OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
2. postna nedelja

2. postna nedelja (B) - Poslušajte ga!

1 Mz 22,1-2.9a.10-13.15-18; Rim 8,31b-34; Mr 9,2-10

 
Evangeljski odlomek nam spregovori o Jezusovem spremenjenju na gori. Nekega dne je vzel Jezus s seboj tri svoje učence Petra, Jakoba  in Janeza in  se z njimi povzpel na visoko 
2_postna.jpg
goro Tabor. V nekem določenem trenutku je začelo Jezusovo obličje žareti v izjemni svetlobi; prikazala sta se Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Za nekaj trenutkov je bila božanskost Božjega Sina – sicer skrita pod njegovo človečnostjo – kakor osvobojena in Jezus se je tudi navzven pokazal tak, kot je resnično bil: luč sveta. Vse je napolnilo izjemno ozračje miru in sreče, tako da se Peter ni mogel zadržati in je vzkliknil: »Rabi, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore …«. Takrat se je pojavil oblak, ki jih je obdal, in iz oblaka je prišel glas, ki je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!«.
 
S temi besedami je Bog Oče človeštvu dal Jezusa Kristusa kot edinega in dokončnega učitelja. Velelnik »Poslušajte ga!« je napolnjen z vso Božjo avtoriteto in z vso Božjo ljubeznijo do človeka. Poslušati Jezusa dejansko ni le dolžnost in pokorščina, ampak je tudi milost, privilegij, dar. On je resnica: če bomo hodili za njim, se ne bomo varali; on je ljubezen: ne išče drugega kakor našo srečo.
 
Sedaj pa prenesimo to sporočilo še v naše življenje. Beseda »Poslušajte ga!« seveda ni namenjena le onim trem učencem, ki so bili na gori Tabor, ampak Kristusovim učencem vseh časov. Seveda pa si moramo zastaviti vprašanje: »Kje Jezus govori danes, da bi ga lahko slišali?«
 
Jezus nam govori predvsem po naši vesti. Vsakokrat, ko nam vest očita, da smo kaj slabega storili ali pa nas spodbuja, naj storimo nekaj dobrega, nam govori Jezus po svojem Duhu. Glas vesti je neke vrste prevodnik, ki je v nas zato, da nam posreduje Božji glas. Toda vest sama še ne zadostuje. Lahko ji je ukazati, naj reče tisto, kar bi mi radi slišali. Naš egoizem jo lahko popači ali pa celo utiša. Zato jo mora razsvetljevati in podpirati evangelij in Cerkveno učiteljstvo.
 
Evangelij je posebno izbrano mesto, kjer nam danes Jezus govori. Nešteto ljudi je to v svojem življenju izkusilo. Ljudje se radi razvedrijo in ob tem ne razmišljajo o nobeni pomembni stvari; zato tako radi spremljajo zabavne programe, igre in kvize. Ko pa se družina sooča s krizo, veliko neprijetnostjo, takrat se zave, da so le evangeljske besede tiste, ki se dotikajo problema in nam imajo nekaj povedati. Vse druge besede zvenijo prazno in nas puščajo same v primežu naših težav.
 
Redno mesto, kjer nam danes govori Jezus, je tudi Cerkev. Govori nam po svojem izročilu in učiteljstvu naslednikov apostolov. Njim je Jezus rekel: »Kdor posluša vas, posluša mene!« Kdo nam bo zagotovil verodostojno razlago, če ne Cerkev, ki jo je Kristus ustanovil prav s tem namenom? 
 
Sv. Janez od Križa je rekel: »Odkar je Bog na gori Tabor rekel o Jezusu 'Poslušajte ga!', je on sam na neki način onemel. Povedal je vse, nič novega ni, kar bi še razodel. Kdor zahteva od njega nova razodetja ali odgovore, ga žali, kot da še ni dovolj jasno vsega povedal. Bog še naprej vsem ponavlja isto besedo: 'Poslušajte ga! Berite evangelij: tam boste našli več in ne manj od tistega, kar iščete.'«
 
Današnji evangelij nam je v vsem svojem veličastvu postavil pred oči Jezusa Kristusa kot učitelja Cerkve in človeštva. Tudi mi se spustimo z našega malega Tabora, nesoč v srcu močan odmev Očetovega povabila: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!«.

Zadnja sprememba ( sobota, 28. februar 2015 )
 
1. POSTNA NEDELJA (Mr 1, 12-15)

1. POSTNA NEDELJA (Mr 1, 12-15)


V sredo je bila pepelnica in s tem začetek postnega časa. Med sv. mašo je bil obred pepeljenja s katerim Cerkev spominja svoje vernike na usodo smrti kot na poslednjo in najbolj gotovo resničnost slehernega življenja.

Pepel, s katerim smo bili zaznamovani na čelo, je znamenje neizbežne minljivosti zemeljskega bivanja; pa ne samo to – še bolj je znamenje ranljivosti in krhkosti sedanjega življenja.
     
Mnogokrat se ljudje v svojem bivanju počutimo tako trdno zasidrane, močne in neogrožene. Taka občutja nas obdajajo s ponosom nad samim seboj, z ošabnostjo in oholostjo.
     
1_postna.jpg
A vendar, kako malo je potrebno, pa se ves ta napuh sesuje v prah in pepel. Vsak hip se nam lahko pripeti kaka nezgoda, nas doleti bolezen in ostanemo priklenjeni na invalidski voziček ali bolniško posteljo.
     
In človek, ki je bil nekoč nekdo in nekaj, ostane kot mnogi drugi, trpeče bitje, odvisno v svojih najbolj osnovnih potrebah od pomoči, žrtve in dobrote bližnjih.
     
Obred pepeljenja nam sporoča prav to: Življenje nima nihče iz svoje lastne moči in ničesar ni, kar bi si mogli dati sami in bi se lahko s tem ponašali. Življenjske sile je v nas le toliko, kolikor in kadar nam jo naklanja Oče, ki je v nebesih. Vse, kar smo in kar imamo, je njegov dar. Zato je edini pravilni odnos do življenja HVALEŽNOST Stvarniku za vse.
     
Vsak pa, ki se ponaša ali napihuje v tem, kar je, je kakor nespameten človek, ki si je hišo postavil na pesek…
 
 "Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in vérujte evangeliju!" je klic in obljuba, ki nas danes spremlja in vodi v naslednje tedne.

Spreobrniti se pomeni, da se v naslednjih dneh malce umaknemo vase in v tišino in da damo prostor tistim mislim in občutkom, ki se pojavijo v tišini v naši notranjosti. Vse, kar se pojavi, ni zgolj prijetno – lahko se pojavi nemir, dolgčas, agresija in veliko skušnjav. 

Spreobrniti se, pomeni tudi, da vztrajamo in vzdržimo vse tisto, kar se nas notranje dotakne, da smo podobni Jezusu in da obvladamo demone iz puščave. 

Če nam uspe, bomo po vsej verjetnosti obdarjeni z izkušnjo, da Božje kraljestvo vedno bolj prodira v naše življenje in da lahko naša puščava tudi vzcveti.
Zadnja sprememba ( sobota, 21. februar 2015 )
 
POST – VSTOP V ZASTONJSKO LJUBEZEN

POST – VSTOP V ZASTONJSKO LJUBEZEN 

(20. II. 2015: NG – Kostanjevica-Kapela)
 
Obred pepelnične srede je močno zgovoren in težko pričakovan, saj pomeni začetek 40-dnevnega milostnega časa posta. Prenovimo se po treh stebrih postnega časa: molitvi, postenju in delitvi iz ljubezni (miloščina). To je post, čas duhovne prenove, ki nas pripravlja na Kristusovo in našo veliko noč, zmago življenja v polnosti, za življenje v polnosti. Življenje pa je polno, ko zastonjsko ljubimo. Najprej se navdihujmo ob nekaterih mislih zaslužnega papeža Benedikta XVI.
Zadnja sprememba ( sobota, 21. februar 2015 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 687