OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
MOČ BOŽJEGA USMILJENJA

MOČ BOŽJEGA USMILJENJA

(predavanje na Kapeli: 04. XII. 2015) – po večerni sv. maši.

Smo pred letom Božjega usmiljenja, ki ga bo papež Frančišek odprl na praznik Brezmadežne. V današnjem razmišljanju bomo s pomočjo Božjega razodetja poskušali odkriti nekoliko globlje, kako Sv. pismo razodeva usmiljenega Boga, potem se bomo ustavili ob blagru »Blagor usmiljenim« in Jezusovi zahtevi, naj bomo usmiljeni, kot je Oče usmiljen (ob sv. Bonaventuri). Naposled bomo videli še nekaj spodbud o svetem letu Božjega usmiljenja, ki ga bomo začeli povezani z vesoljno Cerkvi na Sveti Gori z odprtjem vrat Božjega usmiljenja v nedeljo, 13. 12., ob 16.00.

  1. Božjega usmiljenje – misericordia – se razodeva in daje veselje

Tweet PP Frančiška: »Izkušnja usmiljene ljubezni nas naredi še bolj sposobne, da lahko podelimo veselje z drugimi«. Izkušnja Božjega usmiljenja nam daje veselje, ki ga potem delimo z drugimi.

image1.jpg

V vsakdanjem življenju, razmišljanju smo pozabili na usmiljenje in se mu včasih celo izogibamo. Pp Frančišek pravi : »Moderna družba se Bogu usmiljenja upira. Usmiljenje modernemu človeku ne ustreza, saj se ima  za gospodarja zemlje, ki si jo je podvrgel. Ta človek misli in govori, da v tem svetu ni potrebe in prostora za usmiljenje. Posledica takšnega razmišljanja in ravnanja je, da živimo v svetu, ki postaja vedno bolj nasilen. Odnosi postanejo težki, ker ni usmiljenja. Ta svet je tako vedno bolj trd. 

Beseda usmiljenje (misericordia) je sestavljena iz misere = revščina in cordia = srce. Bog ima srce, s katerim se odpira ljudem in je do njih usmiljen v njihovih mnogih oblikah revščine. Božje usmiljenje je srce Očeta, ki ljubi in ta ljubezen ga žene, da ljudem odpušča njihove grehe, krivde, neumnosti in jih vabi, naj tudi oni tako delajo.

Globlji pomen besede misericordia bomo našli v  Sv. pismu. Gre za širok in globok pomen te besede, ki jo izražamo še z drugimi besedami, ki vsaka pod svojim vidikom prinesejo del njenega bogastva. 

Prvi pogled na besedo misericordia je, da gre za reko Božje ljubezni, ki je tako močna, da odnese vse zlo, ves greh. To je ljubezen, ki zmaguje, tako da greh več ne ostane, pa tudi zlo ne. 

Vedno se pritožujemo, kaj na tem svetu ni vredu, a smo slepi za reko Božje ljubezni, ki se stalno izliva na naš svet. In ta ljubezen je zmagujoča. 

Zadnja sprememba ( sobota, 05. december 2015 )
Preberite več...
 
1. advetna nedelja – 29. 11.2015

1. advetna N. – N. karitas – 29. 11.2015

Jer 33,14-16; 1 Tes 3,12-4,2; Lk 21,25-28.34-36

 

 Z današnjo nedeljo začenjamo novo cerkveno leto. Gre za nov čas, ki nam ga daje Gospod. Ne smemo ga zapraviti. Nikoli se ne bo več ponovil. Začnimo letošnji advent živeti zavestno, budno in rodovitno. Pričakujmo in hrepenimo po Kristusovem prihodu. Čas naj bo veder in resen. Nudi nam priložnost, da uredimo in izboljšamo svoje odnose do Boga in z ljudmi. To je čas, ko se moramo duhovno približati vrhu gore, h kateri vrejo vsi narodi.

karitas.jpg

Novi advent je čas novega in ponovnega Kristusovega prihoda v srca ljudi, ki ga še ne poznajo ali so ga zavrgli. Prihaja nova doba, in v to dobo želi priti tudi Kristus s svojim kraljestvom. Želi se zopet učlovečiti, roditi, živeti i odreševati.

13. marca letos je papež Frančišek med spokornim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Rimu vse presenetil z napovedjo izrednega jubilejnega svetega leta usmiljenja, da bi  Cerkev jasneje pokazala svoje poslanstvo, da je priča usmiljenja. Papež Frančišek se je s sklicem svetega leta usmiljenja navezal na svojega predhodnika svetega papeža Janeza Pavla II., ki je že svojo drugo okrožnico posvetil božjemu usmiljenju (Bogat v usmiljenju – Dives in misericordia, 1980), kjer je povzel razmišljanje sv. Favstine Kowalske, ki je bila glasnica božjega usmiljenja. Središčna misel okrožnice je božja usmiljena ljubezen, ki je dokončni odgovor na grehe in zlo v svetu. Leta 2002 je papež Janez Pavel II. uvedel praznik božjega usmiljenja na nedeljo po veliki noči, papež Benedikt XVI. je leta 2008 v Rimu gostil prvi mednarodni kongres o božjem usmiljenju. 11. aprila 2015 je papež Frančišek v homiliji slovesno napovedal sveto leto usmiljenja, ki je potrebno zato, ker je Cerkev v tem trenutku velikih epohalnih sprememb poklicana močneje ponuditi znamenja upanja in božje bližine. Dejal je, »da je naša molitev še silovitejša in postaja krik po pomoči k Očetu, ki je bogat v usmiljenju, da bi podprl vero mnogih bratov in sester, ki so v trpljenju, medtem ko ga prosimo, naj spreobrne naša srca, da bi prešli od brezbrižnosti k sočutju.

advent-candle.jpg

Milostni čas bo trajal od praznika Brezmadežnega spočetja, 8. decembra 2015, do praznika Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva, 20. novembra 2016. Cilj tega leta je, da bi se nas dotaknil Jezus Kristus in nas spremenil s svojim usmiljenjem, da bi tudi mi postali pričevalci usmiljenja. Papež bo v Rimu decembra odprl svetoletna vrata bazilik,obenem pa vabi škofijske stolnice in druge pomembne romarske cerkve, da storijo enako.

Da bi pa prepoznali Gospoda, ki nevsiljivo vstopa v naše življenje, moramo biti čuječi: »Varujte se pa, da vam srca ne bodo obtežena s požrešnostjo in pijanostjo in življenjskimi skrbmi …« (34) Bog vstopa v naše življenje in nam želi biti blizu ter nam želi pomagati v naših preizkušnjah, mi pa ga lahko spregledamo, ker se zanimamo za druge stvari. Zato nam Cerkev priporoča, da gremo »prihajajočemu Gospodu naproti z dobrimi deli« (mašna prošnja).

Da Kristus svojih ne zapusti, sem se naučil tudi tistega nedeljskega večera, ko sem obiskal moža v bolnišnici. Vse življenje je bil zvest Bogu in svojega srca ni obteževal z grešnostjo, zato ga Gospod ni zapustil v stiski, ampak mu je vlival mir in dajal upanje. Njegova žena je to tako izrazila: »Naš oče je bil celo življenje povezan z Bogom. Vedno je črpal moč iz vere.« To je veselo Kristusovo oznanilo, ki nam ga Cerkev namenja v začetku adventnega časa.

Prosimo Gospoda, da mu bomo šli naproti z molitvijo in dobrimi deli, se varovali razuzdanosti in nepotrebnih skrbi in bomo čuječi, da bomo zmogli v negotovostih, stiski in preizkušnji začutiti nadvse ljubečo Božjo bližino.  Amen.


Zadnja sprememba ( sobota, 28. november 2015 )
 
Moč božjega usmiljenja
plakat_pomanjan.jpg
Zadnja sprememba ( sreda, 25. november 2015 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 736