OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
6. POSTNA – CVETNA NEDELJA: Iz 50,4-7; Flp 2,6-11; Mt 26,14-75;27,1-66
Spomin Jezusovega vhoda v Jeruzalem
Bogoslužje Cvetne nedelje ima dva pomenljiva trenutka: blagoslov palmovih vej (oljčnih vejic ali zelenja) s procesijo v spomin na Jezusov slovesni vhod v sveto mesto, med katerim prepevamo: »Slava ti, hvala in čast, o kralj naš, Kristus rešitelj, ki ti mladostni je cvet klical hozana v pozdrav.« Drugi del pa je branje trpljenja našega Gospoda  Jezusa po Mateju.

6_postna.jpg
Procesija je pred mašo nas spodbuja, da veselo vihtimo svoje oljčne vejice, da bi veselo pozdravili Jezusa. Vemo, da nam je blizu, da je navzoč v nas in sredi med nami kot prijatelj, kot brat, tudi kot kralj, kot svetla luč našega življenja. Jezus je Bog, pa se je ponižal, da bi hodil z nami (prim. (Flp 2,6-11).
Jezus je naš prijatelj, naš brat, ki razsvetljuje našo pot življenja. In tako ga danes sprejmimo z veseljem. Da, z veseljem, ker kristjan ne sme biti nikoli žalosten! Kajti izvir naše notranje radosti ni posedovanje tolikih stvari, ampak resničnost, da smo srečali Jezusa, ki je sredi med nami tudi v težkih trenutkih, ko se na pot življenja spopadamo s problemi in ovirami, ki se zdijo nepremagljive.
Trpljenje ima moč očiščevanja in posvečevanja; trpljenje vzgaja , utrjuje v zaupanju, napravi ljudi dobre in razumevajoče, jih uvaja v skrivnost božjih načrtov… Vse to je res. Res pa je tudi, da trpljenje vodi v otopelost, zagrenjenost, upor in bogokletje.
Jezus je v svojem zemeljskem življenju naredil mnogo dobrega, olajšal je marsikatero bridkost, trpljenja pa ni odpravil. Vzel ga je nase. Ne le drobno in vsakdanje, temveč tudi veliko in nevsakdanje. Dopustil je, da so ga trpinčili in umorili na enega najstrahotnejših načinov, kar si jih je izmislila človeška izprijenost.
Vsega tega pa ni sprejemal, kakor se je sproti vrstilo, temveč je za vse naprej vedel. V tem pričakovanju je povedal dva stavka, ki razkrivata njegov pogled na trpljenje. Med zadnjo večerjo, tik pred odhodom v Getsemani, ni skrival vznemirjenosti. Izrekel je besede, ki čudovito razkrivajo njegovo notranje razpoloženje: »Grem k Očetu.« (Jn 16,28). Pot pred sodnike in krvnike, na Golgoto in na križ je za Jezusa pot k Očetu.
»Ali naj ne izpijem keliha, ki mi ga je dal Oče?« (Jn 18,11), je vprašal apostola, ki ga je od trpljenja odvračal - Petra ali kdorkoli si, nič ne boš opravil, če greš nad trpljenje z mečem, s kletvijo ali z uporom. Nad trpljenje se gre z molitvijo, s predanostjo Očetu, ki hoče samo dobro. Hudo, ki nas doleti, dopušča zato, ker ve, da so resnice, ki se jih je mogoče naučiti le v šoli trpljenja, in vrednote, ki jih ni mogoče doseči brez napora. Največja od njih – ljubezen – zasije v najčistejši luči takrat, ko se prebija skozi noč preizkušenj. 

Zadnja sprememba ( sobota, 12. april 2014 )
 
Velikonočna spoved na Sveti Gori
RADIJSKI MISIJON RADIA OGNJIŠČE
V PETEK, 11. 4. 2014, spovedovanje ves dan: od 9. do  18. ure.
 

Velikonočna spoved na Sveti Gori  
  
spoved.png
 

Spovedovanje v VELIKEM TEDNU bo po naslednjem razporedu:
 
Od Velikega ponedeljka (14. 4. 2014) do Velike sobote (19. 4.):
· - dopoldan od 9.00 do 12. ure
· - popoldan od 15.00 do 19. ure
 
 
MED OBREDI NI SPOVEDOVANJA!
 
OBREDI V VELIKEM TEDNU NA SVETI GORI so:

Veliki četrtek : sv. maša ob 17. uri
Veliki petek: obredi ob 17. uri
Velika sobota: vigilija ob 19. uri  
Velika noč: sv. maše po nedeljskem urniku

Zadnja sprememba ( sobota, 05. april 2014 )
 
5. POSTNA – TIHA NEDELJA – A: Ez 37,12-14; Rim 8,8-11; Jn 11,1-45

Tam, kjer je Kristus, je vstajenje in življenje


5_postna_1.jpg
Tam, kjer je Kristus, je vstajenje in življenje. Štiri dni mrtvo truplo prijatelja Lazarja v grobu, potrtost in bolečina sester Marte in Marije, žalost in trpljenje tolikih prijateljev, vse se spreminja v radost in življenje. Tam, kjer je Kristus, ni bolezni, ne smrti, tam je življenje.
Dogodek, ko je Jezus mrtvemu Lazarju podaril življenje, nam vsem hoče povedati, da je življenje močnejše od smrti in da nam to življenje lahko podari samo Kristus – Bog.
Smo v postnem času. Ali slišimo Kristusov klic: Pridi ven! Zapusti svojo grešnost in slabosti. Ne bodi mrtev za vse, kar lahko storiš dobrega, posnemaj njega, ki daje življenje.

 
Pred leti so odkrili na zidu vaške cerkvice v Hrastovljah slovite freske, ki so jih poimenovali »Mrtvaški ples«. Tak naslov je dal znani slovenski kulturnik eni svojih knjig. V njej je zbral, kaj je petdesetero umetnikov naše besede povedalo o smrti. Pisec omenjene knjige ni bil vernik. Odklanjal je vsakršno misel na posmrtno življenje. Priznal pa je, da je človek čudovit in smiseln poskus narave in njenih umskih sposobnosti. Priznal je tudi, da se v mislečem človeku oglaša neutešljiv glas, ki se upira smrti in teži k zmagi življenja. Tesnobno se sprašuje, kateri od teh dveh  tekmecev bo pobral končne lovorike.
Koščena žena je s svojim ledenim plaščem ogrnila Jezusovega prijatelja Lazarja. Jezus ga je poklical nazaj v življenje, ko je bil že četrti dan v grobu. S tem je dokazal, da je močnejši od smrti in da ima nad njo oblast. Ne bo pa nas s to močjo in oblastjo klical nazaj v zemeljsko življenje, temveč nas bo po smrti obudil v novo, večno življenje. To je povedal v znamenitem izreku: »Jaz sem vstajenje in življenje. Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, kdor živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ v to?« (Jn 11,25-26).
5_postna_2.jpg
Te besede je izrekel po Martini besede: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl; a tudi zdaj vem, da ti bo Bog dal, kar koli ga poprosiš.« (Jn 11,21-22). Enako vero je izpovedala Marija: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, moj brat ne bi umrl.« (Jn 11,32).
Ko so Judje videli Jezusovo žalost nad mrtvim Lazarjem, so govorili: »Glejte, kako ga je imel rad.« (Jn 11,35). Vsak od nas je ob svoji smrti Lazar, ki ga Jezus ljubi. To bo storil kot Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta. Smrt je prišla na svet po grehu. Jagnje, ki odjemlje greh, ne očiščuje le madeže vesti, temveč obračunava s smrtjo in vrača v življenje. To ni več mrtvaški ples, temveč rajanje živih!   

Zadnja sprememba ( sobota, 05. april 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 65 - 72 od 616