OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Jezusovo darovanje v templju – Svečnica

Jezusovo darovanje v templju – Svečnica – Dan posvečenega življenja
(Lk 2,22-40) – 02. 02. 2014


Bogu in človeku darovano življenje je posvečeno življenje, je življenje v polnosti. Ko pride življenjski obračun, je v srcu veselje in zadovoljstvo, da podarjeni čas ni bil izgubljen, pa tudi ne živet v prazno.

svecnica1.jpg
V to skrivnost nas uvaja današnji praznik Gospodovega darovanja v templju, svečnica; praznik Bogu posvečenega življenja redovnikov in redovnic.
Skrivnost Jezusa – Mesija (Odrešenika) je za vse (univerzalna) in kdor ga sprejme in vstopi  v Njegovo luč, postane tudi sam razsvetljena oseba, odprta v ljubezni in resnici za vse ljudi, za vse resničnosti in za vso resnico o skrivnosti življenja in smrti.
Svečnica je priložnost, da tudi jaz (ki to berem in bom sodeloval pri sv. maši na svečnico) objamem Kristusovo Luč in se ji pustim objeti. Tako se izognem vsaki obliki mentalne (miselne, duhovne) zaprtosti, ozkosti, pomanjkanju dialoga v srečanjih z ljudmi, ki drugače razmišljajo na področju vere, ali kakšnega drugega področja življenja. Gospod, ti si odrešitev za vse ljudi, za vsakega. Naj nas bo veliko, ki te bomo sprejeli s čistim srcem!
Starček Simeon je podoba ljudstva v pričakovanju. Življenje je pot in pričakovanje. Uči nas vztrajnosti, v kateri naj ne izgubljamo zaupanja, naj upamo. Za ohranjanje upanje je potrebno poslušanje in stalno iskanje dobrega. Prepoznati Kristusa in z njim živeti svoje življenje nas vodi do pozabljanja na naše trpljenja in neuspehov vsakdanjika.
Blaženi Gerik iz Ignija je vzkliknil: »Bratje, pojdimo. Danes sveča gori v Simeonovih rokah. Pridite in si vzemite luč, pridite in si prižgite vaše sveče, da boste vi sami bakla, ki od znotraj in zunaj gori za vaše dobro in za dobro drugih«.

svecnica2.jpg
 
Luč, ki se použiva, razdaja, da razsvetljuje in ogreva druge (tako kot to dela sveča), je podoba redovnega življenja, v celoti in celovito posvečenega, izročenega Bogu za ljudi. Z zaslužnim papežem Benediktom XVI. molimo za redovnike (-ice): 
»Marija, Mati Cerkve, tebi izročam Jezusu posvečene. Pridobi jim polnost božje luči: živahnost v poslušanju Božje Besede, v ponižni hoji za tvojim Sinom Jezusom, našim Gospodom, v sprejemanju obiskovanja Svetega Duha, v vsakodnevnem veselju magnifikata, da bo Cerkev v teh svojih sinovih in hčerah zgrajena na svetosti življenja in zapovedi ljubezni. Amen.«

V osebni premislek:
- Ali smo sposobni ohranjati naše srce »sveto«, da bo Gospod lahko prišel prebivat vanj?
- Simeon, čeprav je star in utrujen, še vedno upa, da bo videl Gospoda. Ali sem v mračnem, temnem obdobju svoje vere sposoben, da ohranjam upanje v Gospoda?

Zadnja sprememba ( sobota, 01. februar 2014 )
 
3. nedelja med letom (Mt 4, 12-23)

3. nedelja med letom (Mt 4, 12-23)


V današnjem evangeliju začenja Jezus svoje javno delovanje. Toda kje? Ne v Jeruzalemu, kar bi se zanj spodobilo. Skregan z logiko in pričakovanji izraelskega naroda in prvakov se nastani v zakotni poganski Galileji. Judje so namreč gledali zviška na Galilejce, zaničevalno bi jim danes rekli kmetavzarji. 

Zakaj je Jezus začel javno delovanje prav v deželi svojega odraščanja? Izbira ni bila naključna. Najprej je imela strateški pomen. Janez Krstnik je že v ječi. Preveč je bil na očeh takratni oblasti.

Jezus se je hotel izogniti takojšnjemu preganjanju, zato se je umaknil in naselil v Kafarnaumu. Meščani tega kraja so bili v dobrih odnosih z rimsko oblastjo, saj jim je vojaški stotnik celo sezidal shodnico.

V tem okolju, med preprostimi ribiči, je Jezus lažje učil. Množice, ki so se kmalu začele zbirati okrog njega, niso zbujale sumničenj, kar bi se gotovo zgodilo kje bližje Jeruzalema.

Je pa še en, pomembnejši razlog za njegovo izbiro. To je nadaljevanje življenja Božjega Sina med nami. Rodil se je med pastirji, v uboštvu in skritosti. Dolga leta je preživel v nazareški družini in delil usodo delavca tesarja. Zdaj ga najdemo med preprostimi, dostikrat socialno ogroženimi in celo preziranimi ljudmi. 

Evangelist komentira Jezusovo izbiro z besedami preroka Izaija: "Poganska Galileja, ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo veliko luč; in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasvetila luč." 

Jezus se naseli tam, kjer je največ teme in bede, kjer je največ zdihovanja in tavanja. Koliko veselja je prinesel Galilejcem! 

Celo svoje prve tovariše si Jezus izbere  izmed njih: Petra in Andreja, Jakoba in Janeza, štiri ribiče. 

Spet bi se spodobilo, da bi si izvolil kakšno bolj imenitno, izobraženo druščino. Apostolska dela pravijo, da sta bila Peter in Janez idiota, torej nepismena. Toda Jezus ne izbira po človeških merilih. Bolj gleda na srce. Njegov klic privlači.

3_medletom.jpg

 Pustijo vse in gredo za njim. Ne vedo še, kaj jih čaka, toda zaupajo. Nič kolikokrat bo njihovo zaupanja še na preizkušnji. Toda Jezusa bodo vedno bolj vzljubili in se mu dokončno predali po vstajenju od mrtvih. 

"Takoj so pustili vse in šli za njim." Do sedaj so vlagali svoje želje, energije in strasti v ribolov, zdaj bodo z vsem srcem obrnjeni h Kristusu. Iz ribičev bo naredil ribiče ljudi. Postali bodo njegovi sodelavci, družabniki.
Takšno moč ima luč, ki sveti ljudem v smrtni senci.
Jezusov klic in odgovor ribičev je vzorec vsakršnega poklica. 

Tudi danes si Gospod izbira sodelavce. O, da bi bilo dovolj tistih, ki bodo pustili vse in šli za njim!

Zadnja sprememba ( sobota, 25. januar 2014 )
 
2. NEDELJA MED LETOM (Jn 1, 29-34)
Janez Krstnik je Jezusa prepoznal šele, ko ga je videl, ko se je srečal z njim iz obraza v obraz. To je eden izmed načinov, kako lahko kdo prepozna Boga: v osebnem srečanju. 

Svoje razumevanje Boga dobimo tako, da opazujemo kvalitete v sebi in drugih, ki si jih zamišljamo kot dobre ali popolne in to preslikamo v svojo podobo Boga. 

2medletom_1.jpg
 
Vidimo, da so nekateri ljudje dobri, torej mora biti Bog nad-dober. Vidimo, da so nekateri ljudje svobodni, torej mora biti Bog nad-svoboden. Vidimo, da so nekateri ljudje pametni, torej mora biti Bog nad-pameten. Vidimo, da so nekateri ljudje močni, torej mora biti Bog nad-močan. Ko tako ravnamo, se nam zdi, da delamo Bogu uslugo, ker storimo,da Bog dobro zgleda. Toda s tem smo Boga naredili za nad-človeka. 

Vse skupaj pa je lahko še bolj negativno. Vidimo, da ljudje sodijo, zato sklepamo, da je Bog sodnik. Vidimo, da so nekateri ljudje jezni ali maščevalni, zato si Boga zamišljamo kot jeznega in maščevalnega. Vidimo nekatere ljudi, ki v sebi gojijo nezadovoljstvo, zato sklepamo, da Bog ne odpušča. Vidimo, da nekateri ljudje zahtevajo povračilo, zato si zamišljamo, da Bog zahteva zadoščenje. Mislimo, da Boga s tem delamo odkritega, a le preslikavamo vanj človeške napake.
 

 
2_medletom_2.jpgTemu se reče idol, nepravi Bog. Janez Kalvin je opozoril, da so naša srca tovarne za proizvodnjo idolov. Neprestano iščemo nekoga, da bi nas varoval, da bi nosil našo bolečino, da bi si naložil naše križe in naredil življenje lažje. Hočemo nadčloveškega rešenika, hočemo idola. 

Kako pa izstopimo iz te proizvodnje idolov? Če uporabljamo človeške primere, dobimo samo nadčloveškega Boga. Nekako moramo Boga spoznati, ga poimenovati.  

Obstaja pot. Bog razodeva svojo resnično identiteto s tem, da obrne naš način razmišljanja. Medtem, ko mi preslikavamo svojo človeškost v Boga, Bog polaga svoje božanstvo v nas. In rezultat je revolucionarno drugačen. Toda ko Bog polaga, se nekaj zgodi, ker so Božje besede učinkovite. Ko Bog reče »Bodi svetloba!«, nastane svetloba. Božje besede povzročijo, da se resničnost spremeni. Ko Bog pomisli nase, zaživi Jezus. 

Zato ne smemo misliti na Jezusa samo kot na popolnega človeka, čeprav je tako. Niti ne smemo misliti na Jezusa kot na popolno sliko Boga, čeprav je to res. Jezus ni samo podoba, odsev, projekcija Boga v mesu. Jezus je v resnici Bog v mesu. Jezus ni samo nastopal kot Bog – On je Bog. Jezus ni samo izpolnjeval Božjo voljo, On je Božja volja. Jezus ni samo delal dobro – on je udejanjal Boga. 


Zadnja sprememba ( sobota, 18. januar 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 57 - 64 od 592