OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
25. NAVADNA NEDELJA – A – Mt 20,1-16a
25_nedelja_med_letom.jpg
Božje kraljestvo, o katerem je Jezus govoril, je imelo posebnost: Njegov Oče je bil vinogradnik.
 
Delo v vinogradu je bilo težko in običajni gospodarji so zelo redko poklicali na delo majhne in šibke.
Ob deveti uri, opoldne, ob treh in petih popoldne  - je Gospodar povabil navzoče. Vsi so bili navzoči, da vstopijo v njegov vinograd. Zvečer je Gospodar vsem dal isto plačo, ne glede na čas dela. Za prve je to bilo nesprejemljivo, bilo je proti zakonu, ki pravi: Ne izkoriščaj delavca. Za druge je šlo za nepravičnost
 
Ta prilika pojasnjuje, kako naj razumemo Kraljestvo. Jezus je rekel, da je Oče vinogradnik, On je vinska trta, delavci pa mladike. 

V tem kraljestvu Bog vabi vse ljudi, močne in slabotne, da bi živeli z Njim, brez izključevanja. V Kraljestvu ni brezposelnih in ne obstaja urnik delovnih ur v Gospodovem vinogradu. Vedno se dela. In še : nihče si ne zasluži vstopa v Kraljestvo ali v Božjo ljubezen. Bog od vekomaj ljubi. Bil je prvi in je prvi, ki ljubi.

Nam ljudem je težko sprejeti, da Bog ne ljubi zaradi naših naporov. Nagnjeni smo k preračunavanju in k podeljevanju nagrad zaradi zaslug. Božja ljubezen je drugačna, druge vrste. Ta ljubezen je zastonjska in brezpogojna. O tem priča vse Jezusovo življenje : celo razbojniku, ki ga je prepoznal za kralja, Jezus pravi : Z mano boš v raju. To je bil zadnji, ki je po Jezusu vstopil prvi (zemeljski-človeški red je obrnjen na glavo) v Očetovo Kraljestvo.
 
Ti in jaz : apostol Janez naju vabi, da prepoznava, da je Kristus dal življenje za naju, za nas. Prvi je ljubil. Zato moramo tudi mi dati svoje življenje za brate in sestre in ljubiti prvi. A ljubim prvi? Po Kristusovem zgledu naj torej ljubimo. Podajmo se – vsak dan znova – na pot ljubezni in nagrada bo On sam, ki je ljubezen. 

A je večja nagrada sploh možna ? Si sploh lahko želimo kaj več, kot ljubiti in biti ljubljeni na popoln način od Očeta po Sinu, v Duhu ? Kaj si želim v življenju? Želim bistveno, ali nekaj začasnega, kar mi čez 100 let ne bo nič več pomenilo? Koga ljubim? Zastonjsko in brezpogojno ljubim? Živim v pričakovanju (tusvetnih, zemeljskih, človeških) nagrad in zaslug?

Zadnja sprememba ( sobota, 20. september 2014 )
 
POVIŠANJE SV. KRIŽA – Jn 3,13-17 (14. 9. 2014)
povisanje_kriza.jpg
Povišanje svetega križa nam da spoznati srce, ki ga edini Boga lahko razodene: rana, ki sta jo odprla človekov greh in nehvaležnost, postane studenec ne le obilja ljubezni, marveč tudi novega stvarjenja slave. Z norostjo križa lahko pohujšanje križa postane modrost; slava pa, ki je obljubljena Jezusu, bo podeljena vsem tistim, ki mu hočejo slediti. Smrt, bolezen, številne rane, ki jih človek (in človeštvo) zadobiva v svojem mesu in srcu, vse to postane za majhno stvar, kar človek je, priložnost, da se človek intenzivno prepusti življenju samega Boga.
S praznikom povišanja križa nas Cerkev vabi, da sprejmemo to Božjo modrost, ki ga je Devica Marija v polnosti živela pod križem: trpljenje sveta, norost in pohujšanje –v Kristusovi krvi postanejo krik ljubezni in seme slave za vsakega izmed nas, ki hodimo za Gospodom v življenju in smrti. S Kristusom živimo in vsakodnevno umiramo, da ne bi živeli iz sebe marveč “za Njega, ki je za nas umrl in vstal”.

Zadnja sprememba ( sobota, 13. september 2014 )
 
Vabilo
oratorij_assumptio.jpg
Zadnja sprememba ( nedelja, 07. september 2014 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 57 - 64 od 640