OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
3. nedelja med letom, 22.1.2017

Iz svetlobe v luč

Današnja berila so polna nasprotij: bogastvo in revščina, têma in luč, razdeljenost in edinost, odstop in vodenje. Izaija nam v svojih današnjih besedah ponudi podobo bogatih narodov, ki bodo ponižani. Napoveduje prihod odrešenika iz revne, neugledne dežele Galileje. Drugo berilo razodeva delitve v zgodnji Cerkvi, ko so novi kristjani iskali svoj jaz in so se običajno naslanjali na tistega, ki jih je krstil. Pavel jih opominja, da ima lahko Cerkev samo enega voditelja, Jezusa, križanega in vstalega Kristusa. Pavel odločno opominja Korinčane in tudi nas, da bi “se dopolnjevali v istem duhu in istem mišljenju.” V evangeliju slišimo, da se je Jezus (ki je bil v duhu in mišljenju popolnoma zedinjen z Bogom) umaknil, ko je slišal, da so prijeli Janeza, in se je odselil v Kafarnaum, od tam pa začel klicati svoje bodoče učence. Nazadnje 27. psalm oznanja: “Gospod je moja luč in moja rešitev, koga bi se bal?” Lahko si zamislimo Davida in tudi Jezusa, ki kličeta h Gospodu v svoji temi in strahu. Dva tisoč let kasneje še vedno kličemo k Bogu, da bi nas izpeljal iz naše teme.

sveca.jpeg

V naši človeški izkušnji je težko prepoznati moč luči, če ne doživimo kake oblike psihične, čustvene ali duhovne tême. Ne moremo prepoznati miru, ki ga prinaša edinost, če nismo začutili bolečine, ki jo povzročajo delitve. Ne moremo vedeti, kakšen vpliv imamo lahko na drugega človeka ali na naš svet, če ne bomo videli praznine, ki jo povzročata osamljenost in pomanjkanje. V zgodovini so delitve puščale katastrofalne posledice. V Združenih državah je razdiralna volilna kampanja razdelila državo, ki se zdaj poskuša zediniti. Ko so sledili korakom Izaija in Pavla, so nam osebnosti, kot so Mahatma Gandhi, Martin Luther King ml. in danes papež Frančišek pokazale, da lahko živimo v miru in edinosti. Izziv za nas je, da najdemo način, ki bo deloval v naših skupnostih, na naših delovnih mestih, v naših domovih, v naših cerkvah in - kar je najpomembneje - v nas samih.

Kaj se pokaže, ko preiščemo svoja srca; kje smo? Je to têma: nevednost in samoopravičevanje? Ali živimo svoj čas z miselnostjo “mi proti njim” ali “moje proti tvojemu”? Ali darove, ki nam jih je dal Bog, zbiramo zase in jemljemo tistim, ki jih resnično potrebujejo? Medtem ko ljudje že po naravi gledamo na stvari črno-belo, pa Bog ni “ali - ali” Bog. Bog sprejema vse.

V današnjem berilu nas Bog sreča in hodi z nami v têmi, v razdeljenosti in osamljenosti ter nas kliče k luči, edinosti in delovanju. Kolikokrat v prezaposlenosti današnjega časa spregledamo Boga, ki nas neprestano in ljubeče kliče k polnosti?

V našem življenju je napetost med temo in lučjo, med delitvami in edinostjo, med umikom in vodenjem način, kako nas Bog vodi v globlji odnos. V nadaljevanju tega tedna zato poglejmo v svoje življenje in opazujmo, kako nas Bog kliče iz naše psihične, miselne ali duhovne teme v luč, od naših nepremišljenih besed in dejanj, ki delijo, do besed miru, ki imajo moč zdraviti in izboljševati odnose. Premislimo darove in talente, ki jih lahko delimo z drugimi, ki trpijo.

Koliko nas lahko odkrito reče, da smo “popolnoma zedinjeni v istem duhu in istem mišljenju”, drug z drugim in z Bogom. To je današnji izziv.

Avtor: Sue Robb

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: p. Bogdan Rus

Zadnja sprememba ( nedelja, 22. januar 2017 )
 
2. nedelja med letom, 15.1.2017
brezmadezno_srce.jpeg

Brezmadežno je srce device Marije, saj je sposobna Bogu v trenutku podariti svoje življenje. Prav nič ne razmišlja, kako se ji bo odziv na Božje povabilo izplačal. Razmišlja, kdo je tisti, ki ji take obljube daje. Danes, na tretji dan šolskega leta, pomislimo, kako bomo hrepeneli po novem, po lepoti svojega življenja v upanju in veselju.

Nazareška šola duhovnosti je zaupljiv pogovor z Bogom. Ker ima Marija čisto srce, lahko v svoje življenje sprejme novost, lepoto in upanje. Vse to, kar Bog daje in pomeni. Marija se sreča z angelom, a v njem vidi besedo samega Boga. 

Tudi mi imamo lepo priložnost, da naša molitev postane vse zaupnejša in vse lepša. Naj naše besede ne zvenijo v prazno, ampak postajajo vedno bolj prepoznavna govorica, ki bo, tako kot dela našega vsakdana, svetu prinašala Boga. Kako nekaj lepega je, če zmoremo zaživeti resnično duhovno poglobljenost z Bogom!

Tolikokrat se izgovarjamo, da nam naša molitev zelo malo pomeni, če molimo obrazce, ki nam jih je zapustila krščanska tradicija. Če čutimo tako, potem moramo resnično preiti k osebnem pogovoru z Bogom, da nam bo spet spregovoril. Marija zelo odločno pokaže, da Boga doživlja zelo osebno in ga tako želi tudi nagovarjati.

Če želimo resnično in iskreno moliti, je potrebno, da najprej sprejmemo svojo okolico takšno, kakršna je. Če je temačna in sovražna do nas, je tudi to lahko začetek naše molitve. Naj bo v našem odnosu do okolice iskrena želja po resnici, ki se bo svobodno razodevala po naših besedah.

Zadnja sprememba ( nedelja, 15. januar 2017 )
 
Nedelja Jezusovega krsta, 8.1.2017

jezusov_krst.jpeg 

Letos praznujemo nedeljo Jezusovega krsta le dva dneva po tem, ko smo praznovali praznik svetih treh kraljev oz. praznik Gospodovega razglašenja. Oba praznika nam lepo in pomembno govorita o pomenu Jezusovega življenja, hkrati pa dajeta našemu sodobnemu času spodbudo za poglobljeno duhovno življenje.

Jezus se je rodil kot član judovskega ljudstva, ki je zorelo za ta trenutek skozi vso Staro zavezo. Zdelo se je, da je zgodovina sama povzročila, da je odrešenik lahko prišel. In res. Izvoljeno ljudstvo se je pripravljalo na različne načine. Preko stalne Božje prisotnosti, zmag, ki so jih doživeli z Bogom, porazov, pa tudi zavrnitev Boga, ki jih ni bilo malo. Kakor da bi Bog hotel tudi s trenutki, ko je ljudstvo zavrglo njega samega, zbuditi še večje hrepenenje po njem; kakor da bi hotel pomagati ljudem prepoznati potrebo po presežnosti, ki ima ime. Vsa ta zgodovina se je preko zgodovinske rasti, preroškega opominjanja in lepega iskanja v neposrednih nagovorih Boga prelila v eno samo simfonijo polnosti spoznanja ter hrepenenja.

Ko pa se je zdelo, da je človeštvo doseglo že vse, kar lahko doseže in doživi, ga je Bog presenetil. Pa ne z zmago, ampak z mirom; ne z močjo, ampak s šibkostjo. V jasli je položil otroka in predenj zbral vse, ki so se zanj na novo odločili.

Čudovit poduk! Pred Bogom se ne moremo sklicevati na zasluge. Ponižen poklek pred Njim je vedno pritrditev Bogu, ki preseneča in daje življenju polni smisel. Tako so se pred detetom znašli modri in mu izkazali vso čast. Pred njim so se pojavili z darovi, ki so jasno pokazali, kdo leži v jaslicah. Kralj izvoljenega ljudstva tega ni prepoznal. Tega majhnega otroka se je ustrašil in ga je hotel srečati, a ne z darovi priznanja, ampak z orožjem smrti.

Mi nismo ne kralji ne modri. Smo ljudje z bogato bero izkušenj in močjo osebne presoje. Bog pa nam dovoljuje, da bi lahko v nekem trenutku pristopili pred njegovega Sina s čistim srcem in ga počastili. Ta čisti trenutek, čisti čas, svoboden in brezmejen, je znamenje, da smo Božji otroci.

Na dan Jezusovega krsta pa se zgodi nekaj drugačnega. Janez Jezusu ne more podariti Božjega otroštva. Pred njim, ki je človek, stoji sam Bog. Bog, ki nam je enak v vsem razen v grehu. Janez je zato sam obdarjen, ko dela, kar dela. Jezus stopi v vodo reke Jordan, kjer so se ljudje očiščevali grehov. Tako rekoč postavi se z nami v vrsto za spoved. Brez greha je, a nam hoče pokazati, da ve, kako je, če te greh teži.

Ob tem se spomnim na mnogo ljudi, ki se postavljajo v to vrsto v Marijinih svetiščih v Sloveniji in po svetu. Kako lepo je, da danes ljudje prepoznajo ravno v Marijini bližini tisto reko miline, ki jim dovoljuje sprejeti vest o teži greha in zato sprejeti krst odpuščanja, dar svete spovedi. To je čudovito oznanilo odpuščanja, ki ga ljudje danes poslušajo in se mu ne izogibajo. To je lepota evangelija, ob kateri ne tarnamo, da je na svetu vse narobe. Ob njej vse kipi od želje po evangeljskem veselju.

p. Bogdan Rus


Zadnja sprememba ( nedelja, 08. januar 2017 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 49 - 56 od 791