OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Četrto srečanje gasilcev na Sveti Gori
srecanje_gasilcev_1.jpg

V soboto, 7. maja 2011, je bilo na Sveti Gori četrti srečanje gasilcev severne Primorske.

Ob 17. uri so sodelovali pri sveti maši, ki jo je ob somaševanju p. Bogdana Knavsa vodil vojaški kaplan in prostovoljni gasilec gospod Milan Pregelj. Pri sveti maši sta se gasilcem, ob prazniku sv. Florijana - zavetnika gasilcev, zahvalila za nesebično in požrtvovalno prostovoljno delo ter za lep zgled. Bogoslužje je s pesmijo obogatil pevski zbor s Cola. Po sveti maši je bil še blagoslov gasilcev in gasilske opreme.

V upanju na božjo pomoč in varstvo Svetogorske Kraljice pri gasilskih akcijah so se duhovno okrepljeni vrnili k svojim družinam, ki so jim pri njihovem plemenitem delu največja opora in veselje.

Zadnja sprememba ( nedelja, 08. maj 2011 )
Preberite več...
 
3. velikonočna nedelja (8.5.2011)
slika_33_2011_1.jpg
 
    
Silila sta ga in govorila:
»Ostani z nama,
kajti proti večeru gre
in dan se je že nagnil.«
In vstopil je,
da bi ostal pri njiju.
Ko je sédel z njima za mizo,
je vzel kruh, blagoslovil,
ga razlomil in jima ga dal.
Tedaj so se jima odprle oči
in sta ga spoznala.
On pa je izginil izpred njiju.

(Lk 24,29–31)

      slika_33_2011_3.jpg
 
Učenca sta Jezusa spoznala po lomljenju kruha in nato še tisto uro vstala in se vrnila v Jeruzalem, kjer sta pripovedovala, kaj se jima je zgodilo na poti v Emavs.
Jezusa srečujemo tudi mi. Danes, prav vsak dan; pa naj bo to v nasmehu otroka, v stiku roke starca, v iskrenem pogledu sodelavca, v veselju prijatelja … Morda ga na prvi pogled res ne prepoznamo, vendar je vera tista, ki nam odpira oči.
Gospod, daj, da te bomo vsak dan znova prepoznavali in veselo novico o tem, da ti živiš, iskreno širili med ljudmi.

Lk 24,13-35

TUDI MI SMO POPOTNIKI – VSTALI KRISTUS HODI Z NAMI


Pri sveti maši tega odlomka ne beremo le danes; prisluhnili smo mu že na velikonočni ponedeljek. V našem srcu pa mora živeti in nas v veri utrjevati z vsemi drugimi poročili o Jezusovem vstajenju vsak dan.
Mlada popotnika sta gotovo dokaj dobro poznala Sveto pismo in sta bila pogosto v Jezusovi družbi v času njegovega javnega delovanja. Dogodki ob Jezusovi tragični smrti pa so ju docela zmedli.  In Jezus ju imenuje »nespametna in po srcu počasna za verovanje vsega tega, kar so povedali preroki« (Lk 24,25). Začel jima je potrpežljivo razlagati o vsem. In njuno srce je postajalo vse bolj goreče. Vse bolj sta umevala Božjo zamisel odrešenja in nadnaravni svet je postajal zanju najbližja in najpomenljivejša stvarnost.
Tudi mi smo popotniki v Emavs, »nespametni in po srcu počasni za verovanje«. Včasih si morda domišljamo, da dovršeno umevamo Božje skrivnosti in da smo v veri trdi kot skala. Toda prvo duhovno neurje in močna skušnjava nam zmede pogled in nas vrže ob tla. In če smo iskreni s samim seboj, moramo priznati, da smo v verskih stvareh kratkovidni in da smo velikokrat pravi slabiči. Potrebovali bi samega Gospoda, da bi hodil z nami in nam razlagal Pisma«.
Pravzaprav on že hodi z nami in nam govori. V Cerkvi, doma in vsepovsod. V začetku smo poslušali in umevali. Potem pa so nam postale prijetnejše druge besede. Zajel nas je šum sveta in postali smo gluhi za njegovo besedo.
Kaj nam je storiti? Znati se moramo izmakniti vsiljivemu posvetnemu kriku in viku vseokrog nas. Okoli sebe moramo ustvariti prostor tišine. In svoje srce moramo izprazniti: iz njega izliti vso brozgo, ki so jo vanj naplavili valovi življenja. In potem se moramo nagniti h Kristusu in ga zaupno prositi: »Zdaj, Gospod, zdaj nam govori. Pripravljeni smo.«
In Gospod se bo odzval in bo govoril. Prepoznali ga bomo. In ob njem bomo rasli v umevanju Božje modrosti.


Po: S. Janežiču

 
slika33_2011_2.jpg

     

Spoznala sta ga po lomljenju kruha. Zakaj Cerkev vabi kristjane k nedeljski maši? Zato, ker bi nam rada po vseh razočaranjih, ki smo jih med tednom doživeli, naredila nedeljo lepo. Na ta dan naj bi se srečali med seboj in z Jezusom pri lomljenju kruha.
Oči, poprej zadržane, so jima spregledale. Jezusa sta spoznala v trenutku, po eni sami njegovi kretnji. A oči v istem hipu niso imele več kaj gledati. Saj tudi ni bilo potrebno. Srce jima je gorelo in to je bilo dovolj. Dovolj za tisti trenutek in za vse življenje. Ali nismo tudi mi kdaj doživeli česa podobnega?
Zadnja sprememba ( sobota, 07. maj 2011 )
 
Romarji iz Kozarij na Sveti Gori
romarji_iz_kozarij_6.jpg

Upokojenke in upokojenci iz Kozarij, župnija Ljubljana Vič, so se v lepem sončne popoldnevu, 5. maja 2011, ustavili na Sveti Gori in se srečali z nekdanjim župnikom p. Zdravkom Jakopom. Skupaj so si ogledali baziliko in Svetogorski Kraljici zapeli nekaj Marijinih pesmi ter se v tihoti svojih src priporočili Njenemu varstvu.

V prijateljskem klepetu so se ob domačih dobrotah nekaj časa zadržali pred baziliko. Duhovno obogateni in hvaležni p. Zdravku za vzpodbudne besede, so se proti večeru veseli odpravili proti domu.

Zadnja sprememba ( petek, 06. maj 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 599