OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Srečanje frančiškanskih novincev
srecanje_novincev_2.jpg
srecanje_novincev_.jpg


Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa je od 22. do 25. septembra 2011 gostila novince iz frančiškanskih provinc južnoslovanske konference.
Novinci so skupaj z magistri in vicemagistri obiskali samostane na Brezjah, Sveti Gori, v Nazarjah ter v Ljubljani na Viču, v Šiški in na Tromostovju ter se v evangeljskem duhu srečali z brati. V Nazarjah so obiskali tudi sestre klarise. Ogledali so si kulturne znamenitosti in naravne lepote Slovenije. Na nogometnem turnirju so potrdili, da je važno sodelovati in ne zmagati, zato so bili vsem ekipam podeljeni enaki pokali. Ob zaključku jih je provincialni minister p. Stane Zore pri sveti maši v svetogorski baziliki spodbudil, naj habit, ki so ga oblekli ob začetku noviciata, ne bo samo neka zunanja sprememba, ampak naj jih v letu noviciata spreminja tudi od znotraj. Tako naj bi v resnici sledili Kristusu po načinu sv. Frančiška Asiškega, saj, kot pravi Sveto pismo: »Resnica vas bo osvobodila« (Jn 8,32).
Srečanja se je poleg 7 vzgojiteljev udeležilo 30 novincev iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, ki so se po 800 letih, kar živi karizma sv. Frančiška Asiškega, in kljub mnogim drugim priložnostim, ki jih ponuja sodobni svet, odločili, da bodo njegovo življenje sprejeli kot svoj navdih.

br. Boštjan Horvat
Zadnja sprememba ( torek, 27. september 2011 )
 
Zahvalno romanje
zahvalno_romanje_1.jpg

V nedeljo, 25. 9. 2011, so na Sveto Goro poromali župljani iz Ajdovščine in Šturij. Kot v zahvalo, ker septembra leta 1943 niso obeh naselij požgali in prebivalce odpeljali v taborišče. Nemci so to nameravali, ker so se namreč vsi moški skrili v gozd. Tedanji župnik, ki je odlično govoril nemško, je Nemce prepričal, da so moški pobegnili iz strahu pred Nemci. Nemci so rekli naj pridejo nazaj in nikomur ne bodo nič žalega storili. Tako se je tudi zgodilo. V tistih dneh je bila v Ajdovščini Milostna Svetogorska podoba…..
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 26. september 2011 )
Preberite več...
 
26. nedelja med letom (25.9.2011)
slika_10.jpg
 
»Kaj se vam zdi?
Nekdo je imel dva sina.
Stopil je k prvemu in rekel:
›Sin, pojdi danes
delat v vinograd!‹
Ta je odgovoril: ›Nočem.‹
Toda pozneje se je premislil
in šel.
Stopil je k drugemu
in rekel isto.
Ta je odgovoril:
›Grem, gospod,‹ vendar ni šel.
Kateri od teh dveh
je izpolnil očetovo voljo?«

(prim. Mt 20,28–31)
 
slika_11.jpg    
Apostol Pavel pravi, da je bil Jezus »po zunanjosti kakor človek in je sam sebe ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti«.
Kaj pomeni to, da je bil Jezus kakor človek? Da je bil pokoren? Da se je on – Božji Sin – ponižal? Kaj za nas pomeni pokorščina in ponižnost?
Na ta vprašanja nam daje odgovore Jezus s svojim zgledom.
Naša ponižnost pa je pogosto preračunljiva, pokorščina pa pogosto nerazumljiva ..., vsak dan znova se odpirajmo Božji milosti, da bomo zmogli zgledno živeti.
 

 

Mt 21,28–32

V VINOGRAD ALI NE


Evangelijska prilika o dveh sinovih vključuje pregled, kako so se ljudje odločili spričo oznanila o kraljestvu. Če priliko presojamo samo po sebi, je zelo preprosta. Imamo »ne«, ki postane »da«, in »da«, ki postane »ne«. Naslovljence pripovedi razkriva začetni stavek: »Kaj se vam zdi?«. Jezus v tem odlomku razpravlja z velikimi duhovniki in starešinami ljudstva. Torej govori s tistimi uradnimi predstavniki ljudstva, ki s svojimi odločitvami vpletejo celotni Izrael. Usoda ljudstva v odnosu do oznanila kraljestva se odloča v njih. Večina bo poslušala njih, ne Jezusa. V besedilu so tako označeni z »vi« in so postavljeni v nasprotje s cestninarji, to je z javnimi grešniki, in prostitutkami. To izrecno predpostavlja še neko drugo nasprotje. Javni grešniki in prostitutke so tisti, ki ne spolnjujejo postave; so tisti, ki v skladu s priliko rečejo »ne«. Drugi, »vi«, pa so pravoverni, tisti, ki so postavi rekli »da«: to je zvesti Izrael.
Bog po Janezu, predvsem pa po Jezusu vsem nalaga, naj priznajo, da so grešniki, in se odprejo vdoru njegovega kraljestva v zgodovino. Od tega ključnega trenutka naprej obeh kategorij ljudi, ki si v odlomku stojijo nasproti, ne moremo več soditi na temelju postave, ampak v odnosu do oznanila kraljestva. Tedaj se strani zamenjata. Tisti, ki so doslej govorili »ne«, se kesajo, se odprejo oznanilu in gredo delat v vinograd, da bi dali sadove. Tisti pa, ki so bili za »da«, niso šli v vinograd, kar dokazuje dejstvo, da niso verjeli Janezu. Še slabše. Celo tedaj, ko ugotovijo, da se javni grešniki in prostitutke kesajo, še naprej vztrajajo v odklanjanju. In na ta način ostanejo zunaj vinograda.
Zadnja podrobnost je samo nakazana. Dovolj je naša ugotovitev, da je dejstvo, ki je povzročilo njihovo izključitev in dalo prednost drugim, njihova nevera v oznanilo. Ker niso sprejeli Janeza, niso sposobni sprejeti Jezusa. Manjkajo predpogoji. Zato jim Jezus ni mogel izrecno odgovoriti, ampak jim odgovori po prilikah. In sedaj, ko je pravzaprav dejal, da »je Janezov krst iz nebes«, pove, »s kakšno oblastjo deluje on sam«.

Po: M. Galizziju

                                                                                                                        

Kakšno držo potrebujemo?


Naše skupno življenje ogrožata predvsem dve drži: prepirljivost in prazno bahanje, ničevo slavohlepje. Prepirljivost prihaja iz v sebi razdvojenega srca. Kdor se neprestano prepira z drugimi, prelaga svojo notranjo razdvojenost na druge. Ker je v sebi razdvojen, razdvaja druge. Na prazno slavohlepje naletimo predvsem pri ljudeh, ki so polni manjvrednostnih kompleksov. Stalno morajo govoriti o sebi in se hvaliti. Grkom ta izraz pomeni, da je to bahanje prazno. To so le besede, ki ne ustrezajo resničnosti. Zato pušča takšno bahanje plehek in prazen priokus.
Temeljni pogoj za uspešno skupno življenje je za apostola Pavla, ki nam spregovori v drugem berilu, ponižnost. S tem hvali držo, ki pri Grkih nikakor ni bila priljubljena, saj pomeni držo sužnja. V judovstvu je imela ponižnost pozitiven prizvok. Ta pomeni pogum, da spoznamo in sprejmemo svojo človeškost z njenimi vzponi in padci. Za Pavla je tako bistvo ponižnosti v tem, da drugega cenim bolj kot sebe. To ne pomeni, da se delam manjšega, kot sem. Ne gre za to, da bi sebe razvrednotil zato, da bi drugim dvignil vrednost. Vrednost drugega lahko priznam le, če poznam svojo lastno vrednost. Toda svojega dostojanstva mi ni treba dokazovati. Sem svoboden, da vidim drugega v njegovem dostojanstvu in se ga veselim. In svoboden sem, da se obrnem od sebe in pogledam na to, kar potrebujejo drugi. Ponižnost torej ni razvrednotenje samega sebe, ampak notranja svoboda in spoštovanje drugega. V ponižnosti je občutek za to, kaj drugemu dobro dene. Takšna drža je nujno potrebna, da lahko ljudje živijo skupaj enodušno, brez stalnega konkurenčnega boja, brez pritiska, da bi tekmovali z drugimi.

Po: A. Grünu

Zadnja sprememba ( sobota, 24. september 2011 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 670