OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
1. maj, sv. Jožef delavec

Sv. Jožef Delavec, Stane Kregar, mozaik

1. maja 1955 je papež Pij XII. vpeljal praznik Jožefa Delavca. Utemeljitev je bila, naj bo dan za kristjane posvečen dan in ne več vzrok za neslogo, sovraštvo in nasilje. Glavni Jožefov praznik pa je 19. marca.

Na prvi maj Cerkev ne poveličuje dela samega, pa tudi ne kakega nedoločenega neznanega delavca. Spomin in češčenje velja tesarju svetemu Jožefu, ki ima prek Kristusa globoko zvezo z vsemi delovnimi ljudmi zgodovine in sveta. Preprostega moža je Bog poklical, da bi z delom svojih rok preživljal učlovečenega božjega Sina. Ob Kristusovi strani vidimo svetega Jožefa, kako ob pozabljanju samega sebe vse svoje napore posveča vzdrževanju življenja, ki bo žrtvovano na križu za zveličanje sveta.

Praznik sv. Jožefa Delavca ni praznik, ki slavi delo, temveč delavca, človeka. "Saj končno ni pravega bogastva rezen bogastva človeka samega," je dejal papež Pavel VI., ki je v začetku junija 1969 obiskal sedež Mednarodne organizacije dela v Ženevi. " Nikoli več delo nad delavcem! Nikoli več delo zoper delavca, delo v službi človeka, vsakega človeka in celotnega človeštva!"

Godovni dan sv. Jožefa Delavca nas glasno uči: z delom naj vsakdo na svoj način in na svojem mestu sodeluje pri graditvi človeku bolj prijaznega sveta, kjer bo mogel vsakdo spolnjevati svojo nalogo.

1. maj je v ljudskem izročilu fantovski praznik. Sprva je bilo postavljanje mlaja v počastitev pomladanske drevesne rasti, sčasom pa je postalo znamenje skupnostnega veselja.
 
Vir:Družina
 
Na ta dan bodo svete maše na Sveti Gori ob 8:00, 10:00 in 17:00 uri.
Zadnja sprememba ( nedelja, 29. april 2012 )
 
4. velikonočna nedelja (29.4.2012)
slika_23_copy_copy.jpg

Jaz sem dobri pastir
in poznam svoje
in moje poznajo mene,
kakor Oče pozna mene
in jaz poznam Očeta.
Svoje življenje dam za ovce.
Imam še druge ovce,
ki niso iz tega hleva.
Tudi tiste moram pripeljati
in poslušale bodo moj glas
in bo ena čreda, en pastir.

(Jn 10,14–16)
 

slika_24_copy_copy.jpg
 
Jezus, Dobri pastir Cerkve,
blagoslavljaj mlade ljudi,
naj bodo deležni ubogljivega poslušanja
Božjega glasu in jim pomagaj,
da bodo lahko izrekli svojo velikodušno
in brezpogojno privolitev
skrivnosti ljubezni in izvolitvi,
h kateri jih kliče Gospod.
Amen.
 
slika_25_copy_copy_copy.jpg

 

Jn 10,11–18

DAR, KI PLAMENI


O Dobrem pastirju imamo kristjani navadno dve predstavi: ali ga vidimo stoječega na zeleni livadi, obdanega s čredo ovac, ali pa vračajočega se k čredi z izgubljeno ovco na rami.
Današnji evangelij odkriva širšo in globljo razsežnost.
»Dobri pastir pozna svoje.« – Jezus nas pozna. Ne samo na splošno, kot imajo na primer na matičnem uradu popis vsega prebivalstva v občini. Vsakomur so določili neko registrsko številko; v njihovem seznamu je vsakdo izmed nas občan številka ta in ta. Podobno je na davčnem uradu, kjer nas razvrščajo po naših davčnih številkah. Za Jezusa pa nihče izmed nas ni številka v spisku. Vsakogar pozna osebno, po imenu in po srcu. Za vsakogar ima čas in besedo, vsakomur pripravlja poseben prostor pri Očetu.
»Dobri pastir da življenje za svoje ovce.« – Kar trikrat je danes to povedano. Jezus ni najemnik, ki stori za ovce le toliko, kolikor je plačan in kolikor mu nese. V lastno smrt gre, da bi ovce obvaroval hudega in jih rešil smrti. To je njegov velikonočni dar, to je njegovo poslanstvo, to je osnovno sporočilo njegovega življenja. Zlo, prikazano v podobi volka, ki kolje in čredo razganja, je razgaljeno v vsej pretresljivi resničnosti. Pastirjeva ljubezen pa se razkriva v vsej veličini. Kako velik mora biti človek v njegovih očeh, da zanj toliko tvega.
Danes je dobri pastir duhovnik, ki se trudi, da bi verniki imeli vedno pogrnjeno mizo Božje besede in Božjega kruha. Ki ima za vračajoče vedno odprta vrata in še bolj odprto srce. Ki ljubi tudi one, katerim ni do vrnitve, in jih v molitvi ne neha priporočati Božji ljubezni. Ki ves živi za svoj poklic, čeprav ga mnogi ne razumejo, mu nekateri podtikajo slabe namene ali mu jemljejo dobro ime. Vse to mu ne jemlje volje do dela in nima sebe za  mučenca. Noče biti polovičen dar, o katerem pravijo, da krvavi, hoče biti cel dar, ki plameni.


Po: Beseda da besedo

 

Razmislimo ob nedelji Dobrega pastirja

Kaj lahko storimo za rast novih duhovniških poklicev med slovenskimi katoličani?
Vsi moramo poživiti svojo vero, ki mora biti izrazito evangeljska, po zgledu prvih kristjanov, ki so se med seboj imeli radi in med katerimi so se v blagoslovljeni rodovitnosti rojevali vedno novi duhovniški poklici.
Skrbeti moramo, da bodo naše družine fizično, moralno in duhovno zdrave. Glavni vzrok pomanjkanja duhovniških poklicev je razpad družine. Vse moramo storiti, da se bodo v našem narodu ponovno razcvetale »močne« družine, polne življenjskega optimizma, upanja in veselja ter ljubezni do otrok. Ob vlogi matere naj v polnosti zaživi tudi vloga očeta, potem pa tudi otrok, vse v medsebojni harmoniji.
Poskrbeti je treba za dobro, modro, sodobnim razmeram primerno, vsestransko usklajeno vzgojo otrok in mladine. Pri tem naj bi dogovorno sodelovale vse tri za vzgojo dogovorne ustanove: družina, šola in Cerkev. Kot je spodbujal že sredi 19. stoletja veliki slovenski vsestranski učitelj in škof in Anton Martin Slomšek.
Pri vseh svojih prizadevanjih za rast novih duhovniških poklicev moramo veliko moliti. Nove duhovnike si mora vsako občestvo dobesedno izmoliti. Z zaupno, vztrajno, pogosto, mnogostransko molitvijo.
»Nedelja Dobrega pastirja« naj nas zato še posebej spodbudi, da bomo vsi slovenski katoličani vse storili, da bo naša krajevna Cerkev imela dovolj dobrih duhovnikov za vse rojake doma in po svetu.


Po: S. Janežiču

Zadnja sprememba ( sobota, 28. april 2012 )
 
2. dan romanja v Asizi
2. DAN JE BIL PRVI POSTANEK V RIVOTORTU
asizi_2_2012_1.jpg

Nedaleč stran iz Asizija so bivali Frančišek in bratje. Tam je bila neka zapuščena koliba.  Bila je tako majhna, da so komaj sedeli ali počivali. Kadar so tukaj bivali so bili pogosto brez kruha in so jedli v glavnem repo. Potem so ta kraj prepustili revnim gobavcem.
Zadnja sprememba ( sreda, 25. april 2012 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 773