OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Novoletno voščilo našega škofa
metod_pirih.jpg

Iz naše čudovite Svete Gore vsem ljudem dobre volje voščim srečno novo leto. Kristus, ki je prišel med nas kot luč sveta, naj osvetljuje naše življenje v novem letu in vanj prinaša čim več luči.

Msgr. Metod Pirih

Zadnja sprememba ( sobota, 31. december 2011 )
 
Jaslice v baziliki
jaslice_v_baziliki_2011_5.jpg
Zadnja sprememba ( sreda, 28. december 2011 )
Preberite več...
 
Božič (25.12.2011)
slika_21_copy.jpg
 
In Beseda je postala meso
in se naselila med nami.
Videli smo njeno veličastvo,
veličastvo, ki ga ima od Očeta
kot edinorojeni Sin,
polna milosti in resnice.

(Jn 1,14)
 

Mnogokrat in na mnogotere načine je nekdaj Bog govoril očetom po prerokih, slednjič te dni nam je govoril po Sinu.
Ta sin je Beseda, ki se je učlovečila in rodila iz Device Marije. S tem dejanjem, v katerem vidimo Božjo ljubezen, je človeška zgodovina dosegla vrh. Bog je stopil v zgodovino človeškega rodu in kot človek postal njena oseba, eden izmed množice in hkrati edinstven. Poglejmo samo njegovo življenje. Na začetku otrok kakor toliko drugih. V triintridesetih letih taka eksplozija dobrote. Človek ne more živeti brez ljubezni. Sam sebi ostane nerazumljiv; njegovo življenje je brez smisla, če ni v njem ljubezni, če ljubezni ne izkusi in si je ne prisvoji, skratka, če ljubezni ni deležen. Prav zaradi tega šele Kristus Odrešenik razodene človeka človeku. V njem šele človek najde svojo veličino, dostojanstvo in svojo lastno ceno.  Povezan s Kristusom, človek spet pride do veljave in je nekako ponovno ustvarjen. Če se človek hoče spoznati v globinah, se mora napotiti h Kristusu – s svojimi stiskami in dvomi, s svojo slabostjo in grešnostjo, s svojim življenjem in smrtjo.
Brat, sestra! Božič naju vabi, naj se znova rodiva. Premisliva skupaj: ali ne bi mogla v svoji družini izboljšati svojega odnosa s člani; ali ne bi morda imela lahko bolj spoštljivega odnosa do starejših, brez katerih tudi naju ne bi bilo, ali ne bi prijazno sprejela ali pozdravila človeka, ki ga srečava?


Po: Bogoslužno leto B

 

Lk 2,1–20 in Jn 1,1–18

SLAVA BOGU, MIR LJUDEM


Slava Bogu, mir ljudem (Lk 2,14) – to angelsko božično voščilo bi moralo danes, na veliki božični praznik, prodreti do dna našega srca, nas vsega prekvasiti in usposobiti za poslanstvo, za katerega smo ustvarjeni. Naj se zgodi tako.
Bog je Alfa in Omega, Začetek in Konec, in brez njega postane vse velika praznina. Zato je naša prva življenjska naloga, da se približamo Bogu s svojim razumom in s svojim srcem, da se z njim zedinimo in potem skupno z njim potujemo, ne samo skozi te kratke zemeljske dni, temveč vso večnost.
Boga ne moremo in ne smemo potisniti ob stran, med staro šaro, ker je prav on temeljni kamen našega bivanja in delovanja. Šele v povezanosti z njim moremo prispevati svoj delež za tisti razvoj, ki naj v vse večjo popolnost usmerja celotno stvarstvo in predvsem ves človeški rod.
Učlovečena Božja beseda Jezus Kristus je prišel med nas, da bi nam olajšal in skrajšal pot do Boga. Postal je človek, da bi nam razkril Božje skrivnosti in nam jasno povedal in z zgledom pokazal, kakšno bodi naše življenje, da bo v skladu z Božjo zamislijo in bo ubrana slavilna pesem večnega, pravičnega in neskončno dobrega Boga.
Pravzaprav je naša dolžnost ena sama: delati za mir med ljudmi. Prav to nam Kristus naroča. Toda on hoče, da bi mir, za katerega naj si prizadevamo, bil resničen in trajen. Prinašal naj bi uteho posamezniku in celotni človeški družbi danes, jutri, vedno.
Vse evangeljsko oznanilo je zajeto v tej kratki besedi: ljubite se med seboj. Prav te bratske ljubezni nas je hotel Kristus naučiti, zato je postal nebogljen otrok, zato so bile jasli v hlevu njegova  zibelka, zato se je dal ob koncu svoje zemeljske poti pribiti na križ.
Če bo naše srce polno hrepenenja po resnici, po pravici in po ljubezni in če bo to hrepenenje dejansko prehajalo v našo vsakdanjo življenjsko stvarnost, potem smemo reči, da resnično delamo za mir in da naše življenje ni prazno ali egocentrično, temveč da smo tudi mi vsaj skromni dobrotniki človeštva. Potem je pravzaprav vse naše življenje en sam božič – praznik srečanja človeka z Bogom.


Po: S. Janežiču

 
slika_22_copy.jpg
 
O sveti Božič, praznik naš,
ki nam veselja tol'ko daš,
ohrani nam veseli čas
in hudega obvaruj nas!
Blaženi Anton Martin Slomšek

 slika_23.jpg

Dete je rojeno!

Blagoslovljen božič!

Zadnja sprememba ( sobota, 24. december 2011 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 721