OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
24. nedelja med letom (11.9.2011)
slika_04.jpg
 
Tedaj je pristopil Peter
in mu rekel:
»Gospod,
kolikokrat naj odpustim
svojemu bratu,
če greši zoper mene?
Do sedemkrat?«
Jezus mu je dejal:
»Ne pravim ti do sedemkrat,
ampak do sedemdesetkrat
sedemkrat.

(Mt 18,21–22)
 
slika_06.jpg    

Odpuščanje dejansko pripada dvema svetovoma: človeškemu in Božjemu.  V razumevanju odpuščanja obstajata dve veliki zmoti, katerih se je treba izogibati. Prva obstaja v zoženju odpuščanja na čisto in zgolj človeško zadržanje, ki bi ga motiviral strah ali usmiljenje. Druga zmota pa je imeti odpuščanje za izključno Božjo pravico. Tedaj se pušča človeški iniciativi malo mesta.
Odpuščanje pa se umešča na stikališče človeškega in duhovnega. Pomembno je spoštovati obe komponenti, da bi se ju moglo dobro artikulirati, sicer obstaja nevarnost, da se odpuščanju odvzame en ali drugi bistveni element.
Jean Monbourquette

 

Mt 18,21–35

VEDNO ODPUŠČATI


»Če te posluša, si pridobil svojega brata« (18,15) smo brali v evangeliju pretekle nedelje. Hitro se porajajo nova vprašanja: Kaj vključuje ta »ponovno pridobiti«? Samo poslušanje, to je spreobrnjenje tistega, ki je grešil? Mar ne morda s strani skupnosti, ki je prizadeta, tudi »odpuščanja« in »Sprave«? Gotovo da! Toda, ali to velja tudi za tistega, ki je bil osebno prizadet? Seveda, Jezus je o tem že veliko učil, vendar se zdi, da se bo k temu potrebno vrniti. Peter je hotel, da bi mu bilo jasno, kar je Jezus pravkar povedal. Preide namreč k stvarnosti in Jezusov nauk poosebi, ko govori o nekom, ki bi ga lahko prizadel. Pozabil je, da je Jezus tak primer že poosebil sam pri sebi, ko je dejal: »Če kdo reče besedo zoper Sina človekovega, to je zoper mene, mu bo odpuščeno« (12,32). Jezusova in Očetova volja sta volji odpuščanja. To je Peter že razumel, vendar pa kolikokrat je to treba storiti? Ali obstajajo meje? Peter poskusi z eno: »Do sedemkrat?« Jezus pa, ki je bolj usmiljen kot so bili učitelji tistega časa, ki so prišli do trikrat, odgovori: »Do sedemdesetkrat sedemkrat.« Ta odgovor sprevrača način ravnanja ljudi in se odločno upre tisti želji po maščevanju, katere prvi protagonist je bil stari Lameh. Ta namreč pravi: »Kajn bo sedemkrat maščevan, Lameh pa sedeminsedemdesetkrat.« Usmiljenje, ki je izraz Božje dobrote, pa neskončno presega vsako željo po maščevanju. Odpustiti je potrebno vedno!
Ker smo usmiljenje prejeli od Očeta, nam ta zaupa poslanstvo, da nosimo in podarjamo odpuščanje. Odpuščanje, ki smo ga prejeli, moramo živeti tako, da tudi sami odpuščamo. To je potrebno storiti iz srca, se pravi v notranjosti. Pregrade morajo biti najprej podrte znotraj nas. Drugo pride samo po sebi.

Po: M. Galizziju
                                                                                                                        

 slika_05.jpgKdor je navajen na govorico v prilikah, ve, da mora tudi v tokratni podobi kralja-gospodarja videti Boga, ki je »bogat v milosti in usmiljenju /…/, počasen v jezi in velik v odpuščanju«, Boga, ki neizmerno ljubi skesanega grešnika, Boga, ki vedno odpušča.

 

 

 

 

Želite biti srečni za trenutek?
Maščujte se.
Želite biti srečni vedno?
Odpustite.

Zadnja sprememba ( sobota, 10. september 2011 )
 
Praznik Marijinega rojstva – mali šmaren

Na praznik Marijinega rojstva bodo na Sveti Gori maše po nedeljskem razporedu. Popoldne ob 15. uri sledi slovesnost na kateri bo preobleka novincev Benedikta Emberšiča, ki prihaja iz župnije Kuzma  iz Prekmurja in Klemena Mateta, ki prihaja iz župnije Ribnica na Dolenjskem. S hvaležnim srcem ju sprejemamo in jima želimo stanovitnosti.
Ob 16. uri bosta med mašo naredila prve zaobljube dosedanja novinca Boštjan Horvat, ki je doma iz Beltincev v Prekmurju in Dominik Papež, ki je doma iz župnije Ambrus. Tudi njima želimo srečno pot v nadaljnjem redovnem življenju. Slovesnost bo vodil provincialni minister p. Stane Zore.

Več...

Zadnja sprememba ( torek, 06. september 2011 )
 
27. škofijski molitveni dan za duhovne poklice
molitveni_dan_2011.jpg


V Cerkvi na Slovenskem bo v soboto, 10. septembra 2011, potekal molitveni dan za duhovne poklice z geslom Pravičnost v ljubezni in podnaslovom Vi ste sol zemlje. Omenjeno geslo je izbrano vodilo letošnjega pastoralnega leta, ki je posvečeno družbenemu nauku Cerkve oz. socialni pravičnosti. Molitveni dan bo potekal v vseh slovenskih (nad)škofijah.

Na Sveti Gori bo ob 8.00 začetek križevega pota po skupinah s Prevala. Ob 09.30 bo molitvena ura za duhovne poklice v baziliki, ki jo bodo vodili predstavniki novogoriške dekanije, sočasno pa bo v kapeli Marijinega prikazanja srečanje za ministrante, otroke in mlade. Ob 10.30 bo somaševanje vodil koprski škof msgr. Metod Pirih. Ob 13.00 bo polurni koncert otroškega in mladinskega zbora iz novogoriške dekanije. Srečanje se bo končalo z litanijami Matere Božje.


Knjižica

Naslovnica

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 05. september 2011 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 660