OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Postna akcija
postna_akcija_1.jpg
 

SVETOGORSKA KRALJICA, PROSI ZA VSE, KI TRPIJO ZARADI ALKOHOLA

S postno akcijo 40-dni brez alkohola Karitas že več let v slovenskem prostoru opozarja na stiske, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola. To so tragedije posameznika in družine, nesreče v cestnem prometu, pri delu ter velika obremenitev za zdravje in življenje posameznika in družbe, kot celote.

Letos smo akciji osveščanja dodali tri romanja v Marijina svetišča: Brezje, Sveta Gora in Ptujska gora. Svetogorski bratje Frančiškani so z veseljem sprejeli vse, ki smo z molitvijo, prošnjo in zahvalo 3. aprila prišli na Sveto goro.

Najprej smo se pridružili križevemu potu na Prevalu in skupaj s številnimi romarji v skupini in osebni tihi molitvi priromali na vrh. Sveto mašo je daroval pomožni škof dr. Jurij Bizjak, ki je v pridigi poudaril boj s preizkušnjami, ki jih ima človek vedno. Če uspe z določeno odpovedjo sam sebi in drugim dokazati, da zmore, se iz tega boja dvigne in postane močan. Da vse to zmoremo je potrebna Božja pomoč in Marijina priprošnja. Vsi, ki so sooblikovali sveto mašo – od rektorja p. Bogdana Knavsa, do ravnatelja Škofijske karitas Mateja Kobala, predstavnikov Slovenske karitas Imreta Jerebica in Petra Tomažiča, do sodelavcev Karitas iz Goriške in Vipavske, smo Mariji zaupali v varstvo in pomoč ljudi, ki jih mučijo različne zasvojenosti.

Ne more nam biti vseeno za ljudi, ki tako ali drugače trpijo zaradi alkohola. Podatki, ki so, skupaj z molitvijo, objavljeni na zgibanki 40 dni brez alkohola so dovolj zgovorni:

- 2.300 prometnih nesreč, v kateri je bil udeleženec pod vplivom alkohola,

- 10.091 oseb je bilo pridržanih zaradi vožnje pod vplivom alkohola,

- 841 oseb je umrlo zaradi alkohola,

- 3.722 hospitalizacij je bilo zaradi alkohola trajalo 84.693 dni.

Tudi zaradi tega je v svetogorski baziliki odmevala molitev: »Gospod, v človeški podobi si se odpovedal vsemu in za vse nas odšel na križ. Naj v tvojem neizmerno velikem dejanju najdemo moč za naše majhne in konkretne odpovedi, ki bodo prinašale veselje našim bližnjim. Pomagaj nam, da bomo v letu krščanske dobrodelnosti pripravljeni pomagati trpečim s svojo odpovedjo in dobrimi deli ter tako nositi upanje v novo življenje.«

Ob koncu smo lahko le rekli: Svetogoska Marija, prosi za nas!

Jožica Ličen

Zadnja sprememba ( sreda, 06. april 2011 )
Preberite več...
 
Pomladna čistilna akcija
ciscenje_podstresja_3.jpg

V soboto, 2. aprila 2011, smo se ob 8. uri zbrali na Sveti Gori. Bazilika, obsijana s soncem, nas je pozdravljala že od daleč. Ekipa je bila sestavljena iz petih članov, katerih povprečna starost je bila 43 let in ki so bili tako ali drugače povezani z delom v policiji: najstarejšemu Miranu (očetu znanega nogometaša), ki je že »srečal Abrahama«, so družbo delali še Lojze, David, Boštjan in moja malenkost ter delaven podjetnik Dean, ki prijateljem vedno priskoči na pomoč, ko je le-to potrebno.

Zadnja sprememba ( torek, 05. april 2011 )
Preberite več...
 
Slavje četrtega postnega tedna

POST 2011 »PRI NAS DOMA«


SLAVJE ČETRTEGA POSTNEGA TEDNAPred slavjem se pogovorimo o naših postnih sklepih.
Vsak se vpraša: »Ali vztrajam pri dogovorjenem in sklenjenem? Sem toliko močen, da se odpovem (odvečnim) sladkarijam? Sem bil požrešen, ker ne poznam meje pri hrani? Sem dal del svojega denarja za uboge? Sem se nalival s sokovi in drugimi pijačami namesto  da bi pil vodo?
Postna odpoved je vedno v korist dobrodelnosti, npr. Anin sklad, Karitas, lačni, posvojitev na daljavo, pomoč misijonom, slepim in slabovidnim itn.

- Tata ali mama v tišini prižge štiri sveče. Četrta sveča ponazarja rano na Jezusovi levi roki.
- Se pokrižamo.
- Če se zberemo zvečer, molimo večerno molitev.
- Sledi trenutek tišine. Vmes preberemo katero od priloženih misli ali najdemo drugo.
- Nato molimo očenaš in šest zdravamarij, ki vsaki dodamo po eno skrivnost žalostnega dela rožnega venca… »ki je za nas krvavi pot potil; ki je za nas bičan bil; ki je za nas s trnjem kronan bil; ki je za nas težki križ nesel; ki je za nas križan bil; ki se naj usmili duš v vicah.«
- In sklenemo:
Tata ali mama: »MOLIMO TE, KRISTUS, IN TE HVALIMO!«
Ostali odgovorimo: »KER SI S SVOJIM KRIŽEM SVET ODREŠIL!«

4_postna_nedelja.jpg

-    Blago sodimo po barvi, vino po okusu, rožo po vonju, človeka po govorjenju.
-    Jezus je rekel: »Če ostanete v moji besedi, ste resnično moji učenci. In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.« (Jn 8,31-32)
-    Bog ne tehta koliko stvari smo naredili, ampak ljubezen, s katero smo jih opravili.
-    Bog nam je dal dve ušesi in samo ena usta.
-    Jezus je slišal, da so sleporojenega pahnili ven. Ko ga je srečal, mu je rekel: »Veruješ v Sina človekovega?« Oni je odgovoril: »Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?« Jezus mu je rekel: »Vidiš ga; ta, ki govori s teboj, ta je.« Tedaj je slepi dejal: »Verujem, Gospod,« in se je pred njim poklonil do tal. (Jn 9, 35-38)
-    Posnemajte torej Boga, saj ste njegovi ljubljeni otroci, in živite v ljubezni, kakor je tudi Kristus ljubil nas in je daroval sam sebe za nas. (Ef 5,1-2)
-    Zato je rečeno: »Prebude se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus.« (Ef, 5,14)
Zadnja sprememba ( sobota, 02. april 2011 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 578