OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
31. nedelja med letom (4.11.2012)
slika_01_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg
 
»Ljubi torej Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vsem mišljenjem in vso močjo. To je prva zapoved. Druga je tej enaka: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh ni nobena druga zapoved.«

(Mr 12,30–31)  

  slika_04_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg 

Človekova ljubezen

je odsev Božje ljubezni


Za Božje otroke je bistvena oznaka »ljubezen«, in to še preden se razdeli na ljubezen do Boga in do bližnjega. Vsak ljubeči človek, kolikor resnično ljubi, je rojen iz Boga in Boga pozna. Ljubezen je ena izmed razvidnosti novega rojstva, ki smo ga deležni v krstu. Kristjani smo dolžni ljubiti drug drugega, ker je to naša nova narava, ki izhaja iz tega, da nas je Bog ljubil ter nam izrazil najvišjo stopnjo ljubezni s tem, da je poslal svojega Sina kot edinorojenega Pravičnega v naš greh. To je Božja ljubezen, udejanjena na človeški način in kot takšna je za kristjane prapodoba, prototip in tudi cilj njihove človeške ljubezni, ki bi tako naj postala zgodovinsko žarišče Božje ljubezni, na podoben način, kot je bila v človeški naravi Jezusa Kristusa.

Po: M. Turnšku
 

 

 

Mr 12,28b–34

KAJ BOG ŽELI OD NAS?


Obstaja zapoved, ki pravi, kaj je tisto osnovno, kar Bog od nas pričakuje. Vprašanje, katera je največja zapoved, sprašuje po tem, kaj je pri Bogu v vseh ozirih pomembnejše, v kaj naj usmerimo vso svojo moč. Ker smo dogovorni Bogu in je naše življenje vredno toliko, kolikor je vredno v Božjih očeh, je od odgovora na to vprašanje odvisno, ali bo naše življenje dobilo resnični smisel, ki ga ne more več izgubiti. Besede »naše življenje ima smisel« pomenijo: življenje gre v pravo smer, proti cilju, ki je postavljen od Boga in bo pred Bogom imel pravo težo. Jezus je na vprašanje, kaj Bog želi od nas, po kateri poti naj hodimo, da bo naše življenje zagotovo imelo smisel, odgovoril z besedami iz Stare zaveze. V tem odgovoru pa je njegovo celotno delovanje našlo svoj vrh. Dejstvo, da je pismouk Jezusovemu odgovoru pritrdil in ga v celoti ponovil ter razložil s pomočjo daritvenega bogoslužja, še enkrat kaže na velik pomen Jezusovih besed.
Prva in najvažnejša naloga je ljubiti Boga z vsemi močmi, kolikor jih premoremo. A Jezusa so vprašali po prvi zapovedi, on pa jim ob tem imenuje še drugo: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe!« Ljubezen, ki jo imamo do sebe samega, je Jezus imenoval za kriterij ljubezni do bližnjega. Ljubezen do samega sebe živi manj od občutkov in čustev, pomeni pa, da človek sprejme samega sebe z vsemi svojimi sposobnostmi in mejami. Ljubezen do sebe samega se razodeva v osebnem obnašanju in v vsem, kar storimo zase. Da živimo in da smo prav te osebe, se nenazadnje moramo zahvaliti Bogu. S tem ko z ljubeznijo sprejmemo samega sebe, pritrdimo obenem Božji stvariteljski volji.
Bog torej od nas želi vseobsegajočo ljubezen do njega samega in ljubezen do bližnjega. To je prava smer za naše življenje. Z njo dobi naše življenje dokončen in neuničjiiv smisel.

 


Po: K. Stocku

 
 
slika_02_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg
Dobri Bog,
radi bi se ti
iskreno zahvalili –
ne zgolj za materialne
dobrine, s katerimi
vedno znova obdarjaš
nas in naše bližnje,
temveč bi ti želeli
 izreči zahvalo tudi za
številne iskrene poglede,
besede ter ljubezen,
ki po tvoji moči
prihaja v naše življenje.
Vedno znova nas spremlja s svojim obilnim blagoslovom,
da bomo znali ceniti
življenje in vse, kar nam
je z njim podarjeno.

 

slika_03_copy_copy_copy_copy_copy.jpg
Zadnja sprememba ( sobota, 03. november 2012 )
 
Vsi sveti, 1. november
vsi sveti

V Katoliški Cerkvi bomo v četrtek, 1. novembra, obhajali slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Ta dan bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik je izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Svete maše bodo na Sveti Gori po nedeljskem razporedu: 8:00, 10:00, 11.30 in 16:00.
 
Ob 15h začnemo z molitvami za rajne v baziliki in potem sprevod na pokopališče.

Zadnja sprememba ( sreda, 31. oktober 2012 )
 
Vabilo za sodelovanje na razstavi jaslic na Sveti Gori

 

Janko_Testen.jpg.jpg

 

Spoštovani!


V Frančiškanskem samostanu na Sveti Gori že razmišljamo o letošnji razstavi jaslic, ki bo že 11. razstava jaslic z mednarodno udeležbo. Zato vas, spoštovani/a jasličar/-ka, lepo prosimo za vašo udeležbo in vabimo k sodelovanju.

Odprtje 11. slovenske razstave jaslic z mednarodno udeležbo bo v nedeljo, 23. decembra 2012, ob 15. uri s krajšim kulturnim programom v kapeli prikazanja in blagoslov jaslic v Frančiškovi dvorani.
Po odprtju razstave ste povabljeni na zakusko in druženje v samostansko obednico. Razstava bo odprta do 6. januarja 2013. Želeli bi, da bi za zadnji dan razstave vaše jaslice še ostale na Sveti Gori zaradi velikega števila obiskovalcev.

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 29. oktober 2012 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 827