OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Voščilo in zahvala
vstajenje_2.jpg

Spoštovani.

V imenu naše samostanske skupnosti Vam želim obilje Božjega blagoslova, da bi  se v našem življenju poznalo upanje in radost. Blagoslovljene velikonočne praznike Vam in vsem Vašim.

Iskrena hvala za vsa Vaša voščila in darove, ki ste nam jih namenili. Bog povrni.

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 09. april 2012 )
 
VELIKA NOČ (8.4.2012)
slika_14_copy_copy_copy.jpg

Peter in oni drugi učenec
sta šla ven in se odpravila
h grobu. Skupaj sta tekla,
vendar je drugi učenec Petra prehitel in prvi prišel h grobu. Sklonil se je in videl povoje,
ki so ležali tam, vendar ni vstopil.
Tedaj je prišel tudi
Simon Peter, ki je šel za njim,
in stopil v grob.
Videl je povoje,
ki so ležali tam, in prtič,
ki je bil na Jezusovi glavi,
vendar ni ležal s povoji,
temveč posebej zvit
na drugem mestu.
Tedaj je vstopil tudi
oni drugi učenec,
ki je prvi prišel h grobu;
in videl je in veroval.

(Jn 20,3–8)

 

slika_16_copy_copy_copy.jpg
 
Nihče nas danes ne more zadržati, da ne bi naše srce vzklikalo od veselja: »Kristus je vstal! Smrt je izgubila svojo moč. Jezus je močnejši od nje.«
Velikonočno veselje je veselje, ki nam ga daje Kristus. To je veselje, ki ga more doživljati globoko resen in iz vere živeči kristjan, veselje, ki je dar od zgoraj. In koliko bolj smo se v postnem času približali Kristusu, toliko večje, lepše in bolj iskreno je naše velikonočno veselje.
 

 

Jn 20,1–9

SMRT JE PREMAGAL IZ LJUBEZNI DO NAS


Na velikonočno vigilijo (na veliko soboto zvečer) duhovnik v slovesni velikonočni hvalnici med drugim poje tudi takole: »O, kako čudovito nas v svojem usmiljenju ceniš. O, kako nedoumljiva je tvoja ljubezen; da rešiš sužnja, si daroval Sina. O zares, Adamov greh je bil potreben, da je bil izbrisan s Kristusovo smrtjo. O srečna krivda, ki je bila vredno imeti takega in tako velikega Odrešenika!« …
So nas te besede že kdaj udarile po ušesih, da smo se spraševali, kako lahko govorimo o »srečni krivdi«, saj je krivda vendar nekaj slabega, nekaj, kar nas omadežuje in od Boga oddaljuje. Kako to, da ob veliki noči pojemo o »srečni krivdi«?
Bog bi lahko na kateri koli način razodeval svoje veličastvo in svojo moč, a v konkretnem stvariteljskem načrtu se je razodel preko svojega Sina Jezusa Kristusa in njegove poti sprave. Brez človekovega padca ne bi bilo tako veličastnega razodetja Božje ljubezni, kakršna se nam je razodela v Gospodovi smrtni žrtvi. Po tej žrtvi in po svojem usmiljenju, ki ga je s tem izkazal nezvestemu in izgubljenemu človeškemu rodu, prejema Bog največjo slavo, ki je mogoča s človeške strani. Bog sam od sebe ni mogel ustvariti pogojev za takšno razodetje, saj Bog ne more ustvariti greha. Samo človek s svojo svobodno voljo, ki mu je omogočila upor in greh, je bil zmožen spraviti na dan takšno strahoto, ob kateri se je potem mogla na tako čudovit način razodeti Božja ljubezen. Zato lahko Cerkev v vznesenem veselju ob Kristusovi zmagi nad grehom in smrtjo ob njegovem vstajenju vzklika: »O srečna krivda, ki je bila vredna imeti takega in tako velikega Odrešenika!«  Bog bi nam v svoji ljubezni lahko dal kar koli, največ, kar bi mogli sprejeti, a nič ne bi odtehtalo veličine te odrešilne žrtve Božje Sina! To je največ, kar nam je mogel Bog dati.
Z veseljem vzklikajmo: »Aleluja – Gospod je vstal, Gospo živi.« Bog je na nas razlil svojo ljubezen – za nas je premagal smrt!


Po: J. Kužniku

 

Ko se svita jutro, je grob prazen, kamen odvaljen – in niti najbližji prijatelji niso o tem nič vedeli. Nobene veličine, zmagoslavja, triumfa, sijočega zmagovalca, ploskanja množice …

 

slika_15_copy_copy_copy.jpg

 

In sredi teme se zgodi velika noč. Ali ima naše praznovanje velike noči resnično kaj opraviti s tem? Velikonočne pesmi in aleluja, mogočno zvonjenje in pisanke, žegen, nekaj prostih dni …?
Mogoče se splača, da si to še enkrat natančno ogledamo. Skrivaj je ponoči izginil, brez senzacije, vzklikanja, zastav in fanfar. Temno in hladno je verjetno bilo – in on je bil tako grozno sam. Morda je bila zelo velika skušnjava, da bi preslišal glas življenja, glas ljubezni, da bi preprosto obležal in se prepustil navideznemu miru smrtnega spanca. Kako sam je moral biti, ko je tvegal korak iz smrti v življenje, ko je tvegal prehod in prestopil mejo. … Za nas!

Po: A. Schwarz

Zadnja sprememba ( sobota, 07. april 2012 )
 
Veliki teden
kalvarija.jpg
Ta teden vam bomo, dragi verniki, na voljo za spoved. Če bi se kdaj zgodilo da ni nikogar v baziliki, prosimo pozvonite pri vhodu v samostan.

Na veliki četrtek bodo ob 7h zjutraj hvalnice v kapeli. Ob 17h spomin zadnje večerje in po prenosu Najsvetejšega v ječo molitvena ura za nove duhovne poklice in v zahvalo za evharistijo.
                                        
Na veliki petek je v ospredju Gospodov križ in naš pozdrav: O Križ, pozdravljen, ti edino naše upanje! Ta dan je strogi post. Ob 7h zjutraj in ob 15h molimo križev pot v baziliki. Če utegnete, dobrodošli.
Obredi bodo ob 17h in potem molitvena ura. Nabirka je za Cerkev v Sveti deželi, ki je v veliki stiski!

Na veliko soboto vlada molk, Gospod počiva v grobu. Grob je vsakomur mogočna pridiga … Blagoslov jedil bo ob 14h in 16h.  Slovesna Vigilija se začne  ob 19h. Obnovili bomo krstne obljube! Vigilija se zaključi z vstajensko procesijo.

Razstava pirhov bomo odprli na velikonočni ponedeljek ob 15h.
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 02. april 2012 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 764