OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Cvetna nedelja (17.4.2011)
31_2011_1.jpg
 
Zelo veliko ljudi iz množice je
razgrnilo na pot svoje plašče,
drugi pa so lomili veje z
dreves in jih razgrinjali na pot.
In množice, ki so šle pred njim
in za njim, so vzklikale:
»Hozána Davidovemu sinu!
Blagoslovljen, ki prihaja
v Gospodovem imenu!
Hozana na višavah!«

 (Mt 21,8-9)
Čeprav je bil namreč v podobi Boga, se ni ljubosumno oklepal svoje enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika in postal podoben ljudem.

(prim. Flp 2,6-7)
 
Tako beremo v drugem berilu cvetne nedelje. Da bi pokazal Jezusovo mišljenje, Pavel v svoje pismo vključi slavno Kristusovo himno. Prevzame pesem, ki jo je občestvo pelo v svojem bogoslužju. V čudovitih podobah je v njej opisana Jezusova pot: Jezus je in ostane Bog. Toda svoje enakosti z Bogom se ni ljubosumno oklepal. Sam sebe je izpraznil. Odložil je svojo Božjo podobo in sprejel podobo sužnja. To je vrhunec ponižnosti, h kateri je Pavel pozval Filipljane.
Sestopil je namreč v prah smrti, celo v sramotno smrt na križu. Vstopil je v to zemeljsko življenje z vsemi težavami in omejitvami ter v svojem učlovečenju izpraznil sam sebe. Sprejel se je v svoji vključenosti v zgodovino z njenimi slučajnostmi in v življenje, ki se konča s smrtjo. Pri tem ni hotel nobene izjeme.

Po: A. Grünu

Mt 26,14-75;27,1-66

EVANGELJSKI PASIJON

Osrednji dogodek človeške zgodovine je po Kristusovem učlovečenju Kristusova odrešitvena smrt na križu, s katero je kot učlovečeni Bog rešil celotno človeštvo iz suženjstva greha in smrti ter mu, v povezanosti s svojim vstajenjem, odprl vrata v večno življenje.
Kristusovo trpljenje in smrt so podrobno in vsak s svojimi poudarki opisali vsi štirje evangelisti: Matej, Marko, Luka in Janez. To dramatično predstavljeno dogajanje beremo v katoliškem bogoslužju rimskega obreda na cvetno nedeljo in na veliki petek. Vloge nastopajočih si navadno porazdelijo, pogosto celotni pasijon (poimenovanje izvira iz lat. besede passio, kar pomeni trpljenje) tudi odpojejo – pevski zbori in solisti. Božjemu ljudstvu, tudi in še zlasti otrokom seže ta predstavitev Kristusovega trpljenja globoko v srce. Povezovalec besedila celotno dogajanje povezuje, izstopajo pa vloge Kristusa, apostola Petra, izdajalca Juda, Poncija Pilata in še nekaterih drugih oseb ter ljudske množice.
Namen vsega tega je, da bi krščanski verniki spoznali pomen Kristusovega trpljenja in njegove odrešilne smrti ter se ob tem notranje spreobrnili in zaživeli novo življenje pravičnosti in ljubezni.
In zadnji postni teden še posebej vabi vsakega kristjana, da bi skupaj s Kristusom doživljal svoj osebni pasijon.
V poistovetenju s Kristusom bomo zmogli v svojem času in svojem kraju vdano nositi svoj križ, v zavesti, da je naš križ tudi Kristusov križ. Če bomo to zmogli, če bomo tako doživljali Kristusov pasijon in tako živeli svoj osebni pasijon, potem nas bo Kristus, križani in vstali Odrešenik sveta, s seboj popeljal tudi v vstajenje in večno življenje.


Po: S. Janežiču

 
31_2011_2.jpg

V zmoti so tisti, ki mislijo, da je Jezus Gospod, ki bo hrupno pokazal svojo oblast; da je tisti, ki dobre in slabe natančno razdeli in prihaja, da izda strašen zakon, ki grešnike kaznuje in zavrže. Prihaja brez ugleda, brez krone in dragih kamnov, prihaja skromno kot nekdo, ki hoče podariti samo ljubezen. Ne prihaja, da bi vladal kot kralj, ampak da bi ljubil kot brat. Zares, Jezus je drugačen Gospod!

Zadnja sprememba ( sobota, 16. april 2011 )
 
Odprtje 6. razstave velikonočnih pirhov
razstava_pirhov.jpg
Zadnja sprememba ( četrtek, 14. april 2011 )
 
60 letnica vrnitve milostne podobe

V soboto, 9. 4. 2011, smo se na skromen način spomnili slovesnega trenutka 60 letnice vrnitve milostne podobe na Sveto Goro. Začeli smo s sveto mašo ob 19h, ki jo je vodil koprski škof msgr. Metod Pirih. Po maši pa je bila še procesija z milostno podobo.

Zadnja sprememba ( torek, 12. april 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 586