OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
4. postna nedelja (3.4.2011)
29_2011_1.jpg
 
 
In Jezus je rekel:
»Za sodbo sem prišel
na ta svet,
da bi videli tisti, ki ne vidijo,
in oslepeli tisti, ki vidijo.«
To je slišalo nekaj farizejev,
ki so bili pri njem,
in so mu rekli:
»Smo morda tudi mi slepi?«
Jezus jim je dejal:
»Če bi bili slepi,
bi ne imeli greha.
Ker pa pravite: ›Vidimo,‹
vaš greh ostane.«

(Jn 9,39-41)
 
   
29_2011_2.png
 
 
Smo v postnem času, ko še najbolj premišljujemo, kdo je prava luč sveta, ki ji moramo slediti. Kristus je luč, ki nas osvobaja ter nas vodi po pravi poti. Ta pot je očiščena vseh grehov in zablod, njen konec pa je večno življenje. 

Jn 9,1-41

STUDENEC ŽIVE VODE


Morda ste se tudi vi že kdaj spraševali, kako človek pride do vere, ki je kakor luč na njegovi poti. Ali je bil tudi odgovor vašega spoznanja, da je vera predvsem zastonjski Božji dar, ki pa potrebuje naš svobodni odgovor? K tej misli vabi evangelij.
Ta ponuja dve razodetji, ki se nanašata na Jezusa in na človeka. Jezus je zatrdil: "Dokler sem na svetu, sem luč sveta." Ob šotorskem prazniku so v templju postavili štiri velike svetilnike, ki so bili višji od tempeljskega obzidja in so osvetljevali ves tempeljski prostor. V tem okolju je Jezus razodel, da je "luč sveta", ki je luč razodetja prinesel vsem ljudem, ki so jo pripravljeni sprejeti. Kdor to luč zavrne, postane prostovoljno slep. In kako hudo je, če se nekomu odprejo oči šele takrat, ko jih je treba dokončno zapreti! Edina resnična drama za človeka je: vse življenje hoditi v napačno smer in to spoznati šele ob koncu.
Človeka, ki je krščen, "razsvetli" Kristus. Zaradi te notranje luči naj bi tudi prinašal sadove luči. Po besedah apostola Pavla v 2. berilu so ti sadovi "v vsaki dobroti, pravičnosti in resnici" (Ef 5,8). To so vrednote, ki so nekaj vredne. Človek, ki dovoli, da ga razsvetli Kristus, si pridobi Božji način gledanja na ljudi in stvari.
Božja beseda o ozdravljenju sleporojenega je ogledalo tudi za vsakega izmed nas. Pokaže nam, kakšni ljudje smo v resnici. Najbrž bi večinoma radi mislili, da imamo pogum ozdravljenega sleporojenega, ki je odločno in brez strahu branil Jezusa pred farizeji. Pa smo morda bolj podobni njegovim previdnim staršem, ki so se bali postaviti za sina in so vso odgovornost preložili samo nanj: rajši se držimo ob strani in se ne izpostavljamo, ne zastavimo svoje besede in še manj dejanj, samo da se izognemo posledicam, ki bi morda sledile za nas. Vendar pa ne smemo pozabiti, da je Jezus razen ozdravljenca vse ostale pustil v njihovi temi. Enako se lahko zgodi tudi z nami.

Po: http://notredamke.rkc.si

 


Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.
Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence,
se ne bojim hudega, ker si ti z menoj,
tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita.


(Ps 23,1.4)

 

Starozavezni psalmi spadajo med bisere svetovne literature. V teh starodavnih hvalnicah in žalostinkah utripa življenje izraelskega ljudstva v stoletjih pred Kristusom. Spremljali so verujočega človeka v veselih in žalostnih dneh in mu iz zemeljske majhnosti odpirali okna v svet Boga, v svet večnosti. Molil jih je Jezus in tudi umiral je z besedo psalmov na ustnicah. Zato so za kristjane nekaj svetega, so Božja beseda. Cerkev je psalme sprejela v svoje bogoslužje. Kdor je kdaj obiskal kak samostan, ve, s kakšnim spoštovanjem jih menihi in redovniki že stoletja prepevajo po skrivnostnih, starih melodijah.
Ob enem teh psalmov se ustavlja današnja izbrana Božja beseda. Kdo bi mogel prešteti, koliko ljudem so vrstice tega psalma vlivale zaupanje v Boga in njegovo ljubeče varstvo, ki človeka spremlja tudi v najtemnejše globeli življenja. »Ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj.« Čeprav smo danes na vse strani zavarovani, proti vsem mogočim neprilikam, to ne prežene nekega globokega strahu pred prihodnostjo. Tega nas ne rešijo horoskop, vedeževanje in astrologija, nasprotno, pogosto te reči ravno povzročajo skoraj paničen strah.
Tudi človek, ki živi ob nas ali z nami, je večkrat enako negotov kot mi. Samo nekdo, ki mu moreš reči Ti, večni človekov Ti, o katerem vem, da ima v rokah vse vzvode tega sveta, more pregnati moj strah. Spoznanje, da me Bog pozna in ljubi, je zadnji in najtrdnejši temelj upanja in zaupanja.
Po: B. Dolencu

 

Zadnja sprememba ( sobota, 02. april 2011 )
 
Vozni red za nebesa
vozni_red_za_nebesa.jpg
Zadnja sprememba ( petek, 01. april 2011 )
 
Vabilo

V okviru postne spodbude 40 dni brez alkohola, Slovenska karitas in Frančiškanska družina na Sveti Gori, vabita na 2. duhovno srečanje v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola, ki bo 3. aprila 2011.
  • Pričetek srečanja ob 14.30 uri s križevim potom iz Prevala. Sodelujejo frančiškanski novinci, romarji in sodelavci Karitas.
  • Ob 16. uri bo sv. maša v svetišču Svetogorske Matere Božje. Bogoslužje bo vodil škof dr. Jurij Bizjak.
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 28. marec 2011 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 575