OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Orgelski koncert
plakat_orgelski_ciklus_2011.jpg
Zadnja sprememba ( ponedeljek, 30. maj 2011 )
 
6. velikonočna nedelja (29.5.2011)
slika_12_copy.jpg
 
 
 
    
»Če me ljubite,
se boste držali mojih zapovedi;
jaz pa bom prosil Očeta in dal
vam bo drugega Tolažnika,
da bo ostal pri vas vekomaj:
Duha resnice,
ki ga svet ne more prejeti,
ker ga ne vidi in ne pozna.
Vi ga poznate,
ker ostaja pri vas in bo v vas.

(Jn 14,15–17)
 
     
 
Kristus je pred koncem svojega zemeljskega življenja učencem obljubil Duha. Preden se je daroval kot žrtev, je učencem spregovoril o najbistvenejšem in najpopolnejšem daru, s katerim bo obdaril svoje sledilce, o daru, ki jim bo omogočil dostop k brezmejnim virom bogastva njegove milosti. Rekel jim je: " Jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas« (Jn 14,16-17.) Zveličar jim je vnaprej kazal na čas, ko bo prišel Sveti Duh in kot njegov predstavnik opravil mogočno delo. Božanska moč se bo tako upirala hudobnosti, ki se je kopičila stoletja.
Ko so učenci kasneje oznanjali sporočilo o odrešitveni milosti, so se srca podrejala vplivu njegove moči. Cerkev je videla, da se spreobrnjenci zbirajo k njej z vseh strani. Odpadniki so se znova spreobrnili. Grešniki so se združili z verniki pri iskanju dragocenega bisera. Nekateri najhujši nasprotniki evangelija so postali njegovi zagovorniki. Vsak kristjan je v svojem bratu videl razodetje Božje ljubezni in dobrote. Vse je zanimal samo en cilj; prizadevanje zanj je premagalo vse drugo. Želja vernikov je bila pokazati podobnost Kristusovemu značaju in delati za napredek njegovega kraljestva. Kakšna pa je naša?

Po: E. G. Whiteu

Jn 14,15–21

NE BOM VAS ZAPUSTIL


Jezus se od apostolov sicer poslavlja, a jim obenem zagotavlja, da jih ne bo zapustil. Z njimi bo in se jim bo razodeval.
Ko se sedaj oziramo nazaj, imamo vtis, da Jezus ni bil vedno s svojimi učenci in da se jim vsaj v nekaterih razdobjih ni razodeval.
Začnemo lahko kar z rimsko državo. Neusmiljeno je zatirala kristjane. Kje je bil takrat Jezus? Kje je bil Jezus za časa preseljevanja narodov, ko je bilo razdejanih mnogo cvetočih krščanskih pokrajin? Kje je bil Jezus v burnem času reformacije? … Nenazadnje: kje je danes?
Da bomo glede navedenih – in drugih nenavedenih – ugovorov pravični, se moramo vprašati, kaj je Jezus sploh obljubil.
Obljubil je, da bo njegova Cerkev mogočno drevo, v katerega krošnji gnezdijo ptice neba, imenoval pa jo je tudi mala čreda. Apostoli so poslani po vsem svetu, da bi učili vse narode, v tem istem svetu pa bodo doživljali stisko. Cerkev bo postavljena na skalo, toda to skalo bodo neprestano oblegale peklenske sile. Prazne ribiške mreže, ko so se vso noč trudili, in polne, ko je bilo najmanj pričakovati, so dale vedeti, da ima Božji ribolov posebne zakonitosti. Rečeno je bilo: jokali boste in žalovali, svet pa se bo veselil … Pohujšali se boste nad menoj … Preganjali vas bodo in vse hudo zoper vas lažnivo govorili …
To in še marsikaj podobnega jim je napovedal. Obenem pa tudi: »Ne bom vas zapustil. Z vami bom vse dni do konca sveta.«
Držal je besedo, čeprav včasih drugače, kot bi pričakovali. V dobi rimskih preganjaj je imela Cerkev največ pričevalcev. V stoletjih preseljevanja se ji je pridružilo največ mladih narodov. Reformacija je kristjanom vrnila Božjo besedo, ki so jo človeška izročila potiskala na rob … Današnjo borbo med vero in nevero bo dobil tisti, ki bo človeštvo bolj ljubil in mu več dal.
Ljudje smo zmožni Jezusa zapustiti. On pa bo držal besedo.


Po: F. Cerarju

                                                                                                                        
slika_13_copy.jpg

»Vselej bodite vsakomur pripravljeni dogovoriti,
če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas« ( 1 Pt 3,15)

Dva skavta prideta prepozno na srečanje. Vodja skupine vpraša enega: »Zakaj si prišel prepozno na srečanje?« »Neki stari gospe sem pomagal čez cesto,« odgovori prvi. »Lepo, in zakaj si ti prišel prepozno?« vpraša drugega. »Pri tem sem mu pomagal.« »Ja, zakaj pa sta morala oba spremljati staro gospo čez cesto? Se začudi vodja. »Če pa ni hotela iti …«
Takšna je moja slika Cerkve v okolju, kjer Duh »še ni mogel pristati«. Z mnogo truda in veliko aktivizma poskušamo pripeljati ljudi čez cesto, čez katero sploh ne želijo iti – in se čudimo, če se prvi trenutek, ko nismo pozorni, zopet znajdejo na drugi strani ceste.
Nasprotna slika je v prvem pismu apostola Petra, ki smo mu prisluhnili v drugem berilu: »Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas« (1 Pt 3,15). To najprej izpostavlja dve stvari: izpolnjuje me upanje – in drugi opazijo, da živim iz upanja. In šele potem bodo prišli na idejo, da bi me vprašali, kako lahko tako živim, kot živim. In tega upanja mi ni treba nikomur brez vprašanja razlagati, ampak preprosto živim tako, da drugi postanejo radovedni, pridejo in me sprašujejo.
Krščanstvo ni postalo svetovna religija zato, ker zna dobro upravljati, organizirati in funkcionirati – krščanstvo je prepričalo takrat in tam, kjer so ljudje živeli iz upanja in veselja v veri, iz sadov Duha. Če pustimo, da nas nagovori Duh, če smo navdušeni nad njim, če dovolimo Svetemu Duhu »pristanek« v svojem življenju, če izžarevamo nekaj tega veselja naše vere, upanja in miru, potem nam ni treba nikomur brez vprašanja širiti Božjega evangelija.


Po: A. Schwarz

Zadnja sprememba ( sobota, 28. maj 2011 )
 
Blagoslov romarja v Kompostelo
romanje_v_kompostelo_2.jpg

V soboto, 21. maja zjutraj, se je g. Janko Purkat odpravil na romanje v Kompostelo. Pot je začel na Sveti Gori in sicer z blagoslovom. G. Janko na poti lepo napreduje, ovira ga le visoka zunanja temperatura. Želimo mu obilje milosti in blagoslova na poti in seveda srečen prihod v Kompostelo.

Zadnja sprememba ( četrtek, 26. maj 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 613