OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Romarji iz Brd

Popoldne so priromali iz Brd

romarji_iz_brd1.jpg
Zadnja sprememba ( nedelja, 16. oktober 2011 )
Preberite več...
 
29. nedelja med letom (16.10.2011)
slika_18.jpg
 
Povej nam torej, kaj se ti zdi:
»Ali smemo dajati cesarju
davek ali ne?«
Jezus pa je spoznal
njihovo hudobijo in rekel:
»Kaj me preizkušate, hinavci?
Pokažite mi davčni novec!«
Dali so mu denarij.
Nato jim je rekel:
»Čigava sta
ta podoba in napis?«
Dejali so mu: »Cesarjeva.«
Tedaj jim je rekel:
»Dajte torej cesarju,
kar je cesarjevega,
in Bogu, kar je Božjega.«

(Mt 22,17–21)
 
slika_20.jpg

Jezus je postavil jasno načelo, ki velja za vse čase. Imamo dolžnosti do države in prav tako do Boga. Pripadamo človeški družbi, od katere veliko prejemamo – zato pa moramo za skupnost tudi nekaj prispevati. Prav tako smo člani Božjega ljudstva – tudi kot verniki nekaj dobivamo. Zato moramo biti pripravljeni, da tudi sami kaj žrtvujemo in naredimo.


Po: www.rkc.si/juvan/A

 

 

Mt 22,15–21

ISKANJE RAZLOGA ZA PRIJETJE


Sovražni sogovorniki že vedo, kaj Jezus misli sam o sebi, in tudi, da ga ima množica za preroka, to je za Božjega poslanca. Oni pa mu ne verjamejo, kakor tudi Janezu niso; še več, hočejo ga prijeti. Da pa bi to lahko naredili, morajo imeti tehtne razloge. Zaradi tega se s farizeji na čelu posvetujejo, kako bi ga ujeli v besedi. Zato dobro pretehtajo svoj načrt. Jasno je vidno, da so proti njemu pripravljeni iti do konca. Cilj, za katerega so se odločili farizeji v Galileji, je, da ga usmrtijo. In zdaj se pripravljajo na napad skupaj s herodovci. Jezusu se predstavijo, ta pa takoj spozna njihovo ravnanje in ga tudi takoj uvrsti med prevare: hinavci so in prišli so, da ga preizkušajo. Ne iščejo pogovora, ampak le razlog, da bi ga obtožili in ubili.
Jezus je resnicoljuben učitelj, ki v resnici uči Božjo pot. Pri svojem učenju uporablja tako dela kot besede, ob tem pa se ne ozira na nikogar. Kot učitelj tudi posluša in ne le poučuje. Zaradi točno določenega vprašanja, ali smejo dajati cesarju davek ali ne, se zateče k demonstracijski metodi: skupaj z njimi hoče pogledati davčni novec. In ko skupaj gledajo cesarjevo podobo in napis, ki sta vtisnjena na njem, sledi Jezusovo vprašanje: »Čigava sta ta podoba in napis?« Odgovor »cesarjeva« je neizogiben. Iz tega podatka in iz dejstva, da so imeli v žepu tisto, kar je cesarjevo, zelo jasno izvira prvi poduk: »Če je cesarjevo, potem dajte cesarju, kar je cesarjevega.« Vendar se Jezus ne omeji na to. Herodovci niso imeli več razloga, da bi ga obtožili, toda Jezus hoče vse naučiti Božje poti. Ta pot ni samo v priznavanju zakonito postavljene človeške oblasti, ampak je tudi in predvsem v tem, da damo Bogu, kar je Božjega.
Izrael je v vsej svoji zgodovini Božji dar; vse življenje Jezusovega učenca je Božji dar. Dati Bogu, kar je Božjega, pa pomeni do konca živeti njegovo voljo in sprejeti tistega, ki ga je poslal.
Njegovi sogovorniki so se nato začudili in so morali kljub sovražnosti do njega premišljevati o tem, kar jih je učil … Ne pozabimo: Jezus dela dobro vsem!

Po: M. Galizziju
 

Gospod, daj, slika_19.jpg
da bo moja podoba
v svetu odsevala
tvojo ljubezen.
Daj, da bodo ljudje
po meni spoznali
tudi tebe in
da bo podoba
mojega življenja
sij tvoje dobrote do
slehernega človeka.
Daj mi moči,
da ti bom
s hvaležnostjo
vračal to,
kar mi je bilo
zastonj podarjeno,
da tudi sam
tako delim naprej.

Zadnja sprememba ( sobota, 15. oktober 2011 )
 
Ljubezen do ostarelih in bolnih staršev
ljubezen_do_ostarelih_1.jpg

Sredi oktobra smo obiskali go. Darinko Košuta z Grčne in njenega sina Darka. Gospa Darinka je mnoge preizkušnje doživela že v mladosti, saj jo je, rojena leta 1923, preživljala prav med 2. svetovno vojno. Ta je tudi v njeno življenje prinesla veliko trpljenja, saj je bila celo v zaporu. Zaradi strahu in pomanjkanja je zbolela za epilepsijo. Poročila se je leta 1948. V zakonu so se jima z možem rodili trije otroci. Sin Darko je drugorojenec in bo prihodnje leto, če bo Božja volja taka, dopolnil 60 let. Darko je shodil in spregovoril, ko je imel štiri leta. To se mu pri govoru še danes pozna. Pripoveduje, kako je bil sedem let in pol v zavodu Elvire Vatovec v Strunjanu. Takrat mu je bilo zelo hudo, ker mu niso dovolili iti k maši, čeprav je bila strunjanska cerkev oddaljena le nekaj metrov … Ko je odrasel, je opravljal mnoga težka dela.
 
Vedno pa je zelo rad prihajal na Sveto Goro. S kolesom se je pripeljal do Solkana, naprej pa je šel peš. Darko je tudi dolgo skrbel za 1. postajo križevega pota ob romarski poti v naše svetišče. Ogromno svojega časa je žrtvoval za prostovoljno delo na Sveti Gori. Zadnja štiri leta noč in dan skrbi za svojo ostarelo mamo, čeprav ima tudi sam hude bolečine v glavi. Ko je zadnjič odhajal od tukaj, je pripomnil, da je še dobro, da je »pravi Zdravnik tam zgoraj …« in pokazal v nebo.
 
Da bi nas le več imelo tak močno vero in ljubezen do staršev. Hvala, Darko, za Vaš lepi zgled.

Zadnja sprememba ( petek, 14. oktober 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 685