OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Prevoz zvona na Sveto Goro
obletnica_prevoza_zvonov_5.jpg
 

Nekaj slik nam je poslala prijazna gospa Florijana Paljk. Iskrena hvala in se še priporočamo za kakšne slike.

[3.10.2012]: Dodajamo slike Blaža Škrlja.

Zadnja sprememba ( sreda, 03. oktober 2012 )
Preberite več...
 
26. nedelja med letom (30.9.2012)
slika_11_copy_copy_copy_copy.jpg
 

 

Zakaj kdor koli vam dá piti
 čašo vode zaradi tega,
ker ste Kristusovi,
resnično, povem vam,
ne bo izgubil
svojega plačila.
In kdor koli pohujša
katerega teh malih,
ki verujejo vame,
bi mu bilo bolje
obesiti mlinski kamen
na vrat in ga vreči v morje.

(Mr 9,41–42)


slika_12_copy_copy_copy_copy_copy_copy.jpg
 

Jezusov izrek iz današnjega evangelija postaja posebno živ: »Kdor koli pohujša katerega teh malih, ki verujejo vame, bi mu bilo bolj obesiti mlinski kamen na vrat in ga vreči v morje.«
Vsenavzoče razkazovanje telesa in spolnosti po kioskih, plakatih, televiziji in drugih sredstvih obveščanja je takšno pohujšanje in nasilje, saj povzročata marsikateri pretres v otroških dušah. Predvsem pa jim ne dopušča, da bi postopno in spoštljivo odkrivali največje skrivnosti življenja.

Po: B. Dolencu

 

Mr 9,38–43.45.47–48

ALI MORAMO RESNIČNO KAJ ODSEKATI?


Sodobna medicinska znanost je ponosa, da ji v vedno večji meri uspeva presajanje organov. Ponosna je tudi, kadar se ji posreči ponovno »prišiti« k telesu ud, ki je bil po nesreči odrezan ali odsekan. Ta prizadevanja je treba pozdraviti, saj je njihov namen, da bi imel človek čim bolj sposobno in neokrnjeno telo.
Jezus pa nam danes svetuje nekaj čisto nasprotnega: človek naj si sam odseka roko ali nogo in izdere oko.
Kolikor vedo povedati življenjepisci svetnikov, doslej tega Jezusovega nasveta menda še nihče ni vzel povsem resno. Ne poznamo svetnika, o katerem bi brali ali slišali, da si je odsekal roko ali nogo ali izdrl oko.
To trditev bo treba nekoliko popraviti. Mnogi so vzeli Jezusovo naročilo resno, zelo resno. Le dobesedno ga niso vzeli. Saj tudi Jezus ni mislil na njegovo dobesedno izvrševanje.
Gorje nam, če bi! Kdo bi še smel imeti roke, noge in oči, ko jih je pa tolikokrat zlorabil in uporabil za greh? Ali je na človeku sploh kaj, kar ga ne pohujšuje? Ali na primer naš jezik ni nič kriv in bi ga ne bilo velikokrat bolje odrezati kot poslušati, kako seje pohujšanje? In naša ušesa, ali so ta nedolžna?
Jezusova misel je naslednja: če ti je kakšna stvar ali oseba tako draga in tako pri srcu, kot ti je roka, noga in oko, in je za nič na svetu ne bi dal od sebe – pa te ta stvar ali oseba vodi v pogubo – premisli, kaj je zate bolje: ali da se te reči ali osebe odrečeš, ali pa da skupaj z njo drviš v pogubo.
Jezus svetuje duhovno presajanje organov! Težko je reči, ali je manj boleče od telesnega. Je pa prav tako potrebno; če ne morda še bolj.

Po: F. Cerarju
 
Drugo berilo nam danes govori:

Zdaj pa, vi bogatini, razjokajte se in tarnajte nad stiskami, ki pridejo na vas. Vaše bogastvo je preperelo in vaša oblačila so od moljev razjedena. Vaše zlato in srebro je zarjavelo in njuna rja bo pričala zoper vas in razjedla vaše meso kakor ogenj. Nabrali ste si zakladov v zadnjih dneh. Glejte, plačilo, ki ste ga utrgali delavcem, kateri so poželi vaša polja, vpije; in klici žanjcev so prišli do ušes Gospoda nad vojskami. (Jak 5,1–4)slika_13_copy_copy_copy_copy_copy.jpg

Mar ni odlomek še kako aktualen za današnji čas? V slehernem obdobju se namreč najdejo bogatini, ki do svojega premoženja niso prišli na pravičen način. Svetopisemske vrstice prinašajo jasno sporočilo. Gospod tovrstnega prisvajanja bogastva ne odobrava. Negativne posledice, ki sledijo so neizogibne.
Velja pa vprašanje za vsakogar izmed nas: Nam je to v tolažbo, vzpodbudo, opozorilo …? Na kak način smo pridobili to, kar imamo, in kako gledamo na druge? Kam nas pelje naša pot?
Zadnja sprememba ( sobota, 29. september 2012 )
 
Od Marije k Mariji - pri Svetogorski Kraljici

Praznik rojstva Device Marije, ki je bil v Cerkvi na Slovenskem posvečen molitvi za duhovne poklice, je bil vrh 4. kolesarskega romanja radijskih sodelavcev od Marije k Mariji. Začeli smo ga pri Mariji v Leščevju na Dobrovi, končali pa pri Mariji na Sveti Gori nad Sočo in Solkanom.

Na Sveti Gori

Vzpon iz Solkana na Sveto goro je bil svojevrsten izziv. Tiho in vsak zase smo zagrizli v strmino in prvi ovinek je bil za nami. Sledili so novi in novi. Po nekaj kilometrih smo na Prevalu zagledali odcep za Sveto goro. Najtežji del poti! Čez dobre pol ure ali nekaj minut več smo bili vsi na vrhu. Pri Marijini baziliki se je pred nami odprl čudovit razgled z obronki gora na severu in očakom Triglavom. Urša in Matjaž sta se spustila nazaj proti Solkanu, da bi pripeljala avta s prtljago, saj smo bili premočeni do kože. Pred prehladom, ki bi nas gotovo obiskal, nas je rešil brat Ambrož s "svetogorsko pokoro". Medtem smo lahko občudovali stvarstvo, se ustavili v svetišču in si delili spomine s poti, ki je bila za nami. Kmalu smo se lahko tudi preoblekli in sedli za mizo v obednici frančiškanskega samostana, kjer nas je čakala večerja. Žal smo se po okrepčilu razšli, saj so nekatere naslednji dan čakale obveznosti, nekateri pa smo ostali na Gori. Skupina vernikov se vsak prvi petek zbere v kapeli za glavnim oltarjem k molitvi za domovino, ki jo končajo zjutraj - za krajši čas smo se jim pridružili tudi mi, potem pa se odpravili do Doma Tau, kjer smo prenočili.

Jutro malega šmarna

"In bil je večer in bilo je jutro, tretji dan." Ob petih zjutraj nas je zbudilo slovesno zvonjenje, ki je naznanjalo praznični dan. Še slabo uro spanja smo si privoščili, potem pa so nas čakale obveznosti. Na poti k baziliki smo srečali bogoslovce Blaža, Jakoba in Janeza, ki so krenili na pot okrog polnoči s Predmeje in po šestih urah prišli na cilj, k Mariji na Skalnico.

Bogoslovci Blaž, Jakob in Janez v pogovoru z voditeljico Natašo


 Marko, ki je skrbel za prenos slovesnosti s Svete Gore, nam ni namenil prav veliko dela, zato smo bili kmalu prosti. Lidija je prevzela fotografiranje. Sledilo je prvo javljanje in iskanje gostov, ki bi prišli pred mikrofon. Nataša je najprej pokramljala z rektorjem svetišča patrom Bogdanom Knavsom, ki je povedal, kako se začenja romarski dan na Sveti Gori. Romarice in romarji, ki so se pozneje zvrstili pred mikrofonom, so pripovedovali, zakaj prihajajo k Mariji, in kaj jim pomenijo trenutki na tem kraju.

Pokramljali smo tudi s patrom Bogdanom Knavsom

 

Celoten članek...

Zadnja sprememba ( petek, 28. september 2012 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 817