OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
1. postna nedelja (26.2.2012)
slika_24.jpg
 

Ko pa je bil Janez izročen,
je šel Jezus v Galilejo.
Oznanjal je Božji evangelij
in govoril:
»Čas se je dopolnil
in Božje kraljestvo
se je približalo.
Spreobrnite se
in verujte evangeliju!«

(Mr 1,14–15)

 

slika_25_copy_copy.jpg
V tem tednu smo začeli postni čas, lahko bi rekli štiridesetdnevne duhovne vaje za vse kristjane. To so dnevi poglobljene molitve, pokore in premišljevanja. Bog je pripravljen vstopiti v našo notranjost samo, če mi to hočemo. Pozna nas in ve, kako krhki in slabotni smo takrat, ko zaupamo sami vase. Ne naslanjajmo se nase, ampak pustimo, da bo v nas delovala Božja moč. V postnem času pustimo Bogu, naj on piše na nepopisan list našega življenja.
 

Mr 1,12–15

STOPI NA TRDNA TLA – SPREOBRNI SE IN VERUJ


Ni dovolj, če priznamo, da so nekje trdna tla; na ta trdna tla se moramo tudi spustiti in na njih nadaljevati svojo pot. Če poziv »Spreobrnite se!« močneje izraža, da se tisti, ki sprejme evangelij, mora spremeniti, pa poziv »Verujte evangeliju!« pove, v čem naj se ta sprememba zgodi. Iz tega drugega poziva tudi postane jasno, da resničnosti Božjega kraljestva in njegove bližine, o kateri govori veselo oznanilo, ne moremo preprosto videti z očmi in prijeti z rokami. V nasprotju z našimi vsakodnevnimi izkušnjami in našim običajnim razumevanjem besed »kraljestvo in oblast« moramo verjeti Jezusovi besedi in njegovim dejanjem in sprejeti Božje kraljestvo takšno, kor nam ga razodeva njegovo življenje. Veselo oznanilo in Jezusovo delovanje govorita o Bogu, ki je Gospod. Spreobrnimo se, se v veri obrnimo k temu Bogu ter mu  zaupajmo!
Z vero v Božje kraljestvo in s spreobrnjenjem k Bogu je povezana sprememba mišljenja. Ne moremo v veri izpovedati »Bog je Gospod« in obenem dopuščati, da bi v nas samih gospodovalo nekaj drugega: sebičnost, oholost, jeza, strahovi itd. Vera v Boga Gospoda zahteva, da se vedno znova spreobračamo in kritično presodimo naše želje, cilje in dejanja. Prenovljeno delovanje je preizkusni kamen spremembe mišljenja, spreobrnjenja in iskrenega verovanja, da je Bog Gospod.
Pomembno je biti pozoren na povezavo, ki obstaja med oznanilom in zapovedjo, med Božjim kraljestvom in vero, med evangelijem in spreobrnjenjem. Jezus svojega delovanja ni začel tako, da bi nekaj zapovedal, temveč je oznanjal evangelij, veselo oznanilo. K temu vabi tudi nas. Vendar ne pozabimo: evangelij je zmeraj tudi klic k spreobrnjenju in veri.

Po: K. Stocku

 

Spreobrnjenje – ali odpiranje?

V postnem času je – prav tako kot v adventu – v mnogih molitvah in spravnih obredih vedno znova govora o spreobrnjenju. Vse lepo in prav – toda obrnem se lahko le takrat, če sem se pogubila ali šla v napačno smer. In to izkušnjo dobro poznam: če sem izbrala napačno pot, mi ne preostane drugega, kot da se obrnem škripaje z zobmi , se »spre-obrnem«, grem del poti nazaj … To pa tudi pomeni, da se lahko spreobrne samo tisti, ki se je res podal na pot, odšel in sprejel nase vse tveganje neznane poti, torej je poskusil nekaj novega.
So ljudje, ki se nikoli ne premaknejo, se nikoli ne odprejo, ne tvegajo … Ostajajo doma na toplem in berejo napete pustolovske romane ali gledajo televizijo – živijo iz druge roke, le nadomestno življenje. Vse delajo tako, kot je vedno bilo. Morda jih je bilo v življenju tako strah, da bi storili kaj narobe, da niso ničesar več storili. In prav zaradi tega živijo danes za las mimo življenja …
Ulrich Schaffer je nekoč dejal: »Greh je, če od samega strahu pred grehom ne živite več.« To pa naj ne bi bilo pooblastilo, da lahko poljubno grešimo. To je le povabilo, da se ne bi bali živeti, da bi bili radoživi, bi znali vstati in oditi – tudi če s tem včasih izberemo napačno pot. Vsekakor pa ni prav, da samo iz strahu, da bi storili kaj narobe, ne storimo prav ničesar.
In s tem smo pravzaprav v bistvu tega, kar pomeni postni čas: poskusiti živeti, postati živ, se odpreti, poskrbeti za nasledstvo. Če je velika noč zmaga življenja nad smrtjo, potem so to tedni, ko Bog od nas hoče zaupanje, hoče življenje, da se odpremo in gremo na pot življenja.


Po: A. Schwarz

Zadnja sprememba ( sobota, 25. februar 2012 )
 
Vsako nedeljo križev pot s Prevala
krizev_pot_1.jpg

Vse nedelje v postu lepo povabljeni  h križevem potu s Prevala na Sveto Goro. Začetek ob 14.30. Lepo povabljeni.

krizev_pot_2.jpg

Zadnja sprememba ( petek, 24. februar 2012 )
 
Postni čas

V Katoliški Cerkvi bomo na pepelnično sredo, 22. februarja 2012, začeli postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Postni čas bomo sklenili s praznovanjem velikonočnega tridnevja, ki se začne s krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne.

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi.

Več...

Zadnja sprememba ( sreda, 22. februar 2012 )
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 747