OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
13. nedelja med letom (26.6.2011)
slika_25.jpg
 
    
»Kdor sprejme vas,
sprejme mene;
in kdor sprejme mene,
sprejme tistega,
ki me je poslal.
Kdor dá piti samo
kozarec hladne vode
enemu izmed teh malih,
ker je ta imenovan učenec,
resnično, povem vam,
ne bo izgubil svojega plačila.«

(Mt 10,40.42)
 
     
 
»Kdor ne sprejme svojega križa,
ni mene vreden.«
(prim. Mt 10,38)


Ne in vendar

Včasih je življenje nesprejemljivo.
Naloženi so ti križi,
ki jih ne moreš in nočeš nositi.
Naloženi so ti križi,
ki te silijo na kolena
in jemljejo upanje,
in ni lepe besede prijaznosti, rešitve.
Obup, jeza, zlom –  
in v slutnji smrti klic po življenju.
Prekrižan, zlomljen,
pa vendar mora biti.
Jaz in ti,
moje življenje, tvoje življenje,
prekrižano, zlomljeno.
Moj križ, tvoj križ –  
povezana v ne in vendar.
Moj križ postane tvoj križ
in tvoj križ postane moj križ.
In potem vse to zdržati.
Kdor to vzdrži,
kdor zbira solze v njegov kelih
in kdor lahko vse to sprejme,
gre v življenje.

Po: A. Schwarz

 

Mt 10,37–42

PREDNOSTNA LJUBEZEN DO JEZUSA

NE ODPRAVLJA ČLOVEŠKE LJUBEZNI


Jezusova navzočnost, ki je prinašalka miru, v resnici ločuje – in to je značilni učinek meča – ker ga ne sprejemajo vsi. In ta ločitev prodira tudi v družine.
Tistemu, ki sprejme Jezusa, se včasih zgodi, da mora narediti zelo radikalno izbiro tudi v najbolj intimnih čustvih; ne zato, da bi jih zapustil, ampak da bi jih očistil in jih naredil pristnejša. Tukaj smo zagotovo začudeni nad radikalnostjo izbire spričo trikrat ponovljenega »ni mene vreden« v evangeljskem odlomku, ki ga prinaša današnja nedeljska Božja beseda. Pa vendar ni druge poti, da bi bili pristni. Ljubezen do očeta in matere je prirojena po naravi in je Božja zapoved. Ko ljubimo očeta in mater, priznavamo dar življenja, ki smo ga prejeli od njiju. Ko pa ljubimo v Gospodu, se dvignemo k njemu, od katerega je odvisno vsako življenje. Ljubiti Jezusa torej pomeni intenzivno ljubiti Očeta, ki nam ga je podaril, in bolj prepričano ljubiti tiste, ki so nam fizično podarili življenje.
In isto se zgodi tudi v zvezi s sinovi in hčerami. Starši s tem, da jih ljubijo, živijo tisto očetovstvo in materinstvo, ki ima svoj izvor v Bogu; kot starši ljubijo Jezusa nad vse, jim bolje uspe v polnosti živeti tisto popolno podarjanje samih sebe otrokom, ki nas ga je učil Gospod. To podarjanje postane žrtev, ali kakor pravi Jezus sam, postane nošenje lastnega križa, da bi posnemali njega. Samo tistemu, ki odnos z njim spremeni v bistveni del svojega življenja, bo uspelo dati pravi pomeni in pravilno usmeritev vsakemu človeškemu odnosu. Prednostna ljubezen do Jezusa ne odpravlja človeške ljubezni, ampak jo povzdigne, jo naredi pristno, jo spremeni v »agape«, kar pomeni, da se razdaja in ni nikoli sebična. Da bi dosegli ideal prave ljubezni in bili zares nosilci kraljestva, nas Jezus vabi, naj hodimo za njim, naj privolimo, da bomo od njega dobivali smisel in resnico svojega življenja in vsakega človeškega odnosa.

 

 

Po: M. Galizziju
                                                                                                                        
  »Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.
Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je ta imenovan učenec, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila.«  (Mt 10,40.42)

Jezus nas vabi k univerzalni ljubezni
slika_26.jpg


Morala jasno uči, da se mora krščanska ljubezen obrniti k vsem, ki jih Bog ljubi. Toda krog naših odnosov in dobrih del je omejen. A Jezus nas poziva k temu, da se vedno znova trudimo prinašati v naš svet preprosto, a univerzalno ljubezen. Z majhnimi dobrimi deli, preprostimi gestami, ga bo tako lahko sprejel večji del ljudi. Po nas ga bo sprejel in s tem tudi tistega, ki pošilja tudi nas. Krščanska ljubezen namreč zmore preseči osebne, rasne, državne in narodnostne antipatije. Neprijetna čustva in odpor do bližnjega imajo velikokrat skrivnosten in zgrešen izvor. Pojdimo preko njih!

Po: T. Špidliku

Zadnja sprememba ( sobota, 25. junij 2011 )
 
Biseromašnik p. Pavel Krajnik
podoba1.jpg
podoba2.jpg

Lepo povabljeni na slovesnost praznovanja 60 letnice duhovništva našega p. Pavla Krajnika, ki bo v sredo, 29. junija ob 16.00 na Sveti Gori.

Zadnja sprememba ( četrtek, 23. junij 2011 )
 
Dan molitve in posta za domovino ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije

Odbor za laike v Iniciativni skupini za dan molitve in posta za domovino ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije pripravlja dan molitve in posta za domovino, ki bo potekal od torka, 21. junija od 19.00 do srede, 22. junija 2011 do 19.00. V tem času bo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani potekala celodnevna molitev z glasbo. 24-urni program se bo sklenil z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev različnih veroizpovedi. Ob tej priložnosti v več slovenskih krajih pripravljajo celodnevno ali krajšo molitev.
 
Zadnja sprememba ( sreda, 22. junij 2011 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naprej > Konec >>

Rezultati 433 - 440 od 629