OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Vabilo Razstava pirhov
Razstava_pirhov_2010_40.jpg.jpg 
Spoštovani!
 
Lepo Vas vabimo k sodelovanju na 10. razstavi velikonočnih pirhov na Sveti Gori. Odprtje razstave bo na cvetno soboto, 28. marca 2015, ob 15. uri. Pirhi bodo na ogled do vključno 12. aprila 2015.
Prosimo Vas, da nam izpolnjeno prijavnico pošljete najkasneje do 18. marca 2015 na: Frančiškanski samostan Sveta Gora, Sveta Gora 2, 5250 Solkan (za pirhe) in da velikonočne pirhe dostavite 21. ali 22. marca 2015.
 
Več informacij v spodnjem vabilu.
 
pdf.jpg
doc.jpg
Vabilo Prijavnica
Zadnja sprememba ( četrtek, 19. februar 2015 )
 
6. NEDELJA MED LETOM

JEZUS OZDRAVI GOBAVCA  (Mr 1, 40 – 45)


Ko še ni bilo modernih medicinskih postopkov in modernega zdravljenja, se je lahko družba rešila pred nalezljivo boleznijo zgolj z izolacijo prizadetih, ki so trpeli za gobavostjo ali drugo nalezljivo boleznijo.

Gobavost ali sum kake druge nalezljive bolezni, pa ni pomenila samo popolne telesne in socialne izolacije in s tem družbene smrti, temveč tudi najbolj radikalne izključenosti v verskem smislu.  

Po antičnih predstavah je bila telesna bolezen posledica greha, kar je pomenilo tudi prekinitev odnosa z Bogom. Izolacija naj bi s tem preprečila tudi to, da bi se ljudje "nalezli greha", ki se je manifestiral zunanji podobi bolnega človeka.

jezus_ozdravi_gobavca.jpg
To človeško predstavo o bolezni in način spopadanja z njo, izniči Jezus z ozdravitvijo gobavca. V nasprotju s poznanimi običaji se Jezus ne izogiba nečistoče. V srečanju s prizadetim ne pride zgolj do lepih besed temveč tudi do dotika. Tako pride do trikratnega ozdravljenja bolnika – ozdravitve smrtonosne bolezni, sprejetosti v družbo in osvoboditve greha, ki se je manifestiral v bolezni.

Torej ni izključitev "gobavih" tista, ki pomaga družbi, da se osvobodi resnične in domnevne nečistoče, temveč njihova vključitev vanjo. Nič in nihče ni sam po sebi nečist, kajti Bog je svoje stvarstvo in vse v njem naredil dobro. Čistoča in nečistoča sta samo nalepki, ki so jih izmislili ljudje. 

Današnji gobavci nosijo drugačno ime – osamljeni in obubožani bolni in stari ljudje, zanemarjeni otroci, begunci, brezposelni, osebe z duševnimi boleznimi  ali pa tudi - v cerkveni skupnosti - nepriljubljeni teologi, ponovno poročeni ločenci, homoseksualci... 

Vedno je lažje izločiti ljudi, kot negovati ljubeč odnos z njimi. Ne bi smeli pozabiti, da smo konec koncev vsi, odvisno iz katerega vidika gledamo, vedno znova "gobavci". In prav tako ne bi smeli pozabiti, da bomo kot Kristjani ocenjeni predvsem glede na to, kako nam resnično uspe živeti usmiljenje in dobroto in ne samo govoriti o njej.

Samo tisti, ki verjame in izkusi, da je ljubljen, lahko živi srečno življenje in sam posreduje življenjsko upanje. To velja tako za čisto medčloveške odnose kot tudi za naš odnos z Bogom. Kdor živi povezan z Bogom in ve, da je vsak izmed nas enak pred Bogom in da vsakega izmed nas Bog ljubi, ta ne doživi več "gobavosti" in "brezupnosti". On lahko vsakemu izreče zdravilne besede in se vsakega z zdravilnim dotikom dotakne.

To držo po vsej verjetnosti poznamo, pa jo le s težavo živimo in uresničujemo, saj mi sami vedno znova potrebujemo odrešenje. Zaradi tega ostaja prošnja gobavca pomemben del našega življenja: "Jezus, če želiš, se me dotakni in mi reci besedo, ki me bo ozdravila: Hočem – bodi čist!'"
Zadnja sprememba ( sobota, 14. februar 2015 )
 
Postno predavanje
postnopredavanje.jpg
Zadnja sprememba ( torek, 10. februar 2015 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 41 - 48 od 660