OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
14. navadna nedelja – C (Lk 10,1-12.17-20)

Jezus pošlje še drugih 72 učence –tiste, ki bodo pripravljali ljudi, da sprejmejo Kristusa, je potrebno dobro pripravili. Število 72 je simbol: pomeni naše poslanstvo oznanjevanja vesele novice, ki naj po vstajenju z njo napolnimo ves svet, vse poganske narode. 

 

14_navadna_1.jpg

Poslal jih je po dva, v paru: oznanjevanje evangelija, priprava vstopa in sprejema Kristusa, to je vezano na skupnost učencev, ne na osebni projekt posameznika. Tako sta šla Pavel in Barnaba skupaj v judovske skupnosti. Delo oznanjevanja Kristusovega evangelija je delo skupnosti, pošilja skupnost, Cerkev. Pomeni tudi pozorne priče(valce), zato morata biti dva. In še kot pravi Jezus: Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu sem Vstali med njimi, hodim z njimi

Pošilja jih v mesta in vasi, ki jih je potrebno pripraviti na sprejem Jezusa. On pride za poslanci, ne pred njimi. Ne gre za to, da sebe prikažemo in predstavimo kot lepe in pametne: bistveno je ljudi pripraviti do sprejema Kristusa. Potrebno je iti in sprejeti to poslanstvo.

Žetev je velika... Jezus v tem odlomku učencev ne pošlje sejat, marveč pobirat pridelke. V nekem trenutku je žetev pripravljena, je zrela. Žetev je konec vseh pesimizmov (malodušij). To je vesel trenutek žetve. To je trenutek odrešenja. Ko je žetev, se pobira zrnja, ki bodo postala kruh. Kaj Kristus pričakuje od učencev, ki jih pošilja. Jezus od njih pričakuje, da postanejo kruh. Zato obhajajo in postajajo kruh, ki ga v sveti evharistiji zlomijo: življenje združeno s Kristusom in razlomljeno zanj, za ljudi. Razlomljeni kruh kaže na logiko ljubezni: naj postanejo kruh za druge. Tisti, ki oznanjajo evangelij, vstopajo v dinamiko zastonjske ljubezni

Žetev je velika – konec vsakemu pesimizmu. Gospod deluje. Delavci, ki jih Jezus pošilja v svojo žetev, so vsi, ki so sprejeli Jezusov predlog življenja; to je vsak krščen. Kdor oznanja Kristusa postaja resnični učenec. Molitev ima namen, da učenca pripelje v gibanje, da ga notranje spremeni, da gre naprej in preda, kar je prejel. Se zave svoje identitete krščenega in postane apostol. Krščenec se ne sme pustiti malodušju, lenobi, obupovanju, da ni mogoče graditi novega sveta. Molimo, da Bog pošlje delavcev na svojo žetev. 

Poslati pomeni vreči ven: to je krščenec, ki se zaveda svojega krstnega poslanstva. Prepričan kristjan, biti to, kar sem: kristjan. Za to je potrebna stalna molitev. Pomemben je tudi način, kako pripraviti mesta, vasi in srca ljudi, da bodo sprejeli Jezusa.

Zahteve in način delovanja učenca: Volk je simbol starega sveta, nasilja, moči, oblasti, gospodovanja, denarja. Krščeni ne morejo biti volkovi. Ne more nositi nobenega videza nasilja, orožja. Jagnje je simbol slabosti, krhkosti, krotkosti. Pred nasiljem volkov se učenec lahko reši le, če se zateče k svojemu Pastirju. Gospod Jezus je jagnje in vsak njegov učenec pripada kraljestvu jagnjeta, novemu svetu, kjer v resnici postajaš človek. Ko so v zgodovini Cerkve kristjani mislili, da bodo dosegli boljše rezultate, če se bodo obnašali kot volkovi in se jim pridružili, ni bilo pravega uspeha. Jezus to prepoveduje, se temu odpoveduje. Kristusov učenec se lahko pojavi v tem svetu le z obrazom jagnjeta, z obrazom zastonjske ljubezni.

Ničesar naj ne nosijo: to so isti pogoji, ki jih je pred tem postavil dvanajstim apostolom. Pri Luku je palica znamenje orožja za ubogega, zato učenec tudi palice (nobenega tipa orožja) ne sme nositi. Kaj pomenijo te Jezusove prepovedi? Jezus pravi: kdor se je odločil za Jezusa in hodi v njegovi šoli, ne more računati z zbiranjem bogastva, denarja, sicer bo njegov predlog, povabilo izgubil verodostojnost. Njegov učenec moli za vsakdanje kruh, za tisto, kar neposredno potrebuje; on ne nabira

Sandali pomenijo – njegov učenec naj si ne lasti nekaj, kar mu ni neposredno potrebno. Sandali so dovolj (malo, nujno potrebno). Njegova moč je moč Jezusove besede. Cerkev izgubi verodostojnost, ko hoče tekmovati s politiki in ekonomsko močjo. Jezus jim je zaupal besedo in Duha. To je njihova moč.

Ne pozdravljajte nikogar na poti: nujnost poslanstva, ne izgubljati časa za prazne stvari zunaj oznanjevanja evangelija. Pozneje kot bo oznanjal, pozneje se bodo ljudje lahko odločali za evangelij.

 

14_navadna_2.jpg

V katero koli hišo prideteHiša je intimnost vsake osebe, kjer je vsak sam s seboj. Kaj je potrebno reči osebi, ki naj bi sprejela Kristusa? Potrebno ji je prinesti mir. Kristjani imamo nekatere moralne zahteve, norme: zvestoba v zakonu, sv. maša v nedeljo, moralna odgovornost za življenje… In po tem nas nekristjani poznajo. Ko vstopiš v intimnost osebe, mu povej, da si prišel, da mu prineseš veselo novico, mir. Nekdo lahko reče, nimam več miru v svojem življenju. Reci samo eno stvar: prišel sem ti oznanit mir v srce. Če boš sin miru, bo mir prišel v tvoje življenje. Če ni tako, se bo mir vrnil k vam. S tem sporočilom miru mora Jezusov učenec  vedno na novo začeti, če nekdo še ni sprejel tega sporočila. Prišel bo pravi trenutek. 

Ne iti od hiše do hiše: izgubili boste verodostojnost, izbirali boste lažje poti, se izgubili. Biti vztrajen, dosleden, zvest, iti do konca v resnici in ljubezni. Ne omahovati pred težo življenja in oznanila evangelija.

Jejte, kar vam ponudijo: vsak kristjan oznanja evangelij in spoštuje kulture ljudi. Če v neki kulturi jejo svinjsko meso, ga jej; kjer ga ne jejo, ga ne jej. Če pijejo vino, ga pij. Je božja stvaritev. To so drugorazredne stvari, ne bistvene. Torej jih delaj.

Skrbite za bolne, slabotne: konkretna znamenja ljubezni, zastonjske ljubezni.

Božje kraljestvo je blizu, ko se ga lahko dotaknemo, ga lahko primemo v roko. Ne izgubi priložnosti; lahko pa ga tudi zavrnejo, zato stresite prah. Otresi poganski prah, da ne zastrupiš svete zemlje. V pogovoru, srečanju s poganskim svetom, ki ni veren, nima evangeljskih vrednot – da ne vstopi vate poganski prah. Otresi se ga. Pomeni tudi: spoštovanje izbire, odločitve drugih. Pojdi sam vase, a ne vztrajaj, ne nadleguj ljudi, lahko boš dobil nasprotne učinke. Spoštuj čas, ritem vsakega človeka. V nekem drugem trenutku mu bo lahko prišlo kot predlog, ki ga bo osrečil. 

Kdor zavrne evangeljsko sporočilo, je sprejel zelo težko odločitev, v srcu bo globoko trpel in ti boš kot oznanjevalec trpel ob njem, saj vidiš in gledaš, kako se neki brat, sestra izgubljata (kot prebivalci Sodome in Gomore). Tukaj Jezus poudari, kako je za vsako osebo pomembno sprejeti evangeljsko sporočilo.

Kaj je satan? Je podoba sil zla, ki se zdi, da vladajo v tem svetu, da gospodujejo v njem. Jezus ga vidi, kako se z Njegovim prihodom in delovanjem ruši. Kače, škorpijoni – to je podoba sil zla. (Prim. Ps 21: angeli te bodo varovali na tvojih poteh).

Zaključek današnjega evangelija prinaša polno upanje: naloga krščenega je predstaviti Kristusa evangelija vsemu svetu, čeprav ga ne bodo sprejeli. Ne se ustaviti, četudi so kje in kdaj zavrnitve. Prav to bi rad dosegel satan. Nadaljuj z življenjem in oznanjevanjem evangelija, sicer svet ne bo postal boljši. Vedno oznanjujte evangelij, saj evangelij prinaša mir. 

Zadnja sprememba ( nedelja, 03. julij 2016 )
 
13. navadna nedelja – C (Lk 9,51-62)

Jezus je sprejel zelo težko in pomembno odločitev svojega življenja, a pri njej trdno vztraja. Ima trdo čelo, tako kot preroki v stari zavezi. Bog pravi preroku (Ezekijel, Jeremija in drugi): Ne boj se jih, naj ti ne postavljajo pogojev. Ti izpolni Očetovo voljo in ne voljo tega sveta. Gospod ti pomaga in naredi tvoj obraz trd kot kamen. Evangelist uporablja isti izraz za Jezusa, ko se bo srečal z resničnostjo politične in verske oblasti, ki noče novega sveta, v katerega uvaja Jezus Kristus. Zato mora svoj obraz utrditi. Vzdušje, ko Jezus zapušča Galilejo za Jeruzalem, je za Jezusa težko. Učenca čaka ista usoda, zato mnogi oklevajo.

13_navadna_1.png

 Jezus Pred sabo pošlje glasnike (angele). Jezusovo pot je potrebno pripraviti, da bo lahko vstopil v resničnost tega sveta, ki ga je potrebno spremeniti, prenoviti. Vsak resničen učenec je poslan, da pripravi Jezusov prihod in vhod. To smo mi – pripravljamo pot Gospodu, za Njegov vstop. To pot lahko pripravimo Jezusu dobro ali slabo, odvisno od tega, kakšno podobo Jezusa nosimo v svojem srcu. Če nimamo prave podobe, ustvarjamo probleme za Jezusov sprejem. V Samariji so Jezusa zavrnili. Učenci niso Jezusu dobro pripravili poti… Vrh Karizima je za Samarijane še vedno sveti kraj, saj je tam stal tempelj. Tukaj mimo je šel Jezus in je bil zavrnjen. Nočejo ga sprejeti, ker gre v Jeruzalem. To je motiv za zavrnitev Jezusa. Jezus je navajen, da ga zavrnejo, saj kdor njega sprejme, mora popolnoma spremeniti življenje, obrniti na glavo v mnogih stvareh. Samarijani mislijo, da bo Jezus v Jeruzalemu dal odobritev nekega tipa vernosti, ki Samarijanom ni všeč. A Jezus ne gre v Jeruzalem za nadaljevanje starega čaščenja (kluta), marveč novega, ki je v duhu in resnici. Ko Samarijani to spoznajo, Jezusa sprejmejo.

Kdor ima v glavi omejeno podobo Jezusa in njegovega poslanstva, se bo vedno slabo končalo. Imajo podobo Jezusa-zmagovalca, gospodovalca. Tudi danes učenci Jezusa razmišljamo: Jezus kaže pravo in pravilno pot v življenje, torej ga morajo vsi sprejeti. Kristjan mora živeti v veselju, da živi novo življenje z Jezusom, a nikomur ne more tega življenja vsiliti, vriniti. Kristjan ne sme postati fanatik in drugim vriniti svojih prepričanj. Ogenj naj bi padel z neba: to je storil Elija, ki je priklical ogenj nad sovražne malikovalce. Nasprotovanje Samarijanov govori o nasprotovanju, s katerim se kristjani srečujemo, a nikoli ne smemo nanj odgovarjati z netolerantnostjo in fanatizmom. Po binkoštih bodo Samarijani z navdušenjem sprejeli predlog Janeza in Petra za novo življenje v Kristusu. Takrat so poklicali Duha, ne pa ogenj. Duh je edini ogenj, ki ga Bog pošlje, ki zažge slabo v nas in ustvari novi svet

Jezus učenca odžene, proč! Tako kot je to naredil s hudobnim duhom. Ko kličejo ogenj na druge, je to diabolično in ga je potrebno ustaviti.

Na poti v Jeruzalem so trije tipi oseb, ki hočejo prehoditi Jezusovo pot, ki pomeni sebe v celoti podariti Njemu.

 Prva oseba v vsem in povsod zaupa Jezusu, ga izbere brezpogojno. Jezus odgovori: Sin človekov nima, kamor bi glavo položil. Gre za zelo radikalno zahtevo hoje za Jezusom, življenje ne bo lahko, ne mirno. Potrebno se bo odpovedati načrtom uspeha, bogastva. Ne pričakuj, da bo življenje mirno, vedno se boš moral gibati, moral boš sprejemati zelo zahtevne in obvezujoče odločitve. Jezus vedno pričakuje tudi zavrnitev učenca, njegov odpor. Tudi učenec je lahko sprejet, ali zavrnjen. S tem je potrebno računati. Življenjska hoja za Kristusom ni lahka, zato se mnogi zanjo težko odločijo, oz. po odločitvi na njej vztrajajo. Apostol Pavel zato pravi: Ti, ki stojiš, glej, da ne padeš…

13_navadna2.jpg

Pri drugi osebi Jezus sam da iniciativo in predlaga, da oseba pride za njim. V judovski kulturi je dolžnost pokopa svojih staršev sveta. Če je šlo za pogreb staršev, je sin/hči bil vsega osvobojen. Kaj pomeni iti najprej pokopati očeta: gre za vez s tradicijo. Pusti mi malo časa, ko mojega očeta ne bo več, ko bom zadostil tem izročilom, potem bom prišel. Po upokojitvi bom začel slediti Kristusu in bom živel krščansko, bom molil. Hoditi za Jezusom se ne odlaša: takoj mu je treba slediti v tem svetu.

Tretja oseba hoče za Jezusom. Pri njej pa gre za nostalgije po preteklosti, po svoji hiši, zato gleda nazaj. To so delali tudi Izraelci v puščavi, ko so začeli objokovati svet suženjstva v Egiptu. Zakaj svoboda je veliko bolj zahtevna. Jezus zahteva, da sprejmemo vrednote evangeljskega življenja. Je torej nostalgija po preteklih ugodjih, lahkotnih stvareh, ne tako odločilnih in zahtevnih vrednotah. Se vrniti v preteklost, ki si jo zapustil. Jezus pravi, kdor gleda nazaj, ne bo uspel: Ali hodi za Kristusom ali pa se vrni v preteklost.

Jezus jasno in odločno zahteva zelo radikalno odločitev v hoji za njim. Je vedno nov, vedno poln Duha, vedno resničen, vedno napolnjen s pravo ljubeznijo – zato morajo biti tudi vse učenčeve odločitve v hoji za njim sredi vsakdanjega življenja prav take… Odločitev je odločilna, angažira človekovo svobodo in voljo, kar ga bistveno določa. Človek je, kar je, po jasni in odločni volji… 

Kakšna je moja volja v odločanju za Jezusa in v hoji za njim v vsakdanjih stvareh zakonskega, družinskega, poklicnega, družbeno-političnega, zgodovinskega, samskega, redovnega, duhovniškega življenja?

Zadnja sprememba ( sobota, 25. junij 2016 )
 
12. navadna nedelja – C (Lk 9,18-24)
12_navadna_1.jpg

Jezus ima potrebo, da moli v samoti, ker hoče vedno ostati v popolnem soglasju z Očetovo voljo. Zato je tudi nas naučil moliti, da bi Božja misel bila v nas in nas vodila in bo tako naše življenje pristno življenje Božjih sinov. Včasih je potrebno vse zapreti, daleč od hrupa, da je tam le luč in Božji glas. Sebičnosti in nasilnosti se osvobajamo, ko vstopimo v globino molitve. Postajamo novi, Božji sinovi.

Jezus, ki moli, drugače razmišlja, kot učenci, ki niso molili. Jezus jih vpraša: Kaj pravijo ljudje, kdo sem? Kako to, da Jezus postavi to vprašanje, potem ko je molil? Kam hoče Jezus pripeljati svoje učence? Hoče jih pripeljati k zrelosti spoznanja, da bodo lahko sprejeli Mesija, takšnega, kot je. Jezusu gre za to, da učenci razmišljajo, da pridejo do resnice. Ne gre mu za faktično znanje, za analize, za informacije… Jezus jih hoče pripeljati do spoznanja Njegove istovetnosti. 

 Kaj ljudje od Jezusa pričakujejo? Ljudje so tisti, ki Jezusa poznajo od zunaj. Glede na njihova pričakovanja dajejo odgovor: Jezus je Janez Krstnik, Elija. Kako lahko ljudje tako odgovorijo? Ljudje so razumeli, da je Jezus velika osebnost, pomembna kot Elija in Janez Krstnik. Torej Jezusa cenijo in spoštujejo. Elija je pripeljal izvoljeno ljudstvo nazaj k veri v edinega Boga in brez kompromisov in popuščanj. Jezus mu je podoben, ko kliče, naj zapustijo vse malike in hodijo za edinim Bogom. Kdor časti edinega Boga in ne malikuje, se zanima za človeka, zlasti ubogega človeka. Jezus zahteva radikalne odločitve. Elija je iskal stalno soglasje z Bogom, tako kot Jezus. Je človek molitve. So pa seveda tudi razlike: Elija je v nekem trenutku nasilen, fanatičen, kliče ogenj z neba. Jezus tak ni.

Tudi danes ljudje gledajo na Jezusa kot na nekoga, ki lahko rešuje njihove probleme, težave življenja. Pomembno je sprejeti resnično podobo (istovetnost) Jezusa. Veliko kristjanov spremlja Jezusa, sodelujejo pri liturgiji, a nimajo jasnega spoznanja, kdo je Jezus in kaj pomeni pripadati Jezusu. Še niso njegovi resnični učenci. 

Peter v imenu učencev odgovori: Ti si Kristus, Božji Mesija. Je v spoznanju pred ljudmi. A njegova predstava o Mesiju je predstava Izraelcev v tistem času. Mesija naj gospoduje celemu človeštvu, naj jih osvobodi od Rimljanov in jim da, da bodo deležni njegove slave. 

12_n1vadna_2.jpeg

Jezus Petra graja: isti glagol je uporabljen, ko takrat, ko Jezus izganja hudobne duhove. Peter mora biti v svojem srcu očiščen te napačne podobe o Mesiju. Podoba Mesija gospodovalca je diabolična. To ni Božji Mesija. On je služabnik in ne gospodovalec. Ne smemo oznanjati Mesija, ki ljudem ustreza, jim je všeč, marveč Mesija v njegovi resnični istovetnosti. Jezus je o tem zelo jasen. 

Potem Jezus začne učencem predstavljati svojo resnično podobo in začne z izrazom sin človekov… Jezus se vedno tako predstavlja. Kaj to pomeni? Pomeni človeka, resničnega človeka, ne razčlovečenega. Jezus bodo obsodili, ker se je predstavil kot resnični človek. Takšen je moteč. To je človek po Božjem srcu: mora veliko trpeti. V tem je nujnost, kajti nasprotovali mu bodo, nečloveški svet ga bo obsodil. Jezus kot Mesija prihaja kot jagnje med volkove, med zveri. Zavrgli ga bodo člani sinedrija – sklerotična oblast ga bo zavrgla, ker hočejo nadaljevati s starim svetom. Resnični človek je njim nasproten. On je Bog, ki zastonj ljubi. Sklerotična oblast tega sveta, noče rojstva novega človeka. 

Tretji dan – pomeni dokončno in popolno razodetje, kdo je pravi človek novega sveta. To je Petra in druge šokiralo. A Jezus nadaljuje s predstavitvijo prav takega sina človekovega. 

Če hoče kdo priti za menoj. Sedaj nam Jezus razodeva, kakšni ljudje hočemo biti. Jezus Mesija predlaga človeku - svet brez nasilja. Lahko nadaljuješ s starim človekom, ali se odločiš za človeka, ki ga je On predlagal. Za to je potrebna radikalna odločitev. Potrebno je svoje življenje postaviti na kocko za uresničitev predloga novega človeka. Potrebno je pozabiti na samega sebe in postati popolnoma človeka daru za druge. Odpovedati se sebi – je pogoj, da v resnici postanemo ljudje, sicer smo na predčloveškem. Resnični človek je po Jezusovem predlogu: pristni in lepi človek, podarjen v ljubezni. Hočemo biti veliki, občudovani, puščati sledi na tem svetu, a Jezus nas uči, kako postati resnični človek. Potrebno se je odpovedati kriterijem tega sveta - sebično iskanje sebe – in vstopati v podarjajočo ljubezen.

Potem vzeti križ in vsak dan hoditi za njim. Kaj križ ni? Radi rečemo: to je križ, ki ti ga je Gospod dal. To je zgrešeno: bolezni, zgrešenosti, neuspehi – to ne prihaja od Boga, marveč od naše človeške krhkosti in omejenosti. Križ niso težave tega življenja. Te vedno srečujemo. Moramo se odpovedati podobi Boga, ki nam nalaga križe. Jezus govori o drugem križu, ki se ga moramo nadeti. Jezus govori o križu – to je napor, da postavimo pod vprašaj postavljeni red sveta, ki je red mogočnih tega sveta. Ta svet legalizira nepravičnost. Gre za izbiro, da uresničim alternativni svet, svet pravičnosti. Delitev dobrin, Jezus predlaga služenje, ljubezen, mir - svet pa gospodovanje. Biti vsak dan Jezusov učenec v tem svetu – to je križ. Biti kristjan na tem svetu – to je križ. Ostati zvest odločitvi, da svoje življenje združuješ s Kristusovim - to je resnična evharistija, to je križ. Kdor izgubi lastno življenje in se odločit za Jezusa in nov svet, v resnici živi. Uresniči svoje življenje. To je resnični uspeh življenja. Podarjeno življenje je uspeh, življenje, ki ni podarjeno, ni neuspelo. Kdor ima strah podariti svoje življenje, ne more biti kristjan. Jezus popolnoma daruje svoje življenje. 

Ta odlomek je resnično šokanten. Zahteva podaritev življenja, zato da ga najdeš, da v resnici živiš.

Zadnja sprememba ( sobota, 18. junij 2016 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 41 - 48 od 752