OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
6. POSTNA NED. – 29.3.2015

NE SLAVIMO TRPLJENJA, AMPAK LJUBEZEN

Iz 50,4-7; Flp 2,6-11¸Mr 15,1-39
 
»Cvetna nedelja Gospodovega trpljenja« - tako najdemo zapisano v bogoslužnih knjigah Cerkve. S cvetno ali oljčno nedeljo, kakor jo imenujejo na Primorskem, stopamo v veliki teden, ki pomeni vrhunec cerkvenega leta. Slednji je doživel vrh v svetem tridnevju, ko se bomo spominjali Kristusovega trpljenja in smrti.
 
cvetna.jpg
Nekateri v cerkvi zelo poudarjajo trpljenje, drugi pa prav zato očitajo kristjanom, da smo vera trpljenja in smo pravzaprav neke vrste sadisti, ker toliko premišljujemo trpljenje Jezusa Kristusa. Seveda kristjani ne premišljujemo Kristusovega trpljenja kot takega, ampak z njim gledamo in občudujemo Kristusovo ljubezen. Kristus nas tako ljubi, da gre v trpljenje za nas. Kristjani ne poudarjamo trpljenja, ampak ljubezen. Njegova ljubezen se ne ustavi niti pred križem: »Ker je vzljubil svoje, jim je izkazal ljubezen do konca« (Jn 13,1). »Kristus nam razodeva, da je trpljenje sestavni dal ljubezni.  Kdor ljubi, prej ali slej trpi. Pa vendar  nas   prav ljubezen prepriča o smislu trpljenja in o tem, da ga moramo preoblikovati« (Pričevanje svetih ikon, 50). Kristusova ljubezen do ljudi je bila križana. Vsaka ljubezen, če je prava, bo morala po Kristusovi poti, morala bo stopiti na križ ali pa ni pristna. Zavedati se moramo, da bo tudi naša ljubezen v nekem trenutku morala stopiti na križ. Pomislimo samo, kolikokrat je križana zakonska ljubezen! Kolikokrat materinska oziroma starševska! Kolikokrat duhovnikova dušnopastirska ljubezen! Pravzaprav ljubezen postane res prava šele takrat, ko stopi na križ!
 
»Kam hočeš, da gremo in ti pripravimo, da boš jedel velikonočno jagnje!« (Mr 14,12) sprašujejo Kristusa njegovi učenci. Kristusu prav njegovi najbližji pripravijo veliko noč. Svetopisemsko besedilo to zelo poudarja, saj se glagol »pripraviti« kar štirikrat ponovi v evangeljskem odlomku. Kristus je neizmerno ljubil ljudi, a so ga prav ti bičali, opljuvali, križali in umorili. Skratka, mu pripravili veliko noč. Ali ni tudi z nami v življenju podobno? Prav ljudje, ki so nam najbolj blizu ali jih ljubimo, nam povzročijo trpljenje. Velikokrat nehote, ko npr. zboli kdo od najbližjih ali ga zadene nesreča, trpimo zaradi njega.
 
Prav ob trpljenju se pokaže človekova veličina. Trpljenje je tudi področje skušnjav in ima človek dve možnosti. Zelo pogosto podleže skušnjavi in reče:  »Če bi Bog bil, tega trpljenja ne bi dopustil!«  Zato Boga prekolne in neha verovati vanj. Druga možnost pa je, da v trpljenju postane podoben Kristusu. Ob trpljenju se v tem primeru pokaže človekova veličina, saj postane podoben Kristusu, ki ljubi do te mere, da se njegova ljubezen ne ustavi niti pred križem. Bolečina je kot talilna posoda: lahko iz nje priteče očiščena plemenita kovina. Lahko pa slaba žlindra.
 
Po Kristusovi daritvi na križu trpljenje in žrtev nista več sama sebi namen. Odrešenik je iz ljubezni trpel. Vemo pa, da je to, ker je privzeto v ljubezen, iztrgano smrti (prim. 1 Kor 13,8). Zato ga je Bog povzdignil nad vse in mu podelil ime, ki je nad vsakim imenom« (Flp 2,9). Ker je ljubezen ostane, ko vse drugo mine, je Kristusovo trpljenje odrešilno. Tudi mi ne trpimo iz svoje moči kot nekakšni heroji, niti ne trpimo sami, ampak je z nami v trpljenju Kristus, ki je šel pred nami skozi trpljenje. Trpel je, da bi nam zapustil zgled, »da bi hodili po njegovih stopinjah« (1 Pt 2,21), to je po stopinjah ljubezni.
 
Zato danes ne slavimo trpljenja, ampak ljubezen!

Zadnja sprememba ( sobota, 28. marec 2015 )
 
Razstava velikonočnih pirhov
10_razstava_pirhov.jpg
Zadnja sprememba ( nedelja, 22. marec 2015 )
 
5. postna medelja

V našem življenju bo ostalo samo to, kar smo zapisali v Božjo ljubezen

Jer 31,31-34; Heb 5,7-9; Jn 12,20-33
 
Mnogi Judje, razpršeni po prostranem cesarstvu, so prišli na romanje v Jeruzalem. Do njih pride glas o besedi in dejanjih Nazarečana, radi bi se srečali z njim. Njihova prošnja Filipu Gospod, radi bi videli Jezusa, je Odrešeniku izhodišče, da spregovori o svojem odrešenjskem poslanstvu, ki nedvoumno vodi preko daritve na križu do vstajenja. Prav to dvoje, daritev na križu in vstajenje, je temelj nove in večne zaveze, ki jo je Bog napovedal po Jeremiju: jaz bom njihov Bog in oni bodo moje ljudstvo, tiste zaveze, ki je ne bo mogla razdreti nikakršna človeška hudobija. Po tej daritvi, ki se ne konča s smrtjo, ampak prehaja preko vstajenja v poveličanje, je Kristus postal, kot pravi Pavel, za vse izvir večnega odrešenja.
5_postna1.jpg
Kot odgovor na Filipovo opozorilo, da se tudi Judje iz oddaljenih krajev zanimajo zanj, Jezus pojasnjuje nekatere ključne točke svojega odrešenjskega poslanstva in s tem tudi poti slehernega človeka:
- PRIŠLA JE URA, ga slišimo, tista ura, tisti trenutek, v katerem je strnjeno bistvo njegovega poslanstva, saj je, kot je sam zatrdil, prišel, da bi dal svoje življenje v odkupnino za vse – v Kani v začetku delovanja je omenil, da njegova ura še ni prišla, zdaj se delo odrešenja bliža vrhuncu: zavoljo tega sem vendar prišel v to uro – to je ura sprave, ko se slehernemu človeku spet odpira možnost, da vedno znova iz slabosti in omahljivosti najde pot k Bogu ter sproščeno zadiha;
- ta ura ne označuje le Gospodove daritve na križu, je tudi čas, DA SE POVELIČA SIN ČLOVEKOV: sam je večkrat poudaril neločljivo povezanost dveh ključnih momentov, trpljenja in vstajenja: Sin človekov mora veliko trpeti, toda tretji dan bo vstal, ni prišel zaradi trpljenja - naša vera ni poveličevanje trpljenja - ampak da bi s trpljenjem vsem zagotovil življenje v izobilju, neminljivost pri Bogu, kot je povzel Pavel: tiste, ki jih je opravičil, je tudi poveličal, in njegovo vstajenje, poveličanje, je predhodnica našega vstajenja, našega poveličanja;
- NJEGOVA POT SKOZI TRPLJENJE V POVELIČANJE JE TUDI NAŠA POT: kdor meni služi, naj hodi za menoj in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Nihče se ne more izogniti tej poti preizkušenj, trpljenja, dozorevanja, klesanja osebe, različice na  poti so le v različnih oblikah križa, vse različice pa vodijo k vstajenju, življenju. 
Gospodova daritev ni le smrt na križu, je tudi vstajenje, njegova solidarnost s človekom v trpljenju in smrti nosi v sebi kali večnega življenja. Življenje kristjana je umrlo zrno in zreli klas, je prežeto z realizmom vsakdanjosti in optimizmom neminljive prihodnosti, je trda vsakdanjost in svetla  prihodnost.
5_postna2.jpg
»Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu!«(24) Darovanje za druge je zakon življenja. Če se nismo sposobni darovati za druge, ostajamo osamljeni. Ni naključje, da v naši družbi živi toliko osamljenih ljudi. Življenje za druge premaga človeško osamljenost. Neki novinar je vprašal znano psihologinjo: »Katero vprašanje vam najpogosteje postavljajo bralci vaših priljubljenih knjig?« Pisateljica uspešnic je dejala, da jo ljudje najpogosteje sprašujejo: »Kaj je narobe z mano? Zakaj sem tako osamljen(a)?« Novinar jo je zatem vprašal, kaj svetuje ljudem, ki jih muči ta težava. Tudi na to vprašanje je bil odgovor dokaj preprost: »Vključi se kam!  Naredi kaj dobrega za druge ljudi!« (Zgodbe za srečo v družini, 147).
Pred Bogom bomo ohranili le to, kar smo darovali. Blagor tistemu, ki (se) zna darovati. Kristus je moč darovanja pokazal prav o veliki noči, še prej je napovedal moč darovanja: »Ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi« (31). Res, ko je bil na križu »povzdignjen z zemlje« in ko je umrl, je njegova žrtev obrodila prvi sad. Poganski stotnik, ki je stal ob križu, je pretresen nad Kristusovo smrtjo, priznal Jezusa za Boga: »Resnično, ta je bil Božji Sin« (Mr 15,39). Pšenično zrno, ki je umrlo, je obrodilo sad.
Božo Rustja pripoveduje, da je pred leti pobral v avtoštoparja, ki je imel okrog vratu pobešen rožni venec. Vprašal ga je, ali je sodeloval v vojni na Hrvaškem, kajti tam so vojaki tako nosili molek. »Ne,« je odgovoril. »Ko je stara mama umrla, sem jaz vzel to 'verižico'. Bila je njena. Ona je bila tako dobro z menoj. Starši so se zanimali samo za kariero in me niso versko vzgajali, ona pa je imela vedno čas zame in mi je govorila o Bogu. To je spomin nanjo, na njeno dobroto. Najbrž bom nekega dne postal tudi veren, kot je bila ona, ker je bila tako dobro z menoj.« Stare mame že dolgo ni več, njena žrtev za vnuka pa je ostala. Šele ko bo pšenično zrno umrlo, bo lahko obrodilo sad. Koliko podobnih primero srečamo v življenju, da je prizadevanje nekega človeka doživelo sad, ko se je on izničil ali ko ga ni bilo več. To je upanje za številne ljudi, ki ne vidijo sadov svoje vzgoje ali svojega dela.
Sporočilo današnjega evangelija nas uvaja v sporočilo velike noči: V našem življenju bo ostalo samo to, kar bomo zapisali v Božjo ljubezen, ki pa je tolikokrat poosebljena v ljudeh, ki jih srečujemo v svojem vsakdanu. Naj nam Gospod poživi vero, da bo samo to, kar bo s Kristusom umrlo, z njim tretji dan tudi vstalo.


Zadnja sprememba ( sobota, 21. marec 2015 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 33 - 40 od 660