OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Božič
jaslice.jpeg

Kljub več stoletnemu pričakovanju odrešenja in napovedi prerokov, Božja beseda ob svojem prihodu na zemljo ni našla drugega bivališča kot hlev. In prav to je veselo oznanilo Božiča. Bog se sklanja v največjo bedo človeka, da bi mu podaril novo življenje. Ne potrebuje blišča in hrupa, ker nosi v sebi vse bogastvo sveta: večno Ljubezen in Dobroto.

Zato se je hlev spremenil v svetišče in omogočil vsem ljudem, da postanejo tempelj Svetega Duha.

Tudi danes je Betlehem zaprt za visokim obzidjem, a vseeno prinaša veselo sporočilo angela: Ne bojte se! Oznanjam vam veliko veselje, ki je za vse ljudstvo. Danes vam je rojen Zveličar, ki je Kristus, Gospod.

Ko se v tem božičnem času zavedamo »teme in smrtne sence«, ki je tako zelo navzoča tudi v nas in okrog nas, se z zaupanjem obrnimo na Boga, ki nam prinaša življenje in novo upanje.

Naj se božična svetloba prelije v naša srca, da bomo z zaupanjem vstopili v novo leto 2018 in ga živeli v Božjem miru. 

Zadnja sprememba ( ponedeljek, 25. december 2017 )
 
4. ADVENTNA NEDELJA, 24.12.2017
4_adventna.jpeg

Da izpolni svojo obljubo, Bog ne potrebuje zunanjih, človeških sredstev moči. Vsekakor pa potrebuje privoljenje človeka, ki ga je izbral za to nalogo. Šele Marijina pritrditev je omogočila, da je postal Božji sin človek, da živi med nami in da daje odrešenje vsem ljudem. Tu pride do izraza bistveni vidik odnosa med Bogom in človekom, ki je vse prevečkrat spregledan – če ni človekove pritrditve, je Bog, vsemogočni Gospodar nad nemogočim, brez moči. Bog, ki je dal človeku svobodo odločanja, spoštuje posledice svoje odločitve. Preko človekove zavrnitve ne more in ne želi iti.

Načini, kako lahko postane Bog v vsakem izmed nas človek, so različni. Zagotovo pa je, da nam Bog zaupa vedno znova situacije, ki prekrižajo naše predstave in načrte. Kot Marija, lahko tudi mi občutimo strah, negotovost in morda tudi razočaranje. Če pa se s tem resnično soočimo, če se lahko dokopljemo do iskrene pritrditve življenjskim izzivom, ko nam pridejo na pot, lahko Bog ustvarja novo. V nebogljenosti Jezusovega rojstva lahko, če vanj položimo svojo nemoč, nebogljenost in našo pripravljenost, prepoznamo dejansko Božjo moč in veličino.

Zadnja sprememba ( nedelja, 24. december 2017 )
 
3. ADVENTNA NEDELJA , 17.12.2017

Advent – čas, ki v strnjeni obliki opiše protislovne človeške izkušnje: na eni strani vedno znova doživljamo, koliko stisk je prisotnih v našem življenju in na našem svetu – tako stiska in trpljenje, ki je posledica nepravičnih in grešnih ravnanj, kakor tudi globoka stiska, ki nima vzroka, ki je preprosto del našega osebnega življenja in človeške zgodovine.

3_adventna.jpeg

Trpljenje, do katerega pride zaradi osebnega grešnega ravnanja, je mogoče odpraviti tudi z osebno spreobrnitvijo in pokoro. Zato beremo v berilih današnje nedelje o postavi Janeza Krstnika, zadnjega velikega in neutrudnega oznanjevalca in preroka, ki je vedel, da poleg opozoril potrebujemo tudi zunanja dejanja, pripravljenost ljudi na notranje očiščenje pa je poudaril z znamenjem zunanjega očiščenja.

Poleg izkušnje lastne krivde pa vedno znova doživljamo tako v svojem lastnem življenju, kakor tudi v zgodovini celotnega človeštva vpletenost v skupno krivdo, ki pa ni posledica osebnega ravnanja in ki pogosto razvije nepričakovano in neverjetno spiralo zla in hudega, katere začetek pa je mogoče najti  že v generacijah pred nami. V to situacijo navidez absolutne izročenosti na milost in nemilost, brezupnosti in resignacije, ki je mi sami z vsemi človeškimi močmi skoraj ne moremo razrešiti, izreče naslednji prerok svoje odrešilne in osvobajajoče besede.

Te besede nam lahko dajo tolažbo in nas spremljajo v naši osebni zgodbi nemoči, hkrati pa so upanje in zaobljuba vsemu človeštvu. Lahko nam služijo kot spomin na našo nalogo, da se trudimo za ponovno vzpostavitev Božjega reda. Tako kakor nekoč v starem Izraelu, kjer so vsakih 50 let oklicali "milostno Gospodovo leto", da bi vsakemu človeku povrnili možnost človeka vrednega življenja.

Nikoli se ne bomo mogli povsem odreči vsej razsežnosti zla in trpljenja. To tudi ustvarja razdvojenost med obdarjenostjo z odrešitvijo in še ne dovolj globokim doživetjem te obdarjenosti, na kar nas advent tako zavestno opozarja. Vendar pa nas Bog hkrati obdaruje s tistimi darovi in zmožnostmi, ki nas usposabljajo, da se zaščitimo in zavarujemo. In tam, kjer naše lastne zmožnosti odpovedo, nas On sam odene z velikim ogrinjalom. "Silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu. Zakaj odel me je z oblačilom odrešenja, ovil me je z ogrinjalom pravičnosti" (Iz 61,10). 

Kaj ni to dovolj velik razlog za veselje in hvaležnost na današnjo "Gaudete" nedeljo?

Zadnja sprememba ( sobota, 16. december 2017 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 33 - 40 od 830