OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Velika noč, 21.4.2019

"VSTAL JE KRISTUS, UPANJE MOJE!"

vstalikristus.jpeg 

Najgloblje krščansko velikonočno voščilo je izraženo v besedah pesmi slednice za praznik Gospodovega vstajenja: "Vstal je Kristus, upanje moje!" 

Velika noč je praznik veselja in upanja. Upanje je pričakovanje prihodnjih dobrin tistih, ki so nam obljubljene. In Jezusovo vstajenje je obljuba, še več, poroštvo našega vstajenja. Ruski kristjani si za veliko noč voščijo: "Kristus je vstal, aleluja, vstali bomo tudi mi!"

"Upanje je vogelni kamen človeškega življenja," ve povedati slovenska ljudska modrost. In res je tako. Le poglejmo: kdor je zdrav in mu gre dobro, upa, da bo tako ostalo še naprej; kdor je bolan in mu gre vse narobe, upa, da bo ozdravel in da se bo sreča nasmehnila tudi njemu; mlad človek upa, da bo v življenju naredil in dosegel velike reči; človek v zreli življenjski dobi upa na mirno in spokojno starost v krogu svojih najdražjih ... Eno samo upanje nas je! Izraz upanje, upati pa pomeni tudi življenjski pogum, hrabro tveganje. "Ta si pa veliko upa!"

Vsa ta našteta upanja bi bila zelo krhka, če ne bi bilo tistega velikega upanja, ki je ena od Božjih kreposti, med katere spadata tudi vera in ljubezen. Te tri lastnosti vernega človeka, zaslužni papež Benedikt XIV. imenuje "nosilne stebre krščanske resničnosti" in pravi, da je vera "pogled naprej, upanje pa usmerja korak k prihodnosti", katere začetek je vstali Kristus. V njem se je namreč pokazalo, kaj bomo vsi, če se bomo v življenju dosledno ravnali po njegovem nauku in zgledu: bomo poveličani Božji otroci.

Zadnja sprememba ( nedelja, 21. april 2019 )
 
Veliki teden
SVETA SPOVED:
Od velikega ponedeljka, 15. 4.
do velike srede, 17. 4. 2019:
od 10. do 12. in od 15. do 18. ure
Veliki četrtek in veliki petek:
od 10. do 12. in 15. do 17. ure
Velika sobota:
od 9. do 12. in od 14. do 17. ure.
BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL:
ob 14., 15. in 16. uri
NA VELIKI ČETRTEK 
bo ob 17. uri slovesna sv. maša v spomin Jezusove zadnje večerje. Po sv. maši bo prenos Jezusa v ječo, kjer bo potekala molitvena ura za duhovne poklice in v zahvalo za sveto evharistijo.
OBREDI VELIKEGA PETKA 
bodo potekali ob 17. uri. 
Po obredih bo molitvena ura pri Božjem grobu. 
Ta dan je strogi post.
VIGILIJA VELIKE SOBOTE 
bo ob 19. uri. 
Zaključila se bo z vstajenjsko procesijo.
Zadnja sprememba ( nedelja, 14. april 2019 )
 
Cvetna nedelja, 14.4.2019

Cvetna nedelja so vrata v Sveti teden. Z njo se začne praznik vrhunca cerkvenega leta. Povezuje slavljenje Gospoda, ki je razvidno iz veselega prazničnega prihoda v Jeruzalem in ponižanje, ki pride do izraza v zgodbi pasijona.

Naše življenje je sestavljeno iz dobrih strani, iz lepih dni, prazničnega veselja, praznovanja in veselega petja, kot lahko slišimo in razumemo na začetku bogoslužja. Vendar je sestavljeno tudi iz težkih strani – iz trpljenja in smrti, iz izkušenj slabosti in krivde, o čemer govori pasijon.

cvetna-nedelja.jpeg

S palmovimi vejami v rokah spremljamo Kristusa in ga priznavamo kot Kralja sveta. Kot njegovi učenci smo povabljeni, da slavimo Boga in da se mu zahvaljujemo za vse dobro in lepo, kar smo spoznali z Jezusom in preko Njega.

Hkrati čutimo, da nas spremlja na različnih poteh našega življenja – ko smo veseli in srečni in ko dvomimo in obupujemo. Spremlja nas celo tja, kamor z nami nihče več ne more – ko nas ujame smrt. 

Zeleneče veje naj izrazijo naše upanje, da tudi nam daje Božja ljubezen moč v trpljenju in da je močnejša kot vsaka smrt. 

V zelenju vej in slavospevu lahko Jezusa danes opevamo kot tistega, ki ni ostal mrtev, in kot tistega, ki tudi nas ne pusti mrtvih.

Zadnja sprememba ( nedelja, 14. april 2019 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 33 - 40 od 906