OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Zahvalna nedelja, 5.11.2017

VSE JE BOŽJI DAR

zahvalna.jpeg

Ni lahko tistemu, ki se iz srca zahvaljuje. Čuti se dolžnega, da se zahvali, kajti človek ni rad dolžan. Pameten človek se rad drži pregovora: Dobrota se z dobroto vrača! V neki družini so dobili obiske. Gostu so postregli s piškoti in se začeli pogovarjati. Čez nekaj časa pa je ta gost ponudil piškote domačemu sinčku, ki je stal zraven. Otrok je piškot vzel in ga vtaknil v usta. Takrat pa se je začela vzgoja. Mama je namreč takoj pričela oštevati sina, zakaj se ni zahvalil. Saj so ga vendar tako lepo učili in mu zabičevali, da mora za vsako stvar reči: Hvala! Mali pa se je odrezal po svoje. Ni se opravičeval, ampak je preprosto razložil, zakaj se za piškote ni zahvalil: »Saj so naši!« Jasneje ni mogel povedati. Ni mu šlo v glavo, da bi moral biti hvaležen za nekaj, kar je tako ali tako last družine in torej tudi njegovo. Če so piškoti naši, se menda ne bo treba za vsakega posebej zahvaljevati, in to celo nekemu tujcu, ki ni nič dal zanje.

Fanta so starši vzgajali, mu zapovedovali, kako mora biti hvaležen. On pa je povedal po pravici, kot je mislil. Zakaj bi se zahvaljeval za to, kar je naše? Tudi mi mislimo podobno. Sami smo delali na polju ali zaslužili na delovnem mestu. Naše je. S svojo pridnostjo si preskrbimo vsakdanji kruh, obleko in streho nad glavo.. Če kmet ne bi gnojil, oral, sadil, obrezoval, škropil in pospravljal pridelkov, ne bi ničesar imel. Tudi v tovarnah, delavnicah, pisarnah, uradih in povsod drugod kar dobro občutimo, da nekdo mora opraviti delo – samo od sebe se ne naredi nič. In potem pride vsako leto zahvalna nedelja. V cerkvi se ob oltarju znajdejo pridelki z naših njiv in vrtov, pa sadeži iz naših sadovnjakov in še marsikaj drugega. Vse to naj bi pomenilo našo hvaležnost Bogu, od katerega prihajajo vse te dobrine. Vendar se mnogim v srce priplazi tiho vprašanje: zakaj vendar?

Vemo, Bogu se zahvaljujemo zato, ker je od njega vse, kar smo in kar imamo. Prav zaradi Jezusove velike ljubezni do nas, ki jo je pokazal na križu, smo Bogu dolžni zahvalo. Mašni hvalospev pravi: »Tebi(Bog) naša hvala ni potrebna, vendar se ti po tvoji dobroti smemo zahvaljevati. Naše hvalnice ti ničesar ne dodajo, pomagajo pa nam na poti k tebi po našem Gospodu Jezusu Kristusu.«

Jezusovo zapoved ljubezni bolje razumemo prav v luči hvaležnosti. Bolje ljubimo, če v sebi nosimo zahvalo, da je vse dar. Še posebej se tega danes spomnimo pri sveti maši. Pravimo, da mašnik pri povzdigovanju poleg kruha dvigne tudi kelih zahvale. Nek žena je nekoč rekla: »Gospod, nekoliko prehitro v kelih vlijete vodo in vino. Ne zmorem tako hitro tudi sama vliti notri vseh svojih skrbi.« Lepa navada je to. Vsak izmed navzočih zlije v ta kelih zahvale vse svoje skrbi, načrte, misli … da, celo grehe. In kelih se ne prenapolni. Kelih ni prenapolnjen, je pa duhovno težak. In kruh, ki ga jemo pri obhajilu – ne najemo se ga, ker ga je malo, je pa duhovno to izredno močne hrana. Premočna, da bi jo nevredno jemali, jemali, ne da bi se Jezusu zahvalili za milost odrešenja!

Ljubezni ni nikoli dovolj. S takšnim srcem, ki bo polno ljubezni, bomo znali, pa čeprav utrujeni od naporov in skrbi, bolj v polnosti reči: »Hvala Bogu!« 

Zadnja sprememba ( nedelja, 05. november 2017 )
 
30. nedelja med letom, 29.10.2017
30_med_letom.jpeg

Jezus je sredi med nami pri vsaki sveti maši. Razodeva se nam v Božji besedi. Spominjamo se njegove smrti v lomljenju kruha in ko pijemo iz enega keliha. Njegova daritev na križu nas osvobaja, da lahko ljubimo drug drugega, kot nas je on ljubil. Gospodova miza je obložena z darovi za vsakogar, da jih mi, ki mu njegovi učenci, ponesemo v lačen, žejen in bojujoči se svet. Največjo zapoved ljubezni izpolnjujemo takrat, ko se popolnoma predamo Bogu, potem pa gremo naprej, da bi delili njegovo brezpogojno ljubezen vsakomur, ki ga srečamo.

Izziv ljubezni je že ta, da pogledamo okrog sebe po cerkvi in se vprašamo, kdo je danes tu? Koga ni in zakaj ne? Če naša cerkev odseva rasno razlikovanje, strah pred drugačnostjo ali če je ta naša cerkev ekonomska in kulturna cona udobja, kako bomo doživeli popolno Božjo podobo in podobnost Bogu, ki je v naši Cerkvi in človeški družini? Kako bomo izkazovali telesna dela usmiljenja ali blagre? Kako bomo sprejeli Jezusa tujca, preroka, tistega, ki je umrl, da bi mi lahko živeli? 

avtor: P. Marrin

Zadnja sprememba ( sobota, 28. oktober 2017 )
 
29. nedelja med letom, 22.10.2017
29_med_letom.jpeg

Podobno kakor naši politiki se danes farizeji in Jezus pogovarjajo o davkih. To je bil pogovor o pomembni stvari, saj bi Pilat izgubil službo, če ne bi izterjal rimskih davkov od Judov; če bi Pilat izgubil službo, bi judovski voditelji, ki so klečeplazili za njim, izgubili svoja mesta ob njem. Kovanec je pripomoček za razpravo, ki ga farizeji ponudijo Jezusu.

Glede na to, da je bil Tiberij cesar v času Jezusove odrasle dobe, je bil ta denar skovan med njegovim vladanjem in se je imenoval Tiberijev denarij. Na spletu lahko vidimo, da je bila na tem kovancu podoba cesarjeve glave in napis “slavljeni sin božanskega Avgusta”. Z drugimi besedami: cesar je bog in božji sin. Današnji evangeljski odlomek torej ne govori o tem, ali je potrebno plačevati več ali manj ali nič. Govori o tem, na koga ali kaj osredotočam svoje življenje; kdo je v središču mojega življenja; kdo so bogovi mojega življenja in koliko svoje moči jim naklonim?

Kristjani na zahodu se ob tem odlomku navadno spomnijo na ločitev cerkve od države, ki jo najdejo zapisano v svojih ustavah. Tako določilo v sredozemskem svetu prvega stoletja, v katerem je živel Jezus, ne bi imelo smisla. Ko Jezus reče, “pokažite mi novec” rimskega imperija, v resnici vpraša: ”Kdo ali kaj so tekmeci Boga v tvojem življenju? Katere osebe, ideologije, predsodki, zasvojenosti, katere oblike financ in imetja?” Sprašuje: “Pred koga polagaš svojo zvestobo?” Njim in nam kliče, da bi premislili sami v sebi in se odločili, kdo so cesarji, na katere smo navezani in jim morda včasih dajemo tisto, kar bi morali Bogu.

Za športne navdušence je to lahko kaka svetovno znana ekipa ali ljubljena domača nogometna ekipa. To so lahko majhni bogovi, ki lahko hitro zbledijo. Pravzaprav to niso konkurenti Bogu, h kateremu prihajamo in se mu zahvaljujemo. Za vlagatelje je to morda trg vrednostnih papirjev. Za nekatere od nas pa naša pomembnost in življenjski stil; ugodje in varnost, ki izhajata iz njiju, lahko postaneta resnična rivala Bogu, zaradi katerega smo tukaj. Kdaj pa kdaj bomo žrtvovali našo etično držo in moralo, da bi lahko okrepili našo pomembnost.

Za zaposlene može in žene so to pogosto delovna mesta in karierni cilji, ki postanejo bogovi in zasenčijo njihovo družino in kvaliteto časa, ki ga preživijo v njej. Cesarji - lažni bogovi našega časa - lahko predstavljajo mnogo različnih stvari. Pogosto jih lahko prepoznamo v svoji zagrizenosti in zasvojenosti, ki ji darujemo svojo življenjsko moč, čas, poštenost, svoj odnos do sozakonca in celo svoje zdravje, saj jim posvečamo mnogo preveč pozornosti.

Jezus nas danes spodbuja, da bi v svojem življenju uredili svojo prednostno listo stvari, ki so za nas pomembne. Dajmo cesarju, kar je njegovo. Mnogi izmed teh “cesarjev” so resnično pomembni in imajo pravico do našega časa in predanosti. Toda ohraniti jih je potrebno v pravem razmerju. Ne smemo dopustiti, da bi nam pomenili vse ali bili zadnji smisel, da bi zasenčili vero in družino, naše zdravje in poštenost. Na dajajmo jim, kar po pravici pripada samo Bogu: naše verovanje, naše zaupanje, naše ponižno služenje, naša predanost in naša najbolj temeljna in zadnja zvestoba.

Avtor: Pat Rush

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: p. Bogdan Rus

Zadnja sprememba ( nedelja, 22. oktober 2017 )
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 25 - 32 od 813