OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
2. nedelja po božiču, 5.1.2020

Beseda je meso postala

Sir 24,1-4.8-12; Ef 1,3-6.15-18; Jn 1,1-18

Današnji evangeljski odlomek je isti kakor na božič: to je prolog četrtega evangelija. Dovolj je, da zazveni začetek in že se spomnimo vsega ostalega:

»V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.«

Ustavimo se pred tem čudovitim evangeljskim odlomkom z notranjim razpoloženjem in z vprašanji nekoga, ki ga prvič posluša. Kdo je ta Beseda, o kateri teče beseda? Beseda tukaj pomeni Božjega Sina, drugo osebo Svete Trojice, ki ob koncu prologa dobi ime Jezus Kristus. Kaj pomeni izraz Beseda? Izvirni izraz, ki ga uporablja evangelist, je Logos in lahko pomeni dve stvari: Razum ali pa Beseda oz.bolje: kar obe stvari skupaj. Zakaj je Jezus dobil to ime? Zato, ker je on dokončna Beseda Boga človeku, polnost in celovitost razodetja.

Prolog lahko beremo kot veličasten pogled vere na Boga, človeka in svet. To je povzetek vsega. Danes imamo radi vse kompaktno, se pravi zgoščeno na majhnem prostoru. Kompaktno je magična beseda trgovine: kompaktni disk, kompaktni slovarji, kompaktni priročniki. Prolog je nekaj podobnega na duhovnem področju. Vse, kar nam bistvenega pove vera o Bogu, o človeku in o svetu, predvsem pa o Kristusu, je povzeto na tej strani.

O Bogu nam je rečeno, da je eden, vendar ne samotar. Ob sebi, v svojem »naročju« ima Sina, svojo živo Besedo, popolno podobo samega sebe. V kali je že navzoč nauk o Sveti Trojici.

O svetu nam je rečeno, da je bil »ustvarjen po Besedi«. V ateističnem pogledu svet nima razlag; je posledica naključij ali pa v temo zavitih zakonov evolucije. Tu pa je, nasprotno, rečeno, da je že na začetku sveta njegova razlaga: ta je v Besedi, ki jo ima Bog v svojih mislih, »ob sebi«. Pomenljivo je, da se evangelij po Janezu začenja z isto besedo, kot se začenja pripoved o stvarjenju v Prvi Mojzesovi knjigi: »V začetku …«. Tu tokrat gre za neki drug »začetek«, absolutni in ne relativni začetek.

Vprologu končno stopi pred nas Človek kot bitje, ki ga je Bog ustvaril svobodnega. Lahko sprejme luč in moč, da bi postal Božji Otrok ali pa vero zavrže in ostane v temi.

»In luč sveti v temi,

a tema je ni sprejela …

Tistim pa, ki so jo sprejeli,

je dala moč, da postanejo Božji otroci.«

Luč in življenje imamo od njega, od Besede:

»V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi.«

Te trditve se lahko zdijo abstraktne, zelo daleč od zanimanja današnjih ljudi ali pa morda lahko v hipu popolnoma spremenijo življenje kakšnega človeka, če nekega dne ta luč začne resnično »svetiti« nad teboj.

Zadnja sprememba ( nedelja, 05. januar 2020 )
Preberite več...
 
Sveta Družina, 29.12.2019

Moškega in žensko je ustvaril

Sir 3,3-7.14-17a; Kol 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23

Na nedeljo po božiču obhajamo praznik Svete družine: Jezusa, Marije in Jožefa. V drugem berilu sv. Pavel pravi:

»Žene, podrejajte se svojim možem, kakor se spodobi v Gospodu.

Možje, ljubíte svoje žene in ne bodite osorni do njih.

Otroci, ubogajte svoje starše v vsem, kajti to je všeč Gospodu.

Očetje, ne grenite svojih otrok, da ne zapadejo v malodušje«.

V tem besedilu sta predstavljena dva temeljna odnosa, ki skupaj ustvarjata družino: odnos med ženo in možem ter odnos med starši in otroki. Nakazane so tudi vsebina oz. značilnosti teh dveh odnosov: med možem in ženo ljubezen z ene strani in podrejanje z druge strani; med starši in otroki pa ubogljivost z ene in potrpežljivost z druge strani.

Od teh dveh odnosov je pomembnejši prvi, odnos med zakoncema, kajti od njega je v veliki meri odvisen tudi drugi, odnos do otrok. Oba od staršev lahko ljubita svoje otroke kolikor hočeta, a če se hkrati ne ljubita med seboj, nobena stvar ne bo mogla preprečiti, da bo otrok odraščal v negotovosti. Pogosto se zgodi, da ko se starša ne ljubita več, vsak od njih vso svojo naklonjenost usmeri na otroka in ga nezavedno skuša navezati nase. Toda to ni to, kar si otrok potihoma želi. On si ne želi ljubezni, ki je oddvojena; želi si pa, da se oče in mati medsebojno ljubita in ga vključita v to njuno ljubezen. Otroci vedo, da so se iz te ljubezni rodili in če se ta pretrga, je kakor da bi jim zmanjkalo tal pod nogami.

Če te Pavlove besede beremo z očmi modernega človeka, se takoj obregnemo ob neko težavo. Pavel priporoča možu, naj »ljubi« svojo ženo (s tem seveda soglašamo) toda pred tem priporoča ženi, naj bo »podrejena« možu; to pa se, v družbi, ki se (upravičeno) močno zaveda enakosti spolov, zdi nesprejemljivo. 

Dejansko je res. Glede tega je sv. Pavel vsaj deloma pod vplivom mišljenja svojega časa. Vendar rešitev ni v tem, da iz odnosov med možem in ženo odstranimo besedo »podrejenost«, ampak naj bo vzajemna, kot mora biti vzajemna tudi ljubezen. Z drugimi besedami: ni le dolžnost moža, da ljubi svojo ženo, ampak tudi žena moža; in enako ni le dolžnost žene, da je podrejena možu, ampak tudi mož ženi. Medsebojna ljubezen in medsebojna podrejenost.

Podrejenost ni torej nič drugega, kot eden od vidikov in ena od zahtev ljubezni. Tistega, ki ljubi, podrejenost njemu, ki ga ljubi, ne ponižuje, ampak ga osrečuje. Podrediti se v tem primeru pomeni upoštevati voljo sozakonca, upoštevati njegovo mnenje in njegovo čutenje; pomeni pogovarjati se in ne odločati sam; včasih se znati odpovedati svojemu stališču. Skratka: pomeni zavedati se, da sta se svobodno dala vpreči v isti »jarem«.

Podoba jarma se morda zdi nespoštljiva, a skušajte si predstavljati, kaj bi se zgodilo, če vola, ki sta vprežena v isti jarem, ne bi uskladila svojih korakov, ampak bi vsak od njiju hodil po svoje, vlekel naprej ali pa zaostajal, šel na desno ali levo, ne da bi upošteval drugega. To bi bil za oba izčrpavajoči napor.

Zadnja sprememba ( nedelja, 29. december 2019 )
Preberite več...
 
4. adventna nedelja, 22.12.2019

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle

Iz 7,10-14; Rim 1,1-7; Mt 1,18-24

 

Vsi trije odlomki današnje nedeljske Božje besede spregovorijo o rojstvu:

»Glej, mladenka bo spočela in rodila sina

in mu dala ime Emanuel« (1. berilo). 

»Jezus Kristus … se je po mesu rodil iz Davidovega rodu« (2. berilo).

»Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle« (evangelij).

Današnjo nedeljo bi lahko poimenovali »nedelja rojstva«! V Svetem pismu ima rojstvo neverjetno velik pomen. Vsi veliki svetopisemski dogodki se začnejo z opisom rojstva osebnosti, ki ji že napoveduje njeno poslanstvo: Izak, Mojzes, Janez Krstnik, Jezus sam.

Ker smo se odločili, da se ustavimo ob današnjem evangeliju s težavami in zahtevam današnjega človeka, ne moremo drugače, kakor da si takoj zastavimo vprašanje: kako to, da se v zahodnih državah danes rodi tako malo otrok, kar velja tudi za našo državo?

Božič, ki je bil nekoč v prvi vrsti praznik otrok, danes to ni več. To je praznik odraslih. To, kar ob božičnih praznikih vidimo v izložbah, so darila predvsem za odrasle. Če je bilo nekoč o božiču veselje odraslih predvsem, kako osrečiti otroke, se danes zdi, da je predvsem v tem, kako se osrečiti med seboj. 

Vedno manj je otrok. V naši deželi, kot tudi v številnih drugih, se že zapirajo vrtci in osnovne šole ali pa se spreminja njihova namembnost. Vem, da se dotikam zelo kočljive tematike, ki za mnoge predstavlja intimno dramo. To želim storiti zelo obzirno, z vsem spoštovanjem, ki ga premorem, zavedajoč se, da na tem področju deluje vse polno dejavnikov in zato ne moremo dati enoznačne sodbe, ki bi veljala za vse primere.

Ali je upravičeno reči, da so morda ekonomske in socialne težave danes večje, kot so bile v preteklih obdobjih? Če je čas, ki ga živimo, »krizni«, katero obdobje v oddaljeni in bližnji preteklosti pa to ni bilo?

Resnična težava je duhovna suhota, izguba življenjskega zagona, veselja, poguma, da se vržemo v prihodnost. To je izguba neke določene nedolžnosti in preprostosti in torej sposobnosti strmenja in občudovanja življenja in stvari. Izguba poezije. Podobni smo drevesu, ki izgublja najgloblje korenine in se hrani le še s površinskimi koreninami. Zaradi načrtovanja kmalu ne bo več kaj »načrtovati«, ker bo vse strašansko »plitvo«.

Zadnja sprememba ( sobota, 21. december 2019 )
Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 8 od 915