OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
4. POSTNA NEDELJA, 26.3.2017

Današnji Evangelij je impresiven primer spreobrnitve od zemeljskih principov, ki je izražen v odlomku Janezovega evangelija (Jn, 9,39): "Da bi videli tisti, ki ne vidijo, in oslepeli tisti, ki vidijo." Jezus seveda ne želi, da bi tisti, ki vidijo oslepeli. Vendar pa je slepota seveda posledica tega, kar se zgodi, ko ljudje postavijo zemeljska pravila v nasprotju z Božjimi, kot je razvidno iz odziva farizejev v pričujočem evangelijskem besedilu. Jezus protestira proti takšnemu razmišljanju, ki razume slepoto, prispodobo za nesrečo in trpljenje, kot od Boga dano kazen za osebno ali družinsko krivdo in greh ter blaginjo kot nagrado za Bogu všečno življenje. V protestu Jezus razširi miselni in duhovni vidik slepote – slabše kot slepota oči je slepota srca, ki nas vodi k temu, da se zapremo pred samim seboj in pred drugimi, zaradi česar ne moremo imeti pravih srečanj, odnosov in odrešujočega življenja.

strah.jpeg

- Zapiramo se, ko se naš prvi pogled na drugih ljudeh ustavi na površju, ko jih hitro sodimo in smo polni predsodkov.

- Zapiramo se, ko se naše mnenje skriva za primerno ideologijo, vseeno če je ta ideologija zemeljskega ali verskega izvora. Kot Kristjanom nam nikoli ni prihranjen napor in odgovornost, da bi v vseh vsakodnevnih situacijah podrobno pogledali, preverili z duhovno gibčnostjo in odprtostjo vsako izkušnjo iz evangelija, pretehtali različne možnosti odziva in nato tiste izkušnje, ki so primerne trenutni situaciji (kolikor jih lahko resnično prepoznamo), uporabili za pravilno odločitev in pravilen odgovor.

- Zapiramo se, ko se ne spoštujemo v naši lastni vrednosti in našem lastnem dostojanstvu. Včasih, ko živimo življenje preveč usmerjeno navzven, nas osebne težave prisilijo, da ponovno usmerimo pogled navznoter na nas same in da si ponovno dovolimo, da se nas dotaknejo bistvena vprašanja: "Kaj je pomembno zame?", "Kaj si želim?", "Kaj potrebujem?".

Samo ko se tudi sami ljubeče vidimo s srcem, smo pripravljeni enako storiti pri naših bližnjih. 

- V takšnih situacijah se spomnimo, da so v življenju najpomembnejše tiste nevidne stvari, ki jih lahko zazna le naše srce. Včasih smo tako slepi, tako zelo zaprti vase, da ne čutimo ničesar dobrega okoli nas. Uspe pa nam, da če malce pripremo vrata naše hiše ali celo odpremo okno, da ponovno opazimo tiste čudovite stvari, ki šele naredijo naše življenje vredno življenja: opugumljajoče besede, prijateljstvo, ljubezen, obljuba, da je nekdo v mislih z nami, zaupanje, razumevanje, upanje...

"Človek vidi dobro le s srcem. Bistveno je očem nevidno." Posebej, komur uspe, da se odpre

Jezusovi ponudbi k ozdravitvi naše osebne slepote in mu zaupa, pri tem se lahko pojavijo

nove nepredstavljive moči, ki nam dajejo življenje.

 
< Nazaj   Naprej >