OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
3. POSTNA NEDELJA, 19.3.2017

Danes govori božja beseda o vodi. V naših deželah je veliko vode in nimamo občutka vrednosti vode. Drugače je v Palestini, Afriki, Indiji. Tam je voda nekaj zelo dragocenega. 

Voda je življenje. Če ni vode, nastopi smrt. Ko Sveto pismo govori o vodi, govori o življenju. 

Izraelce je Bog osvobodil egiptovske sužnosti in pripeljal v puščavo. Tu nastopi žeja, vode pa nikjer. Kaj zdaj? Ljudstvo godrnja zoper Mojzesa in zoper Boga: "Zakaj si nas popeljal iz Egipta, da nas z žejo pomoriš.?"

Tu se pokaže njihova nevera. On, ki jih je rešil faraona in njegove vojske, naj bi jih zdaj pustil na cedilu? Ljudje želijo nov dokaz, da Bog skrbi zanje. Nikoli niso zadovoljni. Na nek način ocenjujejo božja dela: To ni bilo dobro, naredi kaj boljšega, pa ti bomo zaupali. Preizkušali so Gospoda. 

V tem skušanju se vidi človeška ošabnost. "V puščavi so me skušali vaši očetje, čeprav so videli moja dela" - toži Bog v psalmu, ko gleda na Izraelova leta v puščavi. 

In vendar se Bog pusti preizkušati. Da jim vodo iz skale in tako znova pokaže svojo darežljivost. Nikoli se ne naveliča dokazovati svoje ljubezni, nikoli ne izgubi potrpljenja. 

samarijanka.jpeg

Tudi evangelij govori o vodi, ko opisuje srečanje Jezusa s Samarijanko. Koliko bogastva je v tem odlomku! Žena je ena izmed najbolj zaničevanih in ponižanih. Pripada narodu Samarijanov, ki so jih Judje sovražili. Tudi med svojimi ljudmi je prezirana, saj ne živi v skladu s predpisi, je grešnica. Tej krhki, ranjeni, neljubljeni ženi pravi Jezus: "Daj mi piti" ter spregovori o Božjem daru.

O kakšnem daru govori Jezus? O ljubezni. Živa voda, ki jo obljublja Samarijanki, je dar ljubezni, dar Svetega Duha. 

Takole piše Pavel v današnjem berilu: "Upanje pa ne osramoti, ker je božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan." In nadaljuje: "Ko smo bili še slabotni, je Kristus v primernem času umrl za brezbožne ...

Ta žena je podoba Človeštva. V njegovi razdeljenosti, vojnah, trpljenju in solzah je vidna žeja po živi vodi.

Kristus je umrl za nas, ko smo bili še grešniki. Te ljubezni si nismo zaslužili. Nismo se najprej poboljšali in spreobrnili, da bi nas potem Bog ljubil. Ne, bili smo grešniki, ko je umrl za nas. To je največji dokaz njegove ljubezni. Vendar tudi ta ostaja krhka pred človeško svobodo. Eden jo bo sprejel, drugi bo lahko še naprej godrnjal, kot Izeaelci v puščavi. Kdor pa jo bo sprejel in pil od te vode, bo v njem postala studenec

 
< Nazaj   Naprej >