OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
31. nedelja med letom, 30.10.2016

Da bi videli

Leta 1996 sem si imela priložnost ogledati olimpijsko tekmo v nogometu. Na polovici smo odšli a spomnim se dolge hoje do avtomobila pri čemer nisem mogla videti ničesar čez glave drugih. Videla sem samo zid iz hrbtov drugih, ki so me obkrožali, ko smo se prebijali skozi množico. Držala sem se za rob srajce enega iz naše družine, da se ne bi ločila v goščavi ljudi, morala pa sem zaupati, da se bom prebila skozi. 

Med hojo sem si obupno želela, da bi bila še nekoliko višja. Moj dedek je bil več kot pol metra višji od mene. Lahko se vživim v Zaheja v današnjem evangeliju.

31_med_letom.jpeg

Ena od stvari, ki me je presunila v tem odlomu je, kako sta Jezus in Zahej našla drug drugega. Zahej se je povzpel na drevo, da bi imel boljšo razgledno točko iz katere bi lahko videl Jezusa. Jezus je Zaheja povabil po z imenom, s tem da je rekel: ”Zahéj, hitro splezaj dol, danes moram namreč ostati v tvoji hiši.” In očitno sta se tega oba zelo razveselila.

Jezus tudi nas išče. Kliče nas po imenu in si želi, da bi prišel v našo hišo. V tej pobudi poskušajmo najti veliko veselje.

Jezus je odgovoril na Jezusovo odprtost s tem, da je razdal polovico svojega imetja ubogim in je obhodil in obiskal ter poplačal vsem, ki jih je prevaral kot pobiralec davkov. Ali mi naredimo enako, ko smo ganjeni od Božje ljubezni in usmiljenja do nas? Zahejeva darežljivost je prišla iz občutka sprejetosti in odpuščenosti. Niti ene od teh stvari ni dobil od množice, ki je godrnjala okrog njega.

Jezus je bil na svoji poti v Jeruzalem, ko je šel skozi Jeriho. Bil je na svoji poti na križanje a je izkoristil vsako priložnost, da je reševal tiste, ki so mu bili zaupani, tudi Zaheja. Na koncu evangeljskega odlomka je rečeno: “Sin človekov je namreč prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno.”

Običajno smo taki kot množica okrog Jezusa in Zaheja. Lahko smo tako cinični kot tisti, ki se sprašujejo, zakaj bi se Jezus zadržal pri cestninarju. Toda Jezus je bil z ostalimi grešniki in cestninarji, ker je videl preko njihovega zunanjega obnašanja v njihova srca, ki so bila odprta božji milosti.

Prvo berilo iz knjige modrosti povzema način na katerega se je Jezus približal Zaheju: “Vendar si z vsemi usmiljen, ker zmoreš vse, ljudem pa grehe odpuščaš zato, da bi se spreobrnili.” Ljudje so Zaheja sovražili zaradi njegovega poklica cestninarja in ker je izkoriščal ljudi. Toda Jezus se ga je usmilil. Jezus je videl Zahejevo grešno preteklost in sprejel srce, ki seje bilo pripravljeno spremeniti.

V prvem berilu vidimo, da Bog ne sodi. Bog ljubi nas vse, tudi tiste, ki jih mnogi drugi obsojajo. Vsi mi smo pogosto deležni in delimo obsodbe, da je zato težko razumeti, kako neobsojajoč je Bog. Ni nam potrebno živeti našega življenja v strahu pred Božjo sodbo.

Zahej nas lahko nauči, kako vztrajati. Tako si je želel videti Jezusa, da se je trudil premagati oviro njegove nizke rasti. Kako smo motivirani, da bi spremenili svoja življenja? Ali obstajajo drevesa, na katere bi želeli splezati, da bi našli globlji odnos do Boga? Kako se bomo odzvali, ko bomo srečali Božjo ljubezen?

avtor: Elizabeth A. Eliott

vir: http://celebrationpublications.org

prevod: Bogdan Rus OFM

 
< Nazaj   Naprej >