OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
23. nedelja med letom, 4.9.2016

Življenje na zemlji, življenje v nebesih.

 

»Komaj dojemamo, kar je na zemlji, …

Kdo bo torej prišel na sled nebeškim rečem?«  Mdr 9,16

nebesa.jpg

V osnovni šoli smo si predstavljali, da v nebesih vsi plavajo okrog na oblakih, oblečeni v široke bele halje in brenkajo na harfo. Kakšno olajšanje, ko smo se tega znebili. Kasneje, pri študiju teologije, smo mislili, da Tomaž Akvinski trdi, da je v nebesih vsakdo popolnoma pri miru in nič ne dela, samo strmi vso večnost v Boga. Kar nekaj kolegov mi je takrat zaupalo, da res nimajo nikakršne želje, da bi vse večne čase sedeli pri miru in strmeli v nekoga, pa čeprav je to Bog.

Danes malo bolje razumemo, da gledati Boga ni isto kot strmeti v prazno steno ali v neko sliko v reviji, ne da bi smeli obrniti list. Slišal sem izpovedi svojih sorodnikov, ki so že umirali, pa so se še vrnili v življenje. Pripovedovali so, kako so prišli pred neskončno sijajno luč, ki nima primere in ki je tako blagodejna, da je nikakor ne bi hoteli zapustiti. To se mi zdi zares nebeško.

Kaj pa na zemlji? Kako lahko razumemo to, kar se danes dogaja v svetu okrog nas? Res si želim, da bi na nas tu spodaj posijalo več Božje luči.

Prvo današnje berilo postavlja Bogu tole vprašanje:

»Kdo bi spoznal tvojo voljo, ko bi ne bil ti dal modrosti,

ko ne bi bil z višav poslal svojega svetega duha? 

Tako pa so zemljanom pota izravnana …«

Bog nam je poslal svojega svetega duha, da bi nam pomagal spraviti v red naše življenje. Kristjani temu rečemo, »da bi postali Jezusovi učenci«. To je pomirjujoče, mar ne?

Toda - samo trenutek! V današnjem evangeliju nam Jezus daje tri navodila, kako lahko postanemo njegovi učenci na zemlji, vendar niso nič kaj pomirjujoča. Če želiš slediti Jezusu, moraš:

  1. sovražiti svojega očeta, mater, otroke, brate, sestre in svoje lastno življenje,
  2. odpovedati se moraš vsemu imetju,
  3. nositi moraš svoj križ, kakor je Jezus nosil svojega.

Zveni prav peklensko, če se smem tako izraziti.

nositi_kriz.jpg

Toda Jezusove besede so v resnici zelo stvarne. To so podrobna navodila, o katerih govori današnje prvo berilo in ki nam jih prinaša Sveti duh. Takole jih je treba razumeti:

  1. Beseda »sovražiti« je govorniška prispodoba in pomeni »ničesar ne smeš bolj ceniti kot Boga, niti svoje družine niti česarkoli drugega«. Bog je dosti bolj vreden ljubezni kot karkoli ustvarjenega. Zato se ne obotavljaj in spusti Božjo ljubezen v svoje življenje! Skupaj z njo bo prišla tudi tvoja družina. Sveti duh bo s teboj in ti bo pomagal.
  2. »Odpovedati se imetju« je dejansko pravi pomen točke 1. Izpusti iz rok, ne oklepaj se udobja in vseh reči, ki bi te zapeljevale, da bi jih ljubil bolj kot karkoli drugega. Namesto njih ljubi Boga.
  3. Zakaj bi morali sprejeti križ? Zato, ker tako radi zamižimo in se mu izognemo. Lahko se delamo, da svet v resnici ni poln trpljenja, da nihče zares ne trpi. Toda ko čista Bož ja luč osvetli naše spodrsljaje in neuspehe, vidimo, kako resnični so, pa tudi, kako so, prav v globini, napolnjeni s čudovito ljubeznijo, tako čudovito, da je nikoli ne bomo želeli zapustiti.

p. John Foley, DJ

 
< Nazaj   Naprej >