OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
21.nedelja med letom, 21.8.2016

Nebeška vrata

Videti je, kot da bi bila današnja evangeljska prilika v popolnem nasprotju s tistim, kar nam je Jezus pripovedoval v Lukovem evangeliju dve poglavji prej. Poglejmo malo natančneje, saj nas ta razlika gotovo vznemirja.

21_med_letom_1.jpg

Dve poglavji prej (Lk 11,5) smo brali o možu, ki je prišel sredi noči trkat prijatelju na vrata, naj mu posodi nekaj kruha. Prijatelj mu je zavpil nazaj: »Ne nadleguj me! Vrata so že zaprta in moji otroci z menoj v postelji, ne morem vstati in ti dati.«

 Sledi Jezusova razlaga: »Povem vam: Če ne bo vstal in mu dal zato, ker je njegov prijatelj, bo zaradi njegove nadležnosti vstal in mu dal, kolikor potrebuje. Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!«

Ali ni čudovit občutek, da nam bo vztrajna molitev gotovo odprla vrata? Toda ne predajmo se kar takoj prijetnim občutkom, raje preberimo še današnji evangelij. 

Tudi v današnji zgodbi trkamo na vrata sredi noči. Hišni gospodar nam odvrne: »Ne vem, od kod ste.« Odgovorimo mu: »Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil.« Z drugimi besedami: slučajni znanci smo. - »Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!« Ojej! Prosite in ne bo vam dano … Kot da bi nas hotel Jezus prepričati o tem.

»Tam bo jok in škripanje z zobmi, ko boste videli Abrahama, Izaka in Jakoba in vse preroke v Božjem kraljestvu, sebe pa vržene ven.«

Kaj se vendar dogaja? Ali je Jezus slučajno slabe volje? Vemo, da pripoveduje to priliko ravno v času, ko je »na poti v Jeruzalem«, ko se vedno bolj bliža križu in je zato zelo napet in zaskrbljen.

Ne pozabimo: V prvi priliki, dve poglavji pred današnjo, hišni gospodar ne predstavlja Božje ljubezni. Vrata nam odpre le zato, da bomo nehali sitnariti. Sporočilo je namenjeno tistim, ki hočejo biti odrešeni: Nikakor ne prenehajte trkati, kar naprej prosite, tudi če vas bo hišni gospodar zaradi tega že čez glavo sit. Saj je vendar vaš prijatelj, čeprav je morda ravno zdaj čemerne volje.

vicka-molitev0.jpg

 V današnji priliki pa so ljudje zunaj predolgo zapravljali čas in odlašali. Hišni gospodar niti ne ve, kdo pravzaprav so. Niti toliko se niso pobrigali, da bi se mu bili predstavili. Pričakujejo, da jih bo spustil noter že zato, ker so ga slišali pridigati po ulicah. Toda ali so se kakorkoli odzvali na njegovo pridiganje? Ali so prišli k njemu domov podnevi? Niso. In tega ne more nadomestiti še tako dolgo trkanje sredi noči.

Bog ima vrata odprta dosti dlje, kot si mi predstavljamo, prav tja do konca. Toda če se mi le zabavamo in zapravljamo čas, nam ne more pomagati. Na koncu mora sprejeti našo odločitev, da bomo pač ostali zunaj.

In sporočilo te prilike? Takoj poskrbimo, da bomo spoznali Boga. Ne odlašajmo tako dolgo, da bomo že stali pred nebeškimi vrati, vendar praznih rok.

p. John Foley, DJ

 
< Nazaj   Naprej >