OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
14. navadna nedelja – C (Lk 10,1-12.17-20)

Jezus pošlje še drugih 72 učence –tiste, ki bodo pripravljali ljudi, da sprejmejo Kristusa, je potrebno dobro pripravili. Število 72 je simbol: pomeni naše poslanstvo oznanjevanja vesele novice, ki naj po vstajenju z njo napolnimo ves svet, vse poganske narode. 

 

14_navadna_1.jpg

Poslal jih je po dva, v paru: oznanjevanje evangelija, priprava vstopa in sprejema Kristusa, to je vezano na skupnost učencev, ne na osebni projekt posameznika. Tako sta šla Pavel in Barnaba skupaj v judovske skupnosti. Delo oznanjevanja Kristusovega evangelija je delo skupnosti, pošilja skupnost, Cerkev. Pomeni tudi pozorne priče(valce), zato morata biti dva. In še kot pravi Jezus: Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu sem Vstali med njimi, hodim z njimi

Pošilja jih v mesta in vasi, ki jih je potrebno pripraviti na sprejem Jezusa. On pride za poslanci, ne pred njimi. Ne gre za to, da sebe prikažemo in predstavimo kot lepe in pametne: bistveno je ljudi pripraviti do sprejema Kristusa. Potrebno je iti in sprejeti to poslanstvo.

Žetev je velika... Jezus v tem odlomku učencev ne pošlje sejat, marveč pobirat pridelke. V nekem trenutku je žetev pripravljena, je zrela. Žetev je konec vseh pesimizmov (malodušij). To je vesel trenutek žetve. To je trenutek odrešenja. Ko je žetev, se pobira zrnja, ki bodo postala kruh. Kaj Kristus pričakuje od učencev, ki jih pošilja. Jezus od njih pričakuje, da postanejo kruh. Zato obhajajo in postajajo kruh, ki ga v sveti evharistiji zlomijo: življenje združeno s Kristusom in razlomljeno zanj, za ljudi. Razlomljeni kruh kaže na logiko ljubezni: naj postanejo kruh za druge. Tisti, ki oznanjajo evangelij, vstopajo v dinamiko zastonjske ljubezni

Žetev je velika – konec vsakemu pesimizmu. Gospod deluje. Delavci, ki jih Jezus pošilja v svojo žetev, so vsi, ki so sprejeli Jezusov predlog življenja; to je vsak krščen. Kdor oznanja Kristusa postaja resnični učenec. Molitev ima namen, da učenca pripelje v gibanje, da ga notranje spremeni, da gre naprej in preda, kar je prejel. Se zave svoje identitete krščenega in postane apostol. Krščenec se ne sme pustiti malodušju, lenobi, obupovanju, da ni mogoče graditi novega sveta. Molimo, da Bog pošlje delavcev na svojo žetev. 

Poslati pomeni vreči ven: to je krščenec, ki se zaveda svojega krstnega poslanstva. Prepričan kristjan, biti to, kar sem: kristjan. Za to je potrebna stalna molitev. Pomemben je tudi način, kako pripraviti mesta, vasi in srca ljudi, da bodo sprejeli Jezusa.

Zahteve in način delovanja učenca: Volk je simbol starega sveta, nasilja, moči, oblasti, gospodovanja, denarja. Krščeni ne morejo biti volkovi. Ne more nositi nobenega videza nasilja, orožja. Jagnje je simbol slabosti, krhkosti, krotkosti. Pred nasiljem volkov se učenec lahko reši le, če se zateče k svojemu Pastirju. Gospod Jezus je jagnje in vsak njegov učenec pripada kraljestvu jagnjeta, novemu svetu, kjer v resnici postajaš človek. Ko so v zgodovini Cerkve kristjani mislili, da bodo dosegli boljše rezultate, če se bodo obnašali kot volkovi in se jim pridružili, ni bilo pravega uspeha. Jezus to prepoveduje, se temu odpoveduje. Kristusov učenec se lahko pojavi v tem svetu le z obrazom jagnjeta, z obrazom zastonjske ljubezni.

Ničesar naj ne nosijo: to so isti pogoji, ki jih je pred tem postavil dvanajstim apostolom. Pri Luku je palica znamenje orožja za ubogega, zato učenec tudi palice (nobenega tipa orožja) ne sme nositi. Kaj pomenijo te Jezusove prepovedi? Jezus pravi: kdor se je odločil za Jezusa in hodi v njegovi šoli, ne more računati z zbiranjem bogastva, denarja, sicer bo njegov predlog, povabilo izgubil verodostojnost. Njegov učenec moli za vsakdanje kruh, za tisto, kar neposredno potrebuje; on ne nabira

Sandali pomenijo – njegov učenec naj si ne lasti nekaj, kar mu ni neposredno potrebno. Sandali so dovolj (malo, nujno potrebno). Njegova moč je moč Jezusove besede. Cerkev izgubi verodostojnost, ko hoče tekmovati s politiki in ekonomsko močjo. Jezus jim je zaupal besedo in Duha. To je njihova moč.

Ne pozdravljajte nikogar na poti: nujnost poslanstva, ne izgubljati časa za prazne stvari zunaj oznanjevanja evangelija. Pozneje kot bo oznanjal, pozneje se bodo ljudje lahko odločali za evangelij.

 

14_navadna_2.jpg

V katero koli hišo prideteHiša je intimnost vsake osebe, kjer je vsak sam s seboj. Kaj je potrebno reči osebi, ki naj bi sprejela Kristusa? Potrebno ji je prinesti mir. Kristjani imamo nekatere moralne zahteve, norme: zvestoba v zakonu, sv. maša v nedeljo, moralna odgovornost za življenje… In po tem nas nekristjani poznajo. Ko vstopiš v intimnost osebe, mu povej, da si prišel, da mu prineseš veselo novico, mir. Nekdo lahko reče, nimam več miru v svojem življenju. Reci samo eno stvar: prišel sem ti oznanit mir v srce. Če boš sin miru, bo mir prišel v tvoje življenje. Če ni tako, se bo mir vrnil k vam. S tem sporočilom miru mora Jezusov učenec  vedno na novo začeti, če nekdo še ni sprejel tega sporočila. Prišel bo pravi trenutek. 

Ne iti od hiše do hiše: izgubili boste verodostojnost, izbirali boste lažje poti, se izgubili. Biti vztrajen, dosleden, zvest, iti do konca v resnici in ljubezni. Ne omahovati pred težo življenja in oznanila evangelija.

Jejte, kar vam ponudijo: vsak kristjan oznanja evangelij in spoštuje kulture ljudi. Če v neki kulturi jejo svinjsko meso, ga jej; kjer ga ne jejo, ga ne jej. Če pijejo vino, ga pij. Je božja stvaritev. To so drugorazredne stvari, ne bistvene. Torej jih delaj.

Skrbite za bolne, slabotne: konkretna znamenja ljubezni, zastonjske ljubezni.

Božje kraljestvo je blizu, ko se ga lahko dotaknemo, ga lahko primemo v roko. Ne izgubi priložnosti; lahko pa ga tudi zavrnejo, zato stresite prah. Otresi poganski prah, da ne zastrupiš svete zemlje. V pogovoru, srečanju s poganskim svetom, ki ni veren, nima evangeljskih vrednot – da ne vstopi vate poganski prah. Otresi se ga. Pomeni tudi: spoštovanje izbire, odločitve drugih. Pojdi sam vase, a ne vztrajaj, ne nadleguj ljudi, lahko boš dobil nasprotne učinke. Spoštuj čas, ritem vsakega človeka. V nekem drugem trenutku mu bo lahko prišlo kot predlog, ki ga bo osrečil. 

Kdor zavrne evangeljsko sporočilo, je sprejel zelo težko odločitev, v srcu bo globoko trpel in ti boš kot oznanjevalec trpel ob njem, saj vidiš in gledaš, kako se neki brat, sestra izgubljata (kot prebivalci Sodome in Gomore). Tukaj Jezus poudari, kako je za vsako osebo pomembno sprejeti evangeljsko sporočilo.

Kaj je satan? Je podoba sil zla, ki se zdi, da vladajo v tem svetu, da gospodujejo v njem. Jezus ga vidi, kako se z Njegovim prihodom in delovanjem ruši. Kače, škorpijoni – to je podoba sil zla. (Prim. Ps 21: angeli te bodo varovali na tvojih poteh).

Zaključek današnjega evangelija prinaša polno upanje: naloga krščenega je predstaviti Kristusa evangelija vsemu svetu, čeprav ga ne bodo sprejeli. Ne se ustaviti, četudi so kje in kdaj zavrnitve. Prav to bi rad dosegel satan. Nadaljuj z življenjem in oznanjevanjem evangelija, sicer svet ne bo postal boljši. Vedno oznanjujte evangelij, saj evangelij prinaša mir. 

 
< Nazaj   Naprej >