OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
11. navadna nedelja – C (Lk 7,36-50)

NIKOGAR NE ODDALJIMO OD JEZUSA

Jezus sprejme povabilo farizeja, saj želi, da Božja vesela novica pride do vseh, med vse ljudi.

 

11_navadna.jpg

Med obedom se je zgodilo nekaj, česar farizej Simon ni načrtoval. Prostitutka prekine pogovor, se zlekne k Jezusovim nogam in mu jih pokrije s solzami. Ni vedela, kako bi se mu zahvalila za ljubezen, ki ji jo je izkazal Jezus, medtem ko njo in njej podobne drugi prezirajo. Na veliko začudenje vseh, pred vsem poljublja Jezusove noge in jih odišavi z dragoceno dišavo.

Simon z grozo opazuje nastali prizor in tega ne more prenesti: ta človek je nerazumnež, ne pa Božji prerok. To nečistnico bi moral takoj odstraniti. Vendar pa Jezus pušča, da se ga dotika in objema. Potrebuje jo bolj kot druge. Jezus hoče, da odslej živi v miru: Tvoji grehi so ti odpuščeni… Tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru.

Jezus sprejema in izkaže sočutje izključenim iz družbe in od Božjega blagoslova. Zato je Jezusovo sporočilo moteče, pohujšljivo: tisti, ki jih ljudje prezirajo, imajo v Božjem srcu prednostno mesto. Gre za en sam razlog: prav oni najbolj potrebujejo sprejem, vrnitev dostojanstva in ljubezen. Bog jih zastonjsko in brezpogojno ljubi. On tak je in tako ljubi prav vse ljudi, tudi grešnike.

Enkrat bomo morali ponovno preveriti naše drže drugih v krščanski skupnosti in do drugih v družbi. Še zlasti poglejmo, kakšen odnos imamo do t. i. marginalnih družbenih skupin ljudi.

Vprašajmo se:

  • Kje lahko »marginalni« ljudje najdejo med nami podoben sprejem, kot jim ga je pripravljal Jezus?
  • Od koga lahko ti ljudje slišijo besedo, ki jim bo govorila o Bogu, kot je govoril Jezus?
  • S kom bodo lahko v miru in človeškem dostojanstvu podelili svojo vero v Jezusa?
  • Kdo je sposoben slutiti nedoumljivo Božjo ljubezen do pozabljenih v vseh religijah in skupnostih?

Še beseda o Božjem odpuščanju grehov: grešnica je prišla Jezusu izraziti svojo ljubezen in hvaležnost, saj ji je bilo odpuščeno. Kaj v novi zavezi pomeni, da so ti grehi odpuščeni? Kdor ne posluša Božje besede za pravilno življenje, ne škodi Bogu, marveč samemu sebi, svojemu življenju, se uničuje. Bog grešnika ne kaznuje zaradi greha, saj se je že grešnika sam kaznoval s svojim grehom. Božje odpuščanje pomeni: Bog naredi vse, kar more, da se človek-grešnik vrne nazaj na pravo pot, da lahko zopet prav, svobodno, resnično živi. Bog hoče človeka za vsako ceno pripeljati nazaj na pravo pot in to dela, še preden se grešnik začne vračati. Potem pride zavest o Božji pomoči, da se je nekdo vrnil na pravo pot. Potem pride kesanje nad zgrešeno življenjsko potjo in veselja in sreča, da zopet v polnosti in pravilno živi. Vsak kristjan, ki je prejel Svetega Duha, ima nalogo, da brate in sebe vodi na pravo pot, se tega veseli, praznuje. Žena je sedaj vesela, ker je odkrila, da je stara pot v življenje bila zgrešena, sedaj pa končno živi pravilno, veselo in srečno.

 

 
< Nazaj   Naprej >