OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
9. nedelja med letom, 29. 05. 2016
9_med_letom_1.jpg

Evangeliji na raznih mestih pripovedujejo o čudežnih ozdravljenjih. Današnje se razlikuje od drugih po tem, da Jezus bolnika niti videl ni. Ozdravil ga je na daleč. 

Pripoved vključuje več drugih ozdravljenj. Na prvi pogled so neopazna. Spadajo namreč v drugačno vrsto. So pa pomembna za evangelijsko sporočilo. 

Eno do njih je vedenje stotnika, poveljnika rimske vojaške posadke v Kafarnaumu. Pričakovati bi bilo, da bo surov, nadut in nasilen, kakršni so navadno osvajalci. Pa je ljudem ne samo naklonjen, ampak jih ima celo rad. Čeprav tujec in pogan, jim je sezidal shodnico, z judovskimi starešinami pa je v prijateljskih odnosih. Je tudi dobrega srca, saj se sicer ne bi toliko trudil za zdravje bolnega služabnika. Še bolj občudovanja vredna je stotnikova iskrena globoka in spoštljiva vera. Iskrena, ko tako preprosto in prepričljivo primerja Jezusovo oblast nad boleznijo s svojo oblastjo nad vojaki. Globoka, ker sploh ne dvomi o Jezusovi moči nad boleznijo in njegovi volji, da bi bolnika ozdravil. Spoštljiva, ker se ima za nevrednega, da bi ga Jezus počastil s svojim obiskom in stopil v njegovo hišo. Takšna vera zasluži ne le pohvalo, temveč tudi uslišanje. Dosegla je oboje.

9_med_letom_2.jpg

Nepričakovano je tudi vedenje Judov. Stotnik je pogan, pogane pa so Judje prezirali. Z njimi so imeli le uradne stike. Stotnik pa je bil ne le pogan, ampak zraven tega še vojaški predstavnik države, ki si je prisvojila judovsko ozemlje. Navzočnost rimske vojaške posadke je zavednega Juda bodla v oči in mu v srcu vzbujala odpor. Tu pa vidimo prijateljska in naravnost prisrčna razmerja med rimskim stotnikom in judovskimi starešinami. Ti pridejo k Jezusu, hvalijo stotnika in priporočajo njegovo prošnjo.

Telesno ozdravljenje je vrednota. Večja vrednota pa je vera, ki je takega ozdravljenja vredna. Pa naj zraste v srcu Izraelca ali Rimljana.

 Jezus, prosim te, podeli mi polno zdravje. Čutim tvojo sladko toplino, ki vstopa v moje srce. Zahvaljujem se ti, da me ozdravljaš. Tudi jaz te prosim tako, kot te je prosim rimski stotnik: »Moj služabnik je bolan.« Moj brat, moja sestra, moj bližnji, tudi oni trpijo, ozdravi jih. Ozdravi vse bolnike v moji družini in vse moje prijatelje. Usmiljeni Samarijan, obišči vse, ki so bolni in jih je zdravje zapustilo. Blagoslovi njihova zdravila in terapije. Naj preko zdravil in terapij vanje vstopi tvoja zdravilna in oživljajoča moč.

Bodi z nami. Posveti nas. Pridruži naše bolezni svojemu odrešenjskemu trpljenju. Položi svoje prebodene roke name in me ozdravi. Ozdravi me sedaj, ob tej uri. Usliši me. Ti si Bog, ki obnavljaš. Popolnoma me prenovi. Spremeni, kar je treba spremeniti. Daj mi milost, da rastem v veri, upanju in ljubezni. To te prosim po rokah Marije, tvoje svete Matere, ki si jo pod križem tudi meni dal za mater. Jezus, tebi slava in čast, hvala in zahvala vekomaj! Amen.

 
< Nazaj   Naprej >