OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Ljubezen trpi in vzdrži

Marsikaterega katoličana navdušujejo kraji v daljnih deželah s čudnimi imeni in marsikdo si želi poromati v svet kraj na drugo stran sveta. Radi imamo posebne kraje in posebne čase. Oprezujemo za razodetjem Boga v človeški zgodovini in v vsem njegovem stvarstvu. Verujemo, da je božja milost vsepovsod. Vsaka stvar nam lahko govori o božjih čudežnih delih. Vse naše zakramentalno in liturgično izročilo temelji na milosti, ki neprestano vse preveva.

Obiskovanje romarskih svetišč, romanje na svete kraje je za nas lahko pomembno, vendar ne pozabimo stare modrosti, da »je doma najlepše«. Ni nam treba obhoditi pol sveta in iskati Novi Jeruzalem. Če ne bomo našli svetega miru pri sebi doma, potem je naša vera morda le privid, le varljiva utvara.

V današnji božji besedi nam Jezus zelo dramatično pove, da je razodetje stvarnost, ki še vedno traja. In vsak od nas je orodje, ki razodeva Boga! Samo prisluhnite njegovim besedam: »In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.« Čigavo ime razodeva Jezus svojim učencem? Kako je ime Očetu, h kateremu smo poklicani, da molimo? Katero ime naj bi mi razodevali naprej? Jezus nam razodeva, da je Očetu ime Ljubezen. Da, Ljubezen. Ljubezen, ki vse pretrpi in vzdrži in ki smo jo videli v Jezusu na križu. Tista slava Boga Očeta, ki je bila dana Jezusu, je zdaj razlita tudi na občestvo verujočih po Tolažniku Svetem Duhu. Bratska ljubezen med člani občestva še naprej razodeva ime in slavo Očeta. Ista ljubezen, ki povezuje Očeta in Jezusa, povezuje tudi njegove učence. V njih prebiva Tolažnik in tako v občestvu deluje ljubezen Svete Trojice.

ukmen.jpg

Razodevati, da je božje ime Ljubezen, pa ni poceni. Za to dragoceno milost je včasih treba plačati visoko ceno. V Apostolskih delih beremo o junaškem zgledu diakona Štefana, ki je sovražni množici brez pomišljanja povedal, kaj vidi: »Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici!« Odvlekli so ga iz mesta in ga pobili s kamenjem. Vendar Štefan ni vrnil sovraštva s sovraštvom. Strahu in nasilju tistih, ki so ga pobili, se ni uprl s svojim nasiljem in strahom. V Štefanovi smrti se nam razodeva Bog kot Ljubezen, saj je tik pred smrtjo izgovoril besede Ljubezni: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!«

Ljubezen, ki trpi, je tudi ljubezen, ki odpušča. To nikakor ni romantična, sentimentalna ljubezen, kajti Gospod se je odločil za ljubezen zrele vere.

Razodeti božje ime kot trpečo in odpuščajočo Ljubezen pomeni živeti iz upanja. Razodetje sv. Janeza nam prinaša med drugim videnje, kako bodo tisti, ki ljubijo, spet združeni z Jezusom. Ljubezen nam poklanja večno življenje. Ne šele takrat, ko bomo umrli ali nekje v nedoločeni prihodnosti – poklanja nam ga že zdaj. Ko ljubimo, kot je ljubil Jezus, ko verujemo vanj kot Božjega Sina in ko odpremo svoja srca Tolažniku, smo že prešli iz smrti v življenje. Jezus da življenje vsem, ki pridejo k njemu z vero.

Razodetje se ne dogaja le v daljnih deželah. Razodetje je bogatejše od vsakega spiska naukov in dogem. Razodetje je samorazkritje Boga, ki mu je ime Ljubezen. To samorazkritje je doseglo svoj višek v osebi Jezusa Kristusa in v njegovem dejanju ljubezni na križu. Poklicani smo, da to razodetje nadaljujemo in da postanemo učenci, po katerih bo božja ljubezen vidna vsem tu in zdaj.

 
< Nazaj   Naprej >