OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Slavnostni koncert Marijinih pesmi

marijin-kip.gif

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN SVETA GORA

vabi

ob 470-letnici prikazanja Matere božje Uršuli Ferligoj

na

SLAVNOSTNI KONCERT

MARIJINIH PESMI

nedelja, 31. maja 2009, ob 17. uri

bazilika na Sveti Gori

Nagovor g. Aleša Rupnika,

goriškega dekana.

Program bo oblikoval

Slovenski komorni zbor,

zborovodja Gregor Klančič,

Rok Rakar, orgle

SLOVENSKI KOMORNI ZBOR je bil kot profesionalni pevski sestav ustanovljen leta 1991

na pobudo dr. Mirka Cudermana, ki je že ves čas njegov umetniški vodja. Zbor, ki od leta 1998 deluje kot samostojna organizacijska enota Slovenske filharmonije, ima v posamezni koncertni sezoni povprečno 35 nastopov. Njegova osnovna naloga so koncerti vokalno instrumentalne in a capella  glasbe v okviru vsakoletnega Vokalnega abonmaja, redno  pa nastopa tudi v vokalno instrumentalnih projektih z domačimi in tujimi orkestri.

V vokalnem abonmaju je Slovenski komorni zbor sodeloval tudi z mnogimi uglednimi tujimi zborovskimi dirigenti, na vokalno instrumentalnih koncertih pa je imel možnost peti pod taktirkami renomiranih domačlih in tujih orkestrskih dirigentov. Zbor sodeluje tudi z mnogimi uveljavljenimi domačimi in tujimi solističnimi umetniki.

Na svojih koncertih je zbor zapel več krstnih izvedb skladb domačih in tujih avtorjev, večina njegovih programov vokalnega abnomaja pa je bila slovenskemu občinstvu predstavljena prvič.

 

Trideset zgočenk slovenske sakralne glasbe je Slovenski komorni zbor izdal pod imenom Musica sacra Slovenica, snema pa tudi za arhiv RTV Slovenija in za Zagrebško koncertno direkcijo, s katero redno sodeluje. V obsežno zbirko Slovenske zborovske glasbe pa je zbor prispeval že triinpetdeset plošč.

 

Slovenski komorni zbor je pel na številnih evropskih festivalih, med njimi v Ogleju, 1992 in 1993, v Čedadu in Fiechtu, 1992, v Nuernbergu in v Dubrovniku leta 1995 idr., v Budimpešti je leta 1993 sodeloval na Koncertu za mir v srednji Evropi, leta 1995 je nastopil v programu Evropskega simpozija za zborovsko glasbo v Ljubljani in v projektu "Mahler - Wien- Amsterdam" v Amsterdamu in Utrechtu, 2000. V letu 2009 je gostoval v abonmaju RAI Torino in pel na velikonočnem koncertu v Orvietu. Zbor se redno udeležuje tudi glasbenega festivala

"Varaždinske barokne večeri", kjer je za svoje nastope v letih 1994, 1995, 2000 in 2006 prejel

nagrade "Ivan Lukačić". Na Hrvaškem je prejel tudi druge nagrade in priznanja in bil v letu 2006 odlikovan z najvišjim odlikovanjem za tuje izvajalce, z Listino Republike Hrvatske za ohranjanje hrvaške glasbene dediščine.

 

GREGOR KLANČIČ je svoje glasbeno izobraževanje pričel na Glasbeni šoli Nova Gorica v klavirskem razredu prof. Klavdije Jamšek in na Orgelski šoli v Novi Gorici pri prof. Hubertu Bergantu. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelku Glasbena pedagogika in Cerkvena glasba. Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor "Vinko Vodopivec" in z njim dosegel pomembne uspehe. Poučuje harmonijo in oblikoslovje na Orglarski šoli v Ljubljani, od leta 1999 pa deluje tudi kot organist v ljubljanski stolnici. Kot organist nastopa z mnogimi solisti in zbori. V sezoni 2004/05 je vodil Dekliški pevski zbor Nova Gorica, v letu 2008 pa je prevzel vodstvo novonastalega čezmejnega mladinskega pevskega zbora v Novi Gorici.

Od leta 1993 je član Slovenskega komornega zbora, od leta 2004 pa tudi asistent zborovodja, ki je Slovenski komorni zbor vodil že na nekaj samostojnih koncertih.

 

V letošnjem letu mineva desetletje od smrti prof. Huberta Berganta (1934 - 1999), organista, pianista in čembalista, vodilnega slovenskega orgelskega pedagoga in komornega glasbenika.

Umetnostno vzgojo je poučeval na novogoriški Gimnaziji in kasneje vzgajal mlade orglavce na Akademiji za glasbo v Ljubljani.  V svoji obsežni koncertantni karieri doma in na tujem je prof. Bergant orgelsko glasbo bogato delil ljudem na Goriškem, posebej še na Sveti Gori, kjer je našel tudi svoj poslednji dom. V spomin na pomembnega slovenskega glasbenika smo uvrstili v

pričujoči koncertni program tudi orgelsko skladbo velikega francoskega skladatelja Oliviera

Messiaena, ki jo bo zaigral Gregor Klančič, nekdanji učenec v orgelski šoli prof. Huberta Berganta.
 
PROGRAM

 

Anton Foerster:       Z glasnim šumom s kora

 

Peter Jereb:            Mirno nam plove

 

Vinko Vodopivec:    Po Mariji rajski roži

 

Marij Kogoj:             Večerni zvon

 

Anton Bruckner:      Ave Maria

 

Edvard Grieg:          Ave maris stella

 

Francis Poulenc:     Salve Regina

 

Sergei Rachmaninov:  Bogorodice Devo

 

 

Olivier Messiaen:     Le Banquet Celeste (Božanska gostija), orgle solo,

                                 v spomin prof. Hubertu Bergantu, izvaja organist

                                 Gregor Klančič

 

 

Alojzij Mav:               O Mati čistega srca

 

Alojzij Mav:                Mati moja venec pletem

 

Alojzij Mav:                Kdo je ta?

 

Vinko Vodopivec:      Marija majnik gre čez trate

 

Anton Klančič:          Sveta gora se v jesen odseva

 

p. Hugolin Sattner:    Marija, če gledam tvoj mili obraz
 
< Nazaj   Naprej >