OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Škof Metod Pirih ob prazniku Marijinega Vnebovzetja

Koprski škof Metod Pirih je ob prazniku Marijinega Vnebovzetja daroval mašo v baziliki na Sveti Gori. V svoji pridigi je dejal, da je današnji praznik "potrditev prepričanja, da ima naše življenje smisel in cilj". Molitev pa je namenil predvsem novim duhovnim poklicem. 

Pirih je spomnil, da v koprski škofiji letos niso imeli novomašnikov, umrlo pa je pet duhovnikov. Za vpis v bogoslovje se je do zdaj prijavil en fant iz vipavske škofijske gimnazije. Zato je današnjo molitev Pirih namenil prav novim duhovnim poklicem. "Morda pa to Gospodovo naročilo ponavljamo v nekakšnem malodušju, češ, saj ni nobenih vidnih uspehov naše molitve," je ugotavljal ter opozoril, da ni pravilno razmišljanje, po katerem ne morejo "spremeniti naših mladih in ne razmer v naši družbi, ki Cerkvi in njenemu delovanju niso preveč naklonjene".

"Mladim, ki v sebi čutijo duhovni poklic, pa še kolebajo, svetujem, naj premagajo strah in se ne bojijo. Bog, ki vas kliče v svojo posebno službo, vam bo dal moči, da boste premagali vse ovire in vztrajali," je še povedal škof Pirih. 

 

Marijino vnebovzetje
(Nagovor škofa Metoda Piriha) 

Praznik Marijinega Vnebovzetja je najstarejši Marijin praznik. Posvečen je poveličanju Božje matere. Nje Sin Jezus Kristus, ki je po njej prejel človeško telo, jo je ob koncu njenega zemeljskega življenja vzel k sebi v nebo z dušo ion telesom ter jo kronal za kraljico. Tega se vedno spominjamo, ko molimo zadnji dve desetki častitljivega dela rožnega venca: ki je tebe, Devica, v nebesa vzel in: ki je tebe, Devica, v nebesih kronal.
Praznik Marije vnebovzete je potrditev prepričanja, da ima naše življenje smisel in cilj. Govori nam, da se časno res prelije v večno, da se zemeljski dopolni z nebeškim, da se minljivo pretoči v neminljivo in umrljivo v neumrljivo. Marija je med vsemi ljudmi to prva izkusila. Ker je naša mati, bo poskrbela, da to izkusimo tudi mi.
V nebeški domovini Marija ni potisnjena na rob. Postavljena je v sredo, poleg Jezusa. V nebesa ni vzeta zato, a tam uživa v nedejavnosti. Najtesneje povezana z Bogom, dobiva novo moč in novo poslanstvo.  Njena prošnja je še učinkovitejša povsod tam, kjer je potrebno. Marija dobro ve, da smo tu na zemlji njeni otroci, ki jih mučijo dvomi, bolezni, grehi, nevera, sovraštvo,m duhovno in telesno gorje ter mnoge druge stiske. Verujemo, da Marija v nebesih prosi in posreduje za nas.
Naša skupna prošnja in molitev danes naj bo namenjena novim duhovnim poklicem. Letos nismo imeli nobenega novomašnika, umrlo pa je že pet duhovnikov. Do zdaj se je prijavil en fant iz Škofijske gimnazije v Vipava za bogoslovje.  Molimo še za nove poklice.
Jezus pravi: »Prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev. Zavedamo se, da moramo nenehno moliti in prositi za nove poklice. Morda pa to Gospodovo naročilo ponavljamo v nekakšnem malodušju, češ, saj ni nobenih vidnih uspehov naše molitve. Mi ne moremo spremeniti naših mladih in ne razmer v naši družbi, ki Cerkvi in njenemu delovanju niso preveč naklonjene.  Torej nam ne preostane drugo, kot da molimo za nove poklice in prepustimo stvari Bogu, saj ne navsezadnje Cerkev njegova stvar. To razmišljanje ni pravilno.
Molitev ni naše naročilo Gospodu, naj on dela namesto nas. Molitev je naša zavestna in svobodna odločitev in izročitev navdihom Svetega Duha, ki nas vabi, naj sodelujemo pri Božjem odrešenjskem načrtu.
Za duhovne poklice moramo vsak dan moliti škofje, duhovniki, redovniki in redovnice. Za duhovne poklice morajo moliti mladi, njihove družine, otroci ter starejši in bolni. Prav tu na Sveti Gori je vsako tretjo nedeljo v mesecu, popoldne, ura molitve za nove poklice.
Prosim vas, da v molitvi za poklice vztrajate, da bi jo znali vedno znova ovrednotiti in da bi opogumljali še druge, naj molijo v ta namen. Ko pridete na Božjo pot na Sveto Goro, radi naročate sv. Maše. Darujte za sv.- maše tu in doma po svojih župnijah tudi za nove poklice.
Poleg redne in dobre molitve za poklice so potrebne tudi dejavnosti: delo z mašnimi strežniki, kateheze o poklicih, pogovori s starši, z mladino, s člani Župnijskih pastoralnih in Gospodarskih svetov, s člani gibanj in različnih molitvenih skupin, obiski ustanov v Vipavi: Škofijske gimnazije in Dijaškega doma, oziroma semenišča.
Pomanjkanju poklicev je kriva kriza vere. Zdi se, kot da sodobni človek ne potrebuje Boga, ker misli, da vse ve in zmore sam. Zato seveda postane težko verovati. In če je verovati težko, je še težje darovati življenje Gospodu in postati njegov služabnik, apostol in sodelavec.
Mladim, ki v sebi čutijo duhovni poklic, pa še kolebajo, svetujem, naj premagajo strah in se ne bojijo. Bog, ki vas kliče v svojo posebno službo, vam bo dal moči, da boste premagali vse ovire in vztrajali. Tudi Marija se je prestrašila povabila, naj kot Božja mati sodeluje v odrešenjskem načrtu.  Ne verjemite tistim, ki trdijo, da človek, ki sledi Božjemu klicu, ni srečen. Ravno narobe je res. Nesrečen je tisti, ki zavrne Božji klic.
Ko sem postal škof, mi je pokojni papež Božji služabnik Janez Pavel II. v odloku o imenovanju zapisal, da mi bo Bog dal potrebnega razsvetljenja, moči in tolažbe, če ga bom v vsakodnevni molitvi za to prosil. In to delam že 23 let.
Kakor po župnijah skrbite za kvaliteten verouk, za urejenost in obnovo svojih cerkva, tako morate skrbeti tudi za nove poklice.
V okviru Pavlovega leta bomo v Cerkvi na Slovenskem pastoralno leto 2008/9 posvetili mladim. Potem pa je načrtovan evharistični kongres. Prepričan sem, da bo tematika duhovnih poklicev v tem obdobju obdelana z več vidikov.
Danes bomo zopet obnovili izročitev Božji materi. Izročili ji bomo sami sebe, svoje otroke in družine, svoje župnije, škofijo in ves naš narod. Velikodušno in povsem se hočemo izročiti Marijini materinski skrbi in ljubezni.
Marijo prosimo, naj nam izprosi vseh tistih darov in milosti, za katere ve, da so nam v sedanjih časih najbolj potrebne za zemeljsko in za nebeško življenje.

Škof Metod Pirih
 
< Nazaj   Naprej >