OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
Nova številka Svetogorske Kraljice


svetogorska kraljica - 2_2008_web_page_01.jpg
Spoštovani prijatelji Svete Gore,
v spomin na 2000-letnico rojstva apostola Pavla je papež  Benedikt XVI.  razglasil Pavlovo leto, ki traja od 28. junija 2008 do 29. junija 2009. Še posebno slovesno bo praznovanje v deželah in krajih, kjer je deloval v njemu posvečenih cerkvah. V teh cerkvah bo mogoče prejeti tudi odpustke. 
Savla, po spreobrnjenju postane Pavel, zagrizenega farizeja in preganjalca kristjanov na poti v Damask spektakularno ustavi Božji poseg, da pade s konja svoje zablode v Kristusovo naročje. Odtlej ne živi več zase, temveč v njem živi Kristus.  
Apostol narodov se poda na misijonsko pot za Kristusa, ustanavlja cerkvene občine in jim piše pisma. »Mala čreda«, »sveti«, kot se sprva imenujejo kristjani, postanejo »sol, kvas in luč« sveta sredi rimskega poganskega cesarstva. 
Poslanstvo, naloga in verodostojnost Katoliške Cerkve in nas kristjanov danes je prav v Pavlovi zgodbi: da nas Kristus vrže s »konja« verske mlačnosti in brezbrižnosti in da zaživi v nas Kristus ter po nas spregovori svetu, ki je postal v marsičem poganski.   
Papež Janez Pavel II. je spregovoril o novi evangelizaciji narodov, saj se v Aeropagu sveta pojavlja vse več »oltarjev neznanemu bogu« in prišel je čas, da kakor s Pavel, tudi mi iskalcem na prepričljiv način spregovorimo o enem in edinem Bogu, ki se je razodel v Jezusu Kristusu. 
Kakor Pavel se tudi mi srečujemo z različnimi kulturami, jeziki in religijami, zato  nam ne sme biti tuj Pavlov dialog, »da ni več Juda, tudi ne Grka … 
ampak nova stvar«.  Domače naj nam postane Pavlovo pojmovanje vesti, svobode in človeškega dostojanstva, ki izhaja iz Kristusove osvoboditve. Na vse to je potrebno »obleči«  Kristusovo zahtevo prvenstva ljubezni, saj brez nje, po Pavlu, »nisem nič in mi nič ne koristi«, v najboljšem primeru sem le »brneč zvon in zveneče cimbale«. 
Dragi prijatelji, z vso odgovornostjo razmislimo o predlogu papeža Benedikta XVI., da bi v Pavlovem letu zasledovali zlasti dva cilja: da bi se navzeli Pavlove gorečnosti in zavzetosti ter da bi po Pavlovem zgledu zahrepeneli po edinosti.
 
p. Bernard Goličnik 
 
< Nazaj   Naprej >