OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: Domov
16. nedelja med letom, 21.7.2019

Pomembnost poslušanja

Neka žena je v nedeljo namesto kosila položila na mizo kup sena. Družini  je vzelo sapo, a si nihče ni upal reči niti besedice. Takrat je besedo povzela mama: »Petnajst let že kuham in postavljam pred vas dobra jedila, a v vseh teh letih ni še nihče rekel, da je kosilo dobro.  Niti da ni dobro!«

16_med_letom.jpeg

Bolj kot plačila si je mati želela prijazne besede, prisrčno pohvalo in zahvalo … Kuhanje, strežba in druga vsakdanja opravila so v ospredju tudi v današnjem evangeliju. Marta kuha in pripravlja mizo, Marija pa sede in posluša Jezusa (prim. Lk 10,39). Jezus Marti prizna, da »skrbi« in ji na nek način da vedeti, da je opazil njeno skrb, a obenem še bolj pohvali njeno sestro Marijo, ki mu prisluhne. Kot nam pove začetek evangelija, je Jezus prišel iz pota. Verjetno je bil utrujen, a najbrž tudi potreben prijazne besede in tega, da mu nekdo prisluhne. In to je storila Marija, ki je »poslušala njegovo besedo«. Tako Jezus, čeprav Božji Sin, pokaže na pristno in globoko človeško potrebo, ki jo dobro opažamo tudi pri današnjih ljudeh: Človek potrebuje poslušanje, sprejetost, razumevanje. Človek ni samo materialno  bitje in ne potrebuje samo gmotnih dobrin, ampak tudi poslušanje in sprejetost, razumevanje. Človek ni samo materialno bitje in ne potrebuje samo gmotnih dobrin, ampak tudi poslušanje in sprejetost. Kolikokrat kdo od starejših reče: »Saj nič ne potrebujem, le obiščite me, pogovorite se z menoj in pokažite mi, da sem vam dragocen!« Številni mladostniki ne cenijo materialnih dobrin svojih staršev, ker v njih ne vidijo ljubezni. Koliko raje bi videli, če bi jim starši naklonili malo več časa in pozornosti. Kako napačno ravnajo starši, ki menijo, da je pomembno samo to, da dajo otrokom najmodernejša oblačila in igrače, dober računalnik in televizor, medtem ko otroci potrebujejo njihovo ljubezen in čas! Kolikokrat napačno mislijo, da bodo otroci zadovoljni, če jim nudijo materialno ugodje, a jih ne vzgajajo. Otroci potem nimajo vrednot, po katerih bi živeli. Kako naj se v življenju orientirajo, če nimajo ver iz katere bi živeli.

Poslušanje drugega je nadvse pomembno. To je prvo sporočilo današnjega evangelija. V enakem slogu zato Jezus poudari, da je najpomembnejše poslušanje njegove besede: »boljši del, ki ne bo odvzet«. S tem noče zanikati skrbi za hrano in materialnost nasploh, a pomembnejše od tega je poslušanje njegovih besed, »ki ne bodo prešle« (Lk 21,33). Ljudje, ki bodo poslušali Jezusa in živeli po njegovih besedah, bodo tudi druge stvari postavili na pravo mesto. Zato v vsakdanjem življenju potrebujemo čas za poslušanje Jezusove besede, to je čas za molitev, za mašo in branje Svetega pisma.

To postavlja pred nas tudi poseben počitniški izziv. Večina ljudi, žal tudi številni kristjani, med počitnicami poskrbi le za oddih in sprostitev. Skratka poskrbijo za svoje telo. Na žalost pa po dopustu ugotovijo, da se ne vračajo domov z večjo ljubeznijo v družini ter z večjo ljubezni jo do Boga: Kajti druga žalostno resnica počitnic je, da ljudje v tem času najprej opustimo mašo, zanemarimo molitev  in duhovno rast ter se tudi zato velikokrat naveličani, gotovo pa z manj smisla vračamo domov.

Enostranska skrb za telo se izkaže kot slepa ulica. Jezus nas vabi, da se ustavimo in prisluhnemo njegovi besedi. Prosimo ga pri današnji maši, da bi si znali vzeti čas za poslušanje njegove besede in poslušanje drugih ljudi ter bi znali poskrbeti za našo dušo in ne samo za naše telesne potrebe.

 
< Nazaj   Naprej >